Én a Blue Lagoonon voltam, szüleim is, én is nagyon élveztem. Görög estet csak messziről láttam, de én biztos, hogy legközelebb elmegyek. Ez is ízlések és pofonok. Nekem mindenki ajánlotta. Közös táncolás van, mulatozás, bulizás. Egy jó társasággal sztem nagyon jó lehet.
Mi fürödtünk, meg a parton többen is tüzet raktak (gondolom tűzgyújtási tilalom van...). Éjszaka csípett meg egyedül medúza, de az elég csúnyán. Ettől függetlenül vicces volt. Fakultatív programnak én mint írtam a Blue Lagoon ajánlom, az €30 volt fejenként, de mindenképpen megérte. Márcsak a delfinek miatt is (na meg a nyers tengeri sün desszert miatt ;) )
Nekünk a Mythos sör nagyon bejött... a Hellas Pils már kevésbé.
A Meteórák egész pontosan Sartitól 374 km-re, az oda-vissza: 748 km. Ha többen vagytok, akkor nagyon megéri kocsival menni, mert 38 € a fakprogram ára.
Az Athos félszigeten lévő városka, ahol kiköt a hajó, Ouranapolis. Gyönyörű hely, szívesebben nyaraltam volna ott, mint Sartin.
Nekünk ízlett a gögögdinnye, azt is ki kell fogni. De nekem is hányingerem volt esténként az utcákon hullámzó embertömegtől, de még az éjszaka zajongó motoroktól és még a kedves szomszédoktól is...
Sartin a legfinomabb jegeskávét az Alexander kávézóban adják, ott tesznek bele egy gombóc vaníliafagyit is, igaz a két kávé ára: 7 €, vízzel együtt.
A pékek (Bakery) elég drágák, egy fél kilós kenyérért + 2 db cukros fánkkért + 2 db baklaváért + 2 db mazsolás buciért 7 € fölött fizettem. A Relaxban 2 pizza + egy ajándék (ami lehet pld. egy görög sali is) + 2 pohár csapolt Mythos sör 17 €. Általában egy pizza 6,50 körül mozog (ennyi Montenegróban is). Röszkén bennünket is átnéztek, kicsit beleturkáltak az egyik csomagba, aztán engedtek tovább. bennünket Montenegróban büntettek meg a rendőrök: világos nappal, hogy nincs bekapcsolva a lámpa, valamint egy sebességhatár átlépés miatt, de összesen csak 15 €-nk bánta... :-))
hell... mi este indultunk, Tompánál mentünk át, de ezt nem igazán ajánlom, hajnali fél2kor az előttünk haladó autót leintették a szerb rendőrök, még jó hogy nem minket, egyébként a 22-es úton mentünk, szal szerintem mihamarabb keveredjen fel mindenki a pályára, az biztonságosabb és kevesebb a rendőr... a sebesség határokat mi nagyjából betartottuk, nem volt gond, de egy magyart pl. megbüntettek a szerbek gyorshajtás miatt, 90 EUrót akartak kérni és 75-re sikierült lealkudnia, szal nem viccelnek szerintem... 910 dínárom maradt a 3000-ből, ami egy szerb pályadíjra elegendő. Sajnos csak 1000-res címletekben lehet kapni Magyaro.-on. Makedóniában 110 denár, 2 helyen kérnek, 50-et és 60-at. Vmit hagyjatok a makedón ablakmosóknak is, az első fizető kapunál másznak a kocsikra:) Mi odafelé csak forintot adtunk nekik, nézegették, de elfogadták:)) Csak a szerb-makedón határon szívtunk odafelé, de ott nagyot. Reggel 9 körül értünk oda, áll. műszakváltás volt. A makedónok vacakoltak, több 100 méteres sor volt, por, kosz, mocsok, sok török. Itt kb. 2 óra eltelt mire átjutottunk, többször tologattuk is a kocsit, hogy ne kelljen indítózni:) Visszafelé semmi gond nem volt, kivéve a Magyar határ. Ezt mi is megerősítjük: minket is kicsit átnéztek, csomagtartó, mit viszünk, cigi metaxa van-e, stb. De volt akit komolyabban kipakoltak. Nem tudom miért kell ez, de nekem sem volt túl szimpatikus. Benzinárak: görögben nagyon olcsó, volt ahol 1 euró alatt, ált. a kisebb kutaknál, de ott kártyát nem fogadnak el. Pálya mellett, nagyobb kutaknál dombornyomott simán, de ott ált. 1 eur 5-10 cent körül a 95-ös. Még ez is jobb mint a szerb vagy magyar 280-290 FT. Szóval görögben az uccsó kútnál lökjétek tele, szeritem egy EKO kút van a határ előtt vmivel. A görögök valóban nem világítanak napközben, nyugodtan lekapcsolhatja mindenki a pilácsot. Ezenkívül annyival mész amennyivel akarsz, a kutya nem állít meg. Minket egyszer leintettek a rendőrök, de ahogy látták, hogy túristák vagyunk, intettek hogy tovább és a mögöttünk haladó régiverdás görögöt állították le:) Meteórát ajánlom aki még nem látta, gyönyörű. Ugyan nincs közel Sartiról, kb. 900 kilcsi odavissza. MIndenképp az Athén felé vezető pályát ajánlom, aztán Larissa felé. Mert a másik autópálya felé nagy szívás lesz a végén, sok a szerpentin és hegymenet. Meteórától Larissáig meng sík egyenes szinte és jól lehet menni. Mi a 2 legnagyobb Meteórát néztük meg, szerintem annyi épp elég, 2 eur a belépő. Fotózni nem lehet mindenhol, nekem le is töröltettek pár képet:) Az említett útleírás elég jó. Röviden, Belgrádban az elkerülőn le Nis felé, majd visszafelé le Novi Sad felé. Szaloniki előtt pedig le jobbra az elkerülőre, meg az elkerülőről is le jobbra Neo Modena felé. Sartiban vannak jó kaják. A sonkás sajtos palacsintát ajánlom, nekünk az bejött. Meg a csokis kókuszos is:) Athos-is hajókircsin is voltunk a Sithon-nal. Lacit üdvözlöm:) A határváros vmi Ounnapoölis vag ymi nagyon szép. Ahova Laci becsal benneteket egy vendéglő, ott nagyon jól főznek. A görög halászlé ajánlott és a gavrosz:) Ha többen vagytok egy üveg Retzina, görög borocska, bárhol lehet venni, fél lityi 1 eur, gyantás bor, akár hordóból is. A legendás Mythos sör hát mit mondjak, elmegy:) Horvátnak persze nyomába sem ér (pl. Ozujsko:)) De iható. Egyik kis boltban 3.37 eur-ért akciós pack kapható. 5 db üveges sört és egy db ajándék Mythos poharat tartalmaz. 6 féle pohár van:) Robogó bérlés is nagyon olcsó, 10-12 eur, típustól függően 1 napra. Akinek nincs kocsija, érdemes. Szép kilátók helyek vannak Sarti mellett jobbra balra. PL. Marmaras elég jó. Nekem spec a frappa nem jött be, eddig sem szerettem a hideg kávét. Gondolom emiatt sok helyütt energy ital nem kapjató ,legalábbis én nem nagyon láttam. Tejet, kólát, utóbbi érdemes vinni, az elég dréga. 1.20 a legolcsóbb tejci. 1.70 meg egy görög cocacola. Ásványvíz 30 centért is van másfeles és finomak tényleg. Soda Wasser pl. nagyon fincsi:) Görög dinnyétől nem voltam elszállva, pedig vettem platóról is frissen, 10 centis szára volt még. Magyar dinnye jobb szerintem. Szőlő sajni még nem nagyon volt. Sörösüveget általában visszaváltják, mondjuk a Fishert azt nem mindenhol:) Alfa sör is nagyon szar. Fincsi péksütik vannak, kenyeret nem érdemes vinni, 70 cent egy. Strand: nekem jobban bejött a hátsó homokos sekély vizű strand. A Sarti Beach előtt. Ez a házaktól felfelé van kb. 500 méterre. Ott kevesebben is vannak. Kocsival is fel lehet menni. Ja tényleg nagyon sok a magyar, boltban is beszélnek eladók, horror. Ez van:) Az apartmanunk hát nem volt túl jó. Sajnos pont a főutcán sikerült kapnunk. Nagyon zajos volt, még este 11 körül is. Vadmotorosok zúgnak fel alá, kipufugó nélkül. Hármas golfokból és egy kék rönő megánból 60 centis mélynyomók adják az áldást az éjszakába. Vagy ha nem, akkor 150 fős német tinédzser csoport üvöltözik és lármázik a diszkóba menet. Szóval jó dolog közel lenni a boltokhoz, de ennek sajnos ez az ára. Az este egyébként nekem néha hányingerem volt, annyian vannak benn,. Tömeg. Fagyit felejtsd el venni este 9kor! 20 méteres sor. Szerintem jobb bemenni 6-7 körül nézelődni, akkor még nincsenek sokan. Amúgy vannak jó dolgok, szíjak 4 eur-ért, parfümök 3-ért. Frankó karkötök 4-5 körül. Ezüst cuccok, gyűrűk már 5-ért is. ólók szintén 5 eur-tól. Sakk készletet is láttam, 120-160-200 eur körül, állat volt. Vagy samuraj kard, 20-30 eur körül. Kiru. Tavernában 15-20 eur körül is lehet vacsizni 2 személyre. Kedvesek, vendég szeretőek. Mondjuk a Mythos sör tavernában a parttól 10 méterre már 3,5 eur, annyit már nem ér meg:) Hát talán ennyi kb. egyelőre. Ha kérdés van írjatok:) Fáradt vok.
Igen, ebben valóban igazad van, de mindenkinek más az ízlése. (Itt Magyarországon sem járunk egy hypermarketbe, mert pld. én az Auchant ki nem állhatom, viszont a Corát istenítem...) Bennünket nem érdekeltek a saláták, mindazon által mi is megnéztük a sajtos-salátás pultot. Csak amit kerestünk, azt nem találtunk.
Viszont átellenben vele van egy bolt (ez már régebbi boltocska), ahol egy magyar csaj van és irtó jó akcióik is vannak. A kocsi szélvédőjén többször is találtunk szórólapot, képekkel, árakkal.
(Gondolom, a MioMap-es .fbl, amiről a múltkor volt szó - az iGO Európa jelenleg egy 4 MB-os .fbl-t tartalmaz, amiben egész Halkidiki egy nagy fehér folt, a MioMap-hez adott térkép görög része jelenleg az iGO térképe előtt jár (azért lehet cserélgetni őket, mert ugyanaz a magyar srácok által írt motor van mindkét rendszerben).
Igen, és Annamáriával ellentétben nekem az a véleményem, hogy Sarti szinten elég bő a választék a Görög termékekből. Pl. 20 féle friss sajt. ugyanennyi felvágott különféle saláták stb. Ezenkívül frissen készült sülteket is lehet kapni. Nekünk pl. nagyon bejött a kétféle képpen készített moussaka.
Sartiig is elvezet sot onnan haza is.13 ora 1x percet tervezett nekem hazautra es vegig kirajzolta merre menjek de ha nem hiszed majd ejjel rakok be kepet...
Nekem szüleim matek-fizika szakosok, ők elvoltak a görög betűkkel. De azon tényleg meglepődtünk mennyi magyar van. Egyfolytában ismerősökbe botlottunk.
Igen, a számok arabok, a betűk latinok. De én már egészen jól olvastam a görög ábc-t is, hozzá lehet szokni. Meg persze én még tanultam orosz nyelvet a suliban, tehát a cirill betűk nem idegenek...
Ja igen, áruház: valóban, nyilt egy kék-sárga színű áruház Sartiban. Ez egy áruházlánc, több áruháza van Görögországban, leginkább az első, Kassandra félszigeten láttunk belőle többet is. Megközelíthető a főútról is, de Sarti felől is, ahogy Sassos motorkölcsönzőjéhez mész, nem a Sassos utcájába kell befordulni, hanem ellenkezőleg. Mi vásároltunk ott, abszolút nem olcsóbb, mint a kisboltok. Azonkívül nem lehet olyan "autentikus" dolgokat kapni, mint sörben a Mythos, ouzóban az OUZO12, vagy a Tsantali... egy jó nagy sz*r az egész... Hozzáteszem, voltunk a Nikitiben lévő LIDL-ben is, ott is hasonlóképpen nem lehet kapni normális terméket.
Jó a beszámolód! Egyetlen dolgot szeretnék írni ezzel kapcsolatban, hogy az arab betűk = latin betűk. Az arabot nem hiszem, hogy tudnánk olvasni :-)) de ettől függetlenül okés. Amúgy Thessalonikiben sikerült nagyon is eltévednünk, mert nem láttuk a Chalkidiki táblát, valóban benőtte a bokor.