Nem dedós, hanemk operettháború lesz. Nemrég történt egy vicces eset: volt egy brit hadgyakorlazt a kuvaiti határnál, és megjelentek az iraki határőrök, hogy megadják magukat. Mondták nekik, hogy még egy kis türelmet. Lesznek áldozatok is, főleg azok a katonák, akiket stratégiai helyekre, pl. légvédelem irányítanak. Remélem, hogy néhány iraki tábornokban lesz annyi kurázsi és hazafiság, hogy falhoz állítja Szaddamot és bandáját, és nem egy hasonszőrű diktatúrába vonul luxus-amigrációba.
A masszívan háború-ellenes Németo. és Franicao. is átengedi az amerikai gépeket. A II. vh-ban a semleges Svédország átengedte Norvégia és Finnország között a német szerelvényeket.
De ha ennél húzósabb szerepünk is lenne, mint már többször megkérdeztem, ez milyen hátrányokkal járna? Szaddam nem itt kérne menedékjogot?
Milosevic sok mindenkit fenyegetett, az USA-t véletlenül se, ahhoz nagyon kisfiú volt. Az amerikaiak is modhatták volna, hogy le van sz@rva, nem a mi problémánk, oldja meg aki akarja.
Az ENSZ - ha már erre a gitteggyletre hivatkozunk - 12 éve szólítgatja fel Irakot, hogy tartsa be a határozatait. Ez a balhé nem a múlt héten ketkezett, Kuvait megtámadása óta egymásra épülnek a hatá-rozatok.
Én is nyitottam egy ugyanilyet, de egyből összevonták a tiltakozás a légtérhasználat ellen c topikkal.
Szocikat nem szabad nagyon szidni az indexen mert egyből beleraknak egy szelídebb topikba!
Kuvait átengedte területét a támadás megindítására. Ez elég határozott kijenetése annak, hogy fenyegetve érzi magát:) Az egész háború - többek között - arról fog szólni, hogy ne várjuk meg, amíg meg is támad valakit.
Szóval Magyarországnak nem volt érdeke, hogy Jugoszláviában ne follyon népirtás, és Milosevics eltakarodjon?
Irak lefegyverzése tökéletesen megfelel ezeknek a cikkelyeknek. Egyébként is, azt hogy valaki megsértette az ENSZ alapokmányát szintén csak a BT mondhatná ki. Ilyen előterjesztés persze nem lesz, nem csak azért, mert eleve kudarcra lenne ítélve, hanem mert az oroszok, franciák, kínaiak sem akarják túlfeszíteni a húrt. Egy BT-felhatalmazású háború legfeljebb elegánsabb lett volna, de a nemzetközi jog szempontjából nincs jelentősége. Egyébként a Jugoszlávia elleni háborúban ennek a logika alaoján az egész NATO - beleértve Magyarországot is - agresszor volt, nem volt ENSZ BT felhatalmazás, az oroszok és a kínaiak miatt szavazásra sem került.