Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Úgy látom, hogy szuperorsó alakra neveled. Javaslom, hogy vágd vissza a felső villás elágazás alatt 2 rüggyel lejjebb. Akkor a vágás alatti rügyek várhatóan minden irányba kihajtanak.(3.kép jobb oldalán is.)Ha így marad, akkor lesz egy üres rész a koronában. /Én is így jártam az első két fámmal, aztán 2 évig küzködtem, mire kihajtásra bírtam az alsóbb rügyeket./
Néhány nagyobb ágat a sűrűjéből most is kifűrészelhetsz, csak a sebet kend le fagéllel. Visszametszést ne alkalmazz, attól még sűrűbb lesz. (Kép nincs?)
A fehér ropogós szimpatikusabb a leírás szerint, de sajnos ezt sem tudom, hogy merre lehetne megvásárolni személyesen (persze nem az ország másik végén).
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy cseresznye fám, már 7 éves. Mára már nagyon szép fa lett, de nagyon sűrű és ritkítani kellene. Az lenne a kérdésem, hogy mikor és mennyire lehet metszeni?
A "Dönissens Gelbe Knorpelkirsche" szélverésre megbarnul, az íze csak édeskés, súlya: 4,3 gr. Gömb alakú.
A "Fehér ropogós cseresznye" ütődésre nem barnul meg, 1-2 héttel később érik, mint a Dönissens.. és még sokáig a fán tud maradni. Ez is édeskés egy kevés kesernyével a háttérben, a súlya: 4,3 gr. Oldalról ránézve szív alakú, vízszintes átmetszetben baba piskóta alakú. A madarak nem bántják egyiket sem.
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek ötlete hol tudnék sárgacseresznye fát (csemetét) venni? Budapest-Érd-Martonvásár-Agár útvonalon bárhol jó lenne. Sajnos nekem nem sikerült még találnom. Ha valakinek van ezen az útvonalon ilyen fája és eladná (persze még átültethető, szállítható méretben gondolom, vagy szemző-, oltóvesszőt tudna adni szívesen megvásárolnám.
Köszönöm szépen, ez volt a legfontosabb szempont, a legkorábbi cseresznyét szerettem volna. Találtam is hozzászólást a témával kapcsolatban, csak nem vettem észre, hogy elgépeltem a Münchebergit.
A metszésekkel nyáron ne spórolj, ha 40 cm-es a hajtás sürgősen vágd vissza felére mindet, különben nem lesz szuper a szuperorsód, csak szimpla orsó.
A Bigarróhoz Münchenbergi korai, Valerij Cskalov, Szomolyai fekete és Van cseresznyéket ajánlanak porzónak.
Lehet szemezni is, de még jobb, ha a kis fa központi tangelyét átoltod (pl. angolnyelves párosítással) és akkor onnantól felfele lesz a másik fajta. Emeletes fád lesz, alul a Bigarreau felül a porzó. Én a szomolyait ajánlom, mert bár nem a legnagyobb szemű, de nagyon finom.
Körték közül a Piros Vilmost és a Dicolort ajánlom.
Jon a tavasz tiszta lázban vagyok hogyan indulbnak a cserik,most 3.évesek és nagyon ígéretes a látvány.
A Sweetheart Ali-bá tanácsait kovetve megmentodott,és az egy oldalhajtásból ideális szuper-orsó forma kezd kialakulni.és ami a legmeglepobb roskadásik van rakódva termorugyekkel is a hajtásból "idomított" torsz,és a tetején szépen kezd elágazódni.
A másik dolog a Bigarreau-t sajnáltam eddig 20cmnél korbevágni a hajtásait,de az is nagyon formás fa,csak irgalmatlanul novekszik,de nem bírtam ki és ,már levágtam.remélem nem lesz nagy gond,hogy ilyen korán. Mivel még termést nem hozottarra gondoltam hamár ilyen jó kondiban van szemeznék bele valami porzót-és itt kérnék tanácsot -mi lenne jó most tavasszal(lehet e szemzéssel),ami nagy szemu feketébb cseresznye.
A feladatom felhajtani (fekete nagyszemu cseresznye bigarreauhoz porzónak , óriás szilva-ezt nem tudom mi a neve lehet hogy lepotica? ,illetve pirosas kortét) , és megpróbálkozni életemben eloszor a szemzéssel. Agyban már nagyon megy :-)))
Kérdésem lenne a mesterekhez.Valakinek van gyakorlati tapasztalata a Krupnoplodnaja cseresznyeről .Igaz-e,hogy a termés sulya elérheti a 20 gr-ot is/sunburstom van nagytermése van irodalmi adatok szerint10gr én nem mértem még meg //-sumitrol-11-13 gr ot irnak/