Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nem véletlenül írtam már 03.08-án , hogy 20. körül lesz érdekes a helyzet... a wetterzentrale-n már akkor is látszott. Egy hét alatt még változhat is, nagyon szétszórtak a modellek.
Tehát az egész fát le akarod meszelni, géppel. A talajod jó meszes lesz, amikor nincs lomb akkor a permetlé többsége nem a fán landol, szerintem ez egy felejtős ötlet. Ráadásul az eső lemossa a meszet, nincs ennek értelme.
Ha tudnád, mit sakkoztam ezen (és főleg a permetezőhöz szükséges teljesítményen) amikor kezdtem... egy T-30-as traktorral indultam, ami gyakorlatilag 25 ló (a T-25-ös traktorral azonos motor, csak a végfordulatszám magasabb kicsit, amit a szervó el is visz).
Az axiálpermetezők katalógusaiban nincs egyetlen olyan gép sem ami 80 centis ventillátorhoz 50 lónál kevesebbet kér - ehhez képest, ha nem is vígan, de a 25 orosz lóval is meg tudtam hajtani (mondjuk úgy, hogy a teljesítmény maximális kihasználásával, de hát szántásnál vagy talajmarózásnál is ez történik).
A szárzúzóm 175-ös, azt is simán elviszi ez a 25 ló, amíg nem méteres gazt, vagy kukoricaszárat, vagy annyi nyesedéket kell zúzni mint egy komoly (koronaalakító) metszés után - sima fűnyírásra, 30-40 centis gazat még elbír.
A komoly gyártóknak is vannak könnyű zúzóik (pl Berti) - a 'Park' 140 modellhez is csak 20 lovat adnak meg - a gép is csak 350kg körül van.
Ugyanilyen szélességben a TFB típus már 50 lovat kér és 700-800 kiló.
A könnyű gépekben (nekem is az van, csak egy Stark) 60-70 dekás a kalapács, ami max 2 centis ágakhoz elég, egy 5 centist csak farigcsál. A nehezebb gépekben nehezebbek a kalapácsok, és kétszer akkora átmérőjű a rotor is, úgyhogy az odacsap, ahova köll...
Még az ősszel gondoltam egyet, megpróbálom bemeszelni a fákat Jessur 500 literes axiál géppel. Colos slaggal töltöttem a tartályt, benne egy búvárszivattyúval kevertettem a vizet, közben bele fángliztam 50 kg mészhidrátot. :) Tele lett a tartály, híg és hófehér volt a liquid. :) Na, fujjuk... nem fujja ez, csak szííszeg! :) A fuvókágig el se jutott a cucc, a szivattyú előtti szűrőt eltömte a mészgyurma... :) Szitok, átok! :) 3 délutánba telt, mire tiszta lett a gép. :)
Szóval, az a kérdésem, hogy van e mód axiál permetezővel ősztől tavaszig fehéren tartani a fákat? Akár több menetben. Nem csak a törzset... a komplett fát. Ha van, pontos keverési leírást kérek. :))
Nem metszettem a fákat, amiatt hogy minél később induljanak... de meleg volt, duzzadtak a rügyek már februárban, aztán az a -10-12 vitte is a 80 %-ot. Nem merek semmit mondani, addig míg babszemnyi barackokat nem látok...
Növényorvos, nála vizsgáztam a zöldkönyves tanfolyam után.
Mostanában a gazdabolt.hu-nak is dolgozik, gondolom azért nyomatja ennyire a drága vegyszereket. Aki ilyenkor Teldor-ral fújja a kajszit, annak igazán aranyárban lesz az a kevés, ami marad :)
Már láttam régebbi videóit is , lehet hogy szakember , de nagyon alapszintű . Annyi a tudása amit az iskolában szerzett komoly tapasztalatot én nem làtok mögötte .
Most néztem , és érdekes hogy egy olcsó 145 ös zúzóhoz 18 le-s traktort ajánlanak egy kétszer annyiba kerülő 140- eshet meg 40 le a minimális . Ennek meg van az oka .
Az úriember pedig szaktekintély ha jól emlékszem növenyvédelmi v kertészmérnök valószinü a második ha igaz lenne amit mond akkor már szaladok is és nyomom rá a drága szereket az is érdekes hogy van egy videó (öko ) ahol meg azt mondja a fa alatt le kell takarni a főldet mert a réz az ķáros az olaj meg megöli a talajban a fehérjeket meg nem kap oxigént a talaj.
A húzó esetében az ár tükrözi a minőséget . Ez a low end kategória ... a miénk is az ... Egy komoly ennek az árának a többszöröse . Ettől függetlenül jók ezek a gépek is ha kisebb területen vannak használva . Gyengébbre vannak építve mint a drága gépek ... ezért olcsóbbak . Kis japán traktorokhoz jók , de amit mi vettünk 2 szezon után elhajtott hátul a kidobó résznél maga a ház . Gyenge az anyag . Ettől még lehet használni , de élettartam garanciát nem adnak rá .
Igen nekem is bevált már a negyedik szezont kezdte nálam. Imádom. Permetezővel nekem is emelgeti az elejét. 240literes Forrás axim van de 200 litert töltök bele kb az a max. Én is gondoltam már orrsúlyra, ezzel szemezgetek.
Zúzóval kapcsolatban köszi a linket. Ismerem a céget, szomszéd városban van 20km kb. Tőlük vettem a tárcsát meg a szűrőket a traktorhoz. Láttam náluk tavaj az udvaron a zuzót is de nem tudtam mennyire megbizható(dicsérték-persze mert el akarják adni).
Így hogy neked jó tapasztalatod van vele hajlok rá hogy ezt válasszam.
Én holnap fogom megpróbálni permetezni de én már nem rézzel hanem chorussal nekem már a virágmoníliára kell koncentrálnom. Talán az időjárás kegyes lesz hozzám.
Elállt az eső, szél sincs, most kapnak. Holnap nem mond esőt Kecskemét környékére, így ahogy Mozo írta, a jól bevizesedett felületen, most szépen szét fog terülni a szer. Virágzás kezdetén és közepén pedig 2x tervezem chorus kijuttatását.
Eddig mindig korábban meg tudtam ejteni a lemosózást, most már tudom, hogy piros bimbós állapotban is lehet még.
Én azért még bizakodok. Az időjárás előrejelzés szerint legkésőbb csütörtökön tudok permetezni , remélem még nem lesz késő. Jobban szeretném ha addig hűvös lenne hogy álljon le a virágzás, fagy nélkül. Nálam nincs annyira virágban mint neked legrosszabb a Pickot és a Ceglédi óriás de van egy régi fajtám valamilyen magyar ami csak piros bimbós az biztos megússza a mostanit. A koraiak a legrosszabbak.
Nálam ugyanez van , Tomcot , a pirosak/ Fuego , Totem , Rubista /, Sylvercot ...70-80 % os virágzásban , a többi meg mint a te képeden...mivel permetezni nem tudok, sztem én az idei évet rábízom a szerencsére , aztán ősszel jöhet a fűrész és ami tavaly nem ment az megy az idén...hagyok párat saját részre , de a többi ne foglalja a helyet...van kb 100 almaalanyom, szóval nem marad a helyük parlagon :)
Szerintem ha tudod csináld meg hét elején-közepén, ha felszáradt az eső és legalább egy fél napig nem mondanak újra csapadékot. Kicsit szeles időt mondanak még, de én már nem nagyon akarok tovább várni (igaz 1 kör lemosózás már megvolt bő 2 hete, de szeretnék még egyet). Persze könnyen beszélek, mert nekem csak pár fám van. Jövő hétvégén megint lehet hasonló idő lesz, mint ma, és ha akkor sem tudod megcsinálni, akkor már majdnem március vége...Március végén-április elején meg már inkább jön a Chorus ideje. Oké, hogy hűvös idő van/lesz, de szerintem ha nem muszáj, ne kockáztass, hogy megperzseled a rügyeket, nyíló virágokat. De a szakik majd megmondják, én csak egy amatőr vagyok. :)
Izgalmas év lesz az idei is a kajszik kezdenek nyílni ( Pinkcot, Tom Cot , Tsunami, Ceglédióriás, Ligetióriás , Bigred, Kurésia mind elkezdet nyílni) . Eső , szél és fagy jó növényvédelem és szerencse nélkül nem lesz az idén kajszi. Remélem nem a mázlifaktornak kell érvényesülni hanem a jó növényvédelemnek.