Nagyon csini mindegyik! A legfölső valószínűleg a Peace, legalábbis a virág nagysága és színe alapján. A legutolsóról fogalmam sincs, nálam is van néhány ilyen kis rózsaszín, rejtélyeske:))
Nagyon-nagyon köszönöm! Mondtam én, hogy egy profi szakember segítsége jól jönne, mert én csak olvasni tudok, és szűkös a rendelkezésemre álló "szakirodalom":)
Nálatok van Szent Erzsébet? Még sosem láttam nagykorában, pedig itthon nem egyet telepítettem, és most egy kicsit elbizonytalanodtam... Nem terveztem támrendszert neki. Hát csak szomorkodjon...
Nem győzöm visszanézni a hétvégi termést! :-) Lélegzetelállítóan gyönyörű képeket raktatok fel!
Én is hoztam pár fotót, egyelőre csak ízelítő a fényképezőgépből, a többit át kell még tölteni a laptopról, melyre lementettem.
Először is egy csodás rózsa, melyet ma kaptam egy nagyon kedves baráti házaspártól (vágott virágként), saját kertjükből. A virág átmérője kb. 15 cm, csodaszép. Mi lehet ez? Ők sajnos nem tudják a nevét.)
Ma levágtam a kinyílt rózsák fejét a frissen ültetett rózsáimról, hogy ne gyengítsék le őket. Ugye jól tettem ezt? Picit bizonytalan vagyok...
Azért a virágokat felrakom (most csak már levágva):
Rosarium Uetersen
A fölsőt sajnos nem tudom, mi (a nagy ültetgetésben jó néhányat elfelejtettem fel- vagy megjegyezni), az alsó Angela
Egy közeli a leheletrózsaszín szépségról. Nem tudja valaki véletlenül, melyik rózsa ez?
Ma a kedvenc kerteszetemben 25%-os leertekeles volt - igy harmat fizet, negyet kap volt :))
Amit mar regen szerettem volna, az egy barack-narancs szin, es megtalaltam!!!
Vettem meg ketto bokor rozsat (shrub rose), van egy olyan kis lejtos resz ahol nagyon szepen fog mutatni, es remelem igaz amit mondanak rola, nincs vele semmi tennivalo, csak csodalni kell.
Pink Simplycity, White Simplicity, Blushing Knockout.
Szólhatok 1-2 szót a fajtacsoportokról? A patio rózsa vagy miniflora a floribunda (csokros) és a miniatűr közötti kategória. Kicsi a virágja, és a növény is alacsonyabb, de még nem mini. A legkisebb meg a micro-mini, azt hiszem ilyen a Cinderella. A bokorrózsának a teahibrideket és a floribundákat szokták mondani, amelyeket erősen metszenek. A parkrózsák sokkal erőteljesebbek, 2-3 magasak is lehetnek, de nem igényelnek támasztékot. Angolul ezeket hívják bokornak (shrub). A futóknak többé-kevésbé támaszték kell. A Szent Erzsébet emléke például félig futó-félig parkrózsa, kicsit "szomorú", de azért nevelhető támrendszer nélkül is.
Van aki egybe veszi, mondván semmi különbség. Mindkettőbe különféle rózsák tartoznak, különféle virágtípusokkal és növekedési habitussal. Igazából szerintem, ami nem sorolható sehová máshová, azt ide rakják:)) Van, aki a parkrózsákat úgy értelmezi, hogy szép, mindig virágzik, és nem igyényel sok ápolást. Meg persze bokor is:) Az, hogy alacsony vagy magas, meg milyen a virága, mindegy, ilyen szempontból. Ennyit tudtam kiszűrni a rendelkezésemre álló forrásokból.
Szomorú, de így van! Vagy, valaki kereskedést kell itthon nyisson, importált rózsákkal:)). Meg magyar rózsákkal, de először a szaporítókat kéne meggyőzni, hogy csináljanak minőségi, konténeres, fajtaazonos(!!!) terméket.:((. Aztán , vagy mindemellett, jöhet a marketing. Elméletben nagyon megy nekem:))) Hát, hiába, a vágyak! Hányszor mondta a párocskám, hogy vágjak bele! De nem vagyok én olyan típus. Bocs az offért, de ez nagyon a bögyömben van.
Hááát, nem akarlak én helyretenni...:))) De, az bizony mini. Törpe, vagy miniatűr rózsa. Azokat, amiket szobábavalónak árulnak, megkülönböztetésül patio-nak szokták nevezni. Legalábbis én így tudom. Javítsatok ki, ha tévedek. Köszi!
Szerintem nagyon mások élőben, mint a képen! A legeslegjobb kép sem tudja visszaadni azt a szirom-érzést, vagy hogy is mondjam..., de remélem, érted:)) Az elején én is mindenfélét vettem, volt ami bevált, volt ami nem. Leginkább szerencse és nem tudatosság kérdése volt, akkor. De azért a kevésbé sikereseket is dédelgetem! Most meg sajnos a kert mérete és a hazai piac beszűkültsége és slendriánsága a gát:((
Gyönyörű színe van ennek is. Sajnos, 3 éve, amikor vidékre kiköltöztünk, annyira nem ismertem a rózsákat, csak szerettem őket. Az első ősszel bevásoltam minden félet, meggondolatlanul. Végülis csupa-csupa tea rózsáim vannak. Ezek a házunk előtt az utcán. Ma már inkább olyan típusút választanék, amin több virág van egy szálon, vagy bokor vagy sövény rózsákat tennék oda.