Jövőre szívesen látok mindenkit, de idén sajnos még a rózsáim csak az árnyékuk önmaguknak, mivel a kertem lakóinak nagyrésze csak idén tavasszal lett beültetve. Rengeteg még a munka vele... :o( Nagyon sok támfalat, pergolát, lugast... stb kell még készítenünk, nem beszélve a fű vetésről, mivel még az is hátra van.
Nehéz egy tiszta agyagos, dimbes-dombos területből kertet varázsolni... :o((
De már alakul! És a rózsáim is nagyon igyekeznek. :o)
El nem áztam, de kellően esett (...persze nekem nem esett jól).
Sajnos én csalódtam egy picit. A kert tényleg gyönyörű és majdnem minden rózsájuk kinyílt, de az eladásra kínált rózsáknak elég szegényes a kínálata.
Angolból volt pár, de nem nagy mennyiségben (Heritage, Winchester Cathedral, Mary Rose, Abraham Darby), a többi rózsából is alig volt. Nem tudom, talán én számítottam többre, de a hírveréshez amit csináltak szerintem ez kevés.... ( Pl. Érden minden postaládába dobtak szóróanyagot, amit a rózsakiállítást hirdették)
Sajnos rózsafát sem láttam sehol, pedig azt szívesen vettem volna.
Így csak egy Parade rózsával tértem haza, mivel az sajnos meghalt és szerettem volna pótolni.
Remélem azért nem vettem el mindenki kedvét! A kert szép és csodálatosak a rózsák (persze nem szakadó esőben...).
Nálam jó volt a szórófej, s teljesen levitte a fekete levéltetveket (ezeket az eső nem mossa le!!), többször kell alkalmazni! A szer szerintem hatásos, csak a kiszereléssel nem vagyok kibékülve!!
Nem csodálom! :) A Lavender Pinocchioval nagyon meg vagyok elégedve, rengeteg virágot hozott már most is (méretéhez képest), és még mindig tele van bimbóval. Arra leszek kíváncsi, vajon megtartja-e ezt a jó szokását egész nyáron át! :) Már ha lesz nyár egyáltalán! Remélem, Brigi nem ázott el nagyon a rózsakiállításon!
A 2654-es hozzászólásban belinkelt cégtől vannak a rózsák: http://www.tuincentrumlottum.nl/wrl/wrl_htm_start.pagina
Igen, mindkettőnek kellemes, viszonylag erős illata van, bár ebben a szeles időben annyira nem érezni, sajnos. A Mme. Pierre Oger emellett ráadásul még a színét is változtatja, a tegnapi képen lévő virág mára egészen rózsaszínes lett. :)
Szia Frodo. Honnan szerezted ezeket a rózsákat? Lavender Pinocchio Sweet Dream, Fair Bianca, Mme. Pierre Oger, Sharifa Asma. Gyönyörűek. Én csak olvastam róluk eddig, de nem láttam őket sehol. Vagy külföldről rendelted? A Lavender P.-nek és a Mme. Pierre Ogernek milyen illata van?
Az enyémet az Oázis kertészetben vettem vagy 2 éve, de sajnos nem volt ráírva a neve és mellesleg megjegyezném, hogy piros futónak vettem...Hát nem az lett belőlle. Az enyém kicsit erőssebb rózsaszín, de a habitusa ugyanaz és sajnos csak egyszer virágzik, de akkor beborítják a virágok (jobb esetben kétszer, de a második nem ér fel az elsővel, az egy kicsit szegényes). Idén is tele van virággal...
Háát, nekem nincs tapasztalatom a felsoroltakkal, eddig nem igazán volt saját kertem, ahol kipróbálhattam volna. Az erős vízsugárral tényleg jól le lehet verni a tetveket, de ezt eddig csak a bodzánál próbáltam. A könyv a rózsáknál nem ajánlja, mert a vizes levél könnyebben gombásodik. Meg gondolom, a virágokat is összekócolná kicsit... Viszont hernyóenyvvel bekent öveket talán lehetne tenni a fő hajtások aljára. Az én rózsáimon fel-le masíroznak a hangyák, és megfigyeltem, hogy hurcolják ágról-ágra a teteveket, hogy minél jobban szaporodjanak. A ragacson nem tudnának keresztülmenni, így nem terjesztenék a tetveket.
Mármint az alsó, mert arra is emlékszem, hogy különböző fázisokban különböző színe volt, de közelről egy kinyílt kis virág vetekedett a legszebb nagyokkal.
Nem tudom a barnát. Talán kérdezd meg a Sashalmi kertésztől (Erzsi) lehet hogy ő tudja. IGAZI barnát én még nem is láttam. De felkeltetted az érdeklődésem!!! :-)
A törpe Gypsy boy-ban van egy kis barna szín... olyan barna?
Szerintem is jólesik nekik az eső, bár azt vettem észre, hogy vékony lesz a szár ami tartja a virágot, és lekonyul a víz súlyától. Szomorkodva néznek ki a rózsák.
Viszont a levelük mérete már lassan vetekszik az árnylilioméval :-)
Írisz, juhéjj, nem tudod véletlenül, hogy hol lehetne szerezni olyat, ami bársonybarnát virágzik? Láttam egy kertben és belszerettem.
Rózsák: azt vettem észre, hogy ez az idő egészen jót tesz az angol rózsáknak (tetveket leszámítva) sokkal tovább tart a virág, a nagy melegben 2-3 nap alatt vége. Kinyílt a piros Kormun futóm meg egy fehét futó is, aminek nem tudom a nevét, de nyílás előtt egyészen halván zöldes árnyalatú a bimbó külső szirma. Szép bimbó van a Nottingham's pride-on (sárga lesz) és a Heritage is mutatja magát, bár ott még szerintm hosszú idő, mire kibomlik a virág. Csak ez az eső, ez katasztrofális
A bejárati verandánk lépcsője mellett volt kétoldalt, és arra is emlékszem, nem minden évben virágzott egyforma intenzitással, de egyszer, még gyerekként talán, igencsak rácsodálkoztam, hogy milyen gyönyörű. A rózsaszín nem volt annyira nagy, de lehet, metszették, viszont a piros, ami szabadon állt, eszméletlenül jól nézett ki és valóban nagyon hosszú ágai voltak, de ahogy lehajlott az ág, a tetején végig virágokkal volt tele, nem csak az ág végén. Persze lehet, hogy megszépültek az emlékeim, de nem hiszem, mert hatalmas vörös bokor volt az egész:-)