Keresés

Részletes keresés

lsr Creative Commons License 2005.08.22 0 0 714

Szia ActionMan!

"Az szent, ami Istene."
Isten szent-e? Ha igen, akkor Ő kié?

"...attol lesz valaki szent, hogy... Isten ot maganak eljegyzi."
Mi alapján jegyez el Isten embereket?

Előzmény: actionman (712)
actionman Creative Commons License 2005.08.22 0 0 713
Helyesen igy kezdodik: Nem attol lesz szent valaki.....

ActionMan
Előzmény: actionman (712)
actionman Creative Commons License 2005.08.22 0 0 712
Nem attol lesz valaki, hogy akarmelyik parancsolatot megtartja, hanem attol, hogy Isten ot maganak eljegyzi. Az szent, ami Istene. A hivo ember ezert definicio szerint szent.

ActionMan
Előzmény: KGero (701)
lsr Creative Commons License 2005.08.21 0 0 711

"Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek. Mert a ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik." (Mt. 7:7-8)

Mit teszünk akkor, ha ráébredünk arra, hogy olyan valamink nincs, amire igen nagy szükségünk van, de saját erőnkből nem tudjuk elérni? Isten azt ígéri, hogy aki mer kérni, az mind kap... Akik keresik az igazságot, azok találnak; és ha a szeretet honába kérnek bebocsátást, akkor az megnyittatik nekik...

lsr Creative Commons License 2005.07.28 0 0 710

"Vidámíts meg minket a mi nyomorúságunk napjaihoz képest, az esztendőkhöz képest, a melyekben gonoszt láttunk." (Zsolt. 90:15)

Szétnézve a körülöttünk zajló világban egyre több olyan dolgot láthatunk, amelyek elszomorítnak bennünket... Egyre könnyebben találhatjuk magunkat olyan helyzetben, ahol nincs ok a vidámságra... Ám akik tudják az Istenről, hogy szerető és hű szülő - és nap mint nap el is gondolkodnak erről - azoknak eszébe is jut Őt segítségül hívni minden szorongattatásban.

erdeitündér Creative Commons License 2005.07.21 0 0 709

Köszönöm. Ez így érthető számomra.

Előzmény: lsr (708)
lsr Creative Commons License 2005.07.19 0 0 708

"Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa." (Mt. 5:3)

"lelki szegények" a görögben >> lelki módon (tó pneumati) koldusok (ptóchoi)

Ez a kifejezés szerintem azt jelenti, hogy a Mt. 5:3-ban Jézus azokról beszél, akik elég kritikusan vizsgálják magukat ahhoz, hogy észre vegyék lelki hiányosságaikat, e hiányosságokat el nem titkolják, és lelki gazdagságra* igyekeznek szert tenni. Éppen úgy, mint egy valódi koldus is, aki felismerve anyagi állapotát, felvállalja azt emberek előtt is (az utcán koldulva), és igyekszik anyagi javakhoz jutni. Ha nem alázná meg magát helyzetét felvállalva a koldus, akkor nem is lenne lehetősége koldulni, azaz azoktól kérni, akinek lehetőségük van adni. Ekképpen egy lelki módon koldus is észre veszi lelki hiányosságait, és állapotát le nem tagadva Teremtőjéhez fordul, akinek meg van a hatalma ahhoz, hogy lelki módon gazdaggá tegye őt.

A "koldusok" szó használata jobban rámutat a lényegre, mint az "szegények" szó, hiszen a szegények (főleg lelki értelemben) - ellentétben a koldusokkal - nem mindig ismerik fel helyzetüket, nem mindig vállalják fel állapotukat, és így nem is mindig akarnak változtatni állapotukon.

*A lelki gazdagság a Biblia tükrében számomra leginkább a tiszta, önzetlen, áldozatkész, cselekvő szeretetet jelenti. De a lelki módon való gazdagság szükségszerűen magába kell hogy foglalja mindazokat az egyéb jellemvonásokat is, amelyek az élet értékként kezelését, építését és védelmét szolgálják. Pl. fontos a senkinek sem ártó, örömöt okozó kis mozzanatokat is észre venni, hiszen ezek tehetik kívánatossá az életet... Vajon van e értelme annak a tiszta szeretetnek, amelynek "tárgya" nem vágyik élni?

Igazán gazdagnak lenni nem egyéb, mint olyan jellemre szert tenni, amely alkalmassá tesz a boldog, örök életre... Boldogok lesznek azok, akik (most) lelki módon koldusok, mert az övéké lesz a boldog, örök élet...

ansz Creative Commons License 2005.07.19 0 0 707

Rosszul tudod.

Az eredetiben nincs benne a "lelki" szó. Azaz a szegényeké a mennyek országa.

Csak ezt má igen korán nem tudta bevenni jónéhány irányzat.

Manapság pedig egyöntetűen vallják, hogy ez is Istentől ihletett.

Szerintem érted miért:)

Így persze a sok magyarázat is fals, de hát könnyebb ezt tenni, mint megfelelni Jézusnak igazán.

Gonoszok bitorolják Jézus örökségét.

Előzmény: erdeitündér (706)
erdeitündér Creative Commons License 2005.07.19 0 0 706

Úgy tudom, pontosan így szól az idézet:

"Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa."

Számomra azok a lelki szegények, akik érzelmeikben nem fejlettek. Akik nem veszik észre a világ ezernyi apró csodáját, nem képesek gyönyörködni egy naplementében, egy versben, a felcsendülő muzsika dallamában, az ízek és illatok sokarcúságában. Nem tudják átélni a humor derűjét, képtelenek az elcsüggedetteknek bíztatást adni, nem képesek osztozni a fájdalomban, nincs (vagy nem megfelelő mértékű) bennük a részvét, hála, szívesség viszonzása, ilyesmi. Nem tudnak adni és elfogadni.

Szóval, az a mondat nekem olyan logikátlan, homályos. Éppen a lelki (és nem anyagi)gazdagok a boldogok.  Bár az anyagi gazdagság nem zárja ki a lelki gazdagságot.

Előzmény: netivyah (705)
netivyah Creative Commons License 2005.07.16 0 0 705

"Lelki szegények"

Akik lelkükben Istent szomjazzák, mivelhogy Ö nélküle szegények...

Ez röviden (szerintem) arra vonatkozik, hogy ha az ember nincs kapcsolatban Istennel, akkor nem is él teljesen, és nincsen benne igazi Élet. Nem képes tartós boldogságra, megelégedettségre, nyugalomra, örömre és kiteljesedésre, stb.

Egyébként ez a kifejezés, hogy "lelki szegények", az eredetiben azt jelenti, hogy a "szellem koldusai", ami talán jobban kifejezi, hogy az ilyen emberek folyamatosan "koldulják" az Úr jelenlétét.

Megjegyzésre érdemes, hogy ez a kifejezés egyet biztosan nem jelent: lelki szegényeket abban az értelemben, ahogyan ezt sokszor érteni szokták, azaz együgyűeket! :)

Előzmény: erdeitündér (704)
erdeitündér Creative Commons License 2005.07.15 0 0 704

Ha jól tudom, ez a mondat a Bibliából származik:

"Boldogok a lelki szegények."

Ez mit jelent? És mi az, hog 'lelki szegények'?

lsr Creative Commons License 2005.07.14 0 0 703

"A mélységből kiáltok hozzád, Uram!" (Zsolt. 130:1)

Botor döntései miatt az emberiség messze sodródott Istentől. Értékrendje olyan mélyre süllyedt, hogy még ártatlan gyermekeket, és terhes anyákat is hajlandó felkoncolni pár hektárnyi sziklás legelőért... Ennek ellenére Teremtőnk minden embert szeret, és arra vár, hogy a mélységbe süllyedt gyermekei elfogadják segítségét, amely által megszabadulhatnak e nyomorult állapotból... Egyetlen embernek sincs akkora vétke, hogy azt megbánva ne fordulhatna bizalommal Hozzá. Nincs olyan vétkünk, amely elkoptathatná Isten irántunk érzett készséges szeretetét...

lsr Creative Commons License 2005.07.07 0 0 702

"... kövessed az igazságot, a hitet, a szeretetet, a békességet azokkal egyetembe, a kik segítségül hívják az Urat tiszta szívből." (2. Tim. 2:22)

A Biblia által egyértelmű irányt javasol számunkra Isten. Ám ennek az iránynak a követése csak akkor töltheti be szerepét az életünkben, ha megtartásához "tiszta szívből" (őszintén, képmutatás nélkül) hívjuk segítségül Teremtőnket... De ha hitünk nincs, akkor kérhetünk hitet, és ha erőnk nincs, akkor kérhetünk erőt. Mindent kérhetünk, ami hasznos, és Ő hű, hogy időben meg is adja...

KGero Creative Commons License 2005.06.23 0 0 701
Szerintem a szentség, szeretet, igazság kérdése másképp van. Elfogadom hogy te másképp gondolod ezt.
Előzmény: lsr (700)
lsr Creative Commons License 2005.06.23 0 0 700

Szia KGero!

"Az én véleményem szerint ennél több kell az igazsághoz, minthogy az ember félreteszi az egóját, és jobban szereti a többieket mint önmagát, vagy legalább ugyanannyira."

Vajon mi is a szeretet? Minél inkább (önzetlenül) szeretünk valakit, annál fontosabb számunkra a jóléte. A szeretet áldozatvállalást hordoz, azaz lemondást valami számunkra fontosról, hogy a másiknak jobb legyen.

"... a szeretet... nem keresi a maga hasznát..." (1. Kor. 13:4-5) "... a szeretet... épít." (1. Kor. 8:1) "Ne nézze kiki a maga hasznát, hanem mindenki a másokét is. Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is..." (Fil. 2:4-5) "... a szeretet az Istentől van..." (1. Ján. 4:7)

"És ez a szeretet (azaz abban mutatkozhat meg a szeretetünk), hogy járjunk az ő parancsolatai szerint." (2. Ján. 1:6)

Abban viszont igazad van, hogy a szeretet betöltése és a valóság teljes ismerete nem egy dolog.

"Attól, hogy a parancsolatokat betartom, közte a szeretet törvényét is, nem leszek szent ember. Mert az eredendő bűn továbbra is bennem lakozik. Ahhoz be kell fogadnom Krisztust a szívembe."

A szentség (az ember igaz volta) pillanatnyi állapot, ki lehet esni belőle. Szerintem az, hogy valaki szent (igaz, azaz tiszta a hamisságtól), az nem azt jelenti, hogy valaki elérte Isten tökéletességét, hanem azt, hogy amit megértett és elfogadott Isten tanításából, azt hűen és hiánytalanul meg is tartja. (661-es hsz.) Én úgy látom, hogy az eredendő bűntől (azaz öröklött bűnre késztető hajlamunktól) csak a feltámadáskor szabadít meg minket végleg és teljesen Isten (hacsak ellen nem állunk segítő szándékának). Addig pedig a hitnek szép harcát meg kell(ene) harcolnunk...

"Miért van néhol kavar a családfákban, pl. Lót családjában, stb.."

Hol és milyen "kavar" van Lót családfájában? Mit takar a stb.?

Előzmény: KGero (698)
KGero Creative Commons License 2005.06.23 0 0 699

Miért van néhol kavar a családfákban, pl. Lót családjában, stb..

KGero Creative Commons License 2005.06.23 0 0 698

Nem ismerem a Csia fordítást

"Szerintem, ha valaki minden téren mások jólétét helyezi a sajátja elé, akkor az igazul szeret. Az igaz szeretetben pedig nincs hamisság. Akiben pedig nincs hamisság, az igaz... "

Az én véleményem szerint ennél több kell az igazsághoz, minthogy az ember félreteszi az egóját, és jobban szereti a többieket mint önmagát, vagy legalább ugyanannyira. Szeresd a te felebarátodat, mint önmagadat.

Ez csak egy következménye az Istenhez fordulásnak, és nem ebből következik.

Attól, hogy a parancsolatokat betartom, közte a szeretet törvényét is, nem leszek szent ember. Mert az eredendő bűn továbbra is bennem lakozik. Ahhoz be kell fogadnom Krisztust a szívembe.

Előzmény: lsr (693)
lsr Creative Commons License 2005.06.22 0 0 696

Szia Nemocap!

"... tükröt tartok eléd..."

Köszönöm, jó ha rámutatsz a hibáimra (mert hát van bőven lefaragnivaló), de azt kívánom, hogy ne ess abba a hibába, hogy mindenki elé odateszed azt a tükröt, csak magad elé nem.

"... ne rám tessék haragudni..."

Nincs harag, csak azt nem értem, hogy miért nem tudod elfogadni azt, hogy én másképp gondolkozok bizonyos dolgokról, mint te...

"Ugy látom, hogy érvek hiján már fenyegetőzől..."

Csak figyelmeztetlek... De vedd inkább egy olyan irányú kérésnek, hogy ne offolj. Kérlek, olvasd át a topik leírását, és a témához nem illeszkedő hozzászólásokat ne rakd e topikba. Az "offtopic" szabályt nem én találtam ki, hanem az index fórumának létrehozói (Modus Moderandi V./8./g./témán kívüli ("offtopic") hozzászólások). A rend és az áttekinthetőség kedvéért kérlek, hogy ne offolj.

Ha olyan témát szeretnél velem megvitatni, ami ebben a topikban off, akkor légy szíves válassz inkább egy olyan topikot, ahol a felvetett témád nem off... és ha jelzed itt a topik címét, akkor ott megbeszélhetjük (már ha egyáltalán tudok valami érdemlegeset írni).

Előzmény: Törölt nick (694)
lsr Creative Commons License 2005.06.22 0 0 693

Szia KGero!

"Szerintem a békességes tűrés nem így kapcsolódik a cselekedetekhez..."

A Csia fordítás szerintem jobban vissza adja ennek a szövegrésznek az eredeti mondandóját: "Állhatatosságra van szükségetek, hogy miután az Isten akaratát megtettétek, elnyerjétek az ígéretet." (Héb. 10:11)

"A jót cselekvés nem csak azt jelenti, segítsünk a nyomorultakon. Attól hogy segítek a nyomorultakon még cslekedhetek gonoszt."

Igazad van. Helyesen élni nem csak a jó megcselekvését jelenti, hanem egyben a gonosz és hiábavaló tettek elhagyását is.

"Az nem elég hogy mások jólétét helyezem az önzésem elé, ez velejár Isten igazságával is, de bűnös ember is megteheti ezt és attól nem lesz igaz."

Szerintem, ha valaki minden téren mások jólétét helyezi a sajátja elé, akkor az igazul szeret. Az igaz szeretetben pedig nincs hamisság. Akiben pedig nincs hamisság, az igaz... Egyébként mindannyiunkban van "bűn" (1. Jn. 1:8). >> "Még a legkülönb harcosai Istennek is elesnek..."

"Isr, a neved Israel-re emlékeztet, ez is volt a célja, vagy máshonnan van a név?"

A nick-em LSR kisbetűkkel... :) a monogramom betűi...

KGero Creative Commons License 2005.06.22 0 0 692

Isr, a neved Israel-re emlékeztet, ez is volt a célja, vagy máshonnan van a név?

KGero Creative Commons License 2005.06.22 0 0 691

Mi a zsold? Fizetség, a munkánk gyümölcse.

Ha a munkánk a bűn, akkor fizettségül a pusztulást, a halált kapjuk.

Ha Isten akaratát követjük, akkor Ő kegyelemből Örök életet ad nekünk.

Előzmény: lsr (653)
KGero Creative Commons License 2005.06.22 0 0 690
Az Istenhívő életünk során a Sátán mindig csapdákat, kisértéseket állít nekünk. Még a legkülönb harcosai Istennek is elesnek, de kapnak erőt Istentől és felállnak és újult erővel folytatják a harcot, és nyernek!
Előzmény: lsr (640)
KGero Creative Commons License 2005.06.22 0 0 689

Te csak az utolsó részét emelted ki az igének

A jót cselekvés nem csak azt jelenti, segítsünk a nyomorultakon.

Attól hogy segítek a nyomorultakon még cslekedhetek gonoszt.

Mily sokan vannak akik az adakozás mögé rejtik bűneiket.

Szerintem itt Isten azt mondja: térjetek meg, továábá ne a Sátánnak, hanem Istennek éljetek, és másokat is juttasatok megtérésre, illetve támogassátok az árvákat, özvegyeket

Az nem elég hogy mások jólétét helyezem az önzésem elé, ez velejár Isten igazságával is, de bűnös ember is megteheti ezt és attól nem lesz igaz.

Előzmény: lsr (638)
KGero Creative Commons License 2005.06.22 0 0 688

Ha Istent (a világosságot) követem, Áldást nyerek minden szinten, Ha a Sátánt (a sötétséget) követem, akkor cselekedetetim elvonják tőlem az áldásokat.

Megjegyzésként: Ha a testem kívánságait követem, és az nem Istentől van, akkor szintén elvonom magamtól az áldásokat.

Előzmény: lsr (655)
KGero Creative Commons License 2005.06.22 0 0 687

Hasonló véleményen vagyok én is.

Azért nem azonos, mert én nem tudnám így megfogalmazni.

:-))

Előzmény: lsr (658)
KGero Creative Commons License 2005.06.22 0 0 686

Isten üzenete nekünk szól, akik az utolsó (A Sátán korszakában) generációban élünk.

Krisztus meg fogja ítélni a földet, a rajta élő embereket. Akik híven követik a Biblia, azaz Isten útmutatásait, azok az ítélet elötti megpróbáltatásokon megmaradnak Isten kegyelme által.

Előzmény: lsr (659)
KGero Creative Commons License 2005.06.22 0 0 685

Csatlakozom az elöttem szólóhoz

Előzmény: lsr (660)
KGero Creative Commons License 2005.06.22 0 0 684

Térjünk vissza az eredeti témára,

Én ezt az igét másképp értelmezem

Szerintem a békességes tűrés nem így kapcsolódik a cselekedetekhez

Mindenképpen Isten akaratát cslekedjük, akkor is, ha nem látjuk hasznát, vagy esetleg kárt vallunk belőle, mert ha türelmesen cselekedjük, Isten megadja ígéretét, és bepótolja amit elvett tőlünk az Ördög.

Előzmény: lsr (661)
KGero Creative Commons License 2005.06.22 0 0 683

"A tiéd nem a legjobb, csak az egyik értelmezés."

A tiéd nem biztos hogy a legjobb, csak az egyik értelmezés.

így kevésbé vág, és még igaz is.

Ha azt mondod hogy tiéd nem a legjobb, azzal minősíted a másik véleményét, mégpedig úgy, mintha te tudnád melyik a legjobb.

És ha te tudod melyik a legjobb, nem lehet hogy az sem a legjobb csak egy a sok közül?

Előzmény: Törölt nick (680)
KGero Creative Commons License 2005.06.22 0 0 682

NemoCap

Én általánosan beszéltem, nem minősítettem.

A Biblia minősít, és az a vallás amelyik a Bibliában levő alapvető szabályokhoz nem igazodik - és erre mondtam a bálványimádást és a többieket - az a vallás nem Bibliai

Gondolom tudod hogy mi az a bálványimádás.

Ha a felsorolt egyházak, vallások közül tudni akarod melyik bizton nem Bibliai, szürd ki a Bálványimádásra buzdító egyházakat, vallásokat.

Magam számára én ítélem meg, neked magadnak kell megítélned

Ha a véleményemre vagy kíváncsi, akkor úgy is kérdezz, de az én véleményemet nem kell követnie senkinek.

Tehát minősítek, mert ha nem minősíteném az egyházakat, akkor esetleg egy sátánista egyházba kerülnék, ami nem valószínű hogy Bibliai egyház.

Egyébként én meg akarok békélni, nem hadakozok olyan erős szavakkal:

Nem irva vagyon : Ne itélj, mert megitéltetsz

Te vajon nem megítélsz ilyenkor engem?

Előzmény: Törölt nick (679)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!