Sziasztok!
Egy hétre elutaztam, és most olvastam el visszamenőleg minden hírt és itteni hozzászólást. Véleményem szerint első körben a levél mindenképpen jó ötlet, és úgy lenne az igazi, ha Fradi-szurkolókkal (vagy akár bármely más csapat szurkolóival) közösen írnánk meg. Ez elég hatásos lenne, mivel megmutatná, hogy ebben az ügyben az egyébként nagyon megosztott magyar szurkolói társadalom is fel tud lépni együttesen. A levelet a Várszeginek kell megcímezni, nem kell szórakozni köztes emberekkel (Fülöp, Szeiler), az az egy jelenthet problémát, hogy hivatalosan a Várszeginek nincsen poziciója az MTK-ban. Mindenképpen nagyon jól kell megfogalmazni a levelet, és Várszegi mellett el kell juttatni a lehető legtöbb elektronikus és írott sajtóorgánumnak (csak példák: Nemzeti Sport, Népszabadság, Magyar Nemzet szerkesztőségek, Telesport szerkesztőség, RTL Klub, TV2, Napkelte, Magyar Rádió Sportosztálya, Index, Origo megfelelő szerkesztőségei, NB1.hu és egyéb foci témájú honlapok, hangsúlyozom ezek csak hirtelen ötletek, a kört lehet szélesíteni), de esetlegesen el lehetne juttatni az MLSZ-nek, MLL-nek, ISM-nek is. Ha megfelelően széles körben sikerülne a levelet elterjeszteni, akkor témává válna talán, és lassan a Várszeginek is meg kellene szólalnia az ügyben. Végülis nem teheti meg, hogy egyszerre két ilyen nagy multú csapatot (a két legtöbb magyar bajnokságot nyert csapatot) hoz nevetséges és szégyenteljes helyzetbe. Abban az esetben lenne esélyünk valami eredményt elérni, ha a levél szerzői elég széles körből kerülnek ki, és sokan vannak, másrészt, ha minél többen értesülnek róla.
A levél mellett persze ki lehet rakni transzparenseket is többször, az jó esetben a TV-ben is megjelenik, esetleg fotó valahol. Minél többféleképpen kell próbálkozni.
Elsőre ennyi.
Sok dolog szól mind a tüntetés, mind a levél ellen - és mellett. Én azt hiszem, hogy azt kellene figyelembe vennünk, hogy mi a cél:
A cél az, hogy Várszegi Úr kettős szerepvállalása megszűnjön, vagy konszolidálódjon (ha ez lehetséges) vagy így, vagy úgy, mert ennek így
romboló hatása van az MTK-ra, az FTC-re, és az egész Magyar focira. Szerintem nem kellene kiközösíteni a tüntetésből, levélírásunkból más klubok szurkolóit, mert mi, MTK-sok így is eléggé "külön világot" alkotunk köszönhetően Baráti Körünknek és vezetésünknek, ami jogosan visszatetszést és utálatot kelt a többi csapat szurkolói között! Meg kellene már mutatni, hogy az MTK szurkolók nem (csak) azok a 70 év feletti (minden rasszizmus nélkül írva)zsidók akik csöndesen végigszotyizzák a meccset,
hanem mindenki, aki szereti a csapatot.
Szerintem bármilyen is lesz tiltakozásunk végső formája, azt futballszerető és féltő emberként kell megtenni, nem csak MTK-s ként, így tízszer nagyobb bázis lesz. Szerintem az egészhez nem úgy kell hozzáállni, hogy "Várszegi takarodj", vagy "Várszegi elég", mert ezt tették a fradisták - minden hatás nélkül. Ezzel szemben logikusan leírva, hogy sérti csapataink múltját és jelenét az, amit ő most csinál. Ő is be fogja látni, ha a szurkolókat klubjai ellen fordítja, nem lesznek nézők kint a meccsen, és ezen kívül még a FOTEX is iszonyatosan veszít presztizséből.
Én tisztelem Várszegi Urat, mert megmentette az MTK-t és magyar szinten nagy klubot csinált belőlünk, mert megmentette a fradit, és hasonló folyamatot kezd el ott, azonban az, hogy a magát MTK szurkolónak valló üzletember közben azt teszi tönkre, amiről az egésznek szólnia kell, a szurkolók klubszeretetét, és a "játékot"
megengedhetetlen, elfogadhatatlan és hibás döntés! Bár már tegnap óta is írtak páran a tüntetés miatt, a távolságok miatt nagyobb racionalitása van jelenleg a levélnek, amit szerintem el kell majd juttatni minden lehetséges sajtófórumnak, és nekünk is személyes találkozót kell kérnünk VG-től. Azonban felmerül a kérdés, hogy mennyire vesz komolyan egy olyan csoportot, akik nem jelennek meg csoportként a meccseken, nem szurkolnak táborként....kiváncsian várom a fejleményeket!
Bocs a hosszú levélért:
FiXXeR
Nézd, nem hiszem, hogy Ti egy percig is az MTK-ért tüntettetek volna. De ez így is van rendjén, mindenki képviselje a saját érdekeit. Hogy azok néha közösek? Az elv(telenség) alapján az összes többi klub szurkolói is aláírhatnák a levelet.
A közös levél mindenképpen hatékonyabb, mert nagyobb sajtóvisszhangja lenne! Kommunikációs szembontból értékes, hogy két rivális csapat szurkolótábora valamiben egyetért + még közösen lépnek fel.
Attól, hogy a Fradi-szurkolók esetleg jól járnak, a többségüknek hasonló az álláspontja Mighty Mike-éval.
Nem hangzik túl jól, hogy tkp. állandóan az MTK/Fotex-vezetés húzza ki őket a sz**ból (az anyagi helyezettől a játékosokig) a Fradit.
Gondoljuk végig az eddigi (fontosabb) füleseket:
1/ bundameccsek (Ez még a FTC-szurkolók sem gondolják így a vereségeik ellenére)
2/ Illés a Fradiban (Nem jött be)
3/ Madar a Fradiban (Nem jött be)
4/ Czvitkovics a Fradiban (Nem jött be)
5/ Garami a Fradiban (Bejött)
6/ Penksáért Balaskó? (Homályos)
7/ Szili-ügy (Homályos)
8/ Jezdimirovics a Fradiban (Nem valószínű, de nem is kizárható)
9/ Lazics vagy Skorics (Nem cáfolták, de nem logikus, mert így is túl sok légiósa van a zöld-fehér csapatnak)
Semmit nem vehetünk biztosra.
Hasonlítsuk össze a jelenlegi felállás szerint a két csapatot! Szerintetek a Fradi erősebb? (Szerintem egyáltalán nem.)
Mivel a dolgot nem egyedül szervezem, a magam nevében csak annyit tudok mondani: EZ a levél MTK szurkolók nevében íródik, akik aggódnak a csapat körül kialakult átláthatatlan helyzet miatt. Az más lapra tartozik, hogy az egész elv (Fradi - MTK egy kézben) elfogadhatatlan számunkra is, de első lépésben saját klubvezetésünktől szeretnénk informálódni.
1. nem hinném, hogy a visszhang bmit is számítana. mit is értetek el eddig vele? ki foglalkozott a "tüntetésetekkel"? mi változott?
2. miért ne azonosak? mert ti eddig csak jól jártatok vg-vel. ami titeket zavar az nem ez, de ezt már párszor kibeszéltük.
3. vg pont azt csinálja, amiről beszéltem. ez nektek jó, nekünk nem. én nem hívő voltam és vagyok, hanem értem miszerint cselekszik. a pénztárcája szerint.
4. soha nem voltam oda azért, hogy egy magát mtk szurkolónak valló valaki megvegye a fradit.
gyokeresen elteroek az erdekeitek? szerintem nem. de jo, ha olyat akartok irni, aminek nincs visszhangja akkor ne kozoskedjetek. es hogy nekem miert nem tetszik, ami tortenik? mert etikatlan.
mi van kedvesd VG hivo kollega? mar nem tetszik a kozos lo es annak turos hata? eddig odavoltal erte.
nem olyat tervezünk.
ahogyan a játékosokban, úgy itt sem szeretnénk közösködni. ráadásul gyökeresen eltérőek az érdekeink. ti mi a kutyának tüntettek? hogy ne kapjatok több játékost az mtk keretéből?
Köszi a jó hírt. Én is olvastam az előbb de azt hiszem, az előzményeket tekintve ez az a bizonyos szél általi harasztzörgetés. Minden tiszteletem FF-é, de ez is beleillik abba a képbe amit előző hozzászólásomban a vezetés és a szurkolók közötti kapcsolatról festettem.
Persze, adja az ég, hogy most ne legyen igazam. Gorant én most az egyik (ha nem a) legjobb külföldinek tartom.
A levélhez én is szívesen adom a nick- és saját nevemet !
---
Jezdimirovics marad az MTK-ban 2002.01.31 11:35
Forrás: sportforum.hu
Felröppent a hír, hogy Goran Jezdimirovics elhagyja az MTK-t, és - nem fogják elhinni - a Ferencvárosba igazol. Ez mindenképpen furcsa - lenne, ha igaz lenne. De egyelőre nem az, legalábbis ezt állítja Fülöp Ferenc, az kékek klubigazgatója: - Nem hallottam még erről, jelenleg együtt van a keret, aztán majd meglátjuk, miként alakulnak a dolgok. De ezt az információt cáfolom… - így Fülöp Ferenc.
---
Igaz, Fülöp tegnapi NS-es nyilatkozata nem volt túl hihető...(ahogy Gozo - 2249 is írja...)
Madar távozása nevetséges. Bár nem volt az ősszel csúcsformában (az Újpest elleni meccset leszámítva), a másodosztálytól nagyon távol áll.
Bár ez a sok pletyka, illetve a Garami-, Balaskó és Szili-ügyek nyugtalanítók, de nézzétek meg kik maradtak:
Hajdu (Vlaszák)
Komlósi (Horváth L.)
Smiljanic (Lambulic)
Győri (Elek)
Czvitkovics (Mónos)
Zavadszky (Buzsáky)
Jezdimirovic (Lazic)
Madar Cs. (Skoric)
Füzi Á. (Kanta Sz.)
Illés (Juhász R.)
Markovic (Branezac)!!
Az elvekkel gondom van nekem is, de a csapat miatt (egyelőre!) nem aggódom. Vegyétek figyelembe azt is, hogy a különböző internetes lapok és az NS információi jórészt pletykák, találgatások (még ha idegesítőek is). A levél viszont jó ötlet.
Uraim, hétfőre elkészül egy levél, melyet eljuttatunk a klubvezetéshez. A továbbiakról majd beszámolok, közzéteszem a levelet, aki akarja, aláírja. Szerintem transparensről egyenlőre nem érdemes beszélni (amúgy nem rossz ötlet), meg kell tudnunk, mi a vezetés szándéka, és közölnünk kell saját elképzeléseinket. Ha már a mi játékoskeretünk terhére megerősített Fradi szurkolói tüntettek, mit szóljunk mi??!! Hülyének néznek bennünket, és a szurkolói társadalmat, de miért pont a labdarúgás területe lenne kivétel...
Az elvekkel eddig is volt problémám, de Jezdimirovics esetleges kölcsönadása már "személy szerint" is érint, mivel első számú kedvencem. Gorant soha!!!
Teljesen egyetértek veled és sjosé-val is, de egyelőre nem látom a tiltakozás leghatékonyabb módját. Szekszárdi lévén, sajnos ritkábban tudok feljutni meccsekre, de a különböző fórumok MTK-val foglalkozó topicjait szinte naponta látogatom.
Az a benyomásom, hogy a mások által (eddig talán joggal) dícsért klubvezetés mostanra szinte teljesen elszakadt a szurkolóitól, és úgy tűnik nem is igyekszik megtudni a véleményünket a csapatot, az eddigi eredményeket veszélyeztető jelenségekről. Nem tudom ki mikor járt (ha egyáltalán :-))) az MTK hivatalos honlapján, én ma próbaképpen odanéztem: "A legutolsó frissítés 2000. november" No comment. Ez azt hiszem egy ilyen patinás klubnál több mint szégyen, ez gyalázat és mindent elárul a szurkolók "megbecsüléséről". Akkor inkább valakinek meg kellene szüntetni ezt a döglött honlapot.
Írtam ugyan egy üzenetet, ha már ott jártam, de nem valószinű, holy egy éven belül valaki elolvassa. Ezért is érzem azt most, hogy mindenféle tiltakozás leperegne róluk.
De azért törni fogom a fejem és ha valami jót kitaláltok, értesítsetek engem is.
És persze amíg van 11 ifistánk addig HAJRÁ MTK !!!
TÜNTETÉS!
Úgy vélem, hogy (természetesen olyan meccsen, ahol ezt a vendégek szurkolói tolerálják, és a biztonságiakkal történő egyeztetés után) ha egy
Hungária körúti mérkőzésen(akár előkészületi meccsen is) a vendégszektorba mennénk, egyen-fekete ruhában, mindenki saját csapatának sálját viselve, előtte erről (indokainkról és céljainkról)
a sajtófórumokat értesítve, és jelentékeny számú embert tudnánk összeszedni /100+/ az eléggé kifejező lenne, és elgondolkoztatna pár embert!
Ez a tiltakozás nemcsak az MTK szurkolókat érintené, hanem minden olyan magyar futballszurkolót, akit
Várszegi Úr kettős szerepvállalása és ennek következményei felháborítanak!
Akit érdekelne a dolog, és van valamilyen ötlete ezzel kapcsolatban, írjon a fsolyom@freemail.hu -ra, meglátjuk mennyien leszünk, és mit tehetünk, de valamit tenni kell!
Ha az info igaz, és tényleg átmegy a fradiba újabb játékos, és ez Jezdimirovic lesz,az MTK Illés mellett legmeghatározóbb játékosa, akkor ezzel VG átlépi a legdurvább határvonalat, amit csak lehet, és "ha" ez valóban megtörténik, valóban nem csak gondolkozni kell, hanem meg is kell valósítani a (közös) tüntetést! Ahogy szurkolótársam mondta, azzal amit csinál most VG, a "mi" csapatainkat veszi el tőlünk. Akkor inkább a 2., 3. osztály, de NEM ez! HAJRÁ MTK, de nem úgy mint Mindent Tűrni Kötelességünk!!!!!!!!!!!
Azon -minden MTK szurkolóhoz hasonlóan- én is gondolkoztam, hogy mit tudnánk tenni a mostani állapotok ellen. Első blikkre a tragikusnál is tragikusabb a helyzetünk. Van egy baráti körünk, amely elvben szervezhetné az ellenállást, de ez a szervezet a gyakorlatban nem működik. Nincs elnöke, elnöksége, nem végez semmilyen értékelhető tevékenységet. Ezt akkor ki is lőhetjük. Gondolom nem csak nekem tűnik fel, hogy semmilyen egység nincs a szurkolóink között.
Viszont az már kicsit bíztatóbb jel, hogy amikor hasonló bajban voltunk, akkor csak összekaptuk magunkat és elmaradt (hál' Isten!) a fúzió. Akkor viszont a Baráti Kör még alkamas volt arra, hogy szervezze a szurkolókat, ma viszont szerintem már nem. Valamit viszont muszáj tennünk, nem hagyhatjuk, hogy ez történjen 124 éves klubunkkal! Nem üzenni kell, hanem minden eszközzel harcolni ezen állapot ellen!
HAJRÁ MTK!!!
U.i.: Nekem sem a konkrét személyekkel van bajom, hanem az elvvel.
kicsit elgondolkoztam a dolgon... tulajdonképp az a probléma, hogy habár mindenki, uefa, fifa, mlsz stb üzleti alapon kezeli a focit (lásd pl kiemelések sorsolásnál) nem az üzleti élet szabályai szerint kezeli, illetve szabályozza azt... ott volt pl a bossmann ügy... meg az eu játékosok foglalkoztatása...
de hogy ontopic legyek: ha VG a nemzetközi bírósághoz fordulna, hogy milyen alapon tiltja az mlsz meg, hogy neki két gazdasági társaságban is többségi tulajdona legyen, biztos megnyerné, és akkor elgondolkozhatna az egész focivilág, hogy mihez vezethet ez... nemsokára majd a wrestlinghez hasonlít a BL...
Bocs hogy bele ugatok.
Fülöp is hülyének néz benneteket.
Legközelebb nem játékost kell adnotok a Fradi megsegitésére hanem pontokat.
2002:Magyar foci=erkölcsi fertő
Ezek szerint, ha Szili jól játszik az Üllői úton, akkor Várszegi "anyagi áldozatot is hozna" azért, hogy megvegye önmagától ezt a kis magyar zsenit.
Ez nem komolytalan, hanem törvénytelen. Persze nem nálunk, hanem az európai foci erkölcsi normái szerint. Gyanítom valahol Afrikában mennek így a dolgok...