Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2016.10.25 0 0 40287

Lendván az ember bárhova kukucskál be, fügefába akad a szeme. De még a tuja is ciprusból van... :))

 

emendasajt Creative Commons License 2016.10.25 0 0 40286

Gondolod, Jóska csereberélte a címkéket?? Szerintem nem... Esetleg már ő is így kaphatta.

De két év különbség van a beszerzésük között! Lehet mindkétszer pechem volt, és nem a jó címke került rá...

Előzmény: ninovarga (40282)
ninovarga Creative Commons License 2016.10.25 0 0 40285

Lendvai ünnepi kirakodóvásár fröccsel és aszalt fügével

 

 

 

ninovarga Creative Commons License 2016.10.25 0 0 40284

Nem probléma. :))) A szlovén szupermarket "fejéből" sem lehet kiverni, hogy a Rojo Vaniglia. (Meg még ismerünk pár hasonló esetet ezen kívül is.)

 

Előzmény: ninovarga (40282)
ninovarga Creative Commons License 2016.10.25 0 1 40283

Hogy mennyi mindenre kell gondolni a kákiszüret helyes időpontjának megválasztásánál:

 

Az alábbi képen ma szedett Tipok láthatók. A gyanútlan szemlélő számára hibátlannak tűnhetnek. Pedig a rajtuk látható fekete "karcolások" nem is annyira ártalmatlanok, mint ahogy hinnénk. Eredetileg a hozzájuk dörzsölődő ág vagy lomb(!) okozta azokat az enyhe felszíni sérüléseket, amelyeken az utolsó hűvös, csapadékos hét hatására penészgombák telepedtek meg és jelentősen rontani fogják ezen gyümölcsök hosszabb távú tárolhatósági esélyeit. Mindez megelőzhető lett volna egy korábbi szürettel, enyhén zöldebb árnyalatú terméseknél, amelyek azóta már szedett állapotban ugyanilyen sárgák lennének (ha nem sárgábbak!), de penészmentesen, jó tárolhatósági jellemzőkkel. Ennyit a "korai" és "késői" szüretről, egyebek mellett...

 

ninovarga Creative Commons License 2016.10.25 0 0 40282

A "Melád" a valóságban Rojo, a "Rohod" a valóságban Tipo.

Előzmény: emendasajt (40277)
ninovarga Creative Commons License 2016.10.25 0 0 40281

Persze amíg valakinek pár szem gyümölcse van, akár azt is megvárhatja, hogy a fán megpuhuljon és a család egy evésre elfogyasztja. (De fagy esetén, a tönkremenetelt megelőzendő, nem biztos, hogy fán kivárható a teljes megpuhulás.)

Előzmény: ninovarga (40280)
ninovarga Creative Commons License 2016.10.25 0 0 40280

Soha sehol senki nem várja meg, hogy a fán megpuhuljon! Úgy értelmezendő és kezelendő, mint pl. a téli körte. Ellentmondásosnak tűnő módon a hideg idő sietteti az érést a fán is, azt közelítő állapotban, mintha már nem is lenne rajta, hanem le lenne szedve.

Előzmény: Érdi_bőtermő (40275)
emendasajt Creative Commons License 2016.10.25 0 0 40279

A napokban valamikor sort kerítek rá. Sajnos nem fog túl sokáig tartani a szüret...

No, ... majd jövőre meglátjuk, hátha addigra már segítséget is kell kerítenem :)))))

Előzmény: ninovarga (40278)
ninovarga Creative Commons License 2016.10.25 0 0 40278

Azonnal leszedendő!

Előzmény: emendasajt (40277)
emendasajt Creative Commons License 2016.10.25 0 0 40277

Kákihelyzet mostanság...

Mela

 

Rojo (ami szerintem nem az)

 

 

rzsoka Creative Commons License 2016.10.25 0 0 40276

Elképzelhető, hogy egyszercsak besokalsz :)

Szerintem a narancsosakból tegyél zacsiba almával, folyamatosan néhány darabot, igy naponta lesz fogyasztható gyümölcsöd.

Esetleg próbáld meg az aszalást, azt még ilyen naracsos, kemény állapotban kell és elég sokáig tart a folyamat, ha egészben aszalod.

Előzmény: Érdi_bőtermő (40275)
Érdi_bőtermő Creative Commons License 2016.10.24 0 0 40275

Köszönöm a választ!

Nekem Typo-m van. Van amelyik már narancsosodik (részben), de még kemények.

Ha keményen szedem le, akkor tovább eláll hűvös, nem fagyos helyen?

Vagy a következő hetekben a fülünkön is káki fog jönni, annyit kell ennünk?

 

Előzmény: rzsoka (40273)
unartis: Creative Commons License 2016.10.24 0 0 40274

Sziasztok!

 

Ahogy elnézem a kertészetek választékát nem nagyon sok helyen lehet találni fajtanévvel ellátott datolyaszilvát kapni, itt találtam, elég széles a választék:

 

 

Datolyaszilva- Diospyros kaki 'Russian Beauty'

Datolyaszilva- Diospyros kaki 'Tipo'

Datolyaszilva- Diospyros kaki 'Vaniglia'

Datolyaszilva- 'Tipo', 2 éves oltvány

Datolyaszilva- Diospyros kaki 'Mela'

Datolyaszilva- Diospyros kaki 'Nikitskaya Bordovaja'

a DM kertnél:

Datolyaszilva- Diospyros kaki 'hana fuyu'

 

 Szerintetek ezek közül melyik fajták telelnek biztonságosan átlagos teleinken, a hibridet és az ukrán fajtát kivéve?

rzsoka Creative Commons License 2016.10.24 0 0 40273

A szüret függ a fajtától is. Mi pl. a rumízűt már meg is ettük, igaz csak tizenegynéhány szem volt volt :)

A golden suprém-ről már lehullot a levelek nagyrésze, a gyümölcsök még elég zöldesek, hagyom még egy-két hétig, van egyszem bikaszív, ami már szép sárga, őt lehet, hogy jövő héten leveszem.

Anyukáméknál costata van, azon is már kezdenek sárgulni a gyümölcsök, de a levelek még olyan zöldek, mintha nem is éreznék, hogy itt az ősz :) ha majd kezdenek potyogni, pirosodni a levelek, szerintem akkor kezdjük a szedést.

Az előrejelzés nem mutat fagyot a következő 30 napra, így nyugodtan el lehetnek szerintem.....

Lehetőleg ne legyen alma a közelében, akkor talán tovább tudod tárolni. 

A costatát, tudom, hogy érdemes aszalni, jól aszalható és nagyon finom.

Előzmény: Érdi_bőtermő (40271)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2016.10.23 0 0 40272

Nagyon szép! Milyen idős fák? Lehet tudni a fajtájuk?

Előzmény: ninovarga (40268)
Érdi_bőtermő Creative Commons License 2016.10.23 0 0 40271

Sziasztok!

Ez az első év, amikor értékelhető mennyiségű termést adott a káki nálunk. (72 db termés maradt meg)

Mivel még nincs tapasztalatom a gyümölcsök kezelésével kapcsolatban, kérdezem a tapasztalt termelőket, hogy mikor kell leszedni a terméseket?

Meg kell várni a teljes besárgulást/puhulást v. előbb szedjük le és almával érleljük?

Milyen körülmények közt tárolható el hosszabban a gyümölcs?

Aszalni érdemes?

 

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.23 0 0 40270

Az enyém kisebb és csak féléretten gumis a külseje és éréskor rózsaszínből drappra változik a zaftos belseje.

Előzmény: 55judit (40269)
55judit Creative Commons License 2016.10.23 0 0 40269

Ez a zöld gumibőrű olyan 100-120 gr-os, mikor aszalódik igencsak rágós a bőre, és sötét céklavörös a húsa? És rengeteg sűrű fügeméz van benne? ha ez az, akkor ilyen nekem is van, csak a nevét nem tudom. A tiednek van első termése? ha van, mikor kezd érni kb?

Az enyémet nyáron dugványoztam, ezért még kicsi.

Előzmény: Törölt nick (40267)
ninovarga Creative Commons License 2016.10.23 0 1 40268

Indul a kákiszüret a zalai ültetvényeken

 

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.22 0 0 40267

Én igencsak imádkozom még két hét jóidőért! Mézédesre éreget a szamártöke és a zöld gumibőrű nagy füge.

Előzmény: ninovarga (40263)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2016.10.22 0 0 40266

Spúr még mindig 399 :)

Előzmény: successful77 (40265)
successful77 Creative Commons License 2016.10.22 0 0 40265

 

Megy am a rablas!

 

 

emendasajt Creative Commons License 2016.10.20 0 0 40264

Holnap megejtek én is pár képet...

Előzmény: ninovarga (40260)
ninovarga Creative Commons License 2016.10.20 0 0 40263

Különböző fügefajták eltérő fenológiája: a szamártöke (ujjas óriás) még mindig érik, miközben a zöld aszalódót már rég' elfelejtették Miklós bácsiék.

 

 

ninovarga Creative Commons License 2016.10.20 0 0 40262

Most már csak a 7 méteres magasságból kellene leszüretelni....

 

 

ninovarga Creative Commons License 2016.10.20 0 0 40261

Miklós bácsi Rojo brillantéja egy kis asimina magonc társaságában

 

ninovarga Creative Commons License 2016.10.20 0 0 40260

Előzmény: emendasajt (40257)
ninovarga Creative Commons License 2016.10.20 0 0 40259

A Vanília név egyébként nagyon népszerű, úton-útfélen használják, helytelenül. Egy szlovén szupermarketben legutóbb éppen a Rojo brillantét illették vele, de nagyon szívesen címkéznek így különböző fajta (leggyakrabban Tipo) csemetéket is.

 

Előzmény: ninovarga (40258)
ninovarga Creative Commons License 2016.10.20 0 0 40258

Egyszerű Tipo, de amint a képen is látszik a benne lévő magból, "gyöngyvirágos" ággal porozva.

Így Vaniglia lesz belőle. :)))

Előzmény: emendasajt (40257)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!