Bocsánat a késői reagálással, kicsit régen jártam erre...
Logikusnak tűnik, hogy a feleslegben maradt réz ionokat lekössük sárgavérlúgsóval (kékderítés). Nyílván akik ezt nagyban csinálják (nem hobby borászok) és rákényszerülnek v. mi miatt (kupfát használatra), ott lehet ez hivatalosan elvárás. Kékderíteni a mi (hobby) szintünkön még a megfelelő tudás/gyakorlat megléte esetén sem tanácsos, nem is szabad, csak akinek papírja van erről.
Ugyanakkor - véleményem szerint - a mértékkel, ésszel használt kuptát után feleslegben esetleg maradó réz ionok nem fognak zavarosodást okozni (a zavarosodáshoz nagyobb fémion koncentráció kell szerintem), mivel azokban a borokban, amelyeket szőlő korukban permetezték réztartalmú szerekkel, eleve szokott némi réztartalma lenni, a bogyón maradó és később feldolgozáskor oldatba kerülő szermaradványok miatt. Az erjedéskor képződő, normálisan minimális mennyiségű kén-hidrogént ez le is szokta kötni, így e miatt is érzékszervileg nem érezhető. Magyarul a legtöbb borban szokott is lenni valamennyi Cu++.
Ha fingszag miatt esetleg rákényszerülök a használatára, én az előírt 1 g/hl érték helyett először beleteszem mondjuk (a szagintenzitás függvényében) ennek a felét, harmadát. Ha elég, akkor OK, ha nem, akkor apró lépésekben, dózisokban adagolva, mintegy kititrálva a szükséges mennyiséget. A reakció gyorsan lezajlik, tehát erre várni nem kell. Így szerintem minimálisra csökkenthető a feleslegben maradó Cu++.
Ha jól tudom a kékderítére (fémionos zavarosodásra) akkor volt régen gyakran szükség, mikor még nem volt általánosan elterjedve a savválló és a műanyag eszközök használata, és a sok sérült bevonatú, rozsdásodó eszközökről tisztes mennyiségű vas került oldott formába a borba.
Segítséget szeretnék kérni. Örököltünk egy házat, ez a két szörny van az udvaron. Lehet belőle valami, vagy vágjuk ki? Ha maradhatna, akkor mit csináljak vele? Állítólag a fa tetején volt néhány fürt :)
Sok jó és hasznos javaslatot kaptál.
Te döntesz!
A döntésednél vedd figyelembe, hogy a fiatalítás 1-2 év alatt eredményt hoz, szemben az új telepíts 4-5 évével és jóval magasabb költségével.
Egy év után dönthetsz a termés megismerése után a kivágásról, de kivágás után már adott a helyzet.
Gondolj arra, hogy aki ezeket a tőkéket telepítette, nem rossz szándékból tette.
Nem kell teljesen kiásni, csak körülötte annyira (40-50 cm), hogy el tudd fektetni. A fenti gyökereket sjnos el kell vágni, de ezt hamar pótolja a föld alá kerűlő rész. Itt az utolsó bekezdés írja le:https://www.szabadfold.hu/kertunk/dontsd_a_toket_igy
Ha mégis kiásod, és máshova viszed, akkor minél több gyökeret haggyál meg, és a tőkével együtt fektesd az árokba. Ekkor kevesebb új tőkét csinálj és ne várd, hogy ugyanolyan erőteljesen növekszik majd, mintha helyben döntötted volna.
Jó ötlet, más növénynél már én is csináltam. A tőke döntést úgy kellene, hogy kiásom és lefektetem? Nem fogja nagyon megviselni a bolygatás? És ha már kiásom, nem lehetne valahol máshol elfektetni? Mert a mostani helyén kicsit útban van...
Ez filoxérás területen nem szerencsés, kivéve ha direkttermő.
Leginkább medveger tanácsát érdemes követni, annyival kiegészítve, hogy a vágási felületet meg kell vizsgálni, mert ha a törzs nem szép, egészséges (ESCA, stb nyomai láthatóak rajta), akkor inkább ki kell vágni. Ha szép, akkor hajtásokra vigyázni, kötözni, mert a rejtett rügyekből előtörőek a növekedés elején nem kötnek elég jól, könnyen letörnek.
Van egy ötletem: áss egy hosszú árkot és un. 'tőke döntés'-sel az árok alján vezesd végig a hosszú öreg kart és méterenként vezess fel egy friss hajtást. Mindegyik egy új tőke lesz. A föld alatti rész mindenütt legyökerezik, 1-2 év mulva akár át is ültetheted. Vagy akár két sor szőlőd is lehet hirtelen. Aztán, ha nemesebb szőlőre vágysz átoltod. (Már próbáltam és bevált. Én egy tőkéből 8-at csináltam, hetet átoltottam. )
Sajnos Nógrádban vagyunk. Pedig megnézném, mit hozol ki belőle...
woodruff, a legalsó egyéves ág valahol három méteren található a tőkétől. Nem tudom mennyire jó ötlet annyit meghagyni. Látod a képen is, három méteres többéves fás ágak mennei össze-vissza, vastagok, mint a csuklóm.
Hát ez szerintem nem igaz. Mármint hogy az öreg tövön nincs megfelelő termés. Megfelelő metszéssel és tápanyag utánpótlással újból termőre fordítható itt inkább az a kérdés milyen a termése ha finom akkor sok időt megtakarítasz. ha kitisztítanád a tövek környékét és több oldalról készítenél képeket biztos lesz itt a fórumon aki megmondja hogyan metszd meg.
Üdv.,hát én azt javasolnám hogy vágd ki mindkettőt és tavasszal telepíts újj oltványokat.Ki tudja milyen öregek ezek a tőkék már és szerintem direkttermő szőlő lehet rajtuk ami evésre nem a legjobb.
Vegyél egy pár asztali szőlőoltványt és azokat ültesd el ide.
Köszönöm szépen, akkor vágok! Volt aki ezt javasolta, volt aki azt mondta, ilyen idős tövön már úgyse lesz normális termés, érdemes lenne újat ültetni.
Az előnyökhöz akartam még írni, hogy a fiatalított tőkékből olyan lgast tudsz kialakítani, ami neked leginkbb megfelelő, illetve amilyen támrendszered lesz hozzá.
Első körben én még most a télen (fagymentes időben) visszafiatalítanám mindkét tőkét.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ahol a "földből kinő" :-), ott egy max. 40 cm-es függőleges törzset hagynék meg, melyről minden oldalirányban való kart levágnék (erre a legalkalmasabb a kétkarú ágvágó, a fűrész sajnos nagyon roncsolja a vágási felületet, ezért csak az olyan vastagságú karoknál használjuk, ahol az ágvágóval már nem vágható el a kar).
Ennek a módszernek előnye, hogy nyersz egy évet utánanézni, milyen metszési és művelési módok léteznek, illetve hogyan lehet szép lugast kialakítani (majd a következő metszéskor, 2019 tavaszán). Mivel a tőke vissza lesz fiatalítva,
Hátránya, hogy az idén szinte biztosan nem lesz rajta termés.
Attól félni, hogy az így visszacsonkolt növény nem hajt ki, egyáltalán nem kell: előfordul ugyan nagy ritkán, de kizárólag olyankor, ha az adott növény már amúgy sem volt igazán életképes vagy erősen beteg volt.
Az év során persze a hajtásokat gondozni kell, az alany hajtásait kitördelni, a nemes hajtások közül néhány erősebbet meghagyni, a lombot permetezni stb.
Segítséget szeretnék kérni. Örököltünk egy házat, ez a két szörny van az udvaron. Lehet belőle valami, vagy vágjuk ki? Ha maradhatna, akkor mit csináljak vele? Állítólag a fa tetején volt néhány fürt :)
Tavasszal, hozzáértő módon, alaposan meg kell metszeni. A környezetét megtisztítani és felásni, gereblyézni, valamint támberendezést készíteni (ideiglenest)
A gyakorlatban, nem szoktak a megengedett réztartalomnál nagyobb dózist használni rézből (csak extrém esetekben). Ezért kékderíteni se szoktak. Kazeinnel és bentonittal szokták általában deríteni, mert az lehúzza a réz nagy részét. De igazad van az egyetemen a sárgavérlúgsót tanítják.
Nyilván pont ezért kérdeztem, mert nekem eszemben sincs ilyen vegyi anyagokat a boromba tenni. Csak mint leendő szőlész-borász szakmérnök tisztában vagyok a jogi szabályozással is, és tudom, hogy házikerti/hobbiborászati körülmények között tilos is ezt az eljárást kivitelezni.
Az mennyire igaz, amit a Kupfat hivatalos leírásában (pl itt: http://borkezeles.hu/?id=termekek&kupfat&art_id=311&pdf=1&nyelv=hun ) írnak, hogy sárgavérlúgsós derítéssel kell kombinálni a rezes zavarosodás elkerülésére? Azaz gyakorlatilag nem használható házi körülmények között, hiszen a sárgavérlúgsós derítés külön engedélyhez kötött a cián-hidrogén termelődése miatt.
Kb. egy hét után már biztosan. Maga a reakció gyors, az ülepedés is, legfeljebb akkor húzódhat el, ha az erjedés még nem teljesen állt le, azaz mozog a bor.