Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Lehetőleg almaféle kerüljön oda, vagy ha ilyenekre nagyon nincs szükséged, akkor legalább meggy vagy cseresznye, azokkal kisebb a veszély, hogy nem indulnak meg.
A talajuntság csak másodsorban jelenti a tápanyagok elfogyását.
Legfőképpen az előző fák talajban maradt növekedésgátló hormonai és különféle gyökérbetegségek szaporítóanyagai jelentik a gondot. Kell vagy 4-5 év, mire a hormonok eléggé lebomlanak.
100 %-ig kizárt dolog, hogy egy fa, ami jópár évig vírusos fák közelében állt, ne legyen vírushordozó. Csak olyan fajta, ami nem produkál tüneteket. Akár a fajta, akár az erőnlét, akár mindkettő belejátszhat ebbe.
Akármilyen szilvát, sárgabarackot ültetsz a kertedbe, ha a környéken vannak sharkára érzékeny bármilyen fák, azoktól el fogja kapni az új fád is. Ebbe bele kell nyugodni, és olyan fajtákat keresni, amik fertőzötten is értékelhető termést hoznak.
Nekem vannak 25 éve fertőzött szilváim is és sárgabarackom, amik szépen teremnek.
Bocs, hogy belekotyogok, mert a kérdés nem nekem szól, de szeretném a véleményemet elmondani ezzel kapcsolatban.
Volt már erről szó itt a fórumon, hogy egy vírusos fa helyére ültetett másik fa elkapná e a vírust. Nos ha jól emlékszem nem bizonyított ez a dolog, valószínűleg nem lenne rá hatással. De! Nem célszerű csonthélyas fa helyére másik csonthélyast ültetni, mert tápanyagszükségletük nagyon hasonló és az első fa már felemésztette a talajból azt a bizonyosat. Sokkal gyengébben fog indulni, és satnyább lehet mintha nem csonthélyas kerülne ott elültetésre. Úgyhogy megfontolandó!
Van egy örökölt kajszi fám 2 vírusos szilva mellett, a termése vírustüneteket /gyűrű/ produkál. Onnan kb. 20-30 méterre van egy másik kajszi amin nem láttam még tüneteket. A pollennel történő fertőzésnek ezek szerint a távolsághoz is köze van, vagy csak a szerencse dominál?
A két szilvát egyébként most kivágtam, ha jól ki vannak pucolva a gyökerek érdemes csonthéjast tenni, vagy inkább ne?
Tapasztalt szerint minden csonthéjas igy elkapná a fertőzés közvetlen közelében a vírust, vagy mondjuk pl. a meggy nem?
Itt fejlődésnek minősült hogy lett CBA. A falu nagy része a nagybanira jár, már az is jó ha a boltban van egyáltalán zöldség-gyümölcs részleg. Piacra egyáltalán nincs igény, próbálták már többször.
Idén a csapadékos, hűvös nyárelő miatt (a lomb- és hajtásnövekedés során) mindenféle növényen mindenféle hiánybetegségek megjelentek, talán mert a növények kétszer annyit nőttek, mint máskor, ugyanannyi gyökérrel és talajmunícióval. Lehet, hogy valami hiány fokozta fel a Lepoticán a vírus tüneteit, és jövőre semmi gond nem lesz.
Viszont a talaj elmeszesedik, és egy száraz nyárelőn ez okozhat gondot. Gondolom. Ha nem kimondottan savanyú most.
Felénk a CBA-k tipikus jellemzője, hogy a zöldségek és gyümölcsök úgy néznek ki 90 %-ban, hogy egyből lehetne a kukába öntögetni őket, el nem tudom képzelni, hogy ilyesmikért emberek pénzt adjanak. Mikor a piacokon sokkal olcsóbban lehet szép minőséget kapni.
Romániában is van CBA, de mivel ott nem divat az önkiszolgáló szupermarket, a CBA-k is kis, 1-2 eladós boltok, ahol a legtöbb dolgot az eladótól kell kérni.
Az egyik ilyen boltban jobban megnéztem a zöldség-gyümölcs részleget, ami ott is a piaci kukák kínálatával vetekedett, és mivel már hozzászoktam, hogy sehol nem beszélnek magyarul, az útitársamnak elkezdtem a CBA-val kapcsolatos ilyetén tapasztalataimat elemezni, megemlítve, hogy a román CBA-k sem különbek magyaroknál.
Hát, mit ad Isten, az ottani két eladónőci magyar volt, és elég csúnyán néztek rám aztán...
Én annak örülök ha az ára ki van írva, nem kell kérdezni, azért figyeltem fel a plusz információra. Nincs itt túl nagy forgalom, kevés az emberük. Általában csak ömlesztett áru van, max. hálóban, sokszor leárazva.
Mostanság a fél-egy kilós alul műanyag doboz-felül hálós kivitelű gyümölcsökön szinte mindegyik hiperben rajta van, hogy ki forgalmazza, mi a szármaási hely és mi a fajta neve. Pl. ma a Spórolósban Elena szilvát árultak, szép, igazi szilva kinézete volt.
Nem láttam több feliratot, ömlesztett volt. Egyébként jobb a zöldség-gyümölcs választék mint a többi hiper-szuperben, és kedvezőbb ára van. Lehet azért mert hazai termékeket árul?
Hivatalos neve a fajtának Cacanska Lepotica, Szerbiai Cacakban nemesítették ki innen ered a nevének első fele a második, pedig szépséget vagy szépet jelent. Magyarul csacsak szépe.
Ha az ízével meg voltál elégedve, akkor már érett volt, pedig féléretten került leszedésre.
Származási hely, vagy hogy ki csomagolta nem volt feltüntetve?
CBA-ban a szilvára rá volt írva hogy Lepotica, ezen csodálkoztam, mert nem szokásuk semmit kiírni. Gondoltam hogy az valami márkanév? és ezek szerint valóban. Jóízű volt, megjegyeztem hogy jó, vegyek máskoris.
Csak a fa ellenálló képességét javíthatja. Ami az ellenálló képességet illeti a körtébe tavaly a tűzelhalással nem tudtam mit kezdeni, kb. 30-40 fát csonkoltunk lombfelület 2/3 részét vágtuk le és még ezenkívül 20-25 db-ot húztam ki. Idén folyamatosan kapta a Csöpp Mix kondit 3 l/ha dózisba 4 alkalommal majd 1 l/ha minden permetezésnél. Én sem hittem, hogy segíteni fog, de mivel vesztenivalóm nem volt és ha bejön, akkor csak nyerhetek vele, mert megmarad a 3 ha 10 éves ültetvény. És láss csodát nem kellett az idén fát kihúzni, sőt még csonkolni sem, pedig a tűzelhalásnak idén is kedvezett az időjárás. A Csöpp Mix nem csinált semmi extrát, csak javította a fák immunrendszerét. Ezt viszont nem hallottam, hanem én csináltam.
Homokos talajon különösen a Ca hiányban van, a kiszórt mész jelentős Ca forrás, intenzív növekedést eredményez, ha más elemek kellően jelen vannak. Nem befolyásolja a gyümölcs cukorképzését, szövetösszeomlását, degenerálódását.
Elképzelhető nyerni vele kettő, max három évet, míg az új telepítés erősödik. (Veszélyeztetve közben a gyümölcs jóhírét.)
Mivel az ominózus fánál meszetesgödör volt, így nem tudtak dózist mondani. Én próbaképpen 1,5-2kg/fa dózissal próbálkozom, ha műtrágyából kellett 0,95 kg/fa, akkor ezt is elbírja. A félreértések elkerülése érdekében én senkit nem biztatok arra, hogy ezt a meszezést megcsinálja, de mivel idén elég nagyszámú Lepotikán megjelentek a tünetek ezért nekem ezekkel a fákkal nincs vesztenivalóm. Ha nem cinálok velük semmit, akkor szinte biztos, hogy 1-2 éven belül a termésük eladhatatlan lesz, mert apró marad és gyorsan bepuhul a fák pedig kipusztulnak.
Valahol azt olvastam, hogy a muskotályos Besztercei, ami tulajdonképpen megalapozta a fajta hírnevét, még fokozottabban érzékeny, ezért már nem nagyon létezik, nem is nagyon szaporítják a faiskolák.
Gyerekkoromban nekünk is volt 2 nagy muskotályos fánk, de alig volt rajtuk pár szem, ki is lettek vágva úgy 10 éves koromban. Én is sokáig próbálkoztam a megtalálásával, hiába.