" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Nem akartalak face-n "zaklatni" :) Rojot csersavasan áruljátok majd, vagy van már valami módszeretek, amivel édes lesz? :) (nem az almás dologra gondolok)
Ezen a topicon több új dolgot tudhat meg bárki ezekkel a növényekkel kapcsolatban, mint ha az összes szakembert végigkérdezné.
És nagyon sok dolgot még le sem írtunk, pont ezért, mert tudunk ezekről a növényekről olyanokat is, amiket mi magunk tapasztaltunk meg, de nem írom le ide, mert pont az ilyen emberek, mint Te, nem érdemlik meg, hogy az évek alatt megfigyelt, sok energiát és időt felemésztő megfigyeléseinket megosszuk velük.
Ha valaki lefotóz egy kákit valamilyen néven, és a képeken látszik, hogy nem az van rajta, akkor ne írjunk neki hogy az nem az?
Vagy aki termőként vett porzós kivit és nem terem neki, ne világosítsuk fel, hogy az azért nem terem, mert porzós?
Stb, stb.
Ha olyan új dologra vágysz, hogy kiderül hogy a füge -40 fokig bírja, van 3 kilós gyümölcsöt termő kivi és 10 kilóst termő káki, akkor rossz helyen jársz.
lathatoan nem vitazni jottel ide faszikam, szoval orulj neki, hogy egyaltalan szoba alltak veled. erdemi dolgot nem tudtal eddig a topikba irni, ugyhogy neked itten csitu van. huzzal a masik topikba, ott talan megertenek.
Ha valaki inkább hisz egy félrecímkézésnek mint a firenzei egyetem kákira szakosodott professzora fajtaleírásának az nem csökönyös ám, csupán elmehiányos.
Ezek a képek csak azt bizonyitják hogy mennyire csökönyös vagy . 10 évíg minden Vanigliábol Tipo-t csináltál , es most a következő 10 évbe a Mercatelli-bol fogsz Vanigliát csinálni . Négy fajta ilyen kaki fám van amin ilyen virágok vannák , lehetséges hogy van 4 fajta Vanigliám. :-))
Egy minden morfológiai bélyeg bemutatásával lehetne egy ismertetőt tartani, hogy a fajták jól felismerhetők legyenek. Így talán elkülöníthetőek lennének a különböző fajták.
A hibát mindig a faiskolában követik el. Fura, hogy ennyire szeretik össze-visszakeresztelni a kákikat. Általánosnak mondható jelenség. Ezért fontos, hogy akik ismerik a fajtákat, felvilágosító munkát végezzenek.
Még egyszer (és nem utoljára) szeretnék emlékeztetni, hogy a Vaniglia hímvirágokkal is rendelkező fajta.