Az autoberlessel foglalkozo cegek nem egysegesek abban, hogy hany eves kortol, hany eves jogositvannyal lehet vezetni. Nagyobb tarsasagoknal 25 ev, kb 2 eves jogsi a kovetelmeny, van ahol 21-25 kozott lehet vezetni, de extra felarral, es van ahol 21-tol siman. Nagy cegeknel erdemes itthon, a magyar kepviseleten lefoglalni az autot, tisztazni a felteteleket (fizetni nem, mert dragabb, mint kint), kis cegeknel a weboldalon kint vannak a feltetelek, de lehet e-mailben tisztazni a reszleteket. En pl. levelben beszeltem meg veluk, hogy ugyan a weboldal szerint tilos a berelt autot atvinni a hataron, de azert ugye nem gond, ha Gibraltarba es Portugaliaba atmegyunk (nem volt gond).
Koszonom a reszletes beszamolot, megerositetted bennem azt, hogy tovabbra sem utazasi irodaval intezem a nyaralasaimat. Hozzaszolasod alapjan egyre kevesbe ertem, hogy miert fordul hozzajuk barki is.
A spanyolok valoban tolakodnak, de tolakodasuk semmi a budapesti tomegkozlekedeshez kepest :)
A párom most 23 éves, de a jogsija csak másfél. De ahogy kivettem a hozzászólásodból, ez nem akadály az autóbérlésnél. Ha ez így van, az nagyon jó, mert már attól tartottunk, hogy nem tudunk majd autót bérelni, és így busszal kell felderítenünk a környéket. Ez pedig elég rizikós vállalkozás lehet, ha nem ismerjük a közlekedési viszonyokat.
Ha nem tudnám, hogy a képen egy tengerpart látható, akkor azt gondolnám valami méretes néplavór...Iszonyat mennyi ember egyrakáson. De biztos van, akinek ez bejön.
Olvasgatva a hozzászólásaidat, kiszúrta a szemem a „kezdő vezetői jogosítvány” szó. Tehát a párod vagy nagyon fiatal (nem töltötte be a 18 évet), vagy valami félreértés van a dologban, ugyanis kezdő jogsival (ami 2 évig tart) lehet külföldön vezetni. Én vagyok a legjobb példa erre. Egy hét a jogsi megszerzése után (a tavaly) máris indultunk Spanyolországba. Megjegyzem, a nejem már 6 éve vezet és cseréltük egymást.
Aug 19-én megint neki vágunk. Végcél Costa Blanca, Benidorm. Onnan majd lehajtunk délebbre is. 5 alkalommal indulunk Spanyolországba. Az idén már voltunk egy hetet május végén. Jó utat kívánok. Ha van kérdés és tudom a választ, szívesen segítek.
Sziasztok!
Az Aerovivával voltunk Mijason a Gran hotel costa del solban, rövid szösszenet a tapasztalatokról, hátha valakinek segít, valakit érdekel. Nagy a potenciál a környékben, nem bántuk meg. Az utazási iroda korrekt volt. Ami pedig a katalógusokból kimaradt:
Gran Hotel Costa Del Sol
A hotel: A katalógusok fényképein kizárólag az előnyös oldalát ismerhetjük meg. Nem rossz a parti fekvés, könnyen elérhető a strand. A tengerhez jutás lehetséges a medencés kerten keresztül szobakártyával, illetve kiléve a parkolóból csak úgy. Mivel a hotel parkolója nem zárt, de még csak őrzöttnek sem tűnik, funkció nélkülinek hat a medence melletti szobakártyás ellenőrzőkapu. A medence egyébként nem alkalmas úszásra, 0-140 cm között változik a mélysége, a gyerekek biztos megtalálják meg benne számításaikat. Aki úszni szeret, nem a jó helyre érkezett. A tenger erősen hullámzik, a katalógus állításaival ellentétben gyorsan mélyül, a víz nagyon hideg és az előbb említettek miatt a medence sem felel meg a célnak. Ebből a szempontból a legtöbb görög tengerpart veri a spanyolt. (többi costa del sol-on meglátogatott városban is hasonlót láttunk) A hotel keleti oldalán kisebb „mocsaras” terület található, ezt a fényképekről nagyvonalúan lehagyják. Nem is akarom tudni, mi van ebben a posványban, mindenesetre nagyobb hullámzás mellett közvetlen a kapcsolata a tengerrel, nem túl bíztató a fürdőzők számára. És azok számára sem, akinek az ablaka erre néz és nem a hotel ellenkező oldali belső parkolójára.
A szobák (incl. fürdőszoba) rendben vannak, az éppen szükséges méretűek. A 4 csillag költői túlzásnak tűnik, a hiányzó csillagot olyan apróságokkal próbálják pótolni, mint a fürdőszobába készített kis piperecsomag, vagy pl. a hosszú nadrág előírása a vacsorához (amit szinte senki nem tart be). A minibár 4*-nál már járna, itt nincsen. Van viszont légkondi, de a hotel (és a part) hőmérséklete enélkül is kellemes lenne. A szálloda berendezése koncepciótlan, különösen a recepció és környébe árulkodik róla, hogy az anyag- és színválaszték esetleges. A fő bárban a(z egyébként koszos) székek a régi balatoni bányászüdülők hangulatát idézik. A szálloda klimatizált, a melegre nem lehet panasz.
Érdekes, hogy kint mihelyt lemegy a nap, szinte azonnal a ca. 30 fokról lecsökken egy 25-26 fokra a hőmérséklet (nem úgy, mint itthon, ahol a betonból még éjfélkor is árad a meleg) ezáltal teremtve kellemes környezetet egy kis esti kikapcsolódáshoz. Széfet bérelni 5 euro depó és 2 euro per nap ellenében lehet és valószínűleg érdemes is.
Tisztaság: Az utcák, közterek úgy általában tiszták, nemhiába nyugaton vagyunk. Ugyanez a Gran Hotel Costa del Sol szállodáról nem mondható el. A szobát (fürdőszobát) bár naponta takarítják, de pl. csak 4-5 naponta sepernek fel, ami a sok fürdőző vendéget és a „tapadós” homokot figyelembe véve nagyon kevés. Az ember felsöpörne maga, de hát kérdem én, mivel? Az ágy alatt pormacskák hada, szemmel láthatóan győztek a seprűkkel és patvisokkal vívott csatában. Az étteremben megtalálható bogarak/rovarok még haggyán, a kifejezetten koszos tányérok, és evőeszközök nagyon kiábrándítóak. Csak tippelni tud az ember, hogy a felstócozott tányérokból melyik kupacból válasszon, de előbb-utóbb rájön: mindegy, egyik sem lett elmosva rendesen, mindegyiken ott az előző étkezés maradéka. Csak a kikészített szalvéta segít egy kicsit, bár az alapos vegyszeres mosogatást ez sem pótolja.
Nyugalom: Mijas costa egy nyugodt része a tengerpartnak. Úgy általában. De nem a Gran Hotelnél, ti. a hotel melletti és a következő utcában lévő ingatlanokat éppen felújították mikor mi voltunk (kalapáltak, köszörültek szinte egész nap), majd mire abbahagyták, a hotel kezdte el szokásos animációs műsorát. Alvást 24.00 elé felesleges tervezni, akkora hangerővel dübörög az első emeleten a disco, hogy úgysem fogsz tudni aludni, az utca végéről hallani. Nyitott ablak mellett üvöltöznek az animátorok minden egyes nap, és ezt a többi lakó külön kérésére sem hagyják abba. Érdekességként 11-fél 12 tájban lenéztünk, hogy mégis mi folyik ott, hátha lent van a komplett hotel, csak mi aludnánk. Ca. 14-15 ember, incl. pincérek tobzódott a bár környékén, táncolni senki sem táncolt, animáció nem volt, csak a zene üvöltött. Több vendég szóvátette ezt, nem használt. Ergo aki a bulit szereti, annak ez a hotel, teljesen ok, úgysem a bárban köt ki, hanem Torremolinos valamelyik nagy discojában, aki pihenni jönne, felejtse el a gran hotelt.
A hétvégére a helyiek elözönlik a hotelt, a maradék szobák betelnek, az étteremben mozdulni sem lehet a sok vendégtől. Péntek-szombaton többször kellett várakozni (????) az étterembe történő bejutáshoz. A személyzet aranyos, igyekszik, de néha túl sokan vannak a vendégek, ezt a fajta hétvégi rohamot pedig nem tudják kezelni, kapkodnak, idegesek, de legalább akarnak.
Idegenvezető: Az Aeroviva képviselője (Domonkos Magdaléna) egy érdekes jelenség. Definíció: cimbi az, aki befizet a saját szervezésű fakultatív program(ok)ra. Értékes információk megosztása: kizárólag cimbiknek. Azt az elhanyagolható tényt, hogy 30 euroért az elutazás napján 12:00-tól a szobában lehet maradni a 6 órakor a reptérre induló buszig, csak a cimbik kapták meg. A hazaúton a repülőtéren a becsekkolásnál a Neckermann idegenvezetője kommunikálva a légikisasszonyokkal segítette az utazókat a számukra optimális ülőhelykiosztás elérésében, Magdaléna elérte, hogy külön ülésre kerüljünk, az utánunk következők / láss csodát / pedig egymás mellé. Ezúton is szeretnénk gratulálni hozzá. A sofőr úrral (alias Fercsi) a reptérre vezető úton még a folyamatos és erőteljes egymás irányába történő seggnyalás megkoronázásaként egy kazettára felvett saját(nak tűnő) szerzeményt is lenyomtak, feltehetően a cimbik nagy örömére és a körből kimaradtak megrökönyödésére.
Nincsen szervezett információátadás (ismerkedési est), általában esténként lehet, amennyiben van kedved és időd várni a többiekre, némi információt kicsikarni belőle a bár melletti lukban. Alaphelyzet, hogy még a környék nevezetességeiről se nagyon kapsz tőle információt, hanem csak a nála befizethető fakultatív programokról. A sofőr jó csávó, bepakolja a csomagokat a buszba mindenki helyett
Spanyolok: Egyrészről sokkal európaibbak, mint mi. Minden járdán mozgáskorlátozottak és babakocsik részére kialakított felhajtó van, nemkülömben a bevásárlóközpontok és hivatalok előtt, megkönnyítendő a segítséggel élők életét. Ez számukra természetes, amit mi még csak távolról szemlélünk.
Másrészről túlzóan, közép-kelet európai fülnek már zavaróan harsányak, egyenes hanglejtésű, normál hangerejű mondatot nem hallani tőlük, szinte mindig ordítanak, a másikra, időre, helyre való minimális tekintet nélkül. (ezzel persze nincsenek Európában egyedül) Tolakodóak, se a lift, se más ajtón nem tudsz a spanyol előtt átjutni, akkor sem, ha gyerekkel vagy. Az idősebb korosztály egy árnyalattal moderáltabb. A közlekedési kultúrájuk fejlettebb a mienknél, nincsen (annyi) előrefurakodás. Egyedül a parkolás kérdésében kérlelhetetlenek: képesek autót törni egy kapósabb belvárosi parkolóhelyért.
A teljes naposparton érvényes a minden szinten szinte állandó lenyúlás. Minden fizetős, mindenért pénzt kérnek és nem is keveset. Úgy fejik meg észrevétlenül a túristákat, hogy észre sem veszi. Mint anno a régi szép balatoni időkben…..
Látnivalók: Maga Mijas costa egy tengerparti kis falu, a hozzá tartozó Mijas nevű hegyi falu 17,5 km-re van fent a hegyekben. Van egy élelmiszerbolt a parton, egy szép kis sétány a falu közepén, a végéttől ca. 100 m-re egy nagyobb ábc, és kb. ennyi. A környéken van 1 vízividámpark, ami helyett kifejezetten a torremolinosi-t ajánlják, kicsit távolabb van, de sokkal profibb. Benalmádénán van egy jó kis vidámpark, ott található, ahol a másik attrakció, a hegytetőre felfutó lanovka (teleferico?)indul. Egyszerű megtalálni, menj arra, amerre a kötele vezet az út felett. Maga a felvonó ca. 20 euro / fő, a kilátás a hegytetőről nem rossz, de ennyit nem biztos, hogy megér. Ha valakinek nem volt még halálközeli élménye, érdemes kipróbálni a felvonót, nálunk az autópálya felett állt meg (műszaki hiba?) és úgy kilengett, hogy azt hittük, itt a vég. Majd egy kis időre rá megint elindult. Majd megint hatalmas lengésekkel megállt a kötél. Ezt a túrát azoknak ajánlom, akik egy bungee jumping smafu. Komolyan gondoljátok át az utat, csak ha enélkül üres lenne a nyaralás, akkor fizessetek be rá.
Maga mijas falu szép, jó a kilátás és a csacsik is korrektek, jóllehet fel fog tűnni mindenkinek, hogy a fényképeken látott csacsiknak 2 nagy előnye van az igazival szemben: nem büdösek és nem üvöltenek folyamatosan….. Rájukülni csak némi térítés ellenében lehet.
Kirándulni lehet malagába (egyszer ok, de nem nagy szám), torremolinosba (itt a tömeg, illetve sokadalom fogalma új értelmet nyer, annyian vannak a sétálóutcán este), marbellába (a komplett utazási budgetből lehet itt kapni egy szerényebb női táskát pl., vagy 1 pár cipőt, itt minden a látszatról szól) Ronda szép kisváros, kb 1,5-2órát érdemes rá szánni. Gibraltár felejtős, akkora a dugó, és a sorbanállás, hogy csak na. Sevilla, Cordoba, Granada a többi utas szerint csalódás, néhány szökőkutat próbálnak az emberre rásózni pár 100 km buszozással együtt. Összességében nem egy egyhelyben ülős hely ez a costa del sol, de a kirándulás is csak akkor buli, ha hajlandó vagy 35 fokban templomokat is nézegetni, főtereken sétálni, kirándulgatni. Ha csak a tengerpart a target, nem itt vannak a tuti strandok.
Autóbérlés: Autó nélkül az ember itt halott. A szálloda aljában található Europcar drágább, mint a faluban található többi bérlő, viszont helyben van és bár szerencsére nem volt alkalmunk kipróbálni, de gondolom probléma esetén is segítőkészebbek. Alkudni kell, egy 10-15 %-ot enged a leányzó, ha szépen mosolyogsz. Árak: ca. 190-200 EURO lealkudva 7 napra egy fiat puntó, vagy peugeot 1007, vagy valami hasonló. A kocsik gyengén motorizáltak, padlógázzal fog az autópályán közlekedni, aki nagyobb motorokhoz szokott.
Figyelem!!!!!!! Nagyon meg lehet szívni a fizetős autópályával! A gyorsforgalmi út fuengirolától kezdődik és délrenyugatra tart. Ha pl. malagából visszafelé a szállodába nem figyel az ember, fuengirolánál könnyű rátévedni az Autópistára(3,6 EURO ca. 10-15 km!) az autovia helyett. Jó a közlekedés a szimpla gyorsforgalmin is, autópályára csak akkor érdemes befizetni, ha az ember tényleg messze megy és aznap sokat fog utazni.
Jól jöhet egy kis Igo nyugateurópa térkép…. Sok kellemetlenségtől kíméli meg az embert. Ha nem lett volna, valószínűleg sokmindent egyáltalán nem találtunk volna meg.
Kaja, AI: változatos, vegyes minőségű táp áll a bentlakók rendelkezésére. A sütik nem rosszak, a reggeli is teljesen rendben van, a halak közepesek, a húsokat mindig valami fűszerrel sikerül ehetetlenné tenni. A konyha koncepciótlan, a felkínált „gulyás” egy darab marhahúst jelentet hagymás szósszal leöntve. A vacsora és az ebéd bőséges, ha valaki nagyon ínyenc, akkor fordulhat csak elő, hogy nem lakik jól. Az italokat mindig a pincérek hozzák, amikor leülsz az asztalhoz. AI esetén kancsóval hozzák a megrendelt kólát.
Kajálni nap közben a főétterembe lehet snack-et (self made hot-dog, hambi), az alapanyagok minősége gyorsan megszűnteti az étvágyat. 10 nap alatt egyszer sikerült egy hambit lenyomni, többre már nem volt gusztusunk. A felkínált korlátlan fagyi vizes alapú, lassan fogyott, mindig volt belőle bőven, nem véletlenül.
Szénsavas üdítőn kívül a bárban (1. emelet és medence) ún. szanfransziszkó koktélt lehetett kérni, illetve 2 alkoholos változatát. Az utolsó napokban derült ki, hogy az emeleti bárban mogyoró, a pool mellettiben chips járt az ai keretében, csak külön kérésre adtak. Ha nem ai-ra fizetsz be, jobb, ha tudod: az a koktél (piros lötty), amit mindenki szürcsöl, neked 6 euróba fog fájni. A korlátlan italfogyasztás miatt is már megéri az ai, minden aranyárban van.
Összegezve: kiválóan éreztük magunkat, de ez szerintünk nem a hotelen és az általa nyújtott szolgáltatáson múlt, hanem azon, hogy jól akartuk érezni magunkat. Ha a fent említett anomáliák némelyike valakit zavar, könnyen elronthatja a nyaralását. A costa del sol egyébként király hely, főleg a helyiek szerint, lásd a faluban kitáblázott ingatlanközvetítői ajánlatokat, melyben a domboldali (tehát nem tengerparti) négyzetmétertárak mijas costa-n (istenhátamögött-külső) a legdurvább budai kerületekéivel vetekednek, sokszor túlszárnyalva azokat… Egyszer jó volt, nem bántuk meg, de egy ideig spanyolország lekerül a desztinációk listájáról.
Néhány apró megjegyzés az Aeroviva szálloda információjához:
Gran Hotel Costa del Sol Mijas Costa Elhelyezkedés
A szálloda Costa del Sol szívében a Playa la Butibamba parton található Malaga repülőterétől 30 km-re a festői szépségű Mijas városkában. Ideális hely a kikapcsolódásra vágyóknak.** v.ö. nyugalom
Szálloda
Közvetlen tengerparti, modern, minden igényt kielégítő négycsillagos szálloda. Fürdőzésre a homokos tengerpart melletti felnőtt medence.** v.ö. hotel, medencéről szóló rész poolbárral nyújt lehetőséget. Családosoknak is ajánlott. Rövid sétával bárok, éttermek, bank illetve különféle üzletek érhetők el.
Szobák
A szobák mindegyike részben tengerre néző, .** v.ö. hotel, mocsárról szóló rész erkélyes, légkondicionált, széffel felszerelt (külön térítés ellenében vehető igénybe). A szobák alapfelszereltségéhez tartozik: műholdas televízió, telefon, fürdőszobában hajszárító.
Kizárólag az all inclusive ellátás igénybevétele esetén:Mit tartalmaz az all inclusive ellátás?A büfé jellegű svédasztalos főétkezések mellett térítésmentesen fogyasztható egész nap (10.30-23.00) korlátlan mennyiségű fagylalt! Továbbá üdítő italok, ásványvíz, kávé, tea, bor, sör és különféle koktélok szolgálnak a szomjoltásra a fő bárban (10.30-23.00). A snack bárban pedig (10.30-12.30, 15.30-19.00, 22.30-23.30) hamburger, hotdog, felvágottak, saláták, fagylalt fogyaszthatók. Animációs programok felnőtteknek és gyermekeknek. .** v.ö. Kaja, AI
Így megértem, hogy nem vállalnátok be a vezetést. Egyébként mi sem mindenhova megyünk szervezettben, csak a 2 távolabbi városba. Ennek oka, hogy én a nyílegyenes utcán is képes vagyok eltévedni :-) A hideg vizet én sem bírom, de a tengert nem hagynám ki. Szerintem az a 21-22°c még kibírható. Bár ezt mindenki maga dönti el. Minden esetre ki szeretnénk próbálni, amit csak tudunk (étel, ital, látnivaló). Lunacica
Mi meg 6.-tól leszünk 2 hétig. Nekünk régebb óta van jogsink, de SOHA nem vezetünk, úgyhogy zéró gyakorlattal nem mernénk a kacskaringós hegyi útakat bevállalni.
A szervezett kirándulásokat meg nem annyira szeretem, (van is egy-két rossz tapasztalatom) és szerintem néha többet lehet megtudni egy városról, ha eltévedsz a kis utcácskákban vagy beülsz egy turisták által kevésbé látogatott étterembe, mintha az idegenvezeő "üres" beszédét hallgatnád...Persze így meg lehet, hogy lemaradok egy-két csodaszép műemlékről vagy múzeumról...háát nehéz eldönteni.
Én még azért aggódom, mert hideg lesz a víz. Láttam Te írtad, hogy téged ez nem tántorít el a fürdőzéstől, de én még a strandokon is a termálmedencét szoktam választani.....nem tudom mi lesz ott velem...brrrr
Mi szept 2-9-ig leszünk... Sajnos csak 1 hét, de nekem többet jelent, mint bármi, mert már régóta ez a nagy álmom. Még mi sem jártunk soha Spanyolo.ban, úgyhogy gyakorlati tanácsot nem tudok adni. Mi szervezetten nézzük meg Granadát és Sevillát. Ennek fő oka, hogy páromnak még nincs 2 éves a jogsija, így nem vezethet külföldön... Ebbe nem is gondoltunk bele először. Ti mikor lesztek ott?
fix szállásunk van 2 hétig, csak a kirándulásokat szeretnénk így busszal, vonattal intézni. Az autoval nem elvi problémáink vannak és nem is szeretnénk spórolni ezen (sem és máson sem), hanem gyakorlati problémáink vannak: nem megy annyira a vezetés, hogy bátran elinduljunk ismeretlen utakon.
Szóval nem kéne cipekednünk stb. csak annyi holmi lenne nálunk, amennyi egy egynapos városlátogatáshoz szükséges.
Auto nelkul.mennyi idore? Mondjuk 1 het? Ennyi idore 100-120 euroert mar kapsz kocsit. Miert eri meg?
+ legkondi nagyon jol eshet + en sajnalnam az idot a csatlakozasra, varosban atszallasra forditani + ejjel mar keves helyre tudtok atmenni (pl. este 10-kor elindulni egy masik varosba) + az autoban 1-1 ejszakat is el lehet tolteni
Szoval en biztos, hogy auto nelkul nem indulnek el sehova. Ha kisvarosba megy az ember, akkor poen setalgatni, mert a helyi nevezetessegeket nezni, de amint utazni kell masik varosba, szerintem gaz. Nem mintha nem lenne jo buszkozlekedes, illetve vonatkozlekedes (bar ez szerintem draga) de megtalalni, cipekedni, stbstb... en inkabb kifizetem az autot.
Mi szeptemberben megyünk Torremolinosba. Már nagyon várom, még sosem voltam Spanyolo.ban.
Lenne is mindjárt egy kérdésem. Mi is úgy tervezzük, hogy egyénileg vágunk neki a szebbnél-szebb városoknak (Sevilla, Granada biztos, hogy köztük lesz), de nem szeretnénk autót bérelni. Van valakinek arról tapasztalata, hogy milyenek ott a belföldi busz és vonatjáratok? Mennyire komplikált így egy ilyen kirándulás?
Megvan a végleges tervünk. 2 hosszabb út lesz, Granada és Sevilla, meg rövidebben Benálmadena, Malaga, Mijas és Marbella. Ez időben és anyagilag is belefér, és tartalmas is lesz a nyaralás, minden napra jut valami.
Visszafelé a Francia riviérán szeretnénk egy két- helyen megállni. Pl: Marseille, Toulon, St. Tropez, Cannes, Monaco. Tud valaki ajánlani itt vagy a környékükön jó, megbízható campinget?
4-én indulunk és Mijas Costán fogunk lakni, de mi kocsival megyünk és Barcelonában is megállunk egy kicsit, úgyhogy szállásunk csak nyolcadikától van. Már nagyon várjuk. Bár most a férjemmel van egy kis eü.probléma ma megy a sebészetre, reméljük ráér csak a nyaralás után műteni.
Összejött az utunk így augusztus 5-én indulunk Torremolinosba és a Hotel las Palomasban fogunk lakni. Van esetleg valaki aki pont akkor és pont ebbe a szállodába jön?
Igazad van, hogy Cordoba és Sevilla elég messze van, de ha már kocsit bérelnek szerintem az egyik célpont lehetne távolabbi. A másik meg ahogy írtad Ronda, az kicsit lazább nap lehetne, mivel a látvnivaló sem annyi. De ez csak az én véleményem.
A tajekozodas miatt ne aggodj. Az elmult evekben nekem az a tapasztalatom, hogy Spanyolorszag azon orszagok egyike, ahol ejjel, terkep nelkul is lehetetlen eltevedni. Barmilyen nevezetesseget keresel, csak a tablakat figyeld. Ne torodj semmi massal.
Ha pedig mar ugy erzed, hogy vegkepp eltevedtel, es semmilyen tabla nem mutat iranyt - akkor valoszinuleg epp a keresett cel elott allsz :)
Szia Bardav! Ha ilyen rövid időt számtok nézelődésre, sztem ne menjetek Cordobába és Sevillába se, mert nagyon messze van, és sok időtök elmegy az autózásra. Granada közelebb van, de azt azért nem javaslom, mert az Alhambrába előre kell venni jegyet, különben lehet, hogy nem jutsz be!
Inkább javaslom,hogy a körmnyéken nézzetek körül. Benalmadena kikötőjét mindenképpen nézzétek meg, nagyon szép, ott van a Selwo Marina, ami különösen gyerekeknek nagyon érdekes, és ha már ott vagytok, menjetek fel a libegővel a hegyre, lélegzet elállító.
Menjetek be Marbellába, az óvárosba, onnan a parkon és a Dali szobrokkal teli sétányon menjetek le a partra és sétáljatok egyet ott is. Rondába érdemes elmenni (40 km kanyar felfelé), de ha már ott vagytok mindenképpen menjetek be az arénába is! Rondával érdemes összekötni Gaucin, és/vagy Casares-t, mindkettő nagyon szép hófehér kis város egy-egy hegytetőn.
Autóval készülünk Andalúziába és a Mont Blanc alagúton szeretnénk keresztűl menni, tud valaki friss infót azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerül az "átkelés"?
Szia! A paella egy spanyol rizs alapú egytálétel, megtűzdelve mindenféle tengeri finomsággal, csirke, sertés vagy más hússal és paprika, borsó, stb. nagyon fináom! A paella valencia tényleg kihagyhatatlan! A mellékelt képen láthatod is! Lunacica
Szerintem nyugodtan béreljetek kocsit ,lehet 6-8 személyest is,az utak jól jelzettek,szinte végig kétsávosak.Én ha választani kell inkább Granadát választanám,az mident ver.De végülis mindegy mert úgyis visszamentek :) Ha Cordobába mentek a "Centro" -t kövessétek,a folyóig,ott már messziről látni nagymecsetet.Ha Granadába akkor pedig a "Alhambra" jelzés már a város kezdetétől ki van írva folyamatosan.Mindkét hely kb 2 és fér óra alatt elérhető,az Alhambrának hatalmas parkolója van,Cordobában meg a folyóparton lehet szabad helyet találni. Az étlap mint már írtam nem túl változatos,80%-ban különféle tengerei herkentyűk uralják,aki ezeket nem szereti az bajban lesz.A paellát feltétlen kóstoljátok meg,ezt általában kétszemélyre adják. Mijas nagyon szép kisváros,gyönyörű kilátással a tengerre,de igazából a kiránduló turistákra van kitalálva,érdekes módon pl.ahogy a turistabuszok elmentek, 10 óra körül sorra zárt be minden,ez a tengerparti városokhoz képest furcsa volt.
Kérdésem lenne, hogy megoldható-e, s nem túl macerás-e Mijasból Cordobába jutni bérautóval. Megtalálni a nevezetességeket, s még aznap visszajutni Mijasba.
Kérlek írj valamit az ezzel kapcsolatos tapasztalataidról.
Összesen 1 hétre magyünk Mijasba. Eléggé húzos évünk volt, így azt határoztuk, hogy 4 napot döglünk, s csak két napot mocorgunk. Eddig úgy képzeltem, hogy az egyik nap Cordobába megyünk, a másik nap Rondába. Így a fontosabb látnivalók közül kimarad Sevilla, s Granada. Azokat talán legközelebb, ha lesz legközelebb.
Nem tudom, hogy jó-e a döntés,vagy valamelyik választásomat érdemes felcserélni.
Lehet-e 6-8 személyes kocsit bérelni soförrel, vagy könnyű tájékozodni az utakon és városokban?