Nálam spontán nőttek ki a magoncok. Most megnéztem a növényhatározómban, amelyben minden növénynek elvileg benne szokott lenni a termése is, na most ehhez képest a nyírfánál csak a porzós meg a termős barkák szerepelnek. De gondolom, ahol a termős barka van, ott kell majd később nőni a termésnek. A Betula pendulánál (róla van szó?) ez úgy alakul (sajnos nincs szkennerem), hogy a porzós az, ami hosszabb és vékonyabb és "raccsosabb" külsejű, a termős meg rövidebb, tömzsibb, simább felületű, mindkettő lelógó. Gondolom, a termős helyén kéne keresni nyáron/ősszel a magokat (?).
Ennyit ír róla a könyv: "A termős barka éretten apró, szárnyas makkokra esik szét." Szóval én oda tennék valami hálót alá (vagy ilyesmi), hogy felfogja.
Elvileg őszi hidegágyi magvetéssel írja az okos könyvecském. Gyakorlati tapasztalatom: az utóbbi években nekem több is kikelt spontán magról. Tapasztalatom szerint jól öntözött, kissé árnyékos helyen keltek ki elhullott magok.
Nem tudok róla, hogy dugvánnyal stb. lehetne szaporítani.
Szerintetek a gyakorlatban hogyan tudnék szaporítani nyírfát?
Valami gyökereztetéses megoldásra gondoltam/úgy hallottam, hogy nyáron kell gyökereztetni az új hajtást/, de ha nyírfamagról lehet csak, akkor az is jó lenne. /mikor kell szedni, kell-e rétegezni, hogyan kell keltetni, stb/
Sajna erről nem találok sehol gyakorlatban megvalósítható cikket.
Már más topicban is írtam ezt a kérést, aki már olvasta, attól elnézést kérek!
A rózsa szerintem is viszonylag kényes növény. A szilvafámnak meg sem kottyant tavaly a habfürdő-tusfürdő-szappan koktél. A tetvek meg gyengélkedtek tőle rendesen...
Szia! Én ezt régebben olvastam egy biokertészkönyvben. Ott, ha jól emlékszem, tej-víz 1:1-hez arányú keverékéről volt szó, de én most tisztán tejjel küldtem meg. Nem állítom, hogy egy masszív fertőzésen segít, de szerintem enyhére és megelőzésre jó lehet. Nekem a múltkor elkapta a kezdődő gombát. A baj az, hogy az eső lemossa. :-(
Azért ha komolyabb fertőzés lép fel, ez szerintem kevés. Csak nálunk gyerek, kutya miatt próbálok "bio" maradni... :-))
Szia! Tejjel kezelted gomba ellen??? És aszondod, bevált? Nahát, ilyet még nem is hallottam! Hogy kell eztet csinálni? Rendes, közönséges tehéntejet spricnizel rá?
Az imént a "muszáj volt elhoznom" kifejezésen mosolyogtam, futtában beleolvasva. Én is ugyanígy jártam a hétvégén: egyszerűen nem tudtam ellenállni a helyi piacon egy néni által árult gyönyörű (és ráadásul elképesztően olcsó) íriszeknek... Persze férjuram az ilyesmit képtelen megérteni.. :-))
A rózsákat nagyon sajnálom, hogy megbarnultak. Akkor lehet, hogy ezt a módszert csak a kevésbé kényes növényeknél érdemes alkalmazni. Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatokat.
Nálunk tetű egyelőre nincs, tegnap tejjel perneteztem meg a rózsákat, a gombabetegségek megelőzésére. Kíváncsi vagyok, beválik-e, majd megírom. Az egyik rózsán a múltkor volt némi gombuci, megküldtem tejjel, és úgy tűnik, működött a dolog. Csak az a baj, a sok eső lemossa a tejet. A kutya viszont tobzódott a tej lenyalogatásában... :-))
A mosogatószeres lefújást követően a rózsa levelei kicsit barnultak, jelentem nem túl vidáman:( Nem vészes, de látható.
Ebben az esős, párás időben támadnak a gombák is: a volt-benti kicsi rózsáimon peronoszpóra, lisztharmat ütötte fel a fejét:(
És ha még ezek után azt mondod, hogy ez már idei kép, akkor végleg összezuhanok ;)) Nagyon csinoska!
Ezen a hétvégén is muszáj volt elhoznom három tő rózsát a kedvenc faiskolámból. De tényleg, nem volt más választásom:)), végignéztem az összeset, és ezen a hármon nem volt azonosító. Ezt a kihívást nem lehetett kihagyni! Mindegyik már áttelelt, szép, egészséges, erős példány. Az egyik olyan vadszerű, majd hozok róla képet.
A helyi erőnél a múltkor láttam White Fairy-t és Yellow Fairy-t. Nagy a kísértés!
Én is kiszedtem és összetapostam őket, és én is ua a problémával szenvedek ami a permetezést illeti.... Mindig fúj a szél, vagy esik az eső! Tegnap kényszerűségből levéltetű ölő aerosollal fújtam le a kis "szemeteket". Mára meghaltak... :o))
Persze tudom ez csak átmeneti állapot, de jó érzés, hogy párat kipusztítottam. Talán a jövő héten már tudok permetezni is...
Íme egy kép az egyik ismeretlen rózsámról. Tavaly vettem a egy kertészetben.
Nálam is próbálkoztak, a rózsalevél-darazsak. De kivettem a lárváikat a bepöndörödött levelek közül. Már nálam is elég sok a levéltetű, de mindig vagy a szél vagy az eső meghiúsítja a permetezést. A katicák meg csak nem jönnek:(
Ma nekem is ellepték az egyik rózsámat a hernyók!!! De nem azok a zöldek amik esznek, hanem amik összesodorják a leveleket és "hálót" vagy mit szőnek és olyan szőrösek. Mindet leszedtem és összetapostam, de lehet, hogy nekem is be kell szereznem az említett "csodaszert". Permeteznem is kellene a levéltetvek ellen, de minden napra mondanak egy kis esőt. Hogy tervezzen így az ember?!
Ez egyrészt jó hír, de persze nagyobb részt rossz:( Nálam is gondban vannak szegények, kettő úgy tűnik, feladta:(
A hernyók viszont nagyon-nagyon rosszul voltak már reggel is! Felpúposították a hátukat, és alig bírtak magukkal. Némelyik már csak épphogy kapaszkodott. Viszont a kicsi pókok, meg katicák vígan elvoltak, ugyanazokon a növényeken:)) Az érdekes látvány lehetett, ahogy a fenyőt hernyótlanítjátok:)))
A tetvek is rosszul voltak, úgy tűnik jó a mosogatószeres permetezés. A rózsán nem látok egyelőre semmi negatív hatását.
Nagyon szép színe van, tényleg! Lehet, hogy sikerül gyökereztetni. A virágját majd vágd le, az alsó leveleit is, a felsőket meg csípd vissza. Árnyékos helyen homokba kell leszúrni, jól meglocsolni és letakarni befőttes üveggel. Nem száradhat ki, néha szellőztetni kell. Mindezt könyvből írom, nem saját kútfőből. Talán egy profi is jön majd segíteni:)
Gyökereztető por, ha félfás növényhez van, szerintem nem árt.
Én is így voltam tavasszal, hogy keményen küzdenem kellett, hogy helyet találjak. Sajnos a már említett M.-féle rózsák gyenge minősége s az, hogy nem jelentéktelen részük ki sem hajtott, új távlatokat nyitott előttem a rózsavásárlásban, mert így adódott néhány szabad hely... :)(
Nálunk egyik évben hernyóinvázió volt a hosszú tűjű fenyőkön. Szerintem az egész szomszédság azon kacagott, hogy egész nap csipesszel szedegettem a hernyókat a fáról. :-) Sikerült mindet lecsipegetni.