Kaptam tegnap egy gyönyörű rózsacsokrot, nagyon érdekes színe van, fáradt-sápadt rózsaszín, a külső szirmok pedig zöldesek.
Van benne egy-két olyan szál, amin vannak szép kis piros hajtások, érdemes próbálkoznom nekem is a rózsaszál földbe dugásával? Várhatok egy-két napot? Olyan szép a vázában! Hol kell elvágnom a szárát? Sima földbe dugjam? Van egy ún. gyökereztető hormon porom esetleg...
Gyönyörű! És ez a csöpp szőrmés bimbó! Nagyon aranyos!
Végre leltem egy bimbót a rugosán. Már annyira várom, hogy nyíljon!
Tegnap pedig vettem egy rég vágyott Golden Showers-t. Szép, hajtatott példány két jó ággal, és bimbóval. Meg egy Double Delightot, ha véletlenül mégsem maradna meg a gyökércsomagolt.:) Eddig is egyfolytában sírtam, hogy hová fogom őket ültetni, de most már tényleg bajban vagyok. De ha egyszer a faiskolákban, kertészetekben annyira hívogatnak a rózsák! Mondjak nekik nemet? Sértsem meg a királynőt?:))
Már többször is szerepelt ez a tipp a topikon, és egyre inkább hajlok rá, hogy kipróbáljam:)) Én eddig csak nedvesítőszerként tettem a permetléhez egy keveset. Holnap reggel lefújok egy ribizlit, és egy kis rózsahajtást. Ma végre sikerült lepermeteznem mindent Dipellel. Őrület, hogy minden nap végignéztem az összes rózsámat és leszedtem a hernyókat, de még most is volt rajtuk:( Remélem jó lesz az eredmény, majd beszámolok róla néhány nap múlva.
Én még csak tusfürdővel és habfürdővel próbálkoztam, gyümölcsfán, a fának nem lett semmi baja tőle, a tetvek nem bírták... :-)
(Tavaly hirtelen ellepték a szilvafát a tetvek, így "mixeltem egy szexi koktélt" az épp a telken lévő levendulás tusfürdőből és nem tudom, milyen habfürdőből meg a fellelhető kis mennyiségű folyékony szappanból, azzal adtam az agyuknak.)
Éppen most olvastam az NLC-n, mi a véleményetek rózsák vonatjkozásában erről?
"MOSOGATÓSZERREL A KÁRTEVŐK ELLEN!
Lássunk egy egyszerű és gazdaságos megoldást arra, hogyan állíthatunk elő saját magunk olyan rovarölő szert, amely segít kordában tartani a legtöbb károsító rovart. Ráadásul minden hozzávaló könnyen elérhető, csak a konyhába kell kimennünk és kotyvasztanunk egy kicsit.
A permetlé készítéséhez vegyünk 2 evőkanállal az éppen használatos mosogatószerünkből, majd keverjük össze 4-5 liter vízzel. Az összekevert oldatot töltsük egy műanyag, szórófejjel ellátott flakonba. Ennyi az egész. Fontos viszont, hogy a növényre való permetezéskor a levél színét és fonákját is érje a permetlé, mert a legtöbb rovar jobban szeret elbújni a levelek alsó felén, ráadásul tojásaikat is ide rejtik. Hatását pedig azáltal váltja ki a szer, hogy feloldja a növényre rakódott és az állat külsejét borító mézharmatot.
Amennyiben tetvek lepték el a növényünket, ezzel a szerrel biztosan szerencsénk lesz."
Ha az időjárás engedi végre, akkor én is megpróbálom. A rózsákról leszedegettem a hernyókat, még nem volt rajtuk sok. Most kezdenek támadni itt a tetvek.
Szia! Én is sokáig tartattam a rózsáktól, csak azt hallottam mindenkitől, hogy milyen kényes jószágok. De amióta vannak rózsáim, már nem gondolom így: semmivel sem igényelnek több gondozást, mint pl. egy gyümölcsfa. Legalábbis én ezt tapasztaltam. Legyen szép kerted, és benne szép rózsáid!
Legyen szép rózsakerted Neked is! A flakon csőrét kell levágni és fejjel lefelé a gyökereztetni kivánt ágra boritani. Ne legyen tűző napon és kis cserépben. Kivánok hozzá sok gyökeret :)
Vettem Dipelt. Holnap kiszórom - jajj de bizarrrr... Majd jelentek.
Sziasztok! Új vagyok itt és sikerült is elolvasnom a topicot pár nap alatt. Még nincs saját kertem, de úgy néz ki, hogy ősszel költözünk és persze rózsát mindenképpen szeretnék ültetni. Gondoltam addig okosodok egy kicsit a témában, de meg is ijesztettetek, hogy ennyi gond lehet ezekkel a gyönyörűségekkel. De akkor se lehet kert rózsa nélkül:) Szóval arra gondoltam, hogy lehet megpróbálnék egy gyökereztetést. Ha megmaradna, azt már ősszel ki is ültethetném? Jelenleg erkélyem van, arra gondoltam, hogy egy cserépbe raknám a virágot. Letakarjam flakonnal? Ha letakarom, a kupakot le kell venni? Hogy kapjon levegőt. Vagy ne is próbálkozzak még ezzel?
Én is ebben reménykedtem, hogy ha egyszer hazánkban nevelték idáig, csak megmarad nálam is:) De hogy hová fogom ültetni, őt is, és a még beszerzett 5 tövet, azt most próbálom kitalálni, egyelőre kevés sikerrel. Valahogy megpróbálom betuszkolni a virágágyásba őket.
Én is vettem hasonlót, habár az nem tea rózsa, hanem floribunda, de atól még remélem szép lesz.... Szeretem ezeket a piros szélű rózsákat (is)! ...A neve Jubile du Prince de Monaco...
Még nem tudtam kipróbálni, szakad az eső:((, itt is. Lehet a rózsákra is, valahol olvastam felsorolva a dísznövényeket is. Remélem a jövő héten jó idő lesz, hogy kikertészkedhesd magad, csak hogy ne legyen ilyen szörnyű csúnya a kerted ;)) Én is Double Perfume néven vettem, szerintem tuti ugyanaz, mint a Double Delight.
Tavaly nekem nem sikerült Double Delight-ot venni, csak Double Parfume-r találtam (Szőregi termesztés), de kép alapján ugyanaz... mejd meglátjuk, ha kinyílik... :o)
Köszönöm! Egy tündér vagy! Tényleg jó a leírás.... Rózsákat nem említi, de gondolom azokon is lehet használni?! Te próbáltad már?
Örülök, hogy jól sikerült a pihenés! Én most vettem ki szabit a hétre, hogy jól kidolgozzam magam a kertben! Erre szakad az eső! Hogy lesz nekem így szép kertem?
Sziasztok:) Köszönöm, jól nyaraltunk, tényleg szép nyári idő volt, még strandoltunk is:))
Tegnapelőtt felmértem a kert állapotát, és tegnap bementem a gazdaboltba permetszerért:( Dipel a hernyóirtó neve. Ha a guglival rákeresel, jó sok mindent lehet róla találni. Pl.: http://www.okogazdabolt.hu/novenyvedok.html --ez egy jó kis leírás. (bocs, de nem hajlandó linket beszúrni)
Én is találtam Double Delightet, nem ezen a néven, de a képe alapján más nem lehet. Szabadgyökerű, remélem megmarad. És végül a képek:), az egyik kis cserepesről: