A képek alapján úgy gondolom, egy nagyon erős lisztharmat-fertőzés lehet. A leveleire ne kerüljön víz a locsolás során, csak a tövére. Permetezni 7-10 naponként Rubigan, vagy Topas vagy Score nevűekkel, a lényeg, hogy felszívódó legyen. És valami kéntartalmút is lehet tenni hozzá: pl. Thiovit Jet, ez kontakt hatású szer. Remélem kiheverik, és össze is szedik magukat a nyáron!
Nem lehet, hogy a rózsarozsda nevű betegségről van szó? Nem igazán látom jól a kórképet a fotókon, de amennyire látom, nekem úgy tűnik (bár persze nem vagyok szakértő).
Keress rá a Gugliban így: Képek/Phragmidium mucronatum, Te biztos meg tudod ennek alapján állapítani, hogy ugyanolyan-e.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Tegnap feltettem egy kérdést a beteg rózsáimról, és most rakok fel hozzá képeket is. Valaki meg tudná nekem mondani, hogy mi a baja a rózsáimnak? Ha valaki felismeri, a betegséget akkor kérem írja be, ill. ha tud olyan szert, amitől helyre jönne szegény. Idén ültettük, és majdnem rögtön megbetegedett azóta stagnál, és nem nagyon hat rá semmi se (Fundazol,Orthocid??,...) a mellette lévő rózsák (egy ágyásban vannak) kiheverték ezt a valamit, de nem nagyon akarnak fejlődni, lehet, hogy ők is betegek még, csak nem látványosan.
A futó rózsámat nézegetve észrevettem, hogy a szárakon látszik, hogy mintha kifúrta valami a szárait. Levéltetvek azok vannak rajta, de azt lepermeteztem chessel. Mit tegyek!?
Szia Csali!! Hát remélem tudok majd képeket csinálni, nagyon beindultak:) Viszont a kameránk amivel a képeket idáig csináltam szervízben van, tehát addig ha valami extra van, akkor telefonnal fogok.
Irtó helyes neve van ennek a jószágnak:) És lehetséges, hogy nem talizol vele személyesen? Egy árva bogarat sem láttam rajta.
De, arra is gondoltam, mert akkor biztosan nem zsákbamacskát veszek. Még a héten meglátom, hogy mi lesz. Sajnos tudom én is, hogy nem minden tő marad meg.
Nagyon sajnálom:( Idén én is több rózsámat elvesztettem, tudom, ez nem nagy vigasz, de legalább látod, hogy ugyanabban a cipőben járunk. Nem gondoltál arra, hogy most válassz rózsát, amikor a faiskolákban, kertészetekben szépen virágzó konténeres darabokat árulnak?
Köszönöm a választ. Sajnos törik, semmi élet nincs benne:(( Ezek szerint akkor arra sem számíthatok, hogy gyökérről újra hajt. Akkor kiszedem és ősszel veszek valami szépet helyette.
Hááát, az a rózsaszín lehet, hogy nem tér már magához:( Próbáld meg az egyik hajtását eltörni: ha sikerül, és törik, nem rugalmas, hanem száraz, a belseje pedig barnás, akkor valószínűleg nem él.
Akkor csak a hagyma lehet: az is ott van, ahol nincs tetű. Vagyis inkább fordítva: azokon a rózsákon nincs tetű, amelyeknél hagyma van (meg levendula, de ezek szerint ez nem játszik). Vagy nemtom. Tény, hogy egy ágyásban nincsenek, másutt nálam is vannak:(
A Kertészeti egyetem lapján találtam: rozsda ellen -- mankoceb pl. Dithane M 45 difenokonazol pl. Score 250 EC azoxistrobin pl. Amistar, Quadris krezoximmetil pl. Discus DF
Segítséget szeretnék kérni rózsaügyben. Némelyik rózsa szépen kihajtott, aztán hirtelen leállt a növekedéssel, és elkezdtek száradni a levelei. Nem tom mi lehet a baja, permeteztem mindenfélével ami gombára jó (Fundazol,valami Orthocid??... )
nem javult semmit. Némelyik rózsán pedig a levelek elkezdtek foltokban száradni barnulni.. A levéltetveket leírtottam róla (Nissorun+Karate+Zolone).
Kép nélkül tudtok segíteni, vagy rakjak fel szegényekről képet? Az egyik (szerintem túlnemesített) ÉDEN típusú van a halálán.
Még nem jártam erre, de ígérem nyáron jövök képekkel. Most egy kérdésem volna. Sajnos az egyik rózsám, egy gyönyörű rózsaszin teahybrid nem indult meg, egyetlen rügy, egyetlen levél sincs rajta. Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek érdemes meghagyni, hátha kihajt a gyökeréről? Három éve ültettem a rózsát, konténeres volt. Akkor tele volt bimbóval,de eddig is kicsit gyengébben hajtott, mint a többi. Esetleg lehet, hogy a fa árnyéka nagyon elnyomja és ha átültetném még feléledne? Vagy azt már végképp nem bírná ki?
Tavaly előtt ültettem két Kronenbourg, egy Sissy, egy Peach, egy fehér, egy lazac és két sötétbordó, talán Ingrid Bergmann nevű rózsát, tavaly ősszel pedig négy futó és egy Remy Martin, valamint egy művészrózsa költözött a kertembe. Ezek mind gyönyörűen hajtanak, remélem két héten belül tudok képeket hozni. Sajnos ez az egy rózsaszin rózsa valamiért nem szeret engem, de remélem megmenthető.
Régen jártam erre, de gondoltam, hogy megosztom: a Swan lake-emen kinyílt mára kér gyönyörű bimbó, fehér némi halványrózsaszínnel, csak munkába rohanvást láttam, de délután megpróbálom lefotózni.
Wanda! Az én futóimat is megtámadta ez a rusnya jószág (a Schulteis-könyv alapján hajtásfúró rózsadarázsnak diagnosztizáltam) , ötletem a következő: bármennyire is fáj a szíved értük, le kell törni/vágni az elszáradt hajtáscsúcsokat addig, ameddig egészséges már a szár, azokból már úgysem lesz semmi és szigorúan kukába dobni, nem komposztra. Alaposan vizsgáld át a rózsát és próbálj megszabadulni az összes ilyentől, akkor egy lendülettel túl leszel rajta vsz, kicsit később fog virítani a növény, de megéri. Sok sikert!
Nagyon ígéretesek! Majd ha kinyílt, akkor is hadd lássam:) Valószínűleg a hajtáscsúcspusztító rózsadarázs a ludas a fiatal hajtás fonnyadásában. Azt írja a könyven, hogy az elszáradt hajtásrészben már nincs benne, mert még lárvakorában kifurakodik és a talajban bábozódik. Évente egy nemzedéke van és nem gyakori kártevő. Nehéz ellene védekezni.