1. A Podlesoki kempingtől a a hernád áttörés felé van egy KOLIBA nevű hatalmas szocreál étterem. A minőség szerintem korrekt, és az árak is. Az adagok nem nagyok, de legfeljebb két adagot eszel :) Árban 2-300 Sk/fő biztosan elég szerintem egy átlagembernek, hogy jól lakjon.
2. Nyáron kell fizetni parkolásért, tavasszal/ősszel nem, szerintem még nincs szezon.
3. Benzin kb 230 Ft, ha kártyával fizetsz. Benzinkúton, tescoban mindenképp kártyával érdemes fizetni, 6,5-6,7 helyett 6,2 körüli árfolyamon vált a bankok többsége.
4-8. Útvonal: attól függ honnan mész :) Rozsnyó - Poprád útvonalról le lehet térni jobbra egy kis útra (azthiszem Hrabusice van kitáblázva), ott még találkozhattok hóval, de akkora emelkedő nincs, hogy lánc kellene.
Ha ezt nem vállaljátok be, akkor be Poprádra, és onnan fejből meg nem mondom mi felé (tán kassa??) kijőve hrabusice-t másik irányból nagyobb utakon is meg lehet közelíteni.
5. A kempingnél (nyáron) van kis boltocska, elég vacak, de éhen halni nem fogtok, ill. bent is van egy kocsma, ahol van péksütemény, kenyér, kolbász. Hogy a tavaszi nyitvatarásuk milyen, azt nem tudom.
6. A kemping recepcióján is lehetett váltani, és ált. a határokon is, SKK kell, de ha az utiköltséget meg esetleges tescot kártyával fizeted, akkor olyan sok pénz nem kell, akár itthon is válthatsz, akkor nincs rá gond. 10-20 fillér ide vagy oda nem sokat számít a kajapénz nagyságú tételnél.
7. konyhára én nem emlékszem, csak tűzrakóhelyre. De a kaliba olcsó és jó, nincs értelme vacakolni.
És ha volt levelük én is kérdeznék: Milyen nyelven sikerült kommunikálni velük, és milyen címen?
Nekem jó lenne előre foglalni faházat június elejére, egy mailt írtam angolul, de nem kaptam választ, már jó ideje.
Aki digitális kompakt géppel fotózik és az LCD -t szokja használni fotózáskor, esetleg megpróbálhatja helyette az átnézeti keresőt, mert olyankor ugye a fejéhez szorítja a gépet a zember, ezért a két tömeg összeadódik, és így a remegés is kisebb.
Amikre sejtem a választ:
1/ olcsóbb, mint itthon. Ha nem a legdrágább kaját eszitek kb. 300SK-ba belefér.A jellegzetes szlovák ételek olcsóbbak, bár kevesebb a hús bennük. Nagyjából egyformák az árak.
3/ kint eddig is olcsóbb volt a nafta, gondolom ez nem változott.
5/ a szlovák lapok szerint pünkösd nem nemzeti ünnep náluk. De Poprádon biztos lesz nyitva bolt.
7/ koronát hétvégén is lehet váltani Poprádon és Kassán az állomáson, a csarnokban. Januárban jobban váltották kint a forintot át, mint itthon. Eurótval szerintem nem érdekes szarakodni.
Ha marad pénz érdemes bevásárolni belöle ezt-azt valami olcsóbb helyen. Pl Poprádon a busz állomás mellett van egy nagy áruház (talán Billa?). Jó áron vannak tartós élelmiszerek, sör, sajt, édességek. 200 SK körül volt a fél literes Becherovka is.
Amikre sejtem a választ:
1/ olcsóbb, mint itthon. Ha nem a legdrágább kaját eszitek kb. 300SK-ba belefér.A jellegzetes szlovák ételek olcsóbbak, bár kevesebb a hús bennük. Nagyjából egyformák az árak.
3/ kint eddig is olcsóbb volt a nafta, gondolom ez nem változott.
5/ a szlovák lapok szerint pünkösd nem nemzeti ünnep náluk. De Poprádon biztos lesz nyitva bolt.
7/ koronát hétvégén is lehet váltani Poprádon és Kassán az állomáson, a csarnokban. Januárban jobban váltották kint a forintot át, mint itthon. Eurótval szerintem nem érdekes szarakodni.
Ha marad pénz érdemes bevásárolni belöle ezt-azt valami olcsóbb helyen. Pl Poprádon a busz állomás mellett van egy nagy áruház (talán Billa?). Jó áron vannak tartós élelmiszerek, sör, sajt, édességek. 200 SK körül volt a fél literes Becherovka is.
Hali, pénteken megyünk mi is. Azért még mindig be vagyok szarva a magasságtól, de remélem jó magas lesz a Hernád, ennek fejében viszont egész nap ázott cipőben leszünk :))))
Lenne pár kérdésem az aktuális viszonyoknak megfelelően:
1/ mennyiért tudunk egy vacsorát elkölteni fejenként és hol érdemes?
2/ mennyit kell fizetni parkolásért a Hernád áttörésnél és mennyit Sucha Belanal (Poslesokbol indulunk) most
3/ mennyi a benzin, itthon érdemes teletankolni, vagy kint?
4/ melyik mostanság, illetve Pünkösdkor a legideálisabb útvonal nagyvonalakban egy 13 éves Froddal, ami azért jól megy, de a nagy és hosszú meredekségekért nem rajong
5/ nyitva vannak-e a boltok most Pünkösd hétvégén, illetve nyitva vannak-e a közellátó egységek, éttermek, hol lehet kenyeret venni.
6/ mennyire van esély most hétvégén kint váltani, és ha van esély, akkor hol lehet, és hol érdemes és milyen valutából
7/ van saját főzöcskézésre alkalmas konyha a kempingben? mert ez nem volt tiszta a levelükből
8/ vigyünk hóláncot vagy azért az már túlzás?
egyéb okosság?
Tudom, hogy ezek közül némely kérdés már előfordult, de aktuális árakat szeretnék tudni, hogy minél kevesebb korona maradjon rajtunk.
Na, ez amit én nem ismerek az 58 kg-mal:))).
Én mostanában kamerázni szoktam, lehet, hogy ahhoz se ártana egy ilyen segédeszköz. Zoomolásnál elég nehéz remegés nélkül tartani. A szűk völgyekben ehhez még hozzájön a kevés fény is...
Azért ez a kép tetszik a legjobban, mert megragadott a hangulata.
Liraivá teszi a fotót, ahogy az ellenfény surolja, megtöri a távolodó alakok körvonalait. Az égboltot sokallom, vennék el belőle, és egy kicsit megvágnám a képet.
Szívesen, nincs mit. Szerintem is addigra már végeznek, hiszen Pünkösdkor már javában "dúl" a turistaszezon.
Mindenkinek:
A Szlovák Paradicsomban készült képeim felkerültek a honlapomra , lehet nézegetni :))
Egy kis beszámoló az utunkról.
Dedinkyben szálltunk meg a Hotel Priehradában. Nagyon tetszett a hely, egy hotelcsekk akció keretében 570 SK/fő/éj volt félpanzióval (!) a szállás. Az étel bőséges volt, a szállás tiszta rendes, az ablakokat most cserélték ki. (1*-nál mindenképpen többet érdemel)
Első túránk a Hernád-áttörésbe vezetett. A Podlesok felé vezető úton meglepve tapasztaltuk, hogy elég komoly hó van még az úton, 1-2 helyen meg is ült a kocsi rajta. Kicsit aggódtunk, mert hólánc, lapát és egyéb téli felszerelés nem volt nálunk, de végülis átértünk gond nélkül. Mindenesetre a többi napon inkább körbementünk...
Poslesokban a parkolásért külön nem kellett fizetni, csak a fejenkénti 40Sk belépőt. Végigmentünk a kéken, majd fel a Tamásfalvi kilátóhoz és vissza a sárgán. Az időnk viszonylag szép voltElég lassan haladtunk, még szoktuk a technikás szakaszokat. Meg persze mindent lefotóztunk :)
Második nap a Sucha Belát másztuk meg, Klastorisko-nál fogyasztottunk egy sört és visszamentünk Podlesokba a Sárga+Piros úton. A patakban rendesen van víz, úgyhogy az alsó szakaszon is komoly mászás+ugrálás kombinációkat mutattunk be ott, ahol máshol állítólag csak sétálni kell. Szerencsére mindannyian megfelelő ruházatban/cipőben voltunk, úgyhogy nem okozott nagy gondot a víz (pár csepp jött csak a cipőbe, meg sem éreztem)
Harmadik nap arra ébredtünk, hogy nem látjuk a hotel előtt álló fákat, megült bennünket a köd és szakadt az eső. Így az aznapra tervezett Piecky mászást fájó szívvel ki kellett hagynunk. A Poprádi Tesco lett fő úticélunk, majd látva az idő jobbra fordulását, mégis megkockáztattunk egy kisebb túrát. Felszaladtunk Klastorisko-hoz, itt a zárt étterem és egy szabadon engedett dobermann fogadott. Gyorsan letértünk az útról és elindultunk megnézni a Kyselben található Óriás vízesést. Kicsit csalódás volt, mert a leszerelt segédeszközök miatt nem lehetett alulról is megnézni, föntről meg nem mutatott olyan sokat. Mindenesetre nem semmi egy érzés volt a szakadó esőben, alattunk a dübörgő patakkal, rossz állapotú tálcákon egyensúlyozgatni :))
Összességében nagyon jól éreztük magunkat, kár, hogy csak ilyen kevés időt tudtunk ott tölteni, de az biztos, hogy hamarosan visszatérünk...
Sziasztok! Megjöttünk a Paradicsomból, lehet kérdezni az állapotokról :)))
szocske: az út Rozsnyótól a Dedinky-i elágazásig már le van takarítva, motorral is jól járható. Dedinky után viszont még csak most szedik össze a kőzúzalékot a munkások és NAGYON csúszós tőle az út. Simán keresztbefarolt rajta a kocsi egy-egy kanyarban... Mikor is tervezel arra menni?
Ha így fejből jól emlékszem a térképre, akkor igen, azon a keskeny úton megyünk. Ott esik útba az Ochtinai Aragonit Barlang. Ez kihagyhatatlan :))) Útba szeretnénk még odafele menet ejteni a Szádelői Völgyet is, úgyhogy az útvonalunk kicsit kesze-kusza. Amúgy nem megyünk fel Hrabusice-ig, mert Dedinky-ben lesz a szállásunk.
Nem Rozsnyó irányából mentek? Onnan azért elég hosszan kell menni ezen a szakaszon a Hrabusicei elágazásig. Ha azon a kis keskeny úton mentek, annak is érdekelne a minősége. Kösz még1x!
Megtennéd, hogy a Rozsnyó-Poprád közötti szakaszon odafigyelsz az út minőségre kicsit? konkrétan az érdeklene, hogy letakarították-e már a szerpentines részeken a szóróanyagot az aszfaltról (motorral szeretnék menni nemsokára, és eléggé zavaró a sok kavics...)