1./ Ha nem tetszik, minek idézed vissza az egészet? Nem lett volna egyszerűbb a kezdő szavak és ... ? 2./ Egyébként befejeztem, több ilyet nem kaptok tőlem.
" akkor mindannyian próbáljunk 8:00-kor arra gondolni, hogy "Masutoo, nyerj! Masutoo, nyerj! Masutoo, nyerj!". És higgyétek el, hogy ha sokan egyszerre rá gondolunk, a támogatásunk el fogja őt érni és a tudat alatt venni fogja az adást. És ez plusz erőt ad neki"
Számoljunk egy kicsit: Most ő Mk53. Ha folyamatosan makekoshit csinál, akkor a Makushitában a 4. győzelemtől felfelé 1 győzelem kb. 8 helyezést ér. Tehát elméletileg 53/8 ~7 plusz győzelem kellene a Juryoig. Azonban a Makushita elején, kb 10-től egy győzelem már csak 5, vagy 3 helyezést ér, azaz +2-t rá kell számolnunk. Ha minden bashon csak 4:3-as eredményt ér el, akkor folymatos teljesítmény mellett a 9 bashoval bejuthat a Juryoba. Ez másfél év. Minden 5:2, 6:1, netán 7:0 Y/D csökkenti az "átfutási időt". Ez a számítás csak akkor érvényes, ha ezalatt nem esik vissza és nincs 3:4, vagy rosszabb eredménye. Konklúzió: drukkoljunk neki minden erőnkkel, hogy támogatásunkból is nyerjen erőt és kitartást - és azt hiszem, ez természetes.
Még valami: ha tudjuk, hogy ő holnap meccselni fog (http://sumoreference.com/) magyar idő szerint kb 9 óra felé, akkor mindannyian próbáljunk 8:00-kor arra gondolni, hogy "Masutoo, nyerj! Masutoo, nyerj! Masutoo, nyerj!". És higgyétek el, hogy ha sokan egyszerre rá gondolunk, a támogatásunk el fogja őt érni és a tudat alatt venni fogja az adást. És ez plusz erőt ad neki.
Emlékeim szerint a két basho között visszavonult rikisik még rajta szoktak maradni egyszer a banzukén. Szerintem Asa-t utólag vették le és akkor már nem akarták az egész banzuke-t átvariálni.
Varatlan, hogy Asa helyett nem hoztak be senkit, igy 41-en vannak a makuuchi banzuken a szokasos 42 helyett (ami elofordult mar, de ritkan).
Voltak szerencses mozgasok a banzuken, Kyokutenho es Tamawashi 3 teljes rangot ugrottak 8-7-tel, Wakanosato 6 rangot ugrott 9-6-tal, Aran es Tosayutaka pedig 8-at leptek elore 10-5-tel. Viszont Kotoshogiku rosszul jart, 3 1/2 rangot esett vissza 6-9-es eredmennyel.
asa nagyon jó volt de ilyen erövel akkor az is unalmas volt amikor ő nyert folyamatosan vagy 15 basót?
szerintem csak mocskos nagy szerencséjje volt hogy pont egy olyan időpontban volt bajnok amikor nem volt igazi kihivójja. ne felejtsük el hogy hakuhó feltünésével ö se volt már erőnyerő.
senki se potolhatatlan.
hakuhó messze nem olyan preciz mint asa volt.
én nem lepödnék meg ha még idén uj yokozunát avatnánk. de jövöre legkésöbb.
a sumo folyamatos és örök.. csak az arcok jönnek mennek..
Akebono is nagy űrt hagyott maga után, de Asa nélkül nem tudom mennyit fog érni a verseny. Én is úgy látom, Hakuho annyi versenyt nyer, amennyit akar, nekem ez máris unalmas...
Kotooshu-val kapcsolatos híreknek örülök.. valósággal megtáltosodott azóta :D)) (sokkal aktívabb, küzdőképesebb mint előtte.., s lám-lám itt is igaz a mondás: keresd az asszonyt :D))
Asa korszak véget ért. A szumó fenegyerek nagybajnoka sajnos áldozatává vált vehemens természetének. Hiányozni fog. Pont ebben rejlik a szumó különlegessége. Minden jokozuna visszavonulása után hatalmas űr keletkezik amit soha nem lehet igazán feltölteni. Igazolásul néhány név: Chiyonofuji, Akebono, Takanohana, Musashimaru.
Jóval pozitívabb hír: február 14-én Kotooshu feleségül vette Asako Ando-t. A japán hölggyel öt éve ismerkedett meg Aichi-ben.
Ne felejtsd el hogy a japán tradícionális szumó még nem degradálódott csak sporttá. Jól mutatja ezt a mérkőzésvezetők, bírók ruhája, a nézőtéren még feltűnő gésák stb., a bejárat környékén a szumósok tiszteletére hajlongó nézők vagy a dohyo-szentelés.
A dohyo-irin meg vele két "csávó", egyik egy kardot visz, az a katana szimbolizálja a yokozuna szamuráj-státuszát.
Teljesen nyilvánvaló, hogy aki ebben a társadalmi rangban van, annak lehetőleg szeplőtlen életvitelt kell folytatnia. A kocsmai verekedés pedig nem az a kategória, akármekkora birkózó.
Hihetetlen...kb. 5 perce tudtam meg a hirt, itt görögországba nem nagyon beszélnek a szumóról:)
Komolyra forditva a szót, tényleg nem tudo mezt elhinni..Mármint azt, hogy nem látom többet birkozni. Hiába, ide vezetett az állandó sportszerűtlensége, a trehánysága, az önfejűsége.
Hor Kolos taggal abszolút egyet kell, hogy értsek.A szivem azt mondja, bárcsak sohase vonult volna vissza, az eszem pedig azt, hogy teljesen helyénvaló döntés! Egy Asashoryu - akármennyire is a legnagyobb - ne részegeskedjen egy basho közepén! Amatőr, érthetetlen sportolói magatartás! Nem is értátem ezt az egészet, komolyan, hát 7 éve uralja a mezőnyt, de idáig nem kellett volna elmennie..
Hozzátenném aztis, hogy szerintem több dolog is közrejátszott a pályafutását végigkisérő botrányaiban. Már a 2007 szeptemberi+novemberi eltiltását is kicsit kérdőre vontam elsőre, de aztán végiggondoltam a dolgot, és kialakult bennem egy kép: Asashoryu, amióta yokozuna, azóta - amellett, hogy a legnagyobb - egyben a legsportszerűtlenebb versenyző is ellenfeleivel szemben! Szerintem nem jár 2 tornás eltiltás, ha valaki hátfájás miatt lemond egy turnét, és helyette focizik...Az én szememben ez kompenzálás volt a szumószöv. részéről.
Egy éve is volt egy botrány, ugye, amikor halálosan megfenyegették.Ezt sem értettem, hogy mért (lehet, azóta kiderült, csak én nem olvastam kellően utána)
, de szerintem ezis a sportszerűtlenségének szólt. És most itt van ez is..Hát könyörgöm, ha Roho-t csak 3 napra tiltották el azok után, hogy összevert egy (vagy nemtomhány) újságrót, akkor ezért márt jár 5 tornás eltiltás, vagy visszavonultatás? Ráadásul egy ekkora Yokozunának??
De sajnos bekell látnom, hogy jogos a döntés, Asa versenyzői stlusát, sportszerűtlenségeit, és korábbi trehányságait figyelembe véve!Betelt a pohár a szövetségnél,ez szemmel látható!
Annak viszont örülök, hogy tornagyőzelemmel, és ezáltal (nemtudom, szerepelni fog-e a haru basho banz
u.i.: Ha esetleg bárkit érdekelne, megvan Asashoryu összes makuuchi meccse (2001 Hatsu - 2010 hatsu) HD minőségben, ha esetleg kell valamelyik, szóljatok nyugodtan:(
ukén, de ha igen, akkor) East Yokozunaként vonult vissza.
Borzalmas belegondolnom, hogy az az 596 győzelem nem fog tovább gyarapodni:(
Többnyire egyedülálló, gyönyörű győzelmei voltak.De iigy kellett lennie, úgy látszik, egy ekkora ember csak Yushoval fejezheti be (mégha nemis önszántából, mint Akebono pont 9 éve, mikor Asa kezdett a makuuchiban)..
Hosszu es unalmas leiras helyett beszeljenek a kepek! Itt egy nagyon jo kepes beszamolo van Musashimaru hajvagasarol. (Termeszetesen barkinek nem lehet ilyen ceremoniaja - a minimum 30 lehuzott basho sekitorikent)
Úgy gondolom (tekintettel Asa eddigi botrányaira is), hogy már nem volt tovább tartható a helyzet. Egy sportolótól elvárható a tiszta életvitel, hát még egy szumóbirkózótól...
Mindazonáltal nagyon fog hiányozni, mert én mindig neki drukkoltam. Azt gondoltam, újra a régi fényében fog tündökölni, mert parádés megoldásai voltak mostanában. Rettenetes erős volt, ugyanakkor gyors is, olyan pillanatnyi helyzetfelismerő képességgel, ami keveseknek van meg. Ötletes, fantáziadús volt a birkózása. Igaz, minden tornán összeszedett pár vereséget, mégis még mindig volt benne "spiritusz". Hakuhót is szeretem, de ez az, ami benne nincs meg. Sokan Asa miatt mentek el a tornára. Kíváncsi vagyok, ezután lesz-e telt ház?
Szörnyű ez a kettősség. Az eszem azt mondja, le kellett mondania, a szívem szerint meg nagyon fog hiányozni :-(
A lelépési pénz nem semmi, kiszámoltam, forintban ca. 300 millió, dollárban is közel másfél. De ezen kívül is van mit tejbe aprítania...
Mi ez a hajvágási ceremónia? Gondolom, a visszavonulási procedúra része. Mi történik egy ilyen eseményen?
Egyre tobb informacio lat napvilagot a februar 4-i esemenyekrol. Eloszor a yokozuna bizottsag ult ossze. Az ules utan Tsuruta elnok azt mondta az szovetseg elnoksege elott, hogy ha a szovetseg elnoksege nem hoz "megfelelo" dontest, akkor a yokozuna bizottsag hivatalosan is ajanlast tesz az intai-ra. Emellett nehany nappal korabban a japan oktatasi miniszter is ugy nyilatkozott, hogy Asashoryut kemenyen kell buntetni. (A japan szumoszovetseg az oktatasi miniszterium ala tartozik, ilyen ertelemben a miniszter felettese az elnoknek). Ezutan osszeult a szovetseg elnoksege. Az ulesen ket allaspont alakult ki: az intai-t partolok, es azok, akik az eltiltas mellett voltak (5 basho lett volna a javaslat). A 10 (+2 kulso) tag szavazasra bocsatotta a kerdest, es 6-6 aranyban patthelyzet alakult ki. Ezutan behivtak Asashoryut es Takasago oyakatat, hogy meg egyszer meghallgassak oket. Asashoryu azt remelte, hogy megussza eltiltassal az esetet. Az elnokseg kerdeseire tovabbra is a "nem emlekszem, mi tortent" magyarazattal jott elo. Ezutan az elnokseg ujra visszavonult tanacskozni, ahol vegul 7-5 aranyban az intai-t javaslok kerultek tobbsegbe. Ezt kovetoen Kokonoe, Nishonoseki, es Tomozuna oyakata kimentek, es vilagosan vazoltak a helyzetet: Asashoryu vagy lemond onkent, vagy lemondatjak, de ebben az esetben megfosztjak a hajvagasi ceremoniatol es az ilyenkor szokasos vegkielegitestol is. Vegul Asashoryu bement es alairta a visszavonulasrol szolo nyilatkozatot.
A hirek szerint 130 millio yen koruli vegkielegites jar majd (ez nagyjabol Takanohana visszavonulasi penzenek felel meg).
Amit en linkeltem videoban, az a 2001.05 basho elso napja, komusubi Asa veri Musashimarut. Ez nem kinboshi, de Asa elso gyozelme Maru ellen. Amit itt linkelsz, az a 2001.09 basho 6 napja, maegashira (visszacsuszott) Asa veri Musashimarut. Ez kinboshi (Asa egyetlen kinboshija).