Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A történet lényege az, hogy volt Timonil, aki itt előadta, hogy ő a hazai citrustartás felkent Pápája.
Minden és mindenkinél jobban tudott.
Közben kiderült, hogy kapcsolata van a citrusfa.hu oldallal, de persze tagadta, hogy ebben üzletileg érdekelt lenne...
Ő csak besegít tudásával a valamilyen szállítmányozási cég tulajdonosának mondott embernek, aki a befektető.
Aztán kijöttek ezzel a Gramix-szel, ment a rizsa, hogy legalább olyan jó, mint az olasz eredetije, sőt...
... és mennyire olcsó, meg hazai.
Sokan kipróbálták. :(
Sajnos hónapok múlva elkezdtek érkezni a hírek a növények satnyulásáról, pusztulásáról.
Eleinte mismásolás ment, aztán tagadás, sőt a vevők hibáztatása, hogy rosszul használják.
Majd persze eltűnt innen a fórumról, de előtte megfenyegetett embereket, hogy a véleményük, tapasztalatuk hitelrontás...
Nyilván egyénileg nem tudom bizonyítani, hogy a műtrágyájuk az oka a tömeges pusztulásnak, de érdekes, hogy előtte sok éven keresztül nem volt baj.
A kipusztult növények persze ki lettek dobva. Lelkileg mindenki feldolgozta... (?). Anyagilag meg leírtuk a kárt. Valaki megint befektetett a hobbijába, van olyan, aki meg inkább elfordult tőle.
Annyit nem ért az egyénenkénti veszteség, hogy ezért évekig bíróságra járjunk.
Én nem facebookolok. De úgy tudom oda áttette a székhelyét ez a Timonil. A Hesperidum Fabulosa az oldala.
Na most rákerestem. Szerintem összeveszhettek a Citrusfás mecénással. Gondolom pont a műtrágya miatt.
Úgy emlékszem a Hesperidum saját domaines honlap volt, tele a citrusfás hirdetésekkel.
Most meg egy eoldalas hobbilap, semmi feltűnő reklámmal...
Régi cikkekkel, képekkel.
Nem jött be. Illetve többet akartak markolni, mint amit bírtak.
Én azt nem értem, hogy aki annak idején sulykolta, hogy ez a Gramix a legjobb a citrusoknak, és maga is használni kezdte, hova lett? Az ő növényeivel mi történt? Mert azóta eltűnt a fórumról, bár a nickneve még él.
Bocsi, hogy újoncként ilyeneket írok, de nagyon felháborító ez a történet.
És a fogyasztóvédelmet vajon nem érdekli? Ezt már csak egész halkan kérdem..
Szerintem az van, hogy lrlkrs amatőr az illető. Jóindulatúan elkezdett kotyvasztani. Csakhát ugye az a fránya kémia amit már az iskolában sem szeretett kifogott rajta.
"De azóta egyetlen vevőm és én sem tapasztaltam, hogy valami probléma lenne." - Pontosan igy ahogy irta....el is hiszem,hogy nem ment vissza egy vevo sem panaszkodni a kiszaradt novenyevel,de itt a forumon akkoriban sokan panaszkodtak....Andras ezekszerint ugy tesz mintha nem olvasna ezt a forumot.
"Amire vigyázni kell a műtrágya használatakor:
-fiatal növényen nem szabad használni" - A 10-15, sot 20 eves citromfa ami nalam kipusztult,az is fiatal novenynek szamit oszerinte?
"-a legfontosabb viszont az hogy amikor be műtrágyáztuk növényünket utána minden nap mindentől függetlenül locsolni kell a növényt mivel ha csak egyszer locsolunk és másnap, harmadnap kihagyjuk akkor nagyon tömény koncentrátumot kap a növényünk. Ezt minden növénynél, gyepnél így kell tenni mert akkor égést, perzselést esetleg teljes kipusztulást okozhatunk." - Ez a mutragyakotyvalek nem perzselest okoz!!!! errol eppen a minap itt irtam
Jézusom! Úgy látszik nagyon sokan vagyunk, akik pórul jártunk. :o((( Legalább lenne benne annyi, hogy kivonja a termékét a forgalomból, és nem árulja továbbra is. A rózsáim mondjuk szeretik, de ki tudja, jövőre lehet azok is kimennek. Valahol azt írta az ürge, hogy nehézfémek is vannak benne. Gondolom valahol ittvan a kutya elásva. Az első két hónaban nagyon megindultak a növényeim aztán tlejes hanyatlás volt.
Azt hogy mit adjal nekik ezek utan,abban sajnos nem tudok tanacsot adni,mert egy ketes osszetetelu ismeretlen anyag kerult a novenyekre. A sajatjaimat sem tudtam megmenteni....de kivanom hogy legyen szerencsed es ne pusztuljanak ki a faid.
Csak megerősíteni tudom, hogy a Gramix egy átverés.
Ha félresikerült a termék gyantázása, akkor azért, mert még mindig árusítják, ha meg direkt az üzletük növényeladásainak felfuttatása miatt ilyen, akkor BTK-t érintő dolgok miatt.
Visszakerestem, a 20821-ben írta táp használatáról a forgalmazó, mikor állt a bál:
" Az egyetlen említésre méltó különbség a lebomlási idő. Az Övék kb. 2-3hónap az enyém pedig akár 1 hét.
A műtrágya egy szükséges rossz amit edényben tartott növényeknél viszonylag nehéz elkerülni de aki tudja az kerülje illetve helyettesítse természetes tápanyagokkal.
Amikor elkezdtem tesztelni a műtrágyát nálam is volt egy esetben pusztulás fiatal növénynél. De azóta egyetlen vevőm és én sem tapasztaltam, hogy valami probléma lenne.
Amire vigyázni kell a műtrágya használatakor:
-fiatal növényen nem szabad használni
-a legfontosabb viszont az hogy amikor be műtrágyáztuk növényünket utána minden nap mindentől függetlenül locsolni kell a növényt mivel ha csak egyszer locsolunk és másnap, harmadnap kihagyjuk akkor nagyon tömény koncentrátumot kap a növényünk. Ezt minden növénynél, gyepnél így kell tenni mert akkor égést, perzselést esetleg teljes kipusztulást okozhatunk.
Remélem sikerült egy reális képet kapnotok a citrusfa.hu működéséről.
Náam megmaradtak kb. 2,5-3 évig. De valószínűleg azért mert évente csak 2-3 alkalommal adtam nekik ebből. De idén feltűnő, hogy semmit sem fejlődtek. Csököttek és a narancsoknak a levele is erősen sárgul.
Ha esetleg o tudja is hogy mi okozza,akkor sem arulja el, eshat neki az a biznisz,hogy minel tobb fat eladjon.....vagyis megveszed tole tavasszal a fakat, azok oszre lassan kivesznek,es kovetkezo tavasszal ujbol vasarolhatsz (tole). Es nem is adja olcson,tavaly osszel mar fele arert kinalta, szoval tobb mint 100% nyereseggel adja. En vettem iden Pozsonyban a viragkiallitason, olyan nagysagu fakat amit o arul, azok ott 6000-7000 ft-ba jottek ki. Es a cimkeken nemcsak a pontos fajtak voltak rairva,hanem az alany megnevezese is.
Vajon mit tehettek ebbe a műtrágyába, ami ennyire kinyírja a növényeket. Hát akkor ettől pusztul a narancsfám szegény... Megnéztem, az ürge még mindig árulja...
Ha Gramix-ot adtál nekik évekig, akkor örülj, hogy élnek. Mások nem voltak ilyen szerencsések, van, akinek az egész állománya ráment.
Itt a topikban más sokszor leírták sokan, milyen talajban tartják és milyen tápokat adnak a citrusoknak. Vissza kell olvasni és lehet választani, ki miben hisz.