Akebono is nagy űrt hagyott maga után, de Asa nélkül nem tudom mennyit fog érni a verseny. Én is úgy látom, Hakuho annyi versenyt nyer, amennyit akar, nekem ez máris unalmas...
Kotooshu-val kapcsolatos híreknek örülök.. valósággal megtáltosodott azóta :D)) (sokkal aktívabb, küzdőképesebb mint előtte.., s lám-lám itt is igaz a mondás: keresd az asszonyt :D))
Asa korszak véget ért. A szumó fenegyerek nagybajnoka sajnos áldozatává vált vehemens természetének. Hiányozni fog. Pont ebben rejlik a szumó különlegessége. Minden jokozuna visszavonulása után hatalmas űr keletkezik amit soha nem lehet igazán feltölteni. Igazolásul néhány név: Chiyonofuji, Akebono, Takanohana, Musashimaru.
Jóval pozitívabb hír: február 14-én Kotooshu feleségül vette Asako Ando-t. A japán hölggyel öt éve ismerkedett meg Aichi-ben.
Ne felejtsd el hogy a japán tradícionális szumó még nem degradálódott csak sporttá. Jól mutatja ezt a mérkőzésvezetők, bírók ruhája, a nézőtéren még feltűnő gésák stb., a bejárat környékén a szumósok tiszteletére hajlongó nézők vagy a dohyo-szentelés.
A dohyo-irin meg vele két "csávó", egyik egy kardot visz, az a katana szimbolizálja a yokozuna szamuráj-státuszát.
Teljesen nyilvánvaló, hogy aki ebben a társadalmi rangban van, annak lehetőleg szeplőtlen életvitelt kell folytatnia. A kocsmai verekedés pedig nem az a kategória, akármekkora birkózó.
Hihetetlen...kb. 5 perce tudtam meg a hirt, itt görögországba nem nagyon beszélnek a szumóról:)
Komolyra forditva a szót, tényleg nem tudo mezt elhinni..Mármint azt, hogy nem látom többet birkozni. Hiába, ide vezetett az állandó sportszerűtlensége, a trehánysága, az önfejűsége.
Hor Kolos taggal abszolút egyet kell, hogy értsek.A szivem azt mondja, bárcsak sohase vonult volna vissza, az eszem pedig azt, hogy teljesen helyénvaló döntés! Egy Asashoryu - akármennyire is a legnagyobb - ne részegeskedjen egy basho közepén! Amatőr, érthetetlen sportolói magatartás! Nem is értátem ezt az egészet, komolyan, hát 7 éve uralja a mezőnyt, de idáig nem kellett volna elmennie..
Hozzátenném aztis, hogy szerintem több dolog is közrejátszott a pályafutását végigkisérő botrányaiban. Már a 2007 szeptemberi+novemberi eltiltását is kicsit kérdőre vontam elsőre, de aztán végiggondoltam a dolgot, és kialakult bennem egy kép: Asashoryu, amióta yokozuna, azóta - amellett, hogy a legnagyobb - egyben a legsportszerűtlenebb versenyző is ellenfeleivel szemben! Szerintem nem jár 2 tornás eltiltás, ha valaki hátfájás miatt lemond egy turnét, és helyette focizik...Az én szememben ez kompenzálás volt a szumószöv. részéről.
Egy éve is volt egy botrány, ugye, amikor halálosan megfenyegették.Ezt sem értettem, hogy mért (lehet, azóta kiderült, csak én nem olvastam kellően utána)
, de szerintem ezis a sportszerűtlenségének szólt. És most itt van ez is..Hát könyörgöm, ha Roho-t csak 3 napra tiltották el azok után, hogy összevert egy (vagy nemtomhány) újságrót, akkor ezért márt jár 5 tornás eltiltás, vagy visszavonultatás? Ráadásul egy ekkora Yokozunának??
De sajnos bekell látnom, hogy jogos a döntés, Asa versenyzői stlusát, sportszerűtlenségeit, és korábbi trehányságait figyelembe véve!Betelt a pohár a szövetségnél,ez szemmel látható!
Annak viszont örülök, hogy tornagyőzelemmel, és ezáltal (nemtudom, szerepelni fog-e a haru basho banz
u.i.: Ha esetleg bárkit érdekelne, megvan Asashoryu összes makuuchi meccse (2001 Hatsu - 2010 hatsu) HD minőségben, ha esetleg kell valamelyik, szóljatok nyugodtan:(
ukén, de ha igen, akkor) East Yokozunaként vonult vissza.
Borzalmas belegondolnom, hogy az az 596 győzelem nem fog tovább gyarapodni:(
Többnyire egyedülálló, gyönyörű győzelmei voltak.De iigy kellett lennie, úgy látszik, egy ekkora ember csak Yushoval fejezheti be (mégha nemis önszántából, mint Akebono pont 9 éve, mikor Asa kezdett a makuuchiban)..
Hosszu es unalmas leiras helyett beszeljenek a kepek! Itt egy nagyon jo kepes beszamolo van Musashimaru hajvagasarol. (Termeszetesen barkinek nem lehet ilyen ceremoniaja - a minimum 30 lehuzott basho sekitorikent)
Úgy gondolom (tekintettel Asa eddigi botrányaira is), hogy már nem volt tovább tartható a helyzet. Egy sportolótól elvárható a tiszta életvitel, hát még egy szumóbirkózótól...
Mindazonáltal nagyon fog hiányozni, mert én mindig neki drukkoltam. Azt gondoltam, újra a régi fényében fog tündökölni, mert parádés megoldásai voltak mostanában. Rettenetes erős volt, ugyanakkor gyors is, olyan pillanatnyi helyzetfelismerő képességgel, ami keveseknek van meg. Ötletes, fantáziadús volt a birkózása. Igaz, minden tornán összeszedett pár vereséget, mégis még mindig volt benne "spiritusz". Hakuhót is szeretem, de ez az, ami benne nincs meg. Sokan Asa miatt mentek el a tornára. Kíváncsi vagyok, ezután lesz-e telt ház?
Szörnyű ez a kettősség. Az eszem azt mondja, le kellett mondania, a szívem szerint meg nagyon fog hiányozni :-(
A lelépési pénz nem semmi, kiszámoltam, forintban ca. 300 millió, dollárban is közel másfél. De ezen kívül is van mit tejbe aprítania...
Mi ez a hajvágási ceremónia? Gondolom, a visszavonulási procedúra része. Mi történik egy ilyen eseményen?
Egyre tobb informacio lat napvilagot a februar 4-i esemenyekrol. Eloszor a yokozuna bizottsag ult ossze. Az ules utan Tsuruta elnok azt mondta az szovetseg elnoksege elott, hogy ha a szovetseg elnoksege nem hoz "megfelelo" dontest, akkor a yokozuna bizottsag hivatalosan is ajanlast tesz az intai-ra. Emellett nehany nappal korabban a japan oktatasi miniszter is ugy nyilatkozott, hogy Asashoryut kemenyen kell buntetni. (A japan szumoszovetseg az oktatasi miniszterium ala tartozik, ilyen ertelemben a miniszter felettese az elnoknek). Ezutan osszeult a szovetseg elnoksege. Az ulesen ket allaspont alakult ki: az intai-t partolok, es azok, akik az eltiltas mellett voltak (5 basho lett volna a javaslat). A 10 (+2 kulso) tag szavazasra bocsatotta a kerdest, es 6-6 aranyban patthelyzet alakult ki. Ezutan behivtak Asashoryut es Takasago oyakatat, hogy meg egyszer meghallgassak oket. Asashoryu azt remelte, hogy megussza eltiltassal az esetet. Az elnokseg kerdeseire tovabbra is a "nem emlekszem, mi tortent" magyarazattal jott elo. Ezutan az elnokseg ujra visszavonult tanacskozni, ahol vegul 7-5 aranyban az intai-t javaslok kerultek tobbsegbe. Ezt kovetoen Kokonoe, Nishonoseki, es Tomozuna oyakata kimentek, es vilagosan vazoltak a helyzetet: Asashoryu vagy lemond onkent, vagy lemondatjak, de ebben az esetben megfosztjak a hajvagasi ceremoniatol es az ilyenkor szokasos vegkielegitestol is. Vegul Asashoryu bement es alairta a visszavonulasrol szolo nyilatkozatot.
A hirek szerint 130 millio yen koruli vegkielegites jar majd (ez nagyjabol Takanohana visszavonulasi penzenek felel meg).
Amit en linkeltem videoban, az a 2001.05 basho elso napja, komusubi Asa veri Musashimarut. Ez nem kinboshi, de Asa elso gyozelme Maru ellen. Amit itt linkelsz, az a 2001.09 basho 6 napja, maegashira (visszacsuszott) Asa veri Musashimarut. Ez kinboshi (Asa egyetlen kinboshija).
Ha jól emlékszem, akkor Futahagurot is "bunyo" miatt vonultatták vissza. Igaz, hogy ő az oyakata feleségét ütötte meg, de ha ez a sztori igaz Asa-val, akkor rá is ráférne az intai. :-)
Ujabb botrany Asashoryu korul. A Hatsu basho 6. napja utan Asashoryu es baratai egy tokioi barban toltottek az ejszakat. Asashoryu jol berugott. Az elso hirek szerint utesvaltas volt Asa es a menedzsere kozott (pontosabban: Asa utott), a rendorseget is ki kellett hivni. Ezutan Asashoryu meg tagadta, hogy barmi tortent volna, kesobb ugy modositott, hogy "nem emlekszik semmire". Az igazi bomba akkor robbant, amikor nehany nappal kesobb egy bulvarujsag lehozta, hogy nem is Asashoryu volt a szenvedo alany, hanem a bar egyik alkalmazottja, egy "civil". Miutan Asashoryu nem kert tole bocsanatot, az illeto bejelentest tett a rendorsegen (betort az orra, 1 honapon tul gyogyul). A szumoszovetseg vezetese ezutan ugy erezte, hogy Asashoryu es Takasago oyakata orruknal fogva vezette oket azzal, hogy nem vallottak szint, es megprobaltak meghamisitani a tortenteket, ennek interjuban hangot is adtak. Takasago oyakata tagadja, hogy o vagy Asashoryu talalta ki azt, hogy Asashoryu a menedzseret utotte meg es nem egy kivulallot. Sot, Takasago allitasa szerint ezt a sztorit tole es Asashoryutol fuggetlenul Asa menedzsere talalta ki. A jelen allas szerint nem lesz rendorsegi ugy a dologbol, miutan Asashoryu es az aldozat megegyeztek. Allitolag csinos kis osszeg - 10 millio yen - megtette a hatasat.
Mindekozben ma volt a szovetseg elnoksegenek valasztasa, a 10 helyre 11 jelolt volt. Az eddigi tagokhoz kepest csak egyetlen valtozas van, Oshima oyakatat Takanohana valtja. Az elnok marad Musashigawa oyakata.
Emiatt a szumoszovetseg nem is foglalkozott (hivatalosan) meg az Asashoryu-uggyel. Mindenesetre a japan media es a kozvelemeny-kutatasok alapjan a kozonseg kemeny buntetest var, szoba johet eltiltas nehany bashorol, de akar a visszavonultatas sem elkepzelhetetlen. Ha minden igaz, a szovetsegen belul februar 4-en targyaljak az ugyet.