Köszi szépen a segítséget! Igen, azt elfelejtettem írni, hogy a sima CD-s rádióm van.
Janiske: Gondolom (illetve remélem) ilyen kábelt bármelyik autóhifis boltban kapok...
Más:
Mint említettem, a múlt héten vettem egy Lacsit, korábban még soha nem volt. Tapasztalatotok alapján van valami gyíkja az autónak, amire különösen fontos odafigyelni? (Pl. azt már tudom, hogy a kilincsek mind1iknél kopnak, gyárilag hiba volt a szelepekkel...
Az enyém 1 8 éves példány 71e km-el, 1.6-os benzines szedán. Gariban cseréltek 30e-nél szelepeket, aztán idejáben vezérlést 62e-nél.
A futás 99,99% garantált, tulajtól (háztól), egy 75 éves bácsikától hoztam el vidékről, garázsból, aki tartott még mellete egy öreg Zasztit telekre járósnak.
Azt pl. már látom, hogy a lengéscsillapítók (8 éves ugye). Érettek a cserére, a jobb első taknyos is...
Rádió: nem egyféle Bau került bele, volt, hogy Elite-ba is CD táras került. A simának az nincs kivezetve AUX. A középkonzol keretének megbontásával vigyzz, mert a fülek könnyen törnek.
Üa. szintmérő: egyáltalán nem lineálisan mutat, ha pedig nem vizszintesen áll az autó, akkor abszolúte hiteltelen. Arra nem emlékszem, hogy az Elite felszereltségnél lehet-e állítani.
Az autó hifihez hozzá sem tudok szólni, 100% botfülű lévén.
Múlt7t óta vagyok egy 1.6-os sedan Lacsi boldog tulaja. Az én autómban is a gyár Blaupunkt rádió van, amin (a menüje szerint) van AUX bemenet.
A kérdés, hogy ez ki van-e vezetve valahová (mert sehol sem találom), vagy csak a rádió hátoldalán létezik rca aljzatként?! (még soha nem szettem szét autó rádiót, uh. csak tippelek, hogy hasonlóan van, mint az asztali hifinél). Mert ha igen, akkor gondolom, hogy csak kendácsolnom kell egy rca- jack kábelt és kihúzni valahol az utastérbe. Van erre valakinek tapasztalata, hogy ki-hogyan szokta?
Más:
Az autókban hogyan van a hangváltó kivitelezve? Vagy 1szerűen minden hangszóróra ráengedi a teljes frekisávot ugyanazzal az erősítéssel???
Az ok amiért kérdezem az az, hogy gondolkozom azon, hogy lecserélem a gyári nagszórókat valami jobbfélékre (Elite felszereltség, még nem tudom és nem néztem, hogy mi van benne), mert fülre 1 kHz körl jól kiemel, meg magasan cincog. Viszont új cuccokhoz új vágási frekvenciák kellenének. Hogy is van ez az autóifiknél?!
u.i.:
Az üzemanyag mutató mutathat fals értéket azáltal, hogy mondjuk tele van e pakolva nehéz cuccal az autó fara, vagy esetleg nem vízszintben parkol...
Negatív reklám következik. Ne használjátok a Preven illatosított műszerfalápolóját. Sárga flakon, több illattal kapható. Megmarta a műszerfal műanyag elemeit. :(
Az jó. Hamburgba jövet - menet 1 uassal, csomagokkal, téli gumival is sikerült 6,9 literes fogyasztást produkálnom. Ha a vegyes (Pest és aglomerációja) fogyasztásom 8,5, akkor már rosszul fogyasztott az autó. :)
BAKKER!!! Rosszul számoltam mindeddig. Most a tuti számolás: 797 km-t mentem el 61 L benzinnel, és a mutatóm még mindig nincs ott, ahol először tankoltam. Akkor jó vagyok, nem? :) Ok, ebben az előző hozzászólásom adatai a mérvadóak...
Uraim köszönöm válaszotokat. Ami nagyon elgoldolkodtató egyébként, hogy mikor elhoztam, akkor tankoltam bele 29 l-t, a mutató tankolás előtt a piros csík tetejét éppen súrolta, tankolás után viszont a mutató háromnegyedéig kúszott fel. Ebből kiindulva a mutató tényleg sz*rt sem mutat, mivel a 29 az valahogy nem a 60 háromnegyede. Mind1, használom a csórólámpáig. Egyébként minden nap M0-ás 30km, város (Budapest) 15. :/
Egyszer próbáld ki. Én addig tankolok, amíg nem látom a tócsát a cső tetején. Babra munka (~5 perc), de pontosan csak így tudsz fogyasztást mérni, mert minden pisztoly máskor csattan le.
Erről már sok írás és cikk keletkezett (sőt, szerintem itt is volt már téma). Teletankoljuk a tágulási tartályt.
Most direkt utánanéztem a tankolási naplónak (2001 óta vezetem); a legtöbb amit tankoltam 68,64 l volt - és ugyanakkor 8,63 l/100 km fogyasztást mértem (ami nem lóg ki az átlagból), tehát nem volt "trükkös" a kútoszlop, azaz nem mért többet; vagy ha igen, akkor valami emberfelettien jó a fogyasztásom... :-) (Egyébként is mindig ugyanott tankolok, mert a hozzám legközelebb eső benzinkút egyben Budapest legolcsóbb benzinkútja.)
Én nem értem, sokaktól hallom, hogy 60-65 litereket tesznek a tankba, ami 60 literes a könyv szerint. Amikor átvettem az autót, akkor sikerült 54 litert beletankolni. Azóta a legtöbb, ami belement 48 liter volt. Hogyan csináljátok?
Egyetértek előttem szóló olvtárssal; abszolút nem lineáris a mutató.
Nekem (jobbról számítva) az első osztást 200 km-ig át sem lépi. Utána kb. egy osztás = 100 km, kivéve az utolsót (ami már piros); na az még 150 km. Így jön ki a ~750 km, amit elmegyek egy tankolással (~65 l). A sárga lámpácska 6-7 liter (nem egész 100 km) tartalékot mutat - de ez sem tökéletesen megbízható.
Jobban jársz, ha a napi számlálót nullázod a tankoláskor, és a körülbelüli hatótávot figyeled a számláló szerint.
Ne higgy a mutatónak. :) Abszolúte nem polkorrekt. Csak tájékoztató jellegű. Ha majd a csórójelző lámpa felgyullad, akkor kb. még 8-9 liter benzined van a tankban. Nem tudom, hol mented az 550 km-t, de ha városban, akkor igen közel a tankolás ideje.
Az 1.6 SW vegyesben 8,2-8,3 litert fogyaszt ( Budapest agglomeráció). Városi tötymörgésben 9,3- 10 liter is reális. Persze minden lábfüggő is.
Sziasztok! Nemrég vettem a Chevimet (SW elite 1.6, 2007-es), és a véleményetekre vagyok kíváncsi, hogy az üzemanyag visszajelző hogyan működik, mit mutat. Teletankoltam, azóta elmentem vele 550 km-t, viszont a mutató a zéró és az egynegyed között van félúton. Mivel 60 literes a tank, így 10 literes fogyasztásra hajaz, HA hiszünk a mutatónak. Létezik, hogy "stagnál" egy bizonyos ponton? Vegyesen használom, városban és autóúton felváltva.
Megértettem ! Amennyiben a fékhez nem nyulsz ,"hozzáértőre " bizod ami szived joga?! (bizony nem kiabálok:)) Szóval ezek után a kormányhoz hozzányulni???? ne tedd "csak jótanács! (S még mindig nem kiabálok:))))
Én azért nem nyúlok a fékhez, sőt, már máshoz sem, mert nem haladtam a technikával. Azért van különbség a Waresz és a Lacsi között. Nem elég hozzá a tudásom. Az időm sem. Sokszor lemosni, kitakarítani sincs energiám az autót. Hetek óta tervezem közzétenni egy hibalistát, ami az elmúlt szűk 12 hónapban kampányszerűen jött elő a 80000e km / 7 éves autón, mindenki okulására.
Amúgy fék: én valahogy nem is bízoma saját fékeimben, 5000 km-nél eltörtek az első tárcsák. Azóta 50000-nél ismét cserélve voltak, feleslegesen, csak a könyv utasításait követtem.
De a lista, nem időrendben, nem teljes€:
- lambda szonda I. (utángyártott szondát kerülni)
- hátsó ablaktörlő megsorult
- kormánymű nekiálltt zenélni
- elkezdett kopni a kilincs fényezése, eszméletlen sebeséggel
- hátsó fék megszorult (típushiba)
- klímapanel kontakthiba megjött nálam is
- ajtókéder gumi, pár nap alatt szakadt darabokra, gondolom a sok ki- be hatására
- szelepfedél tömítés
- első és hátsó lengéscsillapítók, pár hónap különbséggel; szerencsére a toronyszilentek egyenlőre rendben
- hátsó ablakosó cső (nem először, fene megegye)
- apró műanyag dolgok elkezdtek zörögni az utastérben, szellőzőrács magától szétesett, ventllátor zörög
- ablakemelő auto funkciója nem működik
- üa. szintjelző csórójelzője nem működik (mondjuk nem tudom, működött-e valaha, most nem jó)
- már a 3. akkum lett cellazárlatos;
Ezen kívűl elkezdtek mattulni az első fényszórók, de agyon gyoran, szinte hetek alatt. Érthetetlen.
Főleg apró, de bosszantó dolgok, viszont a szonda miatt nem volt baráti a fogyasztás, a kormánymű zenéje meg bántja a fülemet, a zene sem tudja elnyomni. Talán honap esz időm, ha nem felejtem el, hogy tegyek vele valamit.
1. Ne nyílvánosan írjkálj be megjegyzéseket, hogy "ne csússzál le a szintemre". Igazán kár lenne érted. Mondjuk előbb olvass vissza a lakó hozzászólásaival kapcsolatban.
2. A hsz. sorszáma melett van egy ikon. Tegyél egy szívességet, kattints rá. Én is így teszek. Megkíméljük a topikot és egymás idegeit is. Én sem szeretnék vitatkozni, nincs kivel.
(Az interneten a felkiáltójelek használata az ordítás, csak jó tanácsként).
Nincs ezen a forumon se baj !! Mint minden másik forumon itt is lakik egy két unatkozó kötekedő , s aztán mindent utánamagyarázó lakó :)))) Nem tudok s nem is akarok a szintjére lemenni!!! Köszönöm szépen mégegyszer a gyors segitséget:)
Fekbetetcserehez pl. nem kell akna, es tokeletesen megfelel az az emelo, amit az autohoz adnak (ha nagyon akkuratus akarsz lenni, akkor felbakolod a kocsit harom teglara). Amugy csak egy 17-es (19-es...?) dugo kell hozza racsnis szarral (de egy csillag/villas kulcs is megteszi), meg egy jokora csavarhuzo. Ez azert nem urtechnika... :-) Amig elmesz es visszajossz a szervizbol, addig meg is lehet csinalni (~1 ora az egesz, kezmosassal egyutt).
Attol kapok fraszt, ha valaki ELEVE nem nyul a fekhez, mert az JAJ, fek. Az is csak csavarokbol all.
Amugy szerintem tudtam segiteni a kolleganak; bar meg nem szedtem szet a feltengelyt, de belelapoztam abba a szervizkonyvbe, amit pont itt, ebben a topicban ajanlott fel valaki letoltesre talan negy evvel ezelott.
Jól van, ha kidühöngted magad, akkor menj vissza az egysorosomhoz és koncentrálj az utolsó két karakterre. Ha akkor sem érted, akkor képzeld el, hogy tanácstalanul vonogatom a vállamat.
Mivel ezen a fórumon sokszor hetekig nincs válasz, az is egy plusz, ha valaki legalább reagál. Személyeskedni meg felesleges, mert:
a, nem ismersz,
b, lehet a hiba a te készülékedben van.
Kellemes hétvégét és remélem valaki megválaszolja a kérdésedet.
Ugye fogalmad sincs, hogy mit jelent az, valaki tisztában van a korlátaival? Se emelőm, se aknám itthon, sem időm, hogy én álljak oda neki. Inkább kifizetem azt, aki maradéktalanul ért hozzá. Régen volt az, amikor a Simsonomat, a Wartburgot szereltem, ez nem az a kategória és nem fejlődtem együtt a technika ezen részével.