ha azt akarod, hogy bôvebben tàrsalogjunk ezekrôl a dolgokrol, küldj 1 email-t.
Az RSA - Revenu solidarité actif - olyasmit jelent, hogy azoknak fizetnek havonta egy kis pénzt, akik màr évek òta nem talàltak munkàt, azért, hogy ne haljanak éhen. De ez tényleg csak arra elég, mert vagy eszik az ember, vagy lakik valahol. Ismerek olyan SDF-est (SDF - sans domicile fix - vagyis nincs hol laknia, hajléktalan), aki amikor megkapja az rsa-t, akkor 1 éjszakàt hotelban alszik, tisztàlkodik, egyebek, a többit az utcàn tölti.
Egy màsik pàr évvel ezelôtt a mellettem levô HLM (HLM = habitation loyer modéré - olcsò lakhatòsàg) lakàsban lakott, de majdnem az egész pénzét kifizette lakbérre, költségekre, igy alig maradt valami ennivalòra, Egy nap fölkötötte magàt a konyhàban.
Ha az ember "a hid alà" kényszerül, akkor màr nem is vàgyik arra, hogy onnan kikerüljön. Itt sem. Az a lassù öngyilkossàg. Az ember lassanként elvesziti minden emberi méltòsàgàt, elàllatiasodik, az értelme is eltompul, s csak azt vàrja, hogy mikor éri el a végzet. S ez elég hamar be is következik, ugy hullanak a hajléktalanok, mint a legyek. :-(
Persze az én esetemben errôl szò sincs, tùloztam. Nem szàndékozom a hid alà költözni. :-)
:-) A fiataloknak meg miért kell mindig làzadozniuk ? (Van 4 fiam: 18 és 28 év közöttiek.) Miért nem hallgatjàk meg a jòtanàcsot ?
S nàlam nem a bablevesfôzési, gyereknevelési tanàcsokròl van szò, ilyenekbe sosem szòlnék bele (sem a pàrvàlasztàsba), mint ahogy a tovàbbtanulàsban is nàlunk mindegyik a sajàt kedve szerint döntött - ugyanakkor sok szülô "nyomja", befolyàsolja gyerekét a sajàt elképzelése szerint. En csak azt szeretném ha nem kellene minden generàciònak ugyanazokat a hibàkat elkövetni, elszenvedni és a sajàt kàràn belàtni dolgokat. (Ebben viszont tényleg naiv vagyok, mert a tények azt mutatjàk, hogy mindenki sajàt maga akar mindent kitapasztalni.)
Sok mindent leirtam junius-juliusban, nincs kedvem àllandòan ismételni magam. Akit érdekel visszaolvas.
En képes vagyok elismerni a fiatalok tudàsàt, de a tudàs nem minden, nem elég. Az intelligenciàt lehet negativul is alkalmazni, ugy hogy senkinek (ha csak nem sajàt magànak, pl.: hirniv, anyagi javak) sem hasznàl, nem szolgàlja a közösség érdekeit...
Sajnos sokan összekeverik az okossàg és a bölcsesség szavak jelentését is. Az okossàg (értelmi képesség) az amit fejleszteni lehet a tanulàssal, ismeretek agyba valò tàplàlàsàval, bölcsességet azonban csak sok-sok éves élet tapasztalattal lehet szerezni. Nagyon ritkàn (szinte természetellenesen) talàlkoztam olyan fiatallal, akiben màr megvoltak a bölcsesség nyomai.
Szerintem meg éppen a fiatalok hiszik azt, hogy màr mindent tudnak, mert okosaknak tartjàk magukat, sokat tanultak...stb. Az öregek màr nem megvàltani akarjàk a vilàgot, erre nincs is idejük és sokszor erejük sem - egyszerûen csak àt szeretnék adni tapasztalataikat a fiataloknak, màr akik fogékonyak erre. Akik meg nem, azoknak nincs mit mondaniuk.
Kösz, visszaolvastam. :-) Juniusban is fölhördültek pàran a véleményemen, de aztàn elcsitultak a kedélyek. Veled is sikerült végül megértetnem magam és viszont.
Tudom én, hogy néha tùl direct vagyok, de az a tapasztalatom, hogy egyeseknek csak a fejbekoppintàs hasznàl. :-) (Na, most megint viccelek àm!)
Mi Saint nom la BRetech-ben fogunk lakni. Ma megyünk a lakás papírokat aláírni, október végén pedig költözünk.
Mi most Lille-ben lakunk mar 3 éve.
Megnéztem és nem leszünk messze, akár még találkozhatunk is ha van kedved hozzá.
Van két gyerekünk, 5 és 7 évesek.
Visszaolvasom a hsz, hogy megismerjelek.
Ezerrel like :), főleg, ha sok idős tudná, hogy hány meg hány fiatal van, aki annyi mindent megélt - jót és rosszat vegyesen -, mint amit az idősek többsége 90 év alatt sem, akkor lehet, hogy elcsodálkoznának. És ezt természetesen nem sértésnek szántam, és semmiképpen sem annak, hogy ne legyenek tisztelve az idősek! Mielőtt vki kiforgatná a szavaimat.
Provokálsz, elgondolkodok, eddig oké, de egy kérdésre sehogy sem találom a választ: Miért hiszik megdönthetetlen szilárdsággal az öregek hogy mindig igazuk van? Nem kizárólag neked szól, ez egy folyamatosan jelentkező probléma szerintem mindenki életében. Nem jól neveled a gyereket, nem jól főzöd a bablevest, nem így kell ezt, nem jól gondolod azt... majd a tapasztalt öreg megmondja hogyan legyél nemhülye. Pedig mint tudjuk, a kor önmagában nem érdem, hanem csupán egy állapot, a kitudja hol és mikor szerzett tapasztalat pedig nem feltétlenül ültethető át száz százalékosan ide és mostra. Az életkori sajátosságok bizony egy keretes szerkezetet mutatnak - és itt nem elsősorban a pelenkára és a fogak teljes hiányára gondolok - a kor előrehaladtával visszatér a tinédzserkor "mindenkinék okosabb vagyok és majd én megváltom a világot" érzése.
Kevés idősnek adatik meg az az erény, hogy fejet tudjon hajtani a fiatalabbak nagysága előtt...
Nekem a legjobban tetszett magyar szöveg pár hete történt.Strasbourg belvárosában két 18-20 év körüli magyar cigánylány megállapította,hogy jó pasi vagyok.:))
Ahogy Evm is írta, Le Chesnay-ben lakom párommal. Konkrétan Versailles-al van összeépítve és mégis különálló település. Mi jót fogsz csinálni? Egyedül jössz, esetleg pároddal, vagy gyerkőcökkel is? Elég sokáig nem voltam fórumon, és még nem olvastam az eddigi hozzászólásokat. Ha bármi kérdés van írj nyugodtan, és ha itt leszel össze is futhatunk, akár Evm is csatlakozhat ;) ha van kedve.
Szerintem jó kis környék ez, neked is tetszeni fog :)
Csak beidézem számodra, hogy mi az ami valóban érdekelne tőled, ha már említést tettél róla,
és vannak ötleteid, akkor kíváncsian várom! De komolyan!
"Szóval még is mire gondolsz mit kellene tennünk még, nekünk akik itthon tartozkodunk, hogy jobb helyzetünk legyen és ne akarjunk az életben maradás miatt elmenni innét?"
Azért "provàkolok", hogy gondolkozàsra késztessek (màsképp gondolkozàsra). Lehet, hogy semmi értelme, mert ùgyis mindenki csak a sajàt kàràbòl tanul, de hàt én mégis megpròbàlom idônként.
Nem baj az sem ha figyelmen kivül hagyjàk a hsz-aimat. Ùgyis eltûnök honapokra a fòrumròl. Nem kell vàlaszolni sem ràjuk, nekem elég ha egy valaki elolvassa és megérti a mondanivalòmat, akkor màr nem irtam hiàba.( Ez történt pàr hònappal ezelôtt is.)
Ezek szerint ùgy gondolod, hogy a kommunista rezsim idején jobb volt az élet Mo-n?
Nem rég òta irogathatsz ide Claire, mert pàr hònappal ezelôtt màr leirtam, hogy milyen anyagi helyzetben élek itt Fr.o-ban. Tudod mi az, hogy RSA (azelôtt RMI volt) ? Hàt abbòl élek és egy HLM-ben lakom. Az is lehet, hogy pàr év mùlva SDF leszek. :-)
S ha màr a hid alatt kell laknom, inkàbb a Duna hidja alatt, mint a Szajnàé alatt. Hahaha!
Zümyék itt laknak Le Chesnay-ben, össze van nőve Versailles-jal.
Zümyke, én egyébként nem nagyon mondanám, hogy sok magyar szót hallottam volna itt, azt leszámítva, hogy az ismerősök magyarul beszélnek. De olyanra gondolok, hogy csak úgy az utcán magyar szót halljak. Pedig itt elvileg tényleg arányában több magyar is él.
az én tanárom franciául beszél, halottam, tud néhány szót angolul, de nem erölteti... de bele lehet rázódni szerintem(én úgy vok, h muszáj)amugy beszélni beszélek vmennyit és értem is,de írni és olvasni nem tudok, mert eddig én csak hallomásból tanultam...ezért mentem el és eddig elég jól alakul a dolog.
mi kicsit lentebb élünk egy faluban, de a közeli város neve narbonne(kb fél úton montpellier és perpignan között)
Hát igen. Én sem számítottam rá, hogy ekkora meglepetést okozok. Itt Versailles környékén sokszor hallok magyar beszédet (túristák, esetleg itt élők) szóval én sem gondoltam volna. De jó.. a szüleid már voltak kinnt. Én is próbálom az enyémeket kicsalni, de még nem tudnak jönni. Édesapám már bejárta egész Európát, Fr.o-t is körbeutazta, azt mondja őt már annyira nem érdekli. De édesanyám nem utazott ennyit, szóval azért miatta még van esély :)
Kedves Sanyi, sajna Én sem vagyok a közelben :( de ezen a fórumon nincsenek távolságok, szóval ha bármi kérdés van, vagy csak egyszerűen magyarokkal szeretnél beszélgetni, akkor jó helyen jársz.... jó fej emberkék van erre fele :)
Szegény Rufella, "kapja az ívet". Annak is megvan az oka, hogy miért szereti felkavarni az állóvizet. Egyébként emlékeztet valakire. És az meg különösen tetszik, hogy Gyerekeknek szólít minket :D Hát igen, a kor, a tapasztalt ember és bölcsessége előtt "meg kell hajolni." :)
szia!köszönöm a tanácsot,még azt meg mondanád nekem hogy a tanár tud magyarul vagy angolul beszél,mert itt nálunk ami iskolát találtam ,ott angolul beszéltek a tanárok,előre is köszi.amúgy ti hol laktok?
Szeptember 4-e és 9-e között egy mesterkurzuson vettem részt Sarlat-ban, a harmadik napon megyünk fel a lépcsőn, valaki a vállamra teszi a kezét, és megszólal: "jóó esteeet kivaaanok!" :)) '94 és '98 között a pesti Francia intézet igazgatója volt :)
Udv a forumon. 5 evvel elkerultuk egymast. 2006-ig Mougins le Haut-ban laktunk. Sajnos miota a felesegemet athelyeztek mi is Parizs kornyeki levegot szivunk.
Zümyke, ezen a magyaros sztorin nagyon jót mosolyogtam, hogy hogy meglepted a családot. :-) Múltkor kb. én lepődtem meg így. :-) Détáltunk lányommal a kastély környéként, jöttünk haza boltból, de még e akartam menni az idegenforgalmi irodába, hogy lefoglaljam a belépőket, és magyaráztam lányomnak, erre arra kaptam fel a fejem, hogy mellettem is felkapták a fejüket, hogy azok is magyarul beszéltek. :-) Tök vicces volt, eléggé meglepődtünk mind a ketten. Ja, és a kastélyban, amikor szüleimmel voltunk, egyszer csak összefutottunk édesapám közvetlen kollégájával, meg annak a családjával. :-) Kicsi a világ. :-)
Rufella, én azt nem értem, hogy miért jó az, hogy itt provokálod a többieket? Csak azt fogod elérni, hogy figyelmen kívül fogják hagyni a hsz-eidet.
Sanyi, üdv köztünk!
Mi is 4 hónapja vagyunk kint, az 1 éves lányunkkal, csak mi Versaillesban lakunk.