Keresés

Részletes keresés

Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.29 0 0 419
Jaj, nem értem, mit értesz "tét" alatt;
én inkább arra gondoltam, hogy mi magunk vagyunk a "játékszer" ezesetben.
Előzmény: tnsnames.ora (417)
tnsnames.ora Creative Commons License 2008.10.29 0 0 418
Mindenki szeret a plazma tévével dobálózni, és símán lehet, hogy csak én mozgok rossz körökben, de ott nem ez (volt) régóta a téma. Engem például kifejezetten nyomasztana lelkiismeretileg ha - feltéve lenne hozzá annyi pénzem, akkor - bazi nagy plazma tévét vásároljak. Nem most a válság óta, hanem amióta létezik a 3-20.000.000 milliós tévék piaca. Emlékszem egyszer láttam a West Endben tökvéletlenül egy 20.0000.000-s készüléket akkor az volt a legnagyobb és attól is volt drága, hogy arannyal volt bevonva. Hetekig poénkodtam vele szűkebb családi körben, hogy miképpen lenne érdemes megvenni.
Előzmény: Foeniculum V (414)
tnsnames.ora Creative Commons License 2008.10.29 0 0 417
Én ebben ott vagyok szkeptikus, hogy Magyarország ebben a leharcolt és lepusztult állapotában már nem akkora falat, hogy ekkora láncreakciókat megérjen, amiknek szemtanui vagyunk. Azt jobban el tudom képzelni, hogy kis és nagy politikai játszmák valamiféle 'tétjei' vagyunk.
Előzmény: Foeniculum V (415)
eref Creative Commons License 2008.10.29 0 0 416
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.29 0 0 415
Különben szerintem az egész valamiféle manipuláció, és addig jó Európának és az IMF-nek, amíg nem vezetik be nálunk is az eurót.
Előzmény: tnsnames.ora (413)
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.29 0 0 414
>>>hogy a hétköznapi emberre ez milyen jótékony vagy kártékony hatással lesz

Hogy még karácsony előtt ki lehet menni Bécsbe vásárolni. ;D))))
Előzmény: tnsnames.ora (413)
tnsnames.ora Creative Commons License 2008.10.29 0 0 413
Pontosabban az IMF által generált összesen 25 milliárd dolláros hitelkeret.

Azt értem, hogy a bankok miért üdvözlik a dolgot, azt nem látom át, hogy a hétköznapi emberre ez milyen jótékony vagy kártékony hatással lesz. Az IMF eddig meglehetősen nagy károkat okozott nekünk magyaroknak (is). Szerintem...
Előzmény: tnsnames.ora (412)
tnsnames.ora Creative Commons License 2008.10.29 0 0 412
AZ IMF 25 milliárd dolláros hitelkerete megtette a magáét....
Előzmény: Foeniculum V (411)
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.29 0 0 411
http://www.klikkbank.hu/bankihirek/20081029-megnyugodni-latszik-a-forint-260-alatt-az-euro.html
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.29 0 0 410
Apropó:

Nézegettem a MűPa honlapját.
Van egy érdekes előadássorozat (ingyenes belépővel) a reneszánszról.
(hát most épp nem találom)

Lényeg:"Építészet és zene a Reneszánszban" c. előadás nov. 8. 17.00 kezdettel, ha érdekel valakit.

http://www.mupa.hu/programreszletes.jsp?id=K_20414&

na csak megtaláltam
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.29 0 0 409
Belehallgattam a zenétekbe! :D
Tök jó!
A videó csak nálam nem működik?

( csak nem a BME építő karán végeztél? mert én is /csak közl.ép. szakon;) )

Előzmény: PETYUS (407)
tnsnames.ora Creative Commons License 2008.10.28 0 0 408
WoW!! Mik ki nem derülnek. :o)
Előzmény: PETYUS (407)
PETYUS Creative Commons License 2008.10.28 0 0 407
Is, is.
Pl. a gregorián énekeket mind a mai napig szokás kvadrátnotációs, négyvonalas kottában kiadni, és volt szerencsém kórustagként ilyenből énekelni.
Vagy ha valaki lantolni tanul, akkor a francia tabulatúra olvasását nem tudja nélkülözni.
Együttesünk lantosai is játszanak ilyenből.
Előzmény: Foeniculum V (405)
PETYUS Creative Commons License 2008.10.28 0 0 406
> Bach zenéjét még különböző idő alatt lehet játszani, mert a metronóm csak Beethoven idejében jött létre.

Attól még Beethoven zenéjét is lehet különböző idő alatt játszani, mint ahogy játsszák is.
Reger-ről írták, hogy amikor a saját orgonaműveit játszotta, azt egészen más tempóban tette, mint amilyen metronómjelzéseket beleírt a kottába.
Előzmény: Foeniculum V (403)
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.28 0 0 405
Tényleg: a régi típusú notációkat atírj/ták mai formába, vagy meg kell tanulni értelmezni?
Vagy meg kell tanulni, de nem hasznáatosak ma már?
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.28 0 0 404
igen, lapozgattam, de ez kicsit sok így hirtelen.
Előzmény: PETYUS (402)
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.28 0 0 403
Hát... végigolvastam. Nem mondom, hogy szó szerint mindent értek (úgy gondolom nem is szükséges), de a lényeg egészen jól átjött.

Viszont ez alapján, ha jól értelmezem, Bach zenéjét még különböző idő alatt lehet játszani, mert a metronóm csak Beethoven idejében jött létre.

Mindenesetre érdekesen végigvezette a hangszerek fejlődésével párhuzamosan kifejlődő kottaírást.
köszi
Előzmény: PETYUS (397)
PETYUS Creative Commons License 2008.10.28 0 0 402
Előzmény: Foeniculum V (400)
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.28 0 0 401
Ja és a lényeg: gyökérkezelés volt
Előzmény: Foeniculum V (399)
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.28 0 0 400
Köszi. Nem gondoltam, hogy ilyen régi a kottaírás története.
De azért ráéreztem, mert épp hogy a kezdetekben történt!
Előzmény: PETYUS (397)
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.28 0 0 399
Akkor én bátrabb vagyok!
Ifjonti koromban volt egy lyuk a fogamban. Nagy bátran elmentem, és NEM kértem érzéstelenítőt! ....No azóta a legkisebb dologhoz is azonnal.
Előzmény: tnsnames.ora (398)
tnsnames.ora Creative Commons License 2008.10.28 0 0 398
A fogászat az folyamatos öröm másnak is (normál esetben is minimum egy-egy ellenőrzésig), én "szerencsésebb" vagyok mert engem már ismernek. :o)

Régen mindig azt mondtam, hogy két orvostól mentsen meg a Jóisten a fogorvostól és az urulogustól meg az "a" környéket illető szakemberektől. Mára már a fogászati tortúrák nyomán olykor poénból nem kérek érzéstelenítőt, mindig avval ütöm el, hogy ha egy James Bond kibírná, akkor nekem is ki kell bírnom. De persze ez csak egy szintig igaz, például egy gyökérkezelést nem vállalnék be úgy natúr: azért annyira még nem vagyok bátor.
Előzmény: Foeniculum V (395)
PETYUS Creative Commons License 2008.10.28 0 0 397
Fekete menzurális notáció (Lásd itt.), illetve valami ahhoz hasonló.
Lényegét tekintve ez már kotta, ötvonalas rendszerben, és a hangok ábrázolásának alapelve sem változott már azóta, csak némileg finomodott a rendszer, az egyértelműség irányába.
Előzmény: Foeniculum V (396)
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.28 0 0 396
Egyáltalán akkor már létezett kotta?????
Milyen lehetett?
Előzmény: PETYUS (388)
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.28 0 0 395
>>>Na megjöve a fogászati székben eltöltött élvezetekből ;)

Részvétem!
Még mindig, vagy már megint?

>>>A másik ami eszembejutott, hogy minden művészeti ágnak megvan a maga keresztje, ami rombolja, ami homályosítani próbálja értékeit. Az irodalomnak a verbalizmus korlátai vagy a politika, a zenének a kommercializálódás, az ipari méretű tömegtermelés, a képzőművészetnél meg ilyen a műkincskereskedelem. Szerintem... Nem kell velem egyetérteni.

ez így még soha nem fogalmazódott meg bennem. Elgondolkodom rajta. Tetszik.

Van Goghhoz még annyit:
azért őt említettem, mert tudtommal ő a legkedveltebb a hamisítók körében.
Részben mert népszerű, részben, mert annyira egyedi, hogy állítólag jól hamisítható
Mindenesetre a (ha jól tudom) Louvre-ban Külön raktárterem van a hamisítványok számára. És igen, ezek minőségiek, nehezen megállapíthatók. Időnként felbukkan egy-egy új kép valahol, amiről ki kell deríteni valódi-e.

(Ehhez még eszembe jut, épp anapokban hallottam, hogy eddig Caravaggionak tulajdonított képről most azt feltételezik, hogy más az alkotója (bocsi, de elfelejtettem kit említettek) )

Végül: igen, személyes kontaktust jobban kedvelem a beszélgetéseknél; látom a partnerem arckifejezését, hallom a hangsúlyozását, jobban megértem ezáltal; illetve azonnal tudok reagálni, akár véleményt módosítani.
Előzmény: tnsnames.ora (387)
Foeniculum V Creative Commons License 2008.10.28 0 0 394
Ez érdekes, különösen, ha a kort is figyelembe vesszük :D

Zenében inkább csak "stílusgyakorlatokról" hallottam, saját név alatt.

(Karinthy Frigyes: Így írtok ti)
Előzmény: PETYUS (388)
tnsnames.ora Creative Commons License 2008.10.27 0 0 393
:o)))))))
Előzmény: PETYUS (392)
PETYUS Creative Commons License 2008.10.27 0 0 392
Én meg néha költök egy strófát egy régi nótához, de letagadom, nehogy valaki meg akarja védeni a jogaimat.
Előzmény: tnsnames.ora (389)
tnsnames.ora Creative Commons License 2008.10.27 0 0 391
Az már megvolt rögtön az előző hozzászólásod után... :o)
Előzmény: PETYUS (390)
PETYUS Creative Commons License 2008.10.27 0 0 390
> Életben nem hallottam a nevet.

QQCS ide!
Előzmény: tnsnames.ora (389)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!