Mind a hernyók és mind a rózsabogarak, komoly probléma a rózsatartók számára.
Sajnos mind a kettőre a magoldás: leszedem és összetaposom... mivel csak nagyon erős vegyszerrel lehetne elpusztítani őket, és azt magán embernek engedély nélkül nem adják ki... :o(
A zöld hernyókat, mielőbb le kell szedni, mielőtt bebábozódnának és felennék a rózsánk összes levelét. Mindig a friss hajtások körül kell keresni, mert azt szeretik a legjobban.
A rózsabogarak (ami a rózsa bimbóját és szirmait eszi) azt érdemes a sárga rózsákban keresni, mert állítólag azt kedvelik a legjobban.
Sok sikert az irtásukhoz! Sajnálom, hogy nem tudtam többet segíteni... :o(
A ti segítségetekkel és a fórum olvagatásával eljutottam odáig, hogy a tegnapi nap megnéztem a futórózsámat és rengetek sok bimbó tálálható raja. Nagyon örülök neki, mert eddig csak egy szezonban egyszer virágzott és körülbelül 2-3 db rózsa volt rajt. Igaz megint voltak rajt levéltetvek, de azt tegnap lepermeteztem.
Hadd kérdezzek én is, ha már a hernyóknál tartunk, nekem tavaly a rózsáim virágjait (és az orgonavirágokat is) egy nagy méretű (mondjuk, mint egy mogyorószem) feketés, szőrös bogár zabálta le. Még bimbó állapotában a közepébe mászott, és szépen lelegelte. Hiába fújtam be, átmásztak egy másik virágra és kész. Tudjátok mi az, és mivel védekezhetek ellene?
hétvégén voltam a NewGardenben....háááát gyönyörű konténeres rózsák vannak, tele levéllel , hatalmas erős tövek, minden ami szem szájnak ingere..futók is nem egy már rendesen előnevelve 1m-t meghaladó életerős hajtással, a futók 2999Ft ért, a többi 1000-2000-ig ,de ezek biztos megmaradók.Meillandok, Golden shower, stb...ha van a közeletekbe(nekem itt a számban Budakalászon) érdemes elmenni...
Ma voltam a Starklnál, és beszereztem egy pár tő rózsát:)
Tényleg szépek, már amelyek hajtanak, mert láttam néhány olyat, amin semmi életjel nem volt.
A Lancome már itt várja, hogy hazavigyem!
A gyökereztetésről: sajnos gyakorlati tapasztalatom még nincs, csak olvastam róla, hogy nem minden rózsa szeret saját gyökéren élni, hanem inkább vad alanyt kíván. De, hogy melyek ezek a fajták, már nem találtam utalást. Marad egyelőre a próba-szerencse módszer, ill. a tapasztalatok gyűjtése.
Len, levél megy.
Még hervadás után is simán sikerülhet! Csak az lehet akadály, ha egyébként is nagyon kényes fajtáról való a szál, mert egyrészt akkor teli van méreggel (persze minden üvegházi), ami nem feltétlenül a gyökérképződésre van hangolva, másrészt könnyen megtámadhatják mindenféle gombák. Egy ismerősöm kertjében csak ilyen rózsák vannak, de nem volt alkalmam beszélni vele a módszeréről. Én azért teszek rájuk palackot, műanyag flakont, de kiváncsi vagyok a "pucér" gyökereztetés tapasztalataira. Irigylem a rózsabimbókat! Nálam még csak a törpikéken van.
Brigi! Köszönöm Ms. Bergmannt! Nagyon szép.
Csali, megirod mailben, mettől meddig nem vagy? Toporognak a tasakban a gumók, csak nem leltem még időt :(
Ha jól emlékszem valaki itt próbálkozott már ilyesmivel, csak nem tudom milyen eredménnyel?
Az én rózsáim (12 bokor) közül csak 3, ami nem így lett szaporítva. És nem csak frissen metszett ággal, hanem virágüzletben vett, vázában elnyílt rózsával is meg lehet csinálni.
Én most próbálkozom vele Csali42 segítségével. Eddig nagyon jó eredménnyel. Cserépbe homokot és jól belocsoltam, befólpakkoztam. Garázsba raktam és levettem mostanra a fóliát is. Elég lassan, de már kezd hajtani.
szia! én két hete dugványoztam fásszárút....20%-a néz úgy ki hogy hajt.... próba szerencs...igaz én csak leszúrtam a földbe, víz és kész,semmi takarás....
Nem tudtam múlthét pénteken elbúcsúzni, egy hétig vidékre mentem, azért tűntem el! Lemeóztam ott a rózsáimat, és jelentem mindegyik szépen hajt, még a halottnak hitt is szépen megindult. És megtaláltam a felírt dolgokat is róluk, de sajna nem pontos nevek:( 2 tő Béke vaj rózsaszín árnyalattal, teahybrid, és egy bordó futó Don Huan megnevezéssel.
És a Pesti helyzet: nagyon jól néznek ki az itteni szépségeim, van egy kis levéltetü, de lefújkáltam őket. A futón egész miniatűr bimbókezdeményeket véltem felfedezni:))) Nagyon várom már a virágzást:)
És még valami: kaptam szülinapomra egy szál nagyon szép narancsos színű rózsát. Ilyenkor érdemes megpróbálkozni dugványozással, vagyis inkább az lenne az érdekes, hogy mivel nagyon erős "fás" a szára mire számíthatok?? Ha jól emlékszem valaki itt próbálkozott már ilyesmivel, csak nem tudom milyen eredménnyel?
Kedves Csali, az Oázisban akkor pakolták le a teherautóról a rózsákat, amikor náluk jártam. Azt mondták, van közöttük Golden Shower is! Azt nemtom, mennyibe kerül.
Elkezdtem kicsomagolni a tavaszi ültetésű rózsákat. Szépen hajtanak, remélem, már nem torpanhatnak meg.
Nagyon örülök, hogy ilyen jók a tapasztalataid velük. Milyen gyorsan odaértek Hozzád! Kívánom, hogy legyenek egészségesek, hozzanak sok virágot a kertedben!
Szerintem is szépek lesznek! Mondjuk, ha csak Starkl leírásai alapján választana valaki rózsát, nem lenne könnyű dolga: minden tearózsa jellemzésénél az szerepel, hogy kb. 80 cm-re nőnek. Hááát, a Peace a maga akár két méterével... Én szeretnék egy ilyet ültetni, a Kronenbourg mellé.
Ó, dehogy voltam még náluk:( De remélem, ami késik, nem múlik. Nagyon kíváncsi vagyok, milyenek lesznek, amiket Te rendeltél tőlük. Tavaly vettem a kedvenc faiskolámban egy konténerest, amit Szalkaiék szaporítottak, csak annyi volt rajta, hogy rózsaszín. Szép lett a virága, bár én inkább lazacosnak mondanám. És a növény is egészséges. Egyetlen baj volt vele: (ha a fajtamegjejöléstől eltekintünk:() az ültetőközege valami szörnyű, nedvességmegkötő anyag lehetett, mert nagyon sokat locsoltam, és mégis mindig csontszáraz volt körülötte a talaj. (A homokból persze könnyű kiszívni a vizet.)
Jövő héten Dunántúlra megyünk, és ha már arrafelé leszünk, már most puhítom a családfőt, "ugorjunk el" Szombathelyre is:) A Lancome-ról valahogy nem tudok letenni:)
Örülök, hogy dicsértétek a starklt, mert bizony összeírtam belőle egy rendelésre valót, de nem mertem megrendelni. Viszont most hogy így felbátorítottatok, rendelek! Remélem azt a rózsát kapom, amit kérek. :-)