Keresés

Részletes keresés

Okusaba Creative Commons License 2006.08.26 0 0 9739
Van külön autós camino is, általában az angolok használják. Hátránya, hogy a zarándokszállásra csak gyalogos illetve néhol biciklis zarándok mehet. Volt rá példa, hogy meglátták az egyik lányt leszállni a buszról, és nem akarták beengedni a zarándokszállásra.
Nálad a fő akadály a gyerek. Mellette nem tudsz magaddal foglalkozni. Nem tudsz elmélyülni a gondolataidban, nem lehetsz egyedül, mert fél szemmel mindig rá figyelsz. Majd elmész, ha eljön az ideje.
Energetika: az autós út során is meg lehet tapasztalni, ehhez elég ha ott vagy.
De! Nem vagy egyedül, nem vagy rákényszerítve, hogy gondolkodj, elmerülj az emlékeidben, átéld újra az életed fontosabb eseményeit. Segít megszabadulni a gondjaidtól, félelmeidtől, feldolgozatlan emlékeidtől. Magyarán magaddal foglalkozol napi kb 6 órán keresztül. Közben fáj a lábad, a hátad stb, s rakod a lábaid egymás után monoton egyhangúságban. Néha beszédbe elegyedsz egy másik utazóval, de nehéz úgy menni, ha közben beszélsz. A csomag amit cipelni kell, pedig megtanít arra, hogy elengedd a felesleges tárgyakat magadtól. Pamplona-ban van az út során először posta. Ott lehet feladni Santiago-ba csomagot. A hetekig gondosan válogatott holmikból sok a csomagban végzi, mert ekkorra már meglátod, hogy mi az ami nélkülözhetetlen számodra. A többi csomagban vagy a kukában végzi.
Előzmény: detty21 (9737)
Okusaba Creative Commons License 2006.08.26 0 0 9738
Akkor a CAMINO-ról, azaz a Szent Jakab Út-ról egy kicsit.

A keresztény világ harmadik legnagyobb zarándokútja. /Az első Jeruzsálem, a második Róma/ Több útvonal létezik, de mindegyik Santiago de Compostella-ban ér véget. A leghíresebb az un francia camino, amely a franciaországbeli St Jean Pied de Port-ból indul és majdnem 800 km hosszú. /Nem emlékszem, hogy pontosan mennyi./
Magyarországon az utóbbi években lett /újra/ felfedezve, és évről évre egyre többen indulnak el. Kell hozzá kb 30 nap és kb 20 euro naponta. + az oda és visszajutási ktg.
Valamint a legfontosabb az ELSZÁNTSÁG. Igen, kell egy belső indíttatás ahhoz, hogy elindulj. Amikor néhány évvel ezelőtt hallottam a camino-ról, még úgy gondoltam, hogy ki az a hülye, aki önként gyalogol ennyit. De a gondolat ott volt, és szép csönben elhatározássá nőtte ki magát. Akinek el kell menni, az el is fog menni. S ha döntöttél, minden egyéb "kifogás" meg fog oldódni. Pl: kapni fogsz szabit, stb. Ebben mélyen hiszek, bár nem vagyok vallásos. Ha a fizikai megterhelés vagy egyéb ok miatt nem tudsz végigmenni, akkor célszerű közbenső állomásról indulni. Én például az első szakaszt, ami St Jean Pied de Port-tól a spanyol földön található Roncesvalles-ig tart, 24,8 km kőkemény szakasz, mely átvezet a hegyeken, ki fogom hagyni, mert nem akarok már az első nap kipurcanni. Közbenső szállás pedig nincs.
A zarándokok a spanyol állam védelme alatt állnak. Atrocitás, bűnözés emiatt nem éri őket, keményen büntetik aki a zarándokok ellen vét. Az út mentén zarándokszállások vannak, többségében majdnem ingyenesek. Annyit adsz amennyit tudsz. Természetesen vannak fizetős zarándokszállások is. Éttermekben zarándokmenük vannak kedvező áron. Az út mentén lakó emberek kedvesek és valami szent őrülteknek nézik a zarándokokat, de a maguk módján segítik őket. Olvastam beszámolót, amikor egy helyi lakos ment a zarándok után, hogy az rossz irányba fordult, letért az útról, s visszaírányította. Vagy a ház elé tettek ki gyümölcsöket, a zarándokok részére.
Érdemes elolvasni Shirley McLaine Camino című könyvét és Paulo Coelho A zarándoklat Egy mágus naplója című könyvét. Mindkettő a spirituális részét boncolgatja az útnak.
Természetesen vannak zarándok útikönyvek pontos térképpel, szállásokkal, árakkal, de ezek már csak akkor fontosak, ha körvonalazódott az indulás időpontja.
Ha van kérdés, szívesen válaszolok ha tudok.
Előzmény: Satinette (9734)
detty21 Creative Commons License 2006.08.26 0 0 9737

Szia!! (meg Mindenki :)

Igen, Sati, észre vettem, hogy nem reagáltál rá... :)

de gondoltam, ezt nem lehet igy hagyni. Szerintem ez egy nagyon nagy dolog, aki egy ilyet képes felvállalni...

Érdekel, és szeretnék elmenni, de nem hiszem, hogy életem mostani szakaszába ezt bele lehet suvasztani... bár ki tudja... hátha a 4,5 éves gyerek jobban birná mint én... :) de hogy 100 km-t megtenni gyalog? elképzelhetetlennek tartom, 0 felkészültséggel, és hogy még a WC-re is kocsival járunk, még a gyereket is végig cipelni kellett egész Szírián, Marokkón... ja, és még a Gellérthegytől is elfáradtunk a multkor... :))) vagyis :(((

Igen, egyszer végigolvastam az egyik Caminos topikot, nem semmi volt. HOgy ennyien tényleg elmennek. És aki igazán ugy érzi mennie kell, annak nem számít se munkahely, semmi... őrület... igen, ez egy hatalmas belső utazás.

Nagyon szeretném tudni, hogy igaz-e, hogy meg lehet tapasztalni "az ut energiáját". Ami segít. Mert ilyeneket olvastam róla. VAn mostmár több ujabb könyv is, meg egy film, de azt még nem láttam, csak igérték.

Irj csak nyugodtan ide, tényleg ezért van ez a topic, legalább nem kapom meg, hogy folyton az arabokról beszélünk... :)))

Azt is hallottam, hogy egy részét kocsival is meg lehet tenni, de tudom, hogy az nem olyan... persze, biztos, hogy megváltozik az értékrend, amikor nem az a legfontosabb, hogy mit nézz meg a tv-ben, hanem hogy lesz-e ma mit enni, vagy eljutsz-e a következő szállásig... hát ez a része nem igazán vonz... olyan terepen bolyongani, ahol pár helyen azt sem tudom, hogy merre tovább. ez nekem már tul nomád... azt hiszem. De lehet, hogy csak mégsem ez az én utam... de azért hátha valami köztes megoldás adódik!!! mert mégiscsak érdekel... és az ötleted is... ki tudja, hátha....

Előzmény: Okusaba (9733)
Okusaba Creative Commons License 2006.08.26 0 0 9736
Ez se rossz, de inkább maradok az Okusaba-nál. A fiam első szava volt, a mai napig nem jöttünk rá a jelentésére. Ma már ő se tudja.
Előzmény: Satinette (9735)
Satinette Creative Commons License 2006.08.26 0 0 9735
Pkusaba ----------- mehehehe, már új nevet is adtam neked! :)
Előzmény: Satinette (9734)
Satinette Creative Commons License 2006.08.26 0 0 9734

Pkusaba,

nem az enyém ám a topic,

de Gombócszi sem fog kihajítani, ez direkt azért van, hogy itt bármiről cseveghetünk, anélkül, hogy szétoffolnánk más topicot.

Amúgy meg utazás, és engem is érdekel!

Nekem pölö ez kimaradt a "tudásomból", nem véletlen, hogy nem reagáltam rá anno, amikor írtad, mert előbb utána akartam nézni, mi a csoda is ez... :9

Úgyhogy csak nyugodtan, még a végén az is lehet, hogy megy az egész resti együtt :)

Előzmény: Okusaba (9733)
Okusaba Creative Commons License 2006.08.26 0 0 9733
Szia detty21!

A CAMINO lényege, hogy mindenki meg tudja csinálni. Ha nem 800 km-t, akkor annyit amennyit. Nem a megérkezés a lényeg, hanem az út maga. Jó célszerű eljutni Santiago-ig, mert csak akkor kapsz oklevelet, de ezt mindenki megkapja, aki legalább 100 km-t megtesz gyalog. Tehát az induló állomásként kell közelebbi pontot választani.
Most nem akarok részletes tájékoztatót írni, mertmég Satinette kihajint a topikból, de a CAMINO-nak több külön topikja van, ahol olyanok is írnak akik már megjárták az utat. Én még csak készülök.
Nem kell különösebb edzettség hozzá, és nem kell napi 60 km-t megtenni. Annyit mész amennyit elbírsz. A képességeidhez kell alakítani az időbeosztást. /És a rendelkezésre álló szabadsághoz/
Akiben felmerül a gondolat, hogy le szeretné járni az utat, az előbb-utóbb elmegy. Akkor amikor megérik rá a személy. Taptasztalatom szerint nem a sportolók és túrázók mennek el ide, hanem olyanok akik szeretnének valami betegséget, gondot, problémát "letenni magukról". Akik visszajöttek azt mondják, hogy megváltozott az életük. Átalakult az értékrendjük, már más a fontos. Nem a pénz, a hajtás, tudnak örülni apróságoknak is.
Én egy asztmával és 20 kg súlyfölösleggel fogok menni. Na jó ez utóbbiból még szeretnék lefaragni.
Ja! Egyébként kocsival is el lehet menni. Csak a szállásnál lehet belőle probléma.
Ha komolyan érdekel, erről még beszélhetünk. Lenne rá ötletem.
Előzmény: detty21 (9732)
detty21 Creative Commons License 2006.08.26 0 0 9732

Jézusom!!! CAMINO!! és komolyan!! minden elismerésem... mesélj erről egy kicsit!!! van egy barátnőm a jordán fórumba "jár", ő is szeretne elmenni, még a szabijait is tartalákolja már rá, de még nem ment... de készül azért...

és is nagyon szeretnék egyszer, de az biztos, hogy gyalog nem vállalkoznék rá, nem tudnám megtenni, ez a 3 póló 3 bugyi sem nekem való, napi 60 km... én ehhez el vagyok puhulva.... de kocsival szívesen megnézném....jaaaaaj, ne huzd el a szádat, tudom, hogy az nem olyan, meg a lényege veszik el, de szívesen lennék legalább ott a közelben, hátha igy is ér valamit, kiváncsi lennék 1-2 dologra... de annyi ideig ott szenvedni...azt nem birnám... olvastam Shirley McLaine könyvét, nagy hatással volt rám. Egyébként az összes könyve... szóval érdekel, de hogy én azt végigcsináljam...

Előzmény: Okusaba (9713)
Satinette Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9731

Segícccség!!!

megcsináltam gaz pörkűtttet, embör gyütt,

belapátolt egy nagy tángyírral,

oszt'azóta is alszik!!!!

belegondoltam, ha ezt csinálok a topictalin, aztán meg itt alusztok nekem rakáson..... :))))

Előzmény: y42 (9725)
Satinette Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9730

Mehehehehehe, nem mondod?!

Na, meséjjjj csak!!! :)

Előzmény: Hannibalbarkas (9729)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9729

Lenne egy tippem:

Ott, ahol a tunéziaiak barackpálinkát.:-))

HB

Előzmény: Okusaba (9700)
Satinette Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9728

amúgy ezt kellett volna látnunk, állítólag....

na ja, csak ahhoz korábban kellett volna felkelni, úgy, a 6. század elején... :)

Satinette Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9727

ezt ide is felteszem, nekem nagyon teccc a művem :)

Kacsák vagy libák, mitttomén, szóval ezek itten isznak, a vízben meg az ókori világ hét csodájának egyike!!!! :)

Ó, ha én is így ihatnám a pezsgőt! :)))))

Satinette Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9726

Nnnna,

most jól megaszontad!

TEJBEGRÍZT NEM CSINÁLTAM MÁ' VAGY 50-60 ÉVE!!! :)))))

De a pörkütt készül, embör meg sehun... :(

Előzmény: y42 (9725)
y42 Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9725
Válassz új embört, akinek jó a tejbegríz is!
Előzmény: Satinette (9724)
Satinette Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9724

y-ka,

gyere mán,

pörkűttet kéne csinálni! :)

Az embör nem vót itthun, oszt aszongya, pörkűttet enne... :((((

Satinette Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9723

Az élményeket szeretem hallani,

de a semmittevés is nagggggyon nagggyon jól hangzik! :)

nekem most egy kis napsütés kellene... még...

Előzmény: y42 (9722)
y42 Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9722

Mit szeretnél hallani Tunéziáról?

Az idén - gyakorlatilag - nem csináltunk semmit. Ez is volt a cél, és sikerült betartani.

Fáradt voltam, kellett egy kis semmittevés.

Igazság szerint most sem lenne rossz.....:-))

Előzmény: Satinette (9721)
Satinette Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9721

Y-ka, és mi lenne, ha aktivizálnád kicsit magad???

Pláne amikor láttad, hogy itt remegünk a piáért már mióta! :)

tESSÉK MESÉLNI MÉG tUNÉZIÁRÓL, VAGY CSATOLT FÁJLBAN ELKÜLDENI A PRIVI MAILEMRE.

:))

Előzmény: y42 (9720)
y42 Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9720

Én mindig itt vagyok és

FIGYELEK!!!

Nem elkanászodni, mert széjjel csapok a gyülekezeten!!!:-)))

Előzmény: Satinette (9714)
Satinette Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9719

jaj, hol vagy asx!

Má' megint kéne egy kis pezsgő..... nekem...

Okusabának meg gin/tonic! :)

Előzmény: Okusaba (9718)
Okusaba Creative Commons License 2006.08.25 0 0 9718
Átnéztem az "italkészletemet" se gin, se tonik. De találtam egy üveg tokaji furmint-ot.
/Nekem a pezsgőben túl sok a buborék/
Hát akkor egészségünkre!!!!!!!!!!!
Előzmény: Satinette (9717)
Satinette Creative Commons License 2006.08.24 0 0 9717
na, igya fene, van két perced, hogy szerezz egy kis gint tonickal!!! :))))))
Satinette Creative Commons License 2006.08.24 0 0 9716
Hát pezsgő!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :))))
Előzmény: Okusaba (9715)
Okusaba Creative Commons License 2006.08.24 0 0 9715
Nem, már nincs. Tegnap megittam az utolsót pohárral.
Gin tonikkal, citrommal és jéggel. Mi kell még a nap végén?
Előzmény: Satinette (9714)
Satinette Creative Commons License 2006.08.24 0 0 9714

Addig majd itt is lesz Y-ka, remélem, és Szép az élet, ők voltak most Tunéziában :)

Malmőben én is voltam, tényleg nem nagy szám.

Londonba már fapadossal olcsón el lehet jutni,

szállást is lehet aránylag találni, de az élet az nem könnyű... közlekedési ktg-ek, belépők...

Mi is tervezünk hamarosan újra kimenni Londonba (is),

4 nap semmire sem volt elég...

Van gin-tonicod???? :)))

Én is szeretem, de sajnos már a jégkockáknak leáldozott... .(((

Előzmény: Okusaba (9713)
Okusaba Creative Commons License 2006.08.24 0 0 9713
Nagyon soká, szeptember 26.-án.

Azt sajnálom, hogy anno azon az európai körúton, amikor eljutottam Párizsba, nem London felé vettük az irányt, hanem Malmöbe. De el kellett mennünk odáig, hogy ezt megtudjuk. Malmö felejthető, az északi tengeri hajókázás nagy élmény volt.

Nem tudom mikor fogok majd Londonba eljutni.

Bár a nagy terv jövő májusban a CAMINO. 800 km a pireneusokban gyalog.
Előzmény: Satinette (9712)
Satinette Creative Commons License 2006.08.24 0 0 9712

Nem tudom, csak gondolom...

Én is szeretnék Párizsba is eljutni :)))

Mikor indultok T-ba?

Bocs, mindig elfelejtem...

Előzmény: Okusaba (9711)
Okusaba Creative Commons License 2006.08.24 0 0 9711
Hát, nem tegnap jártunk ott, de a hiba leginkább az útvonalban volt. Pl a Szajna part bazársorral és művészekkel volt tele, s folyóra néző épületekben sem volt bolt. Feltételezem, hogy a közeli kis utcákban kellett volna körülnéznünk.
Előzmény: Satinette (9707)
Satinette Creative Commons License 2006.08.24 0 0 9710

és imádom a müezzint! én inkább azt választottam volna...hehe...---------------

na, elmesélek egy igazán intim történetet, csak azért, hogy ha legközelebb jöttök hozzám, legyen mivel húzni engem.... :)--------------------ja, csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy mikor jöttök??????? Kéne már egy tali, nem????

Szóval, egyszer véletlenül, hülyeségből, fáradság miatt, nemtom (alkohol nem lehetett, arab ország lévén...),

szóval egyszer a müezzin helyett volt páromnak azt mondtam: müzzien...

Kész, azóta minden alkalommal, immáron  666x (...) át kell gondolnom, hogy is helyes: müezzin vagy müzzien... :)

nekem a müzzien jobban teccccccc.... :))))

Előzmény: detty21 (9703)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!