Keresés

Részletes keresés

Gergo73 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 440

Köszönöm. Nobel-díjat Kip Thorne-nak! (A neve is milyen vagány.)

Előzmény: Elminster Aumar (438)
Fat old Sun Creative Commons License 2017.10.01 -1 0 439

Ezt elkönyvelhetem igen szavazatnak?

Előzmény: Elminster Aumar (438)
Elminster Aumar Creative Commons License 2017.10.01 -1 2 438

A LIGO project egyik alapító tagja volt Rainer Weiss-el és Ronald Dreverrel együtt. A mérőeszköz tudományos alapjait Kip Thorne dolgozta ki.

2000-ben újabb területre ment át és az üzemeltetést ráhagyta a kutatócsoportra. Azóta Kip Thorne a Caltech-en megalapította az SXS-et (Simulating eXtreme Spacetimes) amely keretében szuperszámítógépekkel téridő-eseményeket modelleznek. És tulajdonképpen amikor azonosították az észlelt gravitációshullámot kibocsájtó fekete lyukak paramétereit, akkor tulajdonképpen azt csinálták, hogy a rögzített jelalakot összevetették az SXS által modellezett feketelyuk-összeolvadások számolt jelalakjával. Úgyhogy a gravitációshullám észlelésében nagyon vastagon benne van Kip Thorne keze. Az volna a csoda, ha a gravitációshullám detektálásáért adnák a Nobelt, de azt nem Thorne kapná.

Előzmény: Gergo73 (437)
Gergo73 Creative Commons License 2017.10.01 0 0 437

Kip Thorne tervezte meg a kísérletet? Nem vagyok képben a témában, és most nincs időm utánaolvasni.

Előzmény: Fat old Sun (436)
Fat old Sun Creative Commons License 2017.10.01 -1 0 436

Kedden jelentik be a 2017-es Nobel-díjazottakat. Lehet tippelni: Kip Thorne köztük lesz-e?

eddig

IGEN: 1

NEM: 0

:)

takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.03.22 0 0 435

Az áramlás kifejezés valóban nem tartható fenn, inkább csak utalás akart lenni a hatások terjedési sebességére. De a hatások számára nincs kitüntetett irány, azok minden irányban terjednek, ellentétben az erővonalak meghatározott irányával, amely bizonyos mező (elektromos térerősség), vagy téridő potenciálok (gravitációs térerősség) azonos értékű felületeire merőlegesek.

Előzmény: construct (433)
construct Creative Commons License 2017.03.21 0 0 434

Megtehető, de azt ne várd, hogy azokat a jelenségeket, amelyekben az áltrel eltér a Newtoni gravitációtól (fényelhajlás, perihélium mozgás, fekete lyuk, stb.), valamiképpen magyarázni lehet erővonalak, azaz erők alapján!

Ahogyan a Hold árapály keltését, vagy az alma leesését se lehetne epicikloisok alapján.

Előzmény: Bétaverzson (432)
construct Creative Commons License 2017.03.21 0 0 433

Pontosan a kérdésre válaszoltam. A gravitáció általános relativitáson alapuló elméletében nincsenek erővonalak, hisz nincsenek erők se, mert a gravitáció nem erő, hanem geometria. A téridő dinamikusan változó geometriája. És persze erővonalak híján se lesz benne közvetlen távolhatás, amit az Einstein egyenletek dinamikus megoldásai jól mutatnak. Többek között épp a gravitációs hullámok.

Ezt a kijelentésedet nem tudom értelmezni:

"Az erővonalak tehát a téridő, illetve mezők fénysebességű áramlásait jelképezik, és ezen mezők közvetítik az objektumok hatásait, elmozdulásait."

Az áltrelben nem áramlik a téridő. Nem is tudom mit jelentene a téridő áramlása.

Mezők pedig nem is szerepelnek a gravitáció magyarázatában, nemhogy áramló mezők.

Az erővonalak egyébként az elektrodinamikában és más mezőelméletekben se "jelképezik" a mezők áramlását. Mert a fizikai mezők nem áramlanak. A vektoranalízis olyan operátorait, mint a divergencia és a rotáció nem jó a mező szétáramlásának vagy körbeáramlásának képzelni, hanem a mező radiális illetve tangenciális jellegét mérik.

Jelképekkel pedig a fizika nem foglalkozik.

A mező "áramlásának" téves képzete néha arra vezet, hogy egyesek a mágnesességet elektromágneses mező valamiféle "keringésének" gondolják.
Valójában ezzel szemben arról van szó, hogy a mágneses mező a vektorpotenciál rotációja: B=rotA. De nem áramlik ott semmi.

Előzmény: takacs.ferenc.bp (431)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.03.21 0 0 432

"Megtehető,... "

Köszönöm az infót.

" ... de minek? "

Nem tudom. Látnoki képesség híján fogalmam sincs.

Előzmény: construct (430)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.03.21 0 0 431

Szerintem nem a kérdésre válaszoltál. A relativitás elméletekre kérdezte az erővonalakat.

Inkább azt mondanám, hogy nem lehetséges, hogy nem rendelünk hozzá erővonalakat. Ugyanis az erővonalak alternatívája a közvetlen távolhatás, ami a relativitás elméletekben nem működik, itt nem létezik közvetlen távolhatás. Az erővonalak tehát a téridő, illetve mezők fénysebességű áramlásait jelképezik, és ezen mezők közvetítik az objektumok hatásait, elmozdulásait. A LIGO által mért gravitációs hullámok réges-rég megtörtént fekete-lyuk összeolvadást jeleztek.

Előzmény: construct (430)
construct Creative Commons License 2017.03.21 0 0 430

Megtehető, de minek? Éppúgy, mint lehet epicikloisokat képzelni az égitestek mozgásához  a Newtoni fizikában, hasonlóan, mint volt a Ptolemaioszi csillagászatban, de felesleges.

Előzmény: Bétaverzson (429)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.03.19 0 0 429

A newtoni fizikában a gravitáló objektumokhoz épp úgy lehetett erővonalakat, ill. erővonalképet rendelni, mint a villanytani sztatikus töltésű dolgokhoz (Faraday nyomán).

Megtehető-e ez, az einsteini gravitáció esetében is?

Bétaverzson Creative Commons License 2017.03.19 0 0 428

A töltött falhoz tartozik egy "erővonalkép".  Az erővonalak eloszlása függ attól, hogy jelen vagyok-e, vagy sem. Testem permittivitása ugyanis a vízéhez közeli értékű, így az erővonalakat

mintegy összesűríti. Ezzel összefüggésben: akár én mozdulok a villamosan töltött fal felé, akár a fal mozdul felém, számítani kell az erővonalkép megváltozására, ami azonban mágneses jelenséggel párosul.

Parasztosan erre jutottam.

Előzmény: Bétaverzson (427)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.03.17 0 0 427

Bocs, ezt én nem értem. Ha megindulna felém egy töltött fal, akkor az mágnességet produkálna.

Eddig jól gondolom?

Előzmény: construct (420)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.03.16 0 0 426

Hamar feladtam. Alantasabb problémák elszólítottak. )-:

Előzmény: mmormota (425)
mmormota Creative Commons License 2017.03.16 0 0 425

Próbálod szemléletesen elképzelni a kvadrupoláris haladó hullám gerjesztését és terjedését? Nem lesz egyszerű.

Előzmény: zöldkomcsi. (424)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.03.16 0 0 424

...egyszerre kezdenek dudálni, a hullámok azonos fázisban vannak.......

Előzmény: zöldkomcsi. (421)
mmormota Creative Commons License 2017.03.16 0 0 423

Talán nem felesleges kicsit körbejárni, mi is a különbség a közeltéri meg a kisugárzott EM hullám között.

A fő különbség, hogy a kisugárzott jel energiát visz el, az energia elmegy, hiányzik a forrás rendszerből. A közeltéri meg nem távozik, az ebben levő energia ciklikusan ingázik a forrás és a mező között.

Pl. vegyünk egy légmagos tekercsből meg kondenzátorból álló rezgőkört, és tegyük ezt bele egy nagy fémdobozba, hogy ne tudjon EM energia távozni. A tekercsben és körülötte ciklikusan felépül egy mágneses tér, ebben energia tárolódik, majd ez leépül, az energia átmegy a kondenzátorba, és ez a ciklikus rezgés folytatódik, veszteségmentes esetben változatlan energiával. Ez lenne a közeltéri EM mező.

Ha a rezgőkört kiszedjük a fémdobozból, esetleg még egy antennát is teszünk rá, akkor az energia egy része nem fog visszamenni a rezgőkörbe, hanem elmegy EM sugárzás formájában a végtelenbe. Az a rész ami ciklikusan visszamegy a rezgőkörbe, az a közeltéri, ami távozik, az a kisugárzott EM hullám. 

Előzmény: construct (419)
mmormota Creative Commons License 2017.03.16 0 0 422

Transzverzális kvadrupoláris hullámok.

A relativisztikus Doppler természetesen érvényes.

Előzmény: zöldkomcsi. (421)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.03.16 0 0 421

Ez a hullám tranverzális vagy longitudinális tudtoddal? 

Átsiklottunk a felvetésen, hogy milyen magasságú és amplidudojú hangot hall a sinen álló megfigyelő ha egyik vonat gyorsulva közeledik másik vonat gyorsulva távolodik tőle és azonos hangot bocsátanak ki?

Lehet ennek köze ehez a témához?

Előzmény: construct (418)
construct Creative Commons License 2017.03.16 0 0 420

Bocs, ezt véletlenül fordítva írtam, épp az egy szekundumnál rövidebb periódusidejű, tehát az 1Hz-nél magasabb frekvenciatartományba eső közeltéri effektusokat fogod érzékelni.

Előzmény: construct (419)
construct Creative Commons License 2017.03.16 0 0 419

Szerintem azokban az alacsony frekvenciatartományokban amelyek periódusideje hosszabb, mint egy másodperc, a gömbantennád közeltéri effektusait fogod érzékelni. (Tudod, az igazi, a távolsággal fordított arányban csökkenő amplitúdójú EM hullámok mellett mindig keletkeznek ilyenek is, ezek alapján működnek például az áruházi lopásgátlók.)

De elsősorban az elektrosztatikus hatást érzed, vagyis, hogy égnek áll a hajad.

Előzmény: Bétaverzson (416)
construct Creative Commons License 2017.03.16 0 0 418

A LIGO-t és elődeit éveken, évtizedeken keresztül fejlesztették, egészen elképesztő munkát fektetve az érzékenysége és a zavarvédettsége növelésébe. El tudod, képzelni, hogy közben senkinek nem jutott eszébe, kár ezzel kínlódni, elég a közelében megforgatni egy pár tonnás vagy párszor száztonnás súlyzót, és máris bármikor erősebb gravitációs hullámokat lehetne kelteni, mint így, a vakvilágba várni a jószerencsét, hogy egyszer talán elcsípik két egymásba spirálozó fekete lyuk pár másodperces jelét?

A gravitációs hullámok energiái még akkor is nagyon gyengék a keltő tömegekhez képest, ha brutális a gyorsulásuk. Konkrét számokat most nem tudok mondani, de a LIGO még a Föld-Hold rendszer keringéséből származó hullámokat se tudja érzékelni. A távoli, ettől sokkal brutálisabb tömegekből és gyorsulásokból keletkező hullámamplitúdók meg csak a távolság első hatványával gyengülnek, nem négyzetesen, mint a statikus gravitáció. (Hasonlóan, mint az elektromágneses hullámok, amelyekkel épp ezért lehetséges a távközlés és a csillagászat.)

Előzmény: zöldkomcsi. (414)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.03.16 0 0 417

Hogy ez miért érdekel, annak háttere ez: Fogalmam sincs miért viselkednek merően másképp a nagyon kicsi dolgok, mint a nagyok ... :(

Előzmény: Bétaverzson (416)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.03.16 0 0 416

A 410.-ben említett lufi méretét most nagyon nagyra véve -  átmérőjét ezúttal fénymásodpercnyire módosítva - lentebb megint felteszek egy kérdést  :

Közelében tartózkodva észlelem, hogy e villamosan töltött objektum megduzzadt: a héja közelebb került hozzám. (számomra ez egy villannyal jócskán feltöltött, felém mozduló falnak tűnik)

Sugároz-e bármiféle hullámhosszon e felém gyorsulva közelebb kerülő, sztatikus töltésű felület?

Bétaverzson Creative Commons License 2017.03.15 0 0 415

Köszönöm.

Előzmény: construct (412)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.03.15 0 0 414

...és mi a véleményetek? Egy laboratóriumi pár kg vagy tonna tömeg a detektor szempontjából nem lehet ugyan az mint millió fényévre akármi?

Előzmény: construct (413)
construct Creative Commons License 2017.03.15 0 0 413

Tudtommal ebből nem keletkezik gravitációs hullám.

Ha viszont a két tömeg nem csak e két ellenfázisú gyorsuláshullám szerint mozog, hanem ehhez térben merőlegesen és 90 fok fázistolásban hozzáadódik még egy szintén ellenfázisú gyorsuláspár, akkor már keletkezik gravitációs hullám. De ez kissé körülményesen elmondva épp a közös középpont körül keringő két tömeg esete.

Előzmény: zöldkomcsi. (411)
construct Creative Commons License 2017.03.15 0 0 412

Szerintem nem.

Előzmény: Bétaverzson (410)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.03.15 0 0 411

Hagyjuk a gömb szimmetriát. legyen két tömegpont, egyszerűség kedvéért pontszerű amelyek az általuk meghatározott egyenesen elhelyezett megfigyelőhöz viszonyítva ellentétes irányokba azonos gyorsulással mozognak. Mit fog detektálni a megfigyelő, milyen gravitációs hullámokat? 

(igaz, én hanghullámokkal se tudom átlátni milyen interferenciák lesznek vagy nem lesznek belőle)

Előzmény: construct (409)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!