A mai resz: Music of the Spheres (A szferak zeneje)
Vegulis aranyos resz volt.
Az otlet is jo, bar az alap, hogy az urbol jovo jelben "valamit" talalnak, az mar nem tobbszor is szerepelt, de a kibontakozas nagyon jo.
A vege fele en is azt hittem, hogy majd meggyogyitjak a visszaforditott hanggal az embereket, de aztan nem ez lett a vege.
Amugy kozben felvetettek azt is, hogy netan egy hadi akcio lehetne az urbol jovo jel (ami kiirt minden fiatalt a foldon). Igazabol persze ennek tul sok ertelme nem lenne.
weirdo:
Na de mi van akkor, ha eloszor tamadnak az alienek, elpusztitjak a fontos katonai kozpontokat is, etc, es igy nem tudnak kommunikalni a lennt levokkel.
De utana megis legyozik az alieneket, es kiassak a bunkerekbol az embereket.
Tovabba igy csak akkor kommunikalnak, ha szukseges, igy nehezebben szerezhetnek az alienek tudomast arrol, hogy egy ilyen rendszer egyaltalan letezik.
J. Zero:
Ok, ez elképzelhető, abban az esetben, ha vmikor szólnak nekik, hogy "gyerekek mostantól mehet a bumm", mert különben meg nincs értelme az egésznek, elég lenne egy év múlva. Esetleg: addig kell leállítani, míg valaki leszól, hogy leállítható, ha nem szólnak, mehet!
Furcsa, most sem értem teljesen
w
Ati-pati:
A kabelen gondolkoztam, de szerintem nem olyan egyszeru megtalalni a masik bunkert meg ilyen esetben sem.
Pl. ha par kilometer melyen vegigfut (kanyarogva, etc) egy optikai kabel, mondjuk 20-50 mm-es atmerovel, akkor azt mar nem olyan konnyu vegigkovetni, plane ha tobbezer kilometer hosszu.
Amugy nem tudom, van jobb megoldas a kabelnel? A muhold se jobb megoldas...
Azt, hogy a lakókat a kamerák autómatikusan követték (scan) megértem, de a zoommolást, hogy tudták automatizálni, hisz sokszor csak az arcukat mutatta a kamera, máskor meg az egész szobát.
weirdo:
Azt hiszem, hogy valamit felreertettel (vagy en).
Szoval a riasztasok naponta voltak, automatikusan.
Bar azt nem ertem, hogy miert nem pontosan 24 orankent tortentek (akkor aludhattak volna, es nem kellett volna ort allniuk, hogy mikor jon a riasztas).
Szoval a modszer gondolom valahogy ugy volt kitalalva, hogy minden nagy nemzet kulon megepitette a bunkert, stb-t, es csak o tudta, hogy hol van.
Miert jo ez?
Nem tortenhet meg, hogy egyetlen nemzet (dontesben levo ember) mondjuk lepaktal az idegenekkel, majd felbontja az osszes bunkert.
Hmm... Pontosan mi is volt a vege?
Ja igen, irtam mar nagyjabol, hogy szerintem mi: a tobbi nemzetet is megoltek, de ott megtalaltak a bunkereket.
Bar, meg1x a tortenesek:
- villamosmernok csavo meghal, mert osszevissza kabelezte a cuccot, es zarlatos lett.
Ez szerintem csak "normalis" rendszerhiba.
- A pap meghalt, megfagyott
Ez is lehet meg rendszerhiba, elromlott a kondi. Vagy az alienek piszkaltak volna bele? Szerintem nehezen, a rendszer elegge zart es lezart.
- A pszichologusnohoz betortek a plafont.
Szerintem ez valoszinusitheto volt, hogy alien akcio.
Mert miert nem szoltak elotte neki a videolancon, hogy mennek erte kiszedni?
Meg mielott kikaptak volna, meg hagytak volna, hogy valamit kommunikaljon a tobbiek fele (de legalabbis visszament volna meg elbucsuzni, vagy ilyesmi).
- A no meghalt, tuzben
Ezt nem teljesen ertem. Valoszinuleg baleset, szinten. De nem teljesen egyertelmu.
Ha az alienek tudtak volna a helyzetrol, hiba lett volna ugy kiasni es elvinni a not, hogy felmeruljon a gyanuja, hogy nem emberek tettek.
Ezert se ertem, hogy a pszichologusnot miert olyan gyanusan vittek el...
Talan mert a pszichologusno tavozasa utan meg keteselyes volt a dolog. A donto momentum pont az lett volna, hogy az orosz not hogyan viszik el. De baleset aldozata lett, igy nem adott tobbletinformaciot.
Szerintem ez a rendszer mukodhetett volna, ha nincs a 2 rendszerhiba (pap+villamosmernok). Talan tobb emberrel kellett volna inditani.
Azt se tudom, hogy miert nem engedtek TV/radio adast nezni a bennt levo embereknek. (Talan azert, mert akkor esetleg egy szinte mindent elsopro csapas utan elcsuggedtek volna, es nem nyomtak volna gombot, pedig meg lett volna ellenallas.)
Na, a mai resz a Dead Man's Switch volt (Halott ember kapcsoloja).
Epp most ment le...
Kicsit erdekes lett a vege is...
Az egesz resz jo volt, szinvonalas. Mar az otlet is tetszett, szerintem zsenialis.
Az elejen meg azt gondoltam, hogy ez aztan bombabiztos megoldas. (Persze semmi se az.)
Egyetlen "gyenge pontja" az 5 ember, aki el van temetve.
Es a vegen megse ezen bukott meg.
De nem teljesen ertem... Szoval szerintem nem bukhatott volna meg (na jo, elvileg kinzassal/agyszivassal tenyleg kiszedheto az informacio a birtokosabol).
Honnan tudtak az alienek, hogy kinel van ez az informacio, ki az, aki egyaltalan tud a vedelmi rendszer letezeserol?
Bar az is lehet, hogy az emberek megolese utan vegigolvastak minden informaciot (titkos, katonait is), es onnan jottek ra. Vagy lehet, hogy a targyalasok soran vetettek be a vedelmi rendszert, mint egy utokartyat, es igy derult ki, hogy letezik (ami utan nyilvan elkezdtek keresni).
Az az erdekes, hogy az kivalasztott embereket olyan helyzetbe akartak hozni, hogy ne kelljen donteniuk, ne legyenek megteveszthetoek.
Azt is elkepzelhetonek tartom, hogy a tobbi orszagban az idegenek hamarabb megtalaltak a bunkereket (konkretan a pszichologusnoet), de az USA-beli az el volt dugva erosen, igy onnan nem tudtak hatarido elott kiszedni a dude-t (ezert kellett a csel).
Ha emlekeztek az elejere, a katona azt kerdezte a fonoktol, hogy miert nem egy hegyben van a bunker?
Hat azert, mert remelhetoleg az idegenek is igy gondolkodnanak...
Először is véletlenül akadtam rá erre a fórumra, de amint megláttam, rögtön meg is tetszett. Még nem olvastam végig csak felületesen átfutottam.
Én az The Outer Limits-t először a Pro7-en láttam, és már akkor megfogott, sokkal jobban, mint az X-akták és egyéb hasnonló filmek. Több oka is volt, de a legfontosabb a témafeldolgozás volt. A legtöbb rész emberközpontú, ami "idegen" szerepel benne, az csak a kerettörténet kedvéért szükséges. Megfelelő mennyiségben sci-fi, filozófiai mű és a sorozatok szempontjából sem utolsó. Láttatok már olyan sorozatot, ahol nem volt állandó főszereplő? Na ugye....
Egyébként nekem a kedvenc részem, amit még a Pro7-en láttam a következő volt (nem tudom, hogy TV3-on volt-e már...): Két kutató orvos, jóbarátok. Egy olyan szerkezetet építenek, amely életre kelti a "friss" halottakat, igaz, csak néhány órára, s közben iszonyatosan szenvednek. A főszereplő doki ragaszkodik a kísérleti embere életéhez, a társa nem mond neki ellent, de ő nem szívesen teszi. A főszereplőnket később a kórházi garázsban megkéselik - meghal. Társa ideiglenesen életet csihol belé, és ő szembekerül a rideg tényekkel: családját elhanyagolta, néhány órája/napja van csak hátra az életből....
Más. Az epizódok végén lévő kis mottó, idézet, bölcselet, nevezze ki minek akarja, szerintem nagyon is megfelelő. Néhány esetben akkor is nagyon megfontolandók, ha nem látod magát a filmet. Pl. az a rész, amikor három űrhajós Mars expedíción vesz részt, és egy sáskaszerű lény átveszi egyikük-másik alakját (az ereti ember persze meghal...). Megosztja a harmadikkal a titkát, aminek vszínű az lenne a vége (nincs kimondva), hogy az emberiség igencsak alárendelt faj lenne a földön (persze a lény éppen fordítva beszél erről). Titkukat csak ők ketten tudják. Mottó: (nem pontos) "Azok az igazi hősök, akik akkor is feláldozzák magukat, ha tudják, hogy akikért ezt teszik, sohasem szereznek erről tudomást." (A legkorbe erve elpusztitja az urhajot, onmagat, es a lenyt)
Most roviden ennyi volt. Varom a mai reszt. Tudja valaki, hogy mi lesz benne?
ds9:
Igen, sajnos erre nincs megoldas.
Lehet levenni a hangot (bar ekkor a kep meg mindig ott van), es varni az oroszlanos logot.
Vagy lehet atkapcsolgatni a mellette levo csatornara, es idonkent visszakapcsolgatni, ahhoz viszont mar gyakorlat kell, hogy pont a megfelelo idoben is visszatalaljal, az MGM logo-nal. Ez van ;(
Ez igaz, de a Beverly előtt nem az aznapi rész hanem az előző tartalma fut, míg szombaton ( csak szombaton ) a vége után leadják a következő szombati első rész előzetesét ( kettő van szombaton u.i.).
Ez azért más mint a műsor előtt leadni annak a műsornak az előzetesét amit látni fogunk, én pl. sosem tudom, hogy mi a fenét csináljak, fogjam be a fülem, csukjam be szemem, vagy kapcsoljak el ?
Lattam, paran felvetettek azt a kerdest, miert is van MINDEN VH elott es utan elozetes - nos, mint feltunhetett, ez nem csak a VH-nal van igy, hanem pl. a BeverlyHills90210-nel, de a tobbi csatorna musorainal is (tv2-timecop, xena, stb)...
A titok nagyon egyszeru, de egyben undorito is: magyarorszagon, a tvadok NEM RAKHATNAK REKLAMOT A 45 PERCNEL ROVIDEBB MUSOROKBA - hat, fogjak, es megtoldjak a reszeket ket elozetessel, es a teljes "vege"text-tel...
Asszem mar masoknak is feltunt, hogy a tv3-as sorozatoknal a vege-text teljesen vegigmegy, mig az osszes filmnel, aminek jo kis zeneje van, stb egyszeruen lehagyjak, es a tv3 sajat oldala jon be...
Izelitoul itt a halottfeltamasztos resz zaroszovege:
The quest to conquer death is as old as man himself. We conjure dark angels whose untimely arrival we hope to avert with guile and perseverance. But in the end it is inevitably the grave, not hope, which prevails.
If we measure how much we value life solely by our dread of dying, then it may well be that we have no sense of its value at all.
exlex:
Nekem is tetszik a bevezeto kepsor es a szoveg is kibirhato.
Arra nem emlexem, hogy elsore tetszett-e mar ;)
De jo. Szokatlan, furcsa. "Iranyitani fogunk mindent, amit csak lat es hall." vo. Matrix ;-)
"...a legvegso hatarig terjed." Igen. Pontosan ez a lenyeg (ezert is VH a cime ;)
Mik a tudas, kutatas, emberi viselkedes "vegso" hatarai? Meddig juthatunk? Stb.
"...Szerintem a főcim animáció és főleg a szöveg egyszerüen rettenetes..."
Tehat, amirol szo van:
A hiba nem az On keszulekeben van. Ne probalja beallitani a kepet! Folyamatosan ellenorizzuk az adast. Mi uraljuk mind horizontalisan, mind vertikalisan. Elaraszthatjuk Ont ezer csatornaval, vagy kinagyithatunk egyetlen kepet kristalytisztava. Es ez meg semmi. Hozzaidomithatjuk a latasat barmihez, amit csak a kepzeletunk felfoghat. Iranyitani fogunk mindent, amit csak lat es hall.
(...zene, fogaskerekek forognak, matrixok suhannak at a kepen, majd raketak suvitenek el a kepernyo belseje fele. Amikor a masodik raketa vege eppen eltunik a messzesegben, a hang folytatja...)
Hamarosan ateli a borzongo amulatot a rejtely lattan, ami a lelek legbelso melyetol a legvegso hatarig terjed.
(...Bejon az Outer Limits felirat. Amikor, az Outer szo `r' betuje eppen beer a kepbe, elhangzik a focim...)
Vegtelen Hatarok.
(hmmmm... mintha kimaradt volna valami)
A focim szovegetol az elso idokben szinte rosszul voltam, annyira bombasztikus es hatasvadasz (...hamarosan ateli a borzongo amulatot...). Egyes reszeit nem is ertem (...mi uraljuk mind horizontalisan, mind vertikalisan...).
De aztan annyiszor hallottam, hogy szinte megszerettem :)))
P.S. Lejjebb mar irtam, hogy erdekelne ennek a szovegnek az angol valtozata hangfile-ban, a szovege, de meg jobb lenne mindketto :)
Nem tudja valaki megszerezni? Kivancsi vagyok milyen lehet.
Nagyon szeretem a VH-kat. Tényleg nagyon sok jó sci--fi novellát dolgoznak fel. Csak néha megváltoztatják a történetet. Egy kicsit kitekerik a nyakát, leröviditik. A lentebb emlegetett nano-robotos rész például egészen az utolsó 3 percig megegyezik a "Vér" című sci-fi regénny első 40 oldalával, csak ott nem oldódik meg ilyen egyszerüen a probléma (+200 oldal).
A sci-fi írók meg nem pesszimisták, de abból nem könnyü izgalmas történetet írni hogy minden szép és jó a civilizáció fejlődik az emberek és az idegenek békében barátságban élnek. Béke és nyugalom van galaxisszerte. Mindenki boldog, minden szép és jó.
Szerintem a főcim animáció és főleg a szöveg egyszerüen rettenetes (annyira félelmetes akar lenni hogy az már nevetséges), főleg a magyar szinkronhang brrr. (Angolul jobban hangzik?) És a végén a tanulság elmondása teljesen illúzió romboló. De ez már ugy látszik amy szokássá kezd vállni lásd: Mátrix
Ja, az epizod elejen szerintem volt egy felreforditas. Az angol `dean' szot, ami dekant jelent, osszekeverhettek a Dean szemelynevvel. A labas hal demo-nal bejott valami foember, akirol a tudos ugy beszelt, hogy a mi Dean-unk. Szerintem itt az egyetem dekanjarol volt szo.
Szerintem jo resz volt (ja ezt mar mondtam ;)
Gondolatok:
- ha egy terkepet kellene alkotni, ami 60 millio ev mulva is aktualis lesz, hogyan csinalnatok?
Szerintem zsenialis dolog volt a tektonikus lemezek toresvonalait belerajzolni. Ezt azert kitalaltak...
Na meg igen, lehet, hogy 60 millio ev utan az o bolygojukon sincs mar elet (bar ennek meg az mond ellent, hogy urhajot mar tudtak epiteni, igy kolonizalhattak mar tobb bolygot is).
De tegyuk fel, hogy kipusztultak (haboruban megoltek egymast), es egy Foldhoz hasonlo bolygon eltek. Ez esetben a bolygo siman regeneralodhat 60 millio ev alatt.
Ami azt jelenti, hogy valamennyire biztositani akartak a fennmaradasukat (igy atvitten is). Tehat ha kihalt a bolygo, akkor a 4 par ember "ujranepesitheti".
Bar szerintem 4 par az keves, de ez reszletkerdes, az osiek biztos jobban tudtak ;)
Anno az egyik Star Trek epizodban volt egy kolonizalasos resz, ahol azt szamoltak ki, hogy 30 (par?) ember kell egy egeszseges benepesiteshez. De szerintem az is csak becsles, raadasul 10-20 evvel ezelotti ;)