Tavaly nálunk sem volt hernyó, most meg tele van minden fám, és van egynéhány a rózsákon is. Azokat még csak-csak leszedegetem, de az almafa tetejéről... Szerencsére van ellenük biológiai védekezésre lehetőség, holnap reggel, ha az időjárás engedi, bevetem. Tetü is van, de még nem sok, kézzel elnyomkodom őket.
Én pedig érdekes dologgal találkoztam: a rózsámon olyan mintha égési foltok lennének a levélen, és egy-két hajtás, illetve bimbó "bennégett". Nem tudom, hogy ez az erős naptól lehetett, vagy pedig előtte permeteztem Biolával, de este szóval nem tudom mi lehet a baj. Holnap majd fényképezek, hátha látott már valaki ilyet, hogy mitől lehet.
Amúgy a sárga futóm telis-tele van bimbóval, már nem kell sokat várni, hogy gyönyörködhessek benne.
Tavaly nem volt nálunk hernyó, de most megjelentek és egy nap alatt hihetetlen kárt okoztak! Minden rózsát megrágtak. Aggódom. Megyek én is szedegetek. Valahogy gyanús, hogy a sok betelepitett rózsa előtt ismeretlen volt itt az ilyen invázió. Egyébként mindenki hajt - kivéve azt a két Palomát akik télen elszáradtak vagy kifagytak. Levéltetvek ellen kipróbálom majd a fahamut - élen félreraktam keveset a műhely fűtésénél. Eddig még szerencsére nem dézsmáltak. lehet, hogy a hernyók lenyomták őket a friss hajtáésokért folyó küzdelemben?
Soha nem volt meg rozsam de mivel nagyon szeretem oket ,gondoltam megprobalok rozsa kertet csinalni. Harom hete ultettem 18 kulonbozo fajtat es szint.
Mind oltott fajta. Mindenki mondja , hogy nagyon finnyasak ,telen meg fagynak stb . de meg probalom es ha nem jo ; ujabb lecke lesz. / Mar van az sok. /
Van egy kerdesem es remelem valaki tud segiteni.: Lehet az uj hajtast gyokereztetni ? Es ha igen , hogyan? A cel az lenne hogy talan jobban tudnak elviselni a telet .
Igen, felül is van egy-két nagyobb dudor, de nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy azok friss rügyek, így kivárok még egy picit. Köszönöm a jótanácsokat!
én addig nem távolítanám el,amíg felül kinem pattantak....mi a helyzet a tetejével? dudorodnak a rügyek? Sajnos volt nekem olyan rózsám ami így középtájékon pattogzott, felül meg besült, így középre lett nevelve....gyönyörű volt, de alacsonyabb lett mint eredetileg terveztem.
Köszönöm a választ! Az ültetés valójában már korábban megtörtént, kb. két hete és a fa törzsén a csomók közepén apró, piros rügyecskék már meg is jelentek. Ezeket hagyni kell kifejlődni vagy minél előbb szedjem le, hogy fennt kezdjen el fejlődni a növény?
Sziasztok! Vettem a METRO áruházban rózsafát, amit szépen el is ültettem, de most kicsit aggódok, hogy ki tudnak e vajon bújni a rügyek a zöld viaszbevonaton... Mire való az egyáltalán? Ha el kell távolítani, akkor milyen módszerrel?
Rózsára én még nem próbáltam, nem tudom, lehet-e. Gyümölcsfánál igen. Elvileg, úgy tudom, kenőszappan kéne, én -- megvallom -- sima folyékony szappannal és tusfürdővel is csináltam már. A tetvek nem bírták. :-))
Szia! A 2136-os hozzászólásomban írtam a Chess nevű vegyszer leírását. Igaz, azt nem írják, hogy a katicákra ártalmas e, de remélem, hogy a "hasznos" bogarak közé tartozik... ;o) Sajnos nállam nem nagyon vannak katicák, így nincs sok személyes tapasztalatom...
Majd akkor megpróbálkozom a dugványozással, köszi a válaszokat:)
Hoztam képeket is a futóról milyen is jelen állapotában. Ma átvizsgáltam őket, és szomorú vagyok mert tele vannak levéltetüvel:( Nem tudnátok valami tutit mondani, mert úgylátszik a Biola nem jön össze ilyen tömegnél.
Van viszont jó hír is, mert azt már írtam, hogy a futóm tele van bimbóval, de most vettem észre a másikon is egészen mini kezdeményeket:)
És akkor íme a képek, ez a mai helyzet:
Bocsi, hogy ilyen homályos lett, nem vagyok még profi a fényképezésben:)
Szia Brigi! Hát ez nagyon tetszett! "csak sötétedés után juttassuk ki" Én tényleg permeteztem jópárszor olyan sötétben, hogy ki kellett tapogatni a növényeket... Egyébként bio párti vagyok, de a múlt héten megint feltüntek az előző évről megismert gyapjaslepke hernyói! Most még csak 1/2 cm-esek. Tavalyi permetezésnek köszönhetően az én telkem egy "oázis" volt a szomszédos, lecsupaszított fás kertekhez képest. A permetezéssel azonban meg kell várnom a (legalább a fák) virágzás végét.
Ha estleg valaki mégis a vegyszernél marad.. Rózsabogarakra ugyanazt ajánlják mint a cserebogarakra.... Hatását sajnos nem ismerem, de azért hátha valakit így is érdekel:
" A bogarak több rovarölõ szerre is érzékenyek, mégis a hajnali összegyûjtésüket ajánljuk. Permetezésre a piretroid tartalmú szerek alkalmasak: Decis, Karate vagy a nálunk kevésbé ismert Fendona és a Sumi-Alfa. Bármelyiket választjuk, csak sötétedés után juttassuk ki, mert a méhekre is káros szerek. Használható még a Basudin 600 EW is, de csak akkor hatásos, ha a megpermetezett növénybõl eszik a cserebogár"