Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Gomba nevű fórumtárs panaszkodott, nem citrusoknál, hibiszkuszoknál használta és majdnem tönkrementek. Pedig ők nem is olyan hisztisek mint a citromok.
Én sem vagyok tapasztalt citrusos, alig 10 éve vettem az elsőt, csak azt írtam hogy én mit használok.
Legjobban vigyazni a Gramix citrustragyaval!!! Az ajanlott adagot szigoruan betartva is tonkreteszi a citrusokat. Errol regebben tobben is irtak itt, 2 eve en is rafaztam.
Melyik granulált csirketrágyára panaszkodtak? Csak mert több gyártmány is van, nem kellene mindegyiket egy lendülettel eláztatni. Nem emlékszem egyébként ilyen panaszra.
Friss trágyát kezdőnek ne javasolt, volt itt már ilyen javaslatból citruselhullás, éveken keresztül emlegetve.
A Fertiplust használom évek óta, nincs vele gondom. A növényeimről fotók több topikban láthatóak.
Keserűsó (magnézium-szulfát), Fitohorm Fe-55, Volldünger, Wuxal, mikor melyik, én igazi tyúktrágyát is szoktam a föld tetejére tenni tavasszal, nem sokat, de a citrusfélék szeretik. Erre a granulált tyúktrágyára már más is panaszkodott.
Vas mint Fe. Hiánya okozhat levélsárgulást. A te esetedben a trágya lesz a bűnös. Csirketrágya lúgosít, és a növény nem tudja felvenni a vasat (meg egyebeket sem).
Amikor felhoztam a pincéből, egyből elkezdett virágozni ( kb 50 db ) olyan illat volt a lakásban, hogy szellőztetni kellett. Most borsónyi termések vannak rajta levél nélkül.
Sziasztok. Itthon telelt a citromfám kb 1 m magas, az összes levelét ledobta.( 4 db maradt ) Tavasszal melegebb világos helyre tettem rengeteg virágot hozott, amiből úgy néz ki, hogy meg is maradtak a termések, viszont levél egy darab sincs rajta. Van valami tippetek, hogy mit kezdjek vele ?
Én új vagyok köztetek. Nagyon örülök, hogy rátok találtam. 3 éve vettem egy akkor 40 centiméteres oltott citromfácskát. Azóta csak keveset nőtt (egyszer sajnos elkapta a jégeső azt nehezen heverte ki). Viszont minden évben virágzott (volt, hogy többször is) és termett is. Van egy narancsfám is. Oltott szintén. 1,5 méteres. Amikor vettem tele volt pici narancsokkal, amiből végül 2 db termés érett be még az első évben. Azóta viszont (3 éve) egyetlen egy virágot sem hozott. Ugyanazt kapja mint a citromfa. Ugyanott van és mégsem. Levelei egészségesek, haragoszöldek, szépen nő, de nem virágzik. Szerintetek mi lehet a baja?
A másik egy kérés lenne. Van egy kb. 25 centis grapefruit magoncom. Oltali szeretném. Van valakinek fölös/eladó termő grapefruitfa ága, amivel olthatnék?