Eloszor is elmegyek a kerteszemhez ezzel a listaval - megnezzuk mi van neki - no meg mi a velemenye rola. Aztan ahogy az iras modja: hetenkent, tiz naponkent permetezni. Nagyon megfogadtam, hogy megtalalom a jo szert, ami hasznal - elegem van a foltokbol. Mert: - nem locsolok felulrol - osszeszedem a levelet alola - mulch-csal takarom le
Nálam az itthoniakon sehol semmi, amit mostanában hoztam haza a kertészetekből mind kritikán aluli:((( Nem "csak" feketefoltosság, hanem peronoszpóra és más levélfoltosság:((( Mindegyik karanténban van.
Nem, én sem erre gondoltam, bár ez is gyönyörű szép!
Szerintem Brigi és én beszélünk ugyanarról a rózsáról:) Ma lenn voltam a helyi faiskolában, és szereztem egyet:))) Már elnyílt, és asszem csak egyszer virágzik, tehát képet max. valamelyik falubeliről tudok csinálni.
Igen. És a lehulló leveleket is össze kell szedni a növény alól, mert azon telel át a gomba, és következő tavasszal újrafertőződik a rózsa, a talajról a levelére felcsapódó vízben lévő spórákkal:(
Rosa "Mozart"-ként vetten az "ÚJ KERT"-ben, de köze sincs hozzá! Ennek jobban tetszik a mérete, a levelei (a levelei miatt csábultam el, amikor megvettem!), annak viszont mutatósabb lenne a virága. De azért ez is az én virágom ("ha csalán lesz azt se bánom, igaz lesz majd a virágom")! ), Rosa "Nozomi" (szerintem), kislányosan bájos:
Most én is teszek fel pár képet, eső után, napsütés előtt... (Remélem!) :)
Törpe rózsák (cserepesként kaptam/vettem), s láthatólag jól érzik magukat a sziklás rézsüben. Az első két képen levőnek a virágain ilyen "helyes" kis pöttyök jelentek meg. Leket, hogy bárányhimlősek? ;)
Viccet félretéve, mi lehet a bajuk? Aki tudja, ne hallgassa el!
Megnézegettem a helpmefind-on mindkét rózsát. Elég sok a hasonlóság közöttük. Legalábbis számomra. :) Viszont az Evelyn virága mintha egy kicsit sűrűbb lenne, hogy így mondjam. Sajna a színek a különböző képeken olyan változatosak, hogy az alapján nehéz eldönteni. Van olyan kép, amelyiken az Evelyn világosabb rózsaszínje hasonlít jobban erre az azonosítandóra, más képeken meg az Abraham Darby virágformája hasonlatosabb hozzá. Ellenben ha arra gondolok, hogy úgy 3 évvel ezelőtt a rózsa tulajdonosa melyikhez juthatott hozzá nagyobb valószínűséggel anélkül, hogy külföldről hozatta volna, akkor talán mégis inkább az Abraham Darby lehet. Az biztos, hogy itt sosem nőtt meg 3 méteresre, mert mindig alaposan vissza lett vágva tavasszal. Köszi neked is a segítséget!
Nagyon kedves vagy, köszönöm! A beteg rózsáktól egy kicsit sem félek, az új szerzemények ugyanis mind karanténba kényszerültek, mert egytől-egyig valami bajuk van: peronoszpóra, feketefolt, valami egyéb foltosság:(( De kigyógyulnak majd.
A futó rózsaszín olyan, amira vágyom: nagyon telt, nagyon illatos, olyan régi fajta? Amit még a tetvek is imádnak? Ha nem, sem baj, köszönöm!
A Golden Showersnek ha jól emlékszem, a bimbója nem sárga, hanem olyan pirosas volt. Szóval, van esély, hogy megleld:)
:)) Az esőt is remekül bírják, abszolút nem zavartatják magukat. Azt még hozzátenném, az állapotukkal kapcsolatban, hogy szerintem más, kevésbé tűrőképes fajta nem biztos, hogy 3-4 évet túlélt volna mindenféle ápolás nélkül. Merthogy ők, hangsúlyozom, szerintem, minden híján éldegéltek:(