Az FBS? Igen, az egy opálos, majdnem átlátszó gumiszerű anyag.
Frissen erősen ecetszagú, a kötési folyamatnak az a mellékterméke. Minden csatlakozást be lehet vele kenni , mert vízálló bevonatot képez, és rugalmas marad.
Szerencsére csak langyosodik az aktiv hűtés, ebben a hűvös időben, igy reménykedem benne, hogy álló ventillátorral is működőképes marad. Egyébként azért ezt a fajta hűtőt vettem, mert 10-es pakkban ez a legolcsóbb. A többi, más fajta már sokkal drágább. (Duplája is lehet. Pl. kör alakú, örvény mintájú)
A kör alakún nem biztos hogy van venti, de egy kicsit mintha nagyobb átmérőjű is lenne.
Ezt a szögletest egyébként videókártyákon is használják.
A nagyobb ledekhez(20-30-50w) már processzor hűtőt adnak/ajánlanak, több méretben.
Igen, hűtőpaszta kell közé, amit bármelyik számitógépes boltban meg tudsz venni párszáz forintért.
Én speciel nem bajlodtam a furkálással,csavarozással, csak a lapka két széléhez nyomtam két csepp fbs-t, amikor már a helyén volt. Abszolut elég, mert nagyon kicsi a lapka súlya(+vezeték), és annyi meg tudja tartani.
Bár a ragasztóra kell várni egy éjszakát , de a munka része sokkal gyorsabb. (A tápkábelt előre ráforrasztottam, a hűtőét csak utólag.)
Átgondoltam és ezt rendeltem,lámpánkénti meghajtás,még egy kérdés mi történik ha pillanatragasztóval felragasztom a ledeket a bordára,vagy hogyan szoktad rögziteni öket?
2 dolgot találtam még áramgenerátoros meghajtás,stabilan tartja az átfolyó áramot de ledenként kell 1 belőle és be tudnám vetni egy régi trafómat mit szóltok hozzá?
Nem veszek PCB-s ledet (nincs rá szükségem, komolytalan hűtés), csak csupaszt.
Ugyanugy ragasztom a lemezre a ledet, mint a nagyobbakat. Szigetelésnek öntapados fóliát használok majd, és csak akkora lyukat vágok rajta, amennyi a pasztának kell.
Annyit biztosan,tapasztalatból,hogy pár perc után sokáig káprázik az ember szeme és szerintem ez nagyon nem jó!
Tehát ez ellen védekezni kell.
És még ide tartozik,hogy a zárt térben,amikor kinyílik az ajtó a szem még nincs felkészülve,a pupilla tág ezért az első pillanatok igazán károsak tudnak lenni!
És a legegyszerűbb védekezési mód a zárt tér.
Kiegészítve fényvisszaverő fóliával belül és máris nyertél vele majd 50%-ot,ez a mellékterméke...
többször írtam már erről,de nem veszik komolyan sokan,már csak a hatásfok miatt is fontos,hogy a drága fény csak jó helyre kerüljön...
Próbáltam már polarizált napszemüvegben ápolgatni a növényeket,használ.
De a nyitott teret és a közvetlen szembe világítást semmiképpen nem ajánlom,legalább árnyékold le,hogy közvetlenül a szemedbe ne világítson.
Jó hogy ezt említed. Mit tudsz a növénylámpák szemkárosító hatásáról? Nyilván nem arra gondoltam, hogy a full-spectumos UV-jét kiszúrva tartósan abba akarnék belenézni, de nálam pont a dolgozószoba ablakában közvetlen mellettem megy egész nap és oldalt kissé kapok belőle én is.