Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
- A világot nem lehet megváltoztatni, de mindenkinek van/lehet saját útja, amin keresztül tud pozitív hatást kifejteni rá az én felfogásomban. Ráadásul mind racionális, mind irracionális vonalon...
- Se bennem nincs népnevelő attitüd, sem egy ilyen fórum nem alkalmas erre az én meglátásomban. Az én filozófiám, hogy csak lazán, derüvel szabad csak fórumozni, esélyt sem hagyva arra, hogy bármi miatt sikerüljön megbántódni. Persze elismerem, hogy ez nem triviális téma.
- Azt gondolom meg kell barátkozni a gondolattal mindenkinek, hogy nem tud mindenki mindenkinek a kedvébe járni. Hálózatos hasonlatban a social network (társas érintkezések hálózata)) nem összefüggő gráf.
- Ahogy nemrégiben írtam szubjetív művészi megítélés nálam legalábbis nem nagyon képezheti vita tárgyát, maximum csak beszélgetését.
- Ha valakinek nem tetszik valami, azt szerintem hitelesen tudhatja mondani, akkor is, ha nem indokol részletesen, akkor is ha nem tud jobbat csinálni helyette. Más szóval a hitelesség nem dől el perdöntően egyetlen kérdésnél.
- Sajnálom, hogy sikerült rossz pillanatba beleszaladnod, ráadásul pont ebben a fórumban. De szeretnélek kérni ne vedd a szívedre, mert akkor könnyebben tudsz itt maradni: mondom ezt önző saját érdekemből... :) Cserébe megígérem, hogy én sem elemzem azt, hogy miért rajtam csattan olyasmi, aminek a kiindulópontját nem is én 'követtem el'. ;)
- Abszolút jogos: "férfi" vagyok, mindazzal együtt ami jó és rosszat ez jelent. :o)
Szégyelld magad! A barátod egy pillanat alatt tiport a földbe, és még bátorítod. (Elismerem az elsőben igaza volt, meggondolhattam volna, mielőtt leírom.)
DE: >>Az általam ismert budapesti épületek közül szerintem a legrondább.
Legalább megindokolhatta volna...eddig itt mi indokoltunk!!! Különben is én tudok ennél sokkal rondább, ízléstelenebb, zavarosabb épületet is.....
egyelőre mondhatni még az alapoknál sem tartok. Látod, inkább itt szórakozom. Pár hónapja kezdtem, majd nehézségekbe botlottam. mivel senki sem tudott segíteni, abbahagytam az egészet. Különben nem tervezői, inkább műszaki rajzolói szinten. A fiam letöltött nekem vmi oktatói programot, de még rá sem néztem, különben is angolul van. (sajnos nem beszélek semmilyen nyelven)
(én anno szki-ba jártam, ott csak az orosz kellett; egyetemen pedig 2 vagy 4 félév (?) német volt)
Nem tudom ismered-e az ArchiCAD nevű épülettervező programot. Valójában, mikor a gép elé ülök, azt szeretném tanulni így autodidakta módon, de sehogy nem akar összejönni.
>>>>>>>>> (283) hozzászólásodra is igaz ?: >>Jó gyógyszer lehet az Occam borotvája: http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja Ne haragudj, kicsit megijedtem. Néha meggondolatlan, és ijesztő vagyok....(?!) >>>>>>>>>
Nem értettelek és itt valami félreértés is lappanghat...
csak megint félreértettem (azt hittem le akarsz rázni)
>>>>>>>>> (283) hozzászólásodra is igaz ?: >>Jó gyógyszer lehet az Occam borotvája: http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja Ne haragudj, kicsit megijedtem. Néha meggondolatlan, és ijesztő vagyok....(?!) >>>>>>>>>
Nem értettelek és itt valami félreértés is lappanghat...
>MÜPA Azt én is nagyon szeretem. A másik említett épület elött rengeteget mentem el egy időben, de most nem tudom felidézni magamban.Viszont az elöttünk álló hetekben úgy néz ki megint lesz rá alkalmam behatóbban megnézni az épületet... ;)
>...másik topik... Azért igyekszem itt lenni, még ha nem is annyira forró dróton mint az elmúlt napokban. Az azért nem jött le nekem, hogy te honnan miképp internetezel. A hétvége hogyan miképpen esik ki neked.
>>>>>>>>>> Ahhoz kell cél is! ;) Várjalak a másik oldalon? (bocsi, de magas labda volt) >>>>>>>>>>
És azzal neked is lenne célod? :o)))))
Hölgyekért sok mindent képes megtenni a férfiember, nemhogy egy hídat átsétálni. Nem feltétlen ilyen nagy dimenziókra gondoltam, amikor "célt" írtam a hozzászólásomban. A semmi és mondjuk egy lottó ötös nyereményének átvétele között elég tág határokon tudnak mozogni célok. ;)
>>Jó gyógyszer lehet az Occam borotvája: http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja
Ne haragudj, kicsit megijedtem. Néha meggondolatlan, és ijesztő vagyok....(?!)
(275)- ös hozzászólásom kissé hányavetire sikeredett, csak hirtelen nem tudtam mit kezdeni a bőséges témával, gondoltam írok egy történelmi kitekintést (abban viszont szörnyen rossz vagyok).
Wagner - vár téma: nem a giccs (röviden: Neuschwanstein váráról van szó, amit II. Lajos bajor király építtetett, mert imádta Wagner zenéjét. A várat a Lohengrin, Tannhauser, és a Parsifal alapján, annak díszleteiként terveztette. Összes vagyonát mondhatni erre pazarolta.) /a vár különben pl. puzzle játékokon is népszerű/
Modern építészet: valóban vegyes érzelmekkel tölt el engem is. Bár egyik kedvenc épületem egy "kristálypalota": a Dózsa György úton az ANG (vagy ENG?) oroszlános biztosító épülete. És hát a MűPa.
>>>>>>>>>>>> Schubert és lemezjátszó.... >>>>>>>>>>>> Ez sajnos tuti elmarad jódarabig. El kell felejtsem az egészet és újra ihlethez kell jutnom a témát illetően. :o(
>>>>>>>>>>>> Ja, Neked szerettem volna mesélni a barokkról, mert nagyjából azonos véleményen vagyunk a korral kapcsolatban. Számomra minden kor művészete az építészetével kezdődik. Minden építészeti stílusnak megvan a kort jellemző mondanivalója. (pl.gótika a magasra törés "Istenhez való közelítés") Reneszánsszal kezdődött el a polgári építészet. >>>>>>>>>>>>
Szerintem nagyon nehéz párhuzamot vonni a művészi ágak között. Vannak a bécsi klasszikusok, de ők nem "klasszicisták", abban az értelemben, ahogy az ilyen építészeket emlegetik (tudtommal). Gótikus zene sincs (maximum áttételesen), most nem ideértve a gótikus metált. :o)
A polgári vagy inkább világi(?) és az egyházi művészet szépen fejlődött párhuzamosan és hatottak is egymásra: erről rengeteget lehet beszélgetni nyugodt körülmények között, szerintem
Még iziben megnéztem, ahogy olvastam, maradjunk abban, hogy nem volt semmi. ;)
>>>>>>>>>>>> Ja és erről jut eszembe: "a kisugárzás" azt hiszem az egyik legfontosabb eleme az értelem sugárzása. E nélkül egy NŐ soha nem tud igazán SZÉP lenni. >>>>>>>>>>>>
Ezzel abszolút egyetértek, igaz egy picit másképp sőt mondhatni "keményebben" fogalmaztam meg magamnak korábban: én azt állítom, hogy a nő szépsége áll a külső és belső szépségéből (kisugárzásából). És bár a külsőt illetően komoly eszközei vannak a valóság (illetve látszatának) befolyásolásra, a belsőt illetően csak a természetes kevésbé 'kozmetikázott' útja van inkább, azaz egy hölgy csak akkor szebb belülről, ha valóban szebb belülről. Egy szempárt, egy nézést szerekkel feljavítani igencsak a lehetetlenséget ostromlóan nehézkes. És ezért látom - mert tudom illetve képesnek érzem magam látni - csúnyáknak a legmodellebb testű ám cicababákat. És ezért tudok nagyon örülni pláne hevülni, ha valami szépet meglátok egy lányban, amit akár csak én veszek észre. Mondjuk mindez ott hátrány, hogy túl könnyen tudok lelkesedni a hölgyekért, hiszen még a mai egyre torzabb világban is sok hölgyben nagyon sok érték, belső szépség szunnyad.
>>>>>>>>>>>> (És hát a gazdagok ekkor mit tesznek: még jobban pazarolnak.) >>>>>>>>>>>>
Napjainkról beszéltél? ;)
>>>>>>>>>>>> Jellemző az egyháztól való elfordulás. A reformáció kezdete. >>>>>>>>>>>>
Ezt én másképp látom. Biztos volt újkeletűbb és/vagy erősebb szekularizáció a felvilágosodás nyomán, de a kereszténység és a katolikus egyház alapjai távolról sem rendültek meg (még tán ma sem). Szerintem nem elfordultak az emberek, hanem másképp álltak hozzá a keresztény hithez, például akár tudatosabban (mondjuk anyanyelvű Bibliák meg Istentiszteletek révén), vagy "nemzetibben", lásd a német nyelvterületek (szomszédainak) érintettségét a lutheri reformáció nyomán.
:o) Volt egy pillanat pár éve, amikor nagyon televolt a hócipőm az index.hu-val. Csak azért nem hagytam az egészet itt portálostul, topikostul, mert volt egy Oracle szaktopik, ami az én egyik kedvenc témám, ráadásul szakmámba vág. Na és mivel az Oracle miatt maradtam és nicket akartam váltani képzenfekvő volt, hogy Oracle területről választok. Egyébként tudod mi az igazán döbbenetes? Írd be a gugliba, hogy "tnsnames.ora" és nálam firefox2 alatt a negyedik találat ez a mi kis topikunk. ;) Az összes 158.000-ből!!
>>>>>>>>>>>> Az jutott eszembe, ha át akarsz menni a Megyeri-hídon át lehet ám kocsin kívül még 3 féle módon: >>>>>>>>>>>>
Ahhoz kell cél is! ;)
>>>>>>>>>>>> Meghallgattam Beethoven V. szimfóniáját egyben. Persze, hogy nem lehet megkülönböztetni, a 3. végét a 4. elejétől. >>>>>>>>>>>>
Ezt hívják attacá-nak, tudtommal Beethoven alkalmazta szimfóniákban először és itt. Nagy mágus volt a mester! ;)
>>>>>>>>>>>> A Batthyány téri templom. >>>>>>>>>>>>
Építészet iránt tudok nagyon lelkesedni, és tudok nagyon szomorú lenni például egy újkeletű Kálvin tér miatt -> bár nem tudom érzéseimet szavakba önteni. Amit marhára rühellek az újkori üvegépítészetet. Nézni még csak-csak lehet, hogy jó, de benne dolgozni agyhalál...
Viszont nagyon tetszettek soraid.
>>>>>>>>>>>> Különben a várakról jut eszembe, majd mesélek a világ legszebb, leggiccsesebb váráról, és Wagner zenéjéről. Ugyanis a kettő szoros kapcsolatban áll egymással. (esetleg lehet találgatni, mire gondoltam) >>>>>>>>>>>>
Izgalmasan hangzik, és esélyem sincs kitalálni. És remélem nem a giccsesség a közös bennük, mert Wagner zenéjére nagyon sok mindent lehet mondani, de ezt nem (szerintem. :o)))
Elképesztően felpörgött körülöttem az élet, lehet hogy pár napra, lehet, hogy egy hónapra és lehet, hogy karácsonyig. Hiába nagyon nem akartam, de így jött össze. Az egyetlen "mentségem" illetve jó a dologban, hogy ez nincs ellenemre.
Különben a várakról jut eszembe, majd mesélek a világ legszebb, leggiccsesebb váráról, és Wagner zenéjéről. Ugyanis a kettő szoros kapcsolatban áll egymással. (esetleg lehet találgatni, mire gondoltam)
Mindig is érdekeltek a régi épületek, bár gyerekkoromban inkább vármániás voltam (tudod, a kardozós filmek a TV-ben... :). És ilyen az élet: szinte mindennap járok a Batthyány-téren, de meg nem mondanám, mikor voltam a templomben utoljára...
Arra gondoltam, most nem írok általánosságokat, inkább bemutatok egy csodás épületet, amit, ha kedved tartja magad is megnézhetsz. A Batthyány téri templomot. Ez egy csodálatosan klasszikus barokk alkotás. Legérdekesebb az alaprajzi elrendezése: Nem tudom, mennyire vagy jártas építészeti téren, de minden korábbi korban a templomok alaprajza egy kereszt alakot formázott. A hosszirány volt a főhajó, a keresztirány a kereszthajó, a metszéspontban pedig kupola helyezkedett. Ezt hívtuk főhajós templom elrendezésnek. Itt megváltozik teljesen az alapkoncepció és ellipszis alakú belső teret hoz létre az építész. A barokknál ugyanis nagyon fontossá válnak az ívek. Imádja a hullámzást. Kedvenc alakzatai a kagyló, csiga. Minden amivel mozgalmassá lehet tenni a teret. Játszik az ívekkel, pozitív és negatív irányban használja. Ez nagyon jól észlelhető a bejárat feletti ablaknál. Az ablakokat is másképp értelmezi: nem az egyszerű négyszög, v. félkörívet használja, hanem más hatást keltő bonyolultabb rendszereket. Körszeletívet, kosárívet... Párkányokkal tagozza az épületet. Imádja a párkányt. Ezzel is rá tud játszani a mozgalmasságra. Ekkor találják fel a gipsz stukkózást is. Ezzel a balső terek mozgalmasságát tudják növelni, hullámzást visznek a vonalakba. Mindennek keretet adnak. De a legérdekesebb, és legbonyolultabb a tetőszerkezet. Oda is beviszik az íveket. Nézd meg a templom két tornyát! Micsoda mestermunka!!! Milyen ácsmester kell ahhoz, hogy egy ilyen szerkezetet létre tudjon hozni, ki tudja találni, hogyan készítse el. Itt a tervezőnek is mesteri képességűnek kell lennie. Oltárian bonyolult szerkezetek ezek, ráadásul itt nem csak az esztétika fontos, hanem az időállóság, hogy ne ázzon be, ne menjen tönker egyhamar.
Különben a barokkról eszembe jutott amit a férfi és női gondolkodáskülönbségről beszéltünk. A részletekre hajlás, és globális gondolkodás. A barokk ötvözi a kettőt. Egy apró részletből indul ki pl. egy kagylóformából. Hozzáigazítja az ablakot, ahova épp el akarja helyezni. Majd továbbgondolja, hozzáigazítja az egész homlokzatot. Majd ismét továbblép, és már nagyobb léptékben gondolkodik és az egész utcát akarja megtervezni ugyanazokkal a motívumokkal. Végül az egész teret alakítja ennek megfelelően. KIALAKÍTJA A STÍLUST. egységessé teszi az egészet kezdi egyben értelmezni. Majd egyszer csak visszatér a részlethaz és létrehozza a belső teret. És nem csak magát az épületet alakítja, ahnem a berendezéseket is. A bútort, a kerámiát ... még a legapróbb tárgyakat is ezen elv szerint formázza. Összhatást hoz létre. Azt hiszem ez teszi mégis valahol csodássá, a fejlődés új részévé a barokkot.
Még valami: Meghallgattam Beethoven V. szimfóniáját egyben. Persze, hogy nem lehet megkülönböztetni, a 3. végét a 4. elejétől. Míg az 1. egy erőteljes, drámai hangvételű tétel; a 2. kellemesen lágy, kissé játékos; addig a két utolsó ugyanazt a dallamot variálja (az 1. tétel főtémáját), egyre erőteljesebben, de azonos tempóban , hangnemben (ha jól mondom).
Az jutott eszembe, ha át akarsz menni a Megyeri-hídon át lehet ám kocsin kívül még 3 féle módon: - tömegközlekedéssel - kerékpárral (külön elszeparált kerékpárúton) - gyalog (elszeparált járdán)
Nem rendszerezek mégsem barokkal kapcsolatban. Írok, ami épp eszembejut.
Elöljáróban annyit, hogy a reneszánsz után nem kezdődött rögtön a barokk, mint olyan. Volt egy átmeneti korszak, amit MANIERIZMUSnak neveznek (maga a szó erőltetettséget, modorosságot jelent). Maga a kor nem tartott sokáig; szűk száz évre tehető. A kor kezdeti szakaszában még alkotott Michelangelo és Raffaello is. Aki a kor ismert jelensége még : Arcimboldo (a négy évszak, pontosabban a Tavasz, Nyár, Ősz, Tél c. festményeivel) Ahol az emberi alakot az évszakra jellemző növényekből ábrázolja. A festészetben ekkor kezd kialakulni a mélységhatás. A kor irodalmi érdekessége Cervantes Don Quijotéje. (erről nem igazán tudok : lényeg a nyakatekert mondanivaló.) Érdekesség, hogy ez az új korszak is valahol egy gazdasági válsággal kezdődött. (És hát a gazdagok ekkor mit tesznek: még jobban pazarolnak.) Jellemző az egyháztól való elfordulás. A reformáció kezdete.
Na ebből indul ki maga a barokk. Az egyház kitalálja az ellenreformációt, amit úgy gondol véghezvinni, hogy új típusú templomokat építtet. Jóval díszesebb, dekoratívabb, káprázatosabb, hogy a hívők szívesebben menjenek. (majd még folyt.)
Ma nagyon zsufolt lesz az életem és még mindig bánt a tegnap este. Pedig sokminden van bennem, amit jó lenne kiírni.
1. Íme egy idézet, amire korábban próbáltam utalni, de eddig még nem láttam ennyire effektíven máshol leírva.
Soros: Ekkora válságot még nem láttam http://index.hu/politika/kulfold/soros081014/
"Soros szerint változtatni kell a jelzáloghitelek felvételének szabályozásán, ellenkező esetben ugyanis tömeges mértékben kerülhet sor a banki jelzálogjog érvényesítésére, azaz végrehajtásra, kilakoltatásra"
"- a tulajdonosok így is veszíteni fognak, de kevesebbet, mintha ezt nem teszik meg. Amerika eddig hatszor, hétszer többet fogyasztott, mint amennyit megtermelt. A számla kiegyenlítése mostanra esedékessé vált."
2. És egy borzadály cikk az index egyik főgurujától. Már a címe is visszataszító (számomra).
Nem kell félni, fájni fog - U.P. http://index.hu/velemeny/eheti/valsag0810/
Ráébredtem valamire. Ezek után azt hiszem nem fogjátok rossznéven venni a tegnap begépelt Lovasi-klipet sem.
Tegnap, mikor bemutattam, újra meghallgattam én is (már rég hallottam). Azok után a zenék után amit itt az utóbbi időben mutattatok nekem..., hát érdekes volt. És ekkor rájöttem, miért is kerestem én rá erre az "eléggé eldugott" topikra. Épp ezért. No nem szexuális tartalom, hanem a mögötte lévő mondanivaló miatt. Egyre nehezebb mostanság olyan intelligens emberekkel összetalálkozni, akikkel el lehet BESZÉLGETNI mindenféle dolgokról. Főként művészetekről, és olyan gondolatokról (értékrendekről) amik egyre kevésbé vannak jelen a világban. Valahogy ez nem érdekli az embereket. Kezdtem már elfelejteni GONDOLKODNI. A legrosszabb érzés, mikor az ember butának érzi magát; és itt sikerült újra gondolkodásra késztetnem magamat, és rájönnöm, hogy nem is olyan rossz a helyzet. (a közvetlen környezetem elfogult, idegen helyről kell/ett a visszajelzés)
Ja és erről jut eszembe: "a kisugárzás" azt hiszem az egyik legfontosabb eleme az értelem sugárzása. E nélkül egy NŐ soha nem tud igazán SZÉP lenni.