Igen, de én a legritkább esetben főzök be üvegben hagyományosan. Se lecsót, se paradicsomlét, se dzsemeket nem lehet benne készíteni. Csak súlyos tízezrekért vett külön kiegészítővel. Ezért maradt meg bennem, hogy nagyon drága. Meg persze tavasszal még drágább is volt.
Próbáld 20 %-ra emelni. Vagyis nem, mert 1 kilóhoz 20 deka az csak 16-17 %. Minden általam ismert recept ezt ajánlja paprikához.
Vegyes zöldséghez (répa, petrezselyem, zeller, karalábé, paprika, hagyma, karfiol stb) meg kilónként 25 dkg.
Nekem ezzel még nem volt romlás soha. A hűtő bontás után nem árt, de nem is használ. Inább az a fontos hoyg semmi idegen anyag (főleg morzsa) ne kerüljön bele.
Hol láttad 40-ért? én ugyan nem néztem csak szezon elején, de majd 60 volt. engem mondjuk nem izgat a csalamádé, nálunk nem fogy a savanyú a cékla kivételével, azt meg frissen csinálom. De azért a lélektani határ valahol 30-40 között van nálam.
40-ért láttam.Recept oldalon olvastam ropogós csalamádé eltevést vele,meg a kész kaják is elállnak 3 hónapig.Idén már nem,talán jövőre ha sok zöldség,gyümölcs terem érdemes lesz venni.
Piszok drága. Én is minden évben megcsodálom a neten, aztán lebeszélem magam arról, hogy ácsingózzak utána. És ha belegondolok, hogy egy rendes paradicsompasszírozó is majdnem 30, akkor méginkább rájövök, hogy mindkettő nélkül el lehet lenni.
Azért kíváncsi vagyok olyanok véleményére, akik aktívan használják.
Nagyon sajnálom, rengeteg paradicsom megy egy ekkorka kis üvegbe. Én az idén tettem rá először olajat, de tettem el szárazon is, mert eg kicsit félek az olajos elrakástól, korábban már buggyant meg nálam fűszeres olaj.
Ke fe: nem mindenkinek van akkora fagyasztója mint nekem, aki 5 tagú családra vettem annak idején, akkorát, hogy beleférjen a sok nyúl és csirke, amit tartottam. És most vagyunk ketten, nyúl sehol, a csirke is csak 20, nem 100. Szóval mostanában sose sikerül telerakni a fagyasztót.
Pár éve pedig megjártuk, nyár közepén, amikor nyaralni voltunk, valami lecsapta a fi relét, 3 nap múlva ment az egyik gyerek locsolni, addig minden kiolvadt a fagyasztóban majd visszafagyott, amikor visszakapcsolta. Volt amit gyorsan meg kellett enni, de volt ami ment a kukába.
A Nagymamam is uvegben ecettel tette el a zoldbabot. Nivel akkor meg nem volt melyhuto, a huto is a gemeskut volt. Kicsi gyerekkent segitettem neki zoldbabot szedni. Egy masik sorba fogtam bele. Lecseszett, hogy az nem fekete vajbab, azt nem lehet telire eltenni.
Ezek szerint csak bizonyos fajta bab volt a jo? Vagy csak a vajbabhoz volt meg a rutin? Ki tudja! Es sajnos megkerdezni sem lehet mar.
De nem ertem, minek kinlodani az ecetes befozessel a zoldbabnal, vallalni a kockazatot a bizonytalan eltarthatosaga miatt. Van fagyaszto. Blanasirozni (3 perc) a megmosott, megvagott babot, hideg vizbe szedni. Ha kihult, konyharuhan szetteriteni, hogy ne csepegjen a viztol es mehet a fagyasztoba.
Nagy okossag a fagyaszto, hasznaljuk ki a tudasat.
Mi kétféle szószt készítünk. Az alapszósz kevésbé paradicsomos, jobban zöldsésges. Nemcsak tésztára, hanem levesbe, párolt zöldségekre is szoktam tenni. A spagettiszósz olyan igazi olaszos, illatos dolog, jó sok fűszer mehet bele, az olajon párolás a lényege. Remélem, hasznát veszed, jó étvágyat hozzá!
Alapszósz Hozzávalók: 1 kg paradicsom 2 nagy fej vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 1 répa 1 zeller zöldjével 1 petrezselyem zöldjével 2 nagy húsos paprika 1 kis alma 1 kis cukkini 1 kis padlizsán só, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom Elkészítés: 1. A hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk, kevés vízben puhára pároljuk. Közben sózzuk, fűszerezzük. Hagyjuk, hogy a végén a főzőlevét elfője. 2. Botmixerrel pépesítjük. 3. Üvegekbe töltjük, az üvegeket 5 percre fejre állítjuk, majd kidunsztoljuk (pl. a hűtőtáskában), vagy kis dobozokba tesszük és lefagyasztjuk.
Spagettiszósz 5 kg húsos paradicsom 1 kg vöröshagyma 1 zeller zöldjével 4 gerezd fokhagyma só, bors, bazsalikom, rozmaring, oregano 3 dl olívaolaj Elkészítés: 1. A paradicsomot, zellert és a fokhegymát megtisztítjuk, feldaraboljuk. 2. A kockára vágott hagymát az olajon megpároljuk. 3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, a fűszereket, közben sózzuk, fűszerezzük. 4. Amíg meg nem únjuk, főzzünk el minél töbet a levéből, néha kavarni kell(!), közben botmixerrel pürésítjük. 5. Üvegekbe töltjük, az üvegeket 5 percre fejre állítjuk, majd kidunsztoljuk (pl. a hűtőtáskában), vagy kis dobozokba tesszük és lefagyasztjuk.
Még nem tapasztaltam különösebb ízbeli változást a nyersen fagyasztott töltött paprikánál.
Köszönöm a paradicsomlé készítés leírását. Levet már tettem el, de valójában olyan ízesített szósz recepteket szeretnék, amit a kifőtt tésztára lehetne tenni.
"...A kapszaicin csak az érett paprikában kezd termelődni, ez természetes. Még a naga jolokiát is simán meg lehet enni zölden magában is..."
Légy óvatos, mert ettem én már éretlennek tűnő zöld színű paprikát, amitől majd' a szemem ugrott ki. Tűrőképesség kérdése... Általánosságban nem mondanék ilyet. Még a cseresznyepaprika is tud tök éretlenül rendesen izzasztani, de van sok más fajta is. A tengerentúli csodáknál lehet, hogy így van, de a magyar fajták többsége nagyon harapós tud lenni már féléretten is...
A kapszaicin csak az érett paprikában kezd termelődni, ez természetes. Még a naga jolokiát is simán meg lehet enni zölden magában is. Éretten már nem érdemes megporbálni.
A paradicsomlé nálam a világon a legegyszerűbb. Emlékszem még gyerekkoromban szegény nagyanyám mennyit főzte, passzírozta, újrafőzte, pancsolt vele napestig. A franc se kínlodik ennyit vele. Kinek van ma erre ideje? Ráadásul még most is javarészt a koktélbol csinálom, mert abbol minden nap van egy nagy tállal. Kicsit megkéstem idén a pradicsomokkal, az ökörszív, és nagy lila még csak most érik tömegével. Azokat még most is inkább sutöm szakmányban. Most ez a sztár nálunk, a sult pari. Itt olvastam, de nagyon nagyon bejött.
Szoval paradicsomlé:
Megmosom, átválogatom, bele a nyeles turmixot, amikor már folyik, egy nem túl sűrű drotszitán a nagyja magot átszűröm. Ami benne marad, benne marad, nem nagyon zavar. Nem kell nagy passzírozásra gondolni, kb. két perc alatt megvagyok vele. A levet felfőzöm, kis natrium benzoátot bele, és forron uvegekbe rakom. Csavaros tetejűt használok, és kicsit fejreállítom csírátlanítás céljábol. Elvileg nem kellene bele tartosítszer sem, de nem merem megporbálni. Így is előfordul néha, hogy egy-egy uveg megromlik, vagy megpenészedik. Bár azt tapasztaltam, hogy ez inkább a parafadugosokkal fordul elő. Nyilván levegőt kap. Ezért probálom csavaros tetejűbe, dehát nincs az a mennyiségű uveg, ami elég lenne ugye...
Ha valakinek van bőven fagyasztokapacitása, akkor pet palackban le lehet fagyasztani nyersen is felhasználásig. Akkor még egyszerűbb a dolog.
Akkor nem játszik, köszönöm. Annyi fajta valodi chilipaprika van a kertben, hogy kapszaicin allergiám lesz lassan. Egy-egy chiliszosz készítés után nálunk még a mosogatszivacs is csíp. Kezdek besokkallni, de a gyereknek mániája a chilipaprika. Profi termelő, lassan chili nagyhatalaom leszunk. Rohadtul unom....pssszttt....:))))
Nem csak a rizs miatt nem szeretném töltve fagyasztani, idővel a hús, a fokhagyma, a paprika, minden kicsit fagyasztoízű/avas ízű lesz. Nyilván nem néhány hét alatt, de hol van még a jövő nyár??? Nem télen van az ember kiéhezve ilyenekre, hanem inkább tavasszal. Addíg még sok honapig áll a fagyoban. Húst bármikor lehet frisset venni ugyanolyan áron. A zöldfélékkel akarom most teletömni a frigot.
Köszönöm, ki lesz porbálva. Mégiscsak jobb, mint a natur husgomboc.
A szárítás nagyon egyszerű, a chilipaprikákat most is így szoktuk. Igaz azt szárazon használjuk fel. Szárán átfűzni tűvel egy erősebb madzagot, és kiakasztani lehetőleg a napra. Ropira szárad. Töltés előtt nagyanyám mindíg beáztatta. Én még gyerek voltam, utáltam a főtt paprikát (most sem eszem meg, csak az íze miatt...) , úgyhogy az ízéről nem tudnék most hitelesen nyilatkozni, de biztosan finomabb az is, mint a húsgomboc.
A rizsnek nem valtozik az ize hogy melyhutod? Mert minden rizses/ mar fott/ fagyasztott etelben olyan fura izunek erzem a rizst. De talan nyersen nem olyan. Majd legkozelebb elteszek egyet es a legkozelebbi toltottpaprikanal beleteszem a tobbi koze hogy megteszteljem....koszi az otletet.