Keresés

Részletes keresés

Satinette Creative Commons License 2006.08.31 0 0 9829

Akkor azt felejtsd is el... :(

Csupa felesleges számadat, már rég nem élnek a tel.számok, a felének hasznát sem veszed.

A belépők árai és a programok árai is változnak.

Bocsika.

Előzmény: Okusaba (9828)
Okusaba Creative Commons License 2006.08.31 0 0 9828
Sziasztok.

Megvettem a Marco Polo féle Tunézia útiknyvet. Alig várom, hogy legyen egy kis időm belenézni.
gombóc29 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 9827

Mielőtt kitessékelnének az indexről ,

köszi, Te linkóci :)

/Nem hiszitek el, hogy mit szenvedek ettől a folyamatos kirúgástól.

Már az élettől is elment a kedvem/

Előzmény: Hannibalbarkas (9820)
detty21 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 9826

és ugye, hogy mindenhol másmilyen a dallama? nekem ez egy döbbenet volt...

Előzmény: Satinette (9825)
Satinette Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9825

Okusaba,

annyira fáradt vagyok, de a könnyem potyogott!!!!!!

Köszi!!!!

valamit én is hagyok az utókorra,  :)))

ezentúl,

bármikor meghallod majd a müezzint, felsikítasz, nicsak, a müzzien!!!!!!! :))))

Ez olyan nyelvi botlás, mint amiből a te nicked lett,

de nálam is egy életre megmaradt! :))

(láttam, ám HHHBBB is incselkedett a dologgal...) :)

Szerencsémre, mondhatom jópár arab országban átéltem :)

Kairóban totál az ablakunk alatt, illetve fölött, hajnalban... erre riadtam egy dorbéz iccaka után, de gyönyörű volt, én eccerűen imádom!!!! :)

Volt párommal nagyon jó a kapcsolatom, és tudom, hogy a müezzint mind a mai napig megmosolyogja, ha hallja, és magában ő is müzzient mond :)) és nevet... :))

Köszi, ez nagyon jó volt mára, mert amúgy nagyon fáradt vagyok...

Előzmény: Okusaba (9824)
Okusaba Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9824
Sati!

Ma már sikeresen összekevertem, a müezzint a müzziennel. El kellett gondolkodnom, hogy melyik az igazi.
Ebből is látszik, hogy gyorsan tanulok. :)))
detty21 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9823

Héééé HBBB!! Nincs megbocsájtás a Ramadan miatt? mennyit írtam pedig...  :)))  vagyis :(((

detty21 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9822

és ahol vannak ilyen fix áras boltok a gyengébb idegzetű turisták részére, ott érdemes körbenézni bazár előtt, hogy ne fázzon rá nagyon az ember.

Előzmény: Hannibalbarkas (9818)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9821
Hannibalbarkas Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9820
Ezt találtam. Sajna akik a mienket csinálták, azokét elvesztettem...
Előzmény: gombóc29 (9815)
Satinette Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9819
vagyok leszek, csak később :))
Hannibalbarkas Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9818

Szia Okusaba!

A lá, sukran (azaz: nem, köszönöm) csodákra képes.:-) Ugyanis úgy meglepődnek az arab nyelvű elutasításon, hogy szóhoz sem jutnak egy darabig. Addig egérutat tudsz nyerni.:-)))

Szerintem nem olyan nehéz lepattintani őket, ha tényleg nem érdekel semmi, csak ténferegsz a medinában. Főleg, ha megtudják hogy magyar vagy. Bennünk nincs akkora lóvé, a németeket sokkal jobban csípik. 4-5x annyit leakaszthatnak tőlük egy akármiért, mint amennyit mi kifizetnénk nekik.

Viszont ha valami mégis megtetszik (sztem meglepően jó női ruháik vannak), akkor nem csak érdemes, hanem kötelező is alkudni! Talán többször is leírtam, hogy mi hogy alkuszunk:

Ha valami megtetszik, akkor eldöntjük, hogy mennyit ér(ne) meg az adott dolog nekünk. Annál egy rézpetákkal sem adunk többet, viszont jóval alatta indítunk. Ha szerencsénk van, akkor nagyon jó boltokat lehet kötni, ha meg nem adja, akkor sem vesztettünk semmit, max némi időt.

Viszont ha jó az alkufolyamat (főleg kevésbé turistás helyen), akkor már csak az alku kedvéért is megéri. Egyszer pl Asszuánban egy csomó ideig alkudtam egy méregdrága pólóra az alku kedvéért. Én lepődtem meg a legjobban, hogy végül odaadta annyiért, mert sztem a nyersanyag többe került, mint amennyit a végén fizettem. Viszont szuper jól éreztük magunkat mi is és az árus is. Máskor pedig Fezben könnyes szemmel adtam át háromnegyed órás alku után egy bőrszütyőért az eladónak x marokkói dirhamot + 2 db tesco gazdaságos ceruzaelemet + 1 db Cerbona müzliszeletet, miközben azt mondtam, hogy életem legrosszabb üzletét kötöttem. Ő is sírt, meghívott teára, közben A. alig bírta visszafogni a röhögését.

Egyszóval ha nem akarsz alkudni, akkor nem kell félni, nem másznak rád, viszont a rituálé miatt legalább egyszer ki kell próbálni!

HB

Előzmény: Okusaba (9812)
Satinette Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9817

Bocsika, nem vagyok, nem leszek 1-2 napig... :(

(munka...)

detty21 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9816

szerintem simán elég a nagyon határozott nem, és hozzáállás. Legfeljebb többször el kell mondanod... ennyi.

Előzmény: Okusaba (9812)
gombóc29 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 9815

Heh, mini gyorstalpaló

ramadánból és caminóból.

Köszönöm mindenkinek :)

Szar az indexem,

ezért is nem jövök annyit.

Helyette ablakos cégeket keresgélek

és kérek árajánlatot.

Csakúgy mellékesen, nem tud vki egy megbízhatót?

Okusaba Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9814
Ma már mindenki elment aludni? Kénytelen leszek én is.
Okusaba Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9813
Szóljon most helyettem drbgabor, aki megjárta az Utat.

"Én is úgy gondolom, hogy a Camino nem teljesítménytúra. Az ÚT megélése a fontos, persze ehhez kell a cél, Compostella és Finistere, de ha az ÚT-ról lemaradtok, hiába futtok a célig. Egy ismerősöm kérdezte, hogy mi a különbség a Camino és bármely más nehéz túra között. Gondolkoztam ezen, hiszen lábfeltörést szerezhet az ember bárhol. Ha pedig nem hívő katolikus valaki, akkor gyalogolhatna máshol is. Mi vonzza akkor mégis az embereket a Caminora? Most úgy gondolom, hogy az ezeréves tradíció révén ez egy "felfinomodott" ÚT. Itt a körülmények "könnyűvé" teszik a "nehezet". Elérni azt a módosult tudatállapotot amit úgy hívunk zarándoklat. Önként, tudatosan, felvállalni a bizonytalant, a fizikai megpróbáltatást, szembenézni önmagunkkal, félelmeinkkel, újraértékelni eddigi életünket és kinyitni néhány bezárt ajtót. Az ÚT során ráébredni messze kitolható fizikai és szellemi határainkra. Gyalogló tempóra belassulva megélni az Élet hullámzását, észrevenni azt amit a hétköznapokban nincs idő észrevenni. Két éve a feleségemmel a 750-ik km körül jártunk amikor a homlokára csapott és azt mondta Ha Szent Jakab meghalt és a mennybe ment, akkor lelke körbeveszi a bolygót. Akkor ugyanúgy megérinthet minket otthon, mint Compostellaban!! Na látod mondtam, Neked ehhez kellett ez a 750 km. Kacagtunk és gyönyörűen fényes volt az a reggel. Kívánom, hogy találjatok rá az utatokra, az ÚT-on, vagy otthon a karosszékben."

Ehhez még idézném egy mondat erejéig Coelho-t:
A Rendkívüli az Átlagemberek útján rejtezik.

Felirat egy zarándokszállás bejáratánál:
A túrista elvár valamit, a zarándok megköszöni amit kap.
Előzmény: Hannibalbarkas (9804)
Okusaba Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9812
Így olvasva, én is jót nevettem rajta, de annak aki átéli, adott estben a férjednek, biztos nem volt humoros.
Határozott nem, fagyos pillantás, kétméteres kétajtós szekrény méretű testőr, mivel lehet távoltartani illetve megfékezni őket?
Előzmény: detty21 (9811)
detty21 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9811

Hát, pedig ha Tunéziában azért agitáltak rendesen... :)) ezt már itt leírtam szerintem lehet, hogy többször is.... a férjem akkor akadt ki végérvényesen, amikor üldözte a fodrász/borbély az utcán,hogy hadd borotválja meg/nyirja le a haját.... :))) én nagyon jót nevettem rajta... meg kell szokni ezt a stílust, az tény... :)))

Előzmény: Okusaba (9810)
Okusaba Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9810
Szia Hannibalbarkas

Köszönöm az információkat. Lassan megnyugszom, és kezdem elhinni, hogy tényleg minden rendben lesz az első arab nyaralásunk során.
Igyekszem maximálisan felkészülni az útra, s kellő nyitottsággal szemlélni őket.
Ha még bármi eszembe jut, zaklatlak még benneteket a kérdéseimmel.
Mondtátok, hogy minden lassaban megy a ramadam idején.
Lehet, hogy a bazárban történő vásárláskor nem is olyan nagy hátrány ez?
Egyébként nem rajongok a túlzott vásárlásra agitálásért.
De a medinát mindenképpen meg szeretném nézni.
Előzmény: Hannibalbarkas (9808)
detty21 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9809

na máááár. Hol vagyok én arab szakértő?... elvileg tudom én ezt, de ezt a 11 napot igy most nem tudtam volna pontosan felidézni...dehát nekem akkor is furcsa!!! mit fognak ezek csinálni tényleg, ha nyárra esik majd...

na jól van, most hogy így megfeddtél, utánanéztem pontosan, és ezeket találtam kb.:

A Hidzsra naptár 9. hónapja a Ramadán, vagyis a böjti hónap. A mienktől való eltérés abból adódik, hogy ez a naptár a Hold Föld körüli keringését használja fel az idő mérésére nem a Napét, mint a mienk, ezért rövidebb a övéké.

A Ramadánnak akkor van vége, amikor megpillantják az ujhold utáni napon az első kis holdsarlót.

Ez azért jó,mert ugye vannak azért földrajzilag egymástól elég távol eső muszlim országok, tehát itt ez eltérhet napokkal is, de manapság a TV, ilyenek idejében már megoldódott ez a dolog, egységesen ugy tudom, hogy Mekkát szokták alapul venni...

Hogy miért is tartják a Ramadánt? Ekkor érkezett Allahtól a Korán Gábriel arkangyal segítségével (és Szíriában Boszrában térdelt le az a teve, amelyik oda hozta a Korán egy példányát... láttam a nyomait...hehe...:)).

A Ramadánnak tulajdonképpen 2 célja van:

1. hogy napnyugtáig le tudják küzdeni a testi vágyakat,

2, a jómóduak is átérezhessék milyen a szegények problémája az éhezés.

na igy valamit szépítettem? :)) nagyon szigoru vagy HBBBB. mehetek aludni? leragad a szemem... :)))

És még a krakkói programot is össze kell raknom....

Ja, azt is találtam még, hogy legközelebb 2010 után esik nyárra a Ramadán.

Előzmény: Hannibalbarkas (9808)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9808

"Amikor Isztambulban voltunk 97-ben, akkor Szilveszterkor volt a Ramadán, 2 éve meg novemberben, furcsa..."

Aham...

2 éve okt 15-től nov 14-ig tartott. Idén pedig szept 24-től okt 24-ig fog tartani, jövőre szept 13-tól okt 13-ig. Ha minden igaz, akkor ez azért van, mert a mohamedán (vallási) naptár 11 nappal rövidebb mint a Gergely-naptár. Ezért minden évben 11 nappal korábban kezdődik a ramadán. Még néhány év és elég megerőltető lesz szegényeknek... Brr, tényleg rossz belegondolni, milyen is az. Főleg a víz hiánya miatt.

Bár... Tavaly empatikus utazó módján megfogadtam, hogy napközben nem fogok rágyújtani, ne ingereljem csórikáimat. Szerintetek sikerült megállnom? ;-)

A helyes válaszokat a szerkesztőségbe kérem!:-)))

HB

Ui:

Detty, Te arabszakértő!:-))) Ezt tudnod kellett volna. Van valamilyen karakter a neten az ejnye-bejnyére? ;-)))

Előzmény: detty21 (9773)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9807

Na, megjöttem...

És továbbolvasva láttam, hogy többen is megválaszoltatok Okusabának.:-)

A. továbbra sem akar fórumozni, így hát nekem kell bepötyögnöm egy ramadános élményt tavalyról:

Tunéziában voltunk októberben, a ramadán második felében. Sousse-ból terveztünk egynapos kirándulást Bizertébe és a Cap blancra, Afrika legészakibb pontjára. A kirándulás sikerült is, tök szép volt, még fürödtünk is valami elhagyatott sziklás tengerparton, majd hazaindultunk Bizertéből menetrendszerinti buszal Tuniszba. Ahogy kezdett alkonyodni, úgy lettek egyre türelmetlenebbek az autósok (buszosok, biciklisek, stb...), iszonyatos tolongás volt a bevezető úton. 3 sávban 5 autó meg hasonlók. Igaz, a mi buszunk is tépett rendesen.;-) Ahogy beértünk az északi buszpályaudvarra, leszállt az este, a müezzin (vagy müzzien?:-)) elmondta nekik, hogy idő van. És egy szempillantás alatt kiürült Tunisz! Félelmetes, meghökkentő és egyben bizarr is volt. Adva van egy milliós város, ott állunk az egyik legforgalmasabb útján a Bardo múzeum és a főpályaudvar között valahol félúton egy 2x háromsávos út szélén a villamosmegállóban, és... és sehol semmi! A villamos, a városi busz ramadánkor sötétedés után még 2 vagy 3 óra hosszat nem közlekedik... Egyszer egy topikba azt írtam, hogy Hurghada olyan város, ahol csak beton van meg turista. Nos itt még az sem. Totál szellemváros.

Aztán egyszer csak, mintegy a semmiből, előtűnt egy taxi! Igaz, nem égett a tetején levő lámpácska, igaz, már ült benne egy utas, de mégis megállt. El is vitt minket a déli luázsállomásig. A felesége (barátnője, titkárnője, anyja vagy más hölgy) kétpercenként hívta, hogy illene már hazaténferegnie.:-) A luázsállomásnál már nem is vett fel több utast, húzott haza.

Utána meg még a luázsállomáson is dekkolhattunk, de az már egy másik történet...

Talán detty hasonlította a ramadánt a karácsonyhoz ha jól emlékszem... Szvsz tök igaza van. Nekem is olyan érzésem volt, mint amikor szenteste mindenki a családjával tölti az idejét a lakásban, az utcán alig-alig vannak. Hát a karácsonyi Bp egy csúcsforgalmas dugó ahhoz képest, ami Tuniszban volt...

Ami pedig a praktikumot illeti és más még nem írt róla: A vasúti- és buszmenetrendek megváltoznak, ritkábban járnak a luázsok is, általában a helyiek kevesebbet utaznak. Tehát ha valamilyen utazást terveztek egyénileg, akkor erre figyelnetek kell majd. Ja, és be volt zárva az összes alkoholos italt árusító bolt, ami egyébként évközben mindig nyitva van.:-(

Hosszú voltam, mint a mindenkori munkaidő, bocsi.

HB 

Előzmény: Hannibalbarkas (9806)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9806

Húha, van tavalyról!

Majd el is mesélem (ha nem sikerül rávennem A-t, hogy írjon már...), de most rohannom kell:(

HB

Előzmény: Okusaba (9755)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9805

Szia!

Pedig sajnos megvan az esélye...:-(

De bízz a legjobb variációban, hogy az esti indulást cserélik fel reggelire. Mi már egyszer nyertünk így egy fél napot Tunéziában.:-)

Előzmény: Okusaba (9749)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9804

"feltört sebes lábbal gyalogoljak napokat, heteket... háááát....nem most lesz, amikor indulunk..."

Hogy én is hozzászóljak a témához néhány napos balatoni távollét (most tessenek sajnálni:-))) után:

Szerintem éppen ez a lényege! Ahogy Okusaba írta néhány hozzászólással lejjebb, először a fizikai megterhelés jön. Azután a lelki. Pff... Ez nekem is sok lenne.

Ha belegondolok, hogy már vagy nyolc éve kezdtük végigjárni az Országos Kék Túrát (valamivel több mint 1000 km) és még csak a háromnegyedénél járunk... Érdekes, hogy én meg húszévesen sokkal hamarabb belevágtam volna a Caminoba, mint most. Öregszem, vagy mifene...:-))

Viszont tényleg lehet hogy egyszer eljön az ideje. De kocsival semmiképpen sem, olyan ez mintha a körmenet végén araszolnál a ferrariddal. :P :-)

HB

Előzmény: detty21 (9746)
detty21 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 9803

én sem értettem... :))) a kulcs sem tudom,hogy kinél van... :)) de ugy látszik, helyreállt a "rend" :))

Előzmény: Satinette (9802)
Satinette Creative Commons License 2006.08.28 0 0 9802
nincs olyan, hogy bezárni egy topicot!!!!!!
Előzmény: detty21 (9800)
Satinette Creative Commons License 2006.08.28 0 0 9801
Detty, ez a Marmaris topicban egy térkép, amolyan lábnyom, amely a bordélyházba vezet.... :O)
Előzmény: detty21 (9798)
detty21 Creative Commons License 2006.08.28 0 0 9800

ja, de most is van egy kis balhé, mert valaki tök idegen javasolta, hogy be kéne zárni a topicot, mert nincs tul nagy forgalom... :)))) egyből előkerült mindenki... legközelebb talán eszembe jut nekem is az események felpezsdítésére... hehe... :))

Előzmény: detty21 (9799)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!