Én anno szépen adagonként kinyomtattam és buszon/villamoson utazva, jelölőfilccel a kezemben olvasgattam. Elég viccesen nézhettem ki :)))
OFF
A teljesítménytúra topicban a héten értük el az 50.000-ik hozzászólást. Na ott tényleg reménytelen visszaolvasni... Van olyan, hogy 1-2 napig nincs időm benézni és annyi hozzászólás keletkezik (átlag napi 80-100), hogy kénytelen vagyok azt is így nyomtatni, mert monitoron lehetetlen végigolvasni.
Két hét múlva mennénk ki a paradicsomba haverokkal meghódítani a Sokolia Dolinát. Csingóból, a Chata Anna házból indulnánk, de szeretnénk úgy megtervezni az utat, hogy ne legyen túl hosszú és végigjárjuk a lényeges részeket :)
Tovább a zöldön, majd jobbra a sárgán. Alul a Biskuoské... pontnál tovább a sárgán, majd a kéken a köv. sárgáig (Glacká cesta), majd a piroson vissza Klastorisko és innen már tudjuk vissza az utat.
Két dolog:
Az útidőket összeadogatva kb 435perc jött ki, ami több mint 7 óra. Ismerve (elsősorban) magamat, ezt még 1.5-tel meg kell szorozni a pihik és kaják miatt, és az már nagyon soknak tűnik...:(((
Az a kérdés, hogy tudunk-e valami megoldást találni mondjuk a Csingó-Klastorisko út kikerülésére, mert az 3-4 órával megrövidítené a dolgot. Fel lehet oda kocsival menni halandóknak is?
A másik: normális ez az útvonal? Aki járt már ott, az merre ment (és milyen hosszan)?
Szerintem ez nem is tartozik a hosszúak közé. Én irogatok a Thaiföld topicba, na ott 5000 hozzászólást kéne végigolvasni, és mondjuk a fotós topicokban nem egy 10000 feletti van, a gasztronómiaikról már nem is beszélve hmmm. Szóval ez egy rövid topic ám annál hasznosabb :))
Egyébként érdemes az elejét olvasni, mert ott gyorsan előkerülnek a fontos kérdések, aztán meg az aktuális dolgokat, középen általában ismétlések vannak, de azért mindig van valami új is. Sok túraleírást találhatsz, amiből el tudod dönteni, hogy melyik túra való Nektek nehézségben, tériszonyban, gyerekekkel, fájós lábbal, stb.
Egyébként visszatérve a Podlesok ATC-re tapasztalataim szerint mindent kétszer kell megírni nekik, és akkor válaszolnak, legalábbis nálam ez volt.
Azért, ha belépsz egy topikba illik viszzaolvasni egy kicsit!
Ha lusta vagy rá, itt van századszor:
OLYAN HÁTIZSÁK LEGYEN NÁLUNK, AMELY SZABADDÁ TESZI MINDKÉT KEZÜNKET, MERT IDŐNKÉNT SZÜKSÉGÜNK LEHET RÁ!HA ÚGY ADÓDIK, NE SZÉGYELJÜNK NÉGYKÉZLÁB MÁSZNI!A CIPŐNK LEGYEN KÉNYELMES!P/9 Hernád-áttörésVissza autóbusszal, a Cingov-Spisská Nová Ves-Hrabusice-Myto útvonalon.
Jelzés: kék (2819; 11 M)-kék (2819; 22 M)-zöld (5723/a; 20 Z)- kék (2829/a; 21 M)-sárga (8737; 19 Z); idő: 255 perc; táv: 8,2 km; a (halmozott) szintkülönbség: 120 130 m.
A SzP. egyik leghíresebb, leglátványosabb túrájára indulunk, amely feltétlenül emlékezetes mindenki számára, aki végigjárja. Ez a 8,2 km-es, testileg és idegileg megterhelő gyaloglás, a visszafelé kényszerűen megteendő bármely úttal együtt több, mint kirándulás. Nagy élmény.
A Hernád-áttörés teljes hossza kb. 16 km. Ennek a legszebb részét járjuk be, ahol helyenként 300m mélyen száguld a Hernád a szakadékszerű sziklafalak között.Ha valahol érvényes, hogy a jelzett turistaútról letérni tilos, itt az!Ugyancsak rendkívül fontos a fokozott óvatosság. Még annál is elővigyázatosabban kellMozognunk, mint azt a kanyonokban kötelezően megszoktuk, hiszen ott a terep- akadályok, a létrák önmagukban figyelemre késztetnek , itt azonban ösvényünk sokszor halad látszatra veszélytelen rézsűn, ám valójában egyetlen rossz lépés, botlás elég ahhoz, hogy a mélybe csússzunk, vagy essünk.(Turista honfitársaink erről az útról e-képpen szoktak élcelődni: Jézus-Mária, ha otthon ilyen helyen meglátnak valakit, azonnal tűzoltókért és mentőkért telefonálnak!)S méghozzá itt, a Hernád-áttörésben kétirányú haladás van, tehát ügyelnünk kell a szemben jövőkre is, pedig olykor csak tenyérnyi helyen térhetünk ki.A folyónak ez a szakasza a XX. Század elejéig járhatatlan és szinte ismeretlen volt.Csak 1906 februárjában ment végig Hajtsch Béla és testvére a befagyott folyón, útjukat még abban az évben júliusban kezdetleges tutajon megismételték. A Hernád áttörés ma a vadvízi kajakosok számára minősítőhely.A Hernád-áttörés turisták számára csak 1974 óta járható, amikorra a Hegyi Szolgálat a biztosító berendezésekkel együtt kiépítette a sziklajárdákat.A podlesoki kempingből indulunk. A kék jelzést követjük. 30-35 perc alatt érjük el a Hernád-torkolatot (Hrdlo Hornádu). Az erdei sétány sziklaszirtre vezet, ennek túloldalán 5-6 méter mélységben van a folyó, rajta vashíd. Az ösvény a szirt mögött kanyarog le a hídhoz, amelyen átkelünk. Az elágazásoknál a kék jelzésen csúszós sziklákkal tarkított, keskeny ösvény minden védelem nélkül vezet a hideg vizű, sebes folyó széle fölött.
50. p; a szemközt sziklafal érzékelteti a Hernád-áttörés lényegét. 55. p; vasjárdán hágunk fel egy kis sziklára, majd utána, a lejtő végén faház tűnik a szemünkbe: Pihenő a Fehér Baráthoz.
60. p; doronglétra+ 4 láncos sziklafaltálca. Csúszik! Rögtön utána nem egyenesen megyünk tovább, hanem jobbra le korlát segítségével. 65. p; a túlsó parton barlangüreg, majd veszélyes
sziklajáró, gerendahíddal és néhány sziklatálcával. 70. p; merész percek következnek: 12-14 láncos sziklafaltálca, 5-10 méterrel a zúgó folyó felett; a középen kidudorodó, hasas sziklafalon csak homorítva, némi akrobatikával, a láncon lógva lépünk tálcáról-tálcára.
Védőkorlát nincs! Abszolút figyelem és lélekjelenlét szükséges! Mivel a sziklafaltálca-járda elején még nem látni a végét, nagyon ügyeljünk arra, hogy szemközt nem jönnek-e?
Csak egyenként, megfelelő térközzel induljunk!
83. p; a folyó jobb kanyarjában doronglétrahíd + 4 vaslépcső + 12 sziklafaltálca.
Itt ugyan magasabban vagyunk a víz felett, (kb. 10-12 m.), de lélektanilag könnyebb az átkelés, mert a sziklák nem dőlnek kifelé! A kanyar után újabb 6 sziklafaltálca.
90. p; a folyó bal kanyart ír le; , majd hirtelen lánchídon imbolygunk át a jobb partra.
98. p; jobbról kis ér fut le, rajta dlh, mellette pihenőasztal. Ez a Betyár zug.
105. p; a Hernád éles bal kanyarulatánál, a hegyomlásnál- a neve: Állandó eső utunkat olyan szikla állja, amelyet ki nem kerülhetünk, meg kell másznunk, mert- tekintettel a kőomlás veszélyére- a Hegyi Szolgálat sem szerelt fel rá sziklafaltálcákat.
Doronglétrán 38-40 lépcsőfokkal jutunk fel a szikla tetejére, majd újra le. Odafent sem tanácsos időzni,, mert alattunk a szakadék a folyóig 35-40 m mély!
118. p; hét könnyű láncos trepni, de a lánc utána folytatódik, mert az ösvény különösen veszélyes. Jól tesszük, ha a következő két vaslépcsőig szorosan a lánc mellett maradunk, mert az egy lépéssel lejjebb húzódó ösvény észrevétlenül- lekopott, síkos sziklára vezet, s onnan menthetetlenül csúszunk le a folyóba. Kapaszkodjunk! Megpróbáltatásainknak most már csakhamar vége, mivel a 130. p; táján átmegyünk egy lánchíd alat6t, jobbra fel a hídfőhöz, s alighanem pihenőt tartunk
Innen indul az egyik kanyontúra a Kolostor Szakadékon át Klástoriskóra a Vörös Kolostor turistaközpontba, a zöld jelzés mentén.
Utunkat a hídon folytatjuk, tehát ismét át a bal partra. A hídfőnél három nyelvű tábla int:
Vigyázz! Fokozott óvatosságot! Egyszerre csak öt személy mehet át! A híddal ne hintázz!
Ismét doronglétrák, sziklafalról-sziklafalra. Az út továbbra is magas meredély szélén vezet.
140. p; tiszafák mellet, morénán haladunk el, majd hasadékokkal 8+8 trepnis sziklafal;
a folyó U-kanyart ír le. 160. p; sziklafaljárda 10 tálcával. Utána jobbra lefelé menjünk a korlát mellett a 15 fokos doronglétrán. Ismét lánchíd következik: át a jobb partra.
168. p; a sárga jelzés elágazása a Zelena dolinába. Itt veszély nélkül mehetünk le a Hernád partjára. Ivóvízgyűjtő területen vagyunk!
175. p; 20-25 méteres sziklafalon lánc, vaslépcső. Ez a folyó feletti eddigi legnagyobb magasság. Itt már drótkötélkorlát is van. Kb. 50-60 méter magasságban lehetünk a víz felett.
177. p; Égbe szökő sziklafalak közti vízmosáson vashíd, s utána tábla közli: Hernád-áttörés.
182. p; ismét himbálódzó lánchíd vezet át a folyón az é. partra.
190. p; Letanovsky mlyn üdülőtelepe tisztással. A piros jelzésen az egykori szerzetesek lábanyomán a Vörös Kolostorhoz Klástoriskóra juthatunk. A régi kőhidat a németek 1944-ben felrobbantották, most vashíd van a pilléreken. A fedett falatozónál bögölyök tanyáznak!
A hídon áthaladva a déli oldalon vagyunk, sétányon megyünk, de a 205 p. táján 17 sziklafaltálcás járdára érünk. Néhány közülük a víz fölött kifelé dől, majd újabb 13 sziklafaltálca következik a szárazföld felett, (lehet, hogy oda jobb esni?), majd még 3 tálca
210. p; kiadós sziklafaljárda 27 trepnivel. Néhányon megint homorítani kell
(Találkoztam errefelé egy fickóval, akinek egy tacsikutya volt a hóna alatt, miközben két kezével a láncba kapaszkodva kifelé homorított a folyó fölött a sziklafaltálcán vagy tíz emelet magasságban. Látnotok kellett volna a rettegést, szegény kutya pofáján L.)
216. p; 8+2 láncos trepni vár ránk. Ez lélektanilag könnyebb. (Teli gatyával ki fél attól, hogy tele lesz?) 220. p; A Szűkület felett vashíd visz át az é. partra. Itt király a kilátás.
245. p; Újabb hídon át a déli partra. A Biely Potok torkolatánál a Vaskapuban vagyunk.
( Jobbra, déli irányban a zöld jelzés elvisz a patakvölgybe a Sokolina dolina kanyonjába és a paradicsomian hangulatos Klauzy nevű duzzasztott tó katlanjába,- majd Klástoriskóra is.)
A patak torkolattól a túlsó, északi part fölött uralkodó, monumentális sziklaoltár, a Tamásfalvi-kilátó felséges látványa tárul felénk.
Tovább megyünk a folyóval párhuzamos kék ösvényen, majd láncos kapaszkodóval leereszkedünk, s kis kanyarral egy vízmosás-völgy torkolatának hídján megyünk át. A Lesnica patak érkezik itt a folyóba.
250. p; A túlsó parton megpillantjuk az impozáns Ihla-tűt, a sziklafal kiugró ujját. Innen fenyvesben sétálunk tovább.
275. p; Balra vashíd, alatta a németek által felrobbantott betonhíd romjai.
5-6 perc séta után a cingovi autóparkolóba érünk. Onnan ismét vezet egy vashíd a Hernád déli oldalára, de mi a kék jelzésről balra letérünk a sárgával jelzett aszfaltozott kocsiútra, tehát már nem jobbra a folyó felé, hanem balra felfelé indulunk. Az út megkerüli a barlangüregekkel teli, alacsony sziklát, majd hangulatos fenyők és nyaralók közt enyhén emelkedve 5 perc múltán sorompóhoz és autóbuszmegállóhoz érkezik.
Innen busszal folytatjuk utunkat Spiská Nová Ves-Iglóba, onnan átszállással tovább a Hrabusice-Myto járattal, hogy visszajussunk Podlesokba a kempingbe, illetve a mellette lévő őrzött parkolóba az autónkhoz.
Amíg az autóbuszra várunk, autóbusz-végállomásnál üzleteket, gyorsbüfét találunk, az országút mentén jobbra 300 méterre kellemes étteremben tömhetjük meg pocakunkat
Körülnéztem a honlapodon (már amennyire az Explorerre optimalizált oldalakat Linuxos progikkal meg tudtam jeleníteni...) A barlangászás alapján tényleg nem lehetsz/lehettek elpuhultak. Ezt mondjuk nem is feltételeztem, mert aki a SZP-be indul, az biztos nem a kényelmes heverészés kedvéért teszi :)) Nem becsülöd alá a túrát, a Hernád áttörés szerintem egy jó nagy+élménygazdag sétának tekinthető, egyedüli nehézség a fémtálcák a tériszonyosoknak.
Ami tényleg komolyabb ügy, annak a nevében általában szerepelnek a szakadék/szurdok/völgy szavak. Na ott már érdemes erősen kapaszkodni a létrákon+a láb alá figyelni túra közben, ha nem akarsz fürdeni :) Még nagyon frissek az élmények, de biztos, hogy hamarosan visszatérünk, hiszen csak 2 hosszú és 1 rövid túrát volt lehetőségünk tenni, tehát minimum 5-6 túrányi látnivaló hátravan :)
Azt hitem , hogy már mindenki alszik. Nem akartam alábecsülni a túrát, de nagyon izgis képek vannak róla. Mi sem vagyunk teljesen elpuhultak... Nézz rá a honlapomra :)
Szia ardem Még biztos fogok kérdezni, de csak most kezdtem hozzá a szervezéshez. Sokat segitettél. (A többiek is)
Jah bocsánat, a kilométer adatok lemaradtak. Sajnos ezt sehol nem szeretik Szlovákiában feltüntetni (csak az órát) de a lábam akkori állapota és az utólagos mérések azt mutatják, hogy a Podlesok-Hernád áttörés(Kék jelzés)-Tamásfalvi kilátó(Zöld)-Podlesok (Sárga) kb. 20-25 kilométer lehetett.
A Podlesok-Sucha Bela (Zöld)-Klastorisko (Sárga+Piros)-Podlesok(Zöld+Sárga+Piros) ennél jóval kevesebb, kb. 15-18 km.
A Kyselben tett rövid kis sétánkat nem mértem le, mert csak egy fél délutánunk volt és a szakadó eső miatt eléggé siettünk, így egyáltalán nem lenne reális a táv/idő eredmény...
Köszönöm a dícséretet a képeimmel kapcsolatban :))
A Hernád áttörés szlovák neve: Prielom Hornádu, az egyik képen rajta is van a szurdok bejáratánál levő tábla, a szövege még ebben a felbontásban is olvasható. Mi egyszerre végigmentünk Podlesoktól a Tamásfalvi kilátóig (Tomasovsky Vyhlad) ez a kiírt 3-al szemben 4 óránkba telt. Onnan végig a sárga jelzésen kb. 2-2,5 óra alatt értünk vissza Podlesokra. A turisták 90%-a a Klastoriska Roklinánál kimászik a szurdokból és Klastoriskotól a széles úton jön le, így legalább 2 órával rövidíthető a túra. Mi szokás szerint másfelé mentünk, mint az átlag, mindjárt a lehető leghosszabb útvonalat kiválasztva ;)
Átlagosan úgy tapasztaltuk, hogy a nehéz/technikás szakaszokon haladva a kiírt/térképen jelzett időnél óránként kb. 20 perccel lassabbak vagyunk (persze a rengeteg fényképhez idő kell :))) Szintben haladva, vagy lefelé pedig majdnem fele idő alatt tettük meg a távot, mint ami ki volt írva. Hozzá kell tennem, négyünk közül a két srác TF-re jár, barátnőm folyton tornázik, én pedig teljesítménytúrázok, úgyhogy lehet, ezek az adatok kicsit csalnak egy "átlagemberhez" képest. Bár én esténként lefelé már csak bottal bicegve tudtam haladni a nagyon erős térdfájdalmam miatt, de még így is gyorsabbak voltunk a szintidőnél...
A barlangokról annyit, hogy a Dobsinai jégbarlangot kihagyni szigorúan tilos, de én még melegen ajánlom az Ochtinai aragonit barlangot is. Egy icipici barlang, nincs túl messzire autóval a Paradicsomtól és egészen különleges élményt nyújt az odalátogatóknak. (A Világörökség része) Ha értesz valamennyire angolul/németül, nézd meg a www.ssj.sk oldalt, itt az összes látogatható szlovákiai barlangról részletes és pontos információt kaphatsz.
Csak Dedinky-re kerestem és ide (is) jutottam hamarosan :) Köszi a rendeteg infót. Egy ismerős családdal mennénk ide és úgy látom, hogy rengeteg lehetőség van értelmes kikapcsolódásra. Érdekelne a látogatható barlangokról konkrétum, mert ott sok van ám :)) Meg olyan szállás, ami 2 családnak, de külön-külön ajánlható. Tartozékok létszáma 4.5 fő (gyerek).
Ja ! Morella képei nagyon klasszak! Ez a Hernád-áttöréses túra kb milyen hosszú (km és óra) és merre is van ez? Esetleg szlovák neve...? A két nagyobb gyerekkel nekivágnék szívesen.
A terület és a turistaútvonalak térképe (ebből minket valószínűleg a NP jobb felső negyede érint, Sucha Bela, Prielom Hornadu (Hernád áttörés), Klastonsko (Kolostorrom), esetleg Velky Sokol vagy kicsit délebbre Dedinky környéke, ja és kicsit arrébb persze Dobsina):
http://www.slovenskyraj.info/maps/
A kemping honlapja angolul és eredeti nyelven: http://holiday.sk/show/?42688649 http://www.slovenskyraj.sk/atc.html
Szallascímek (a közelben levő városok Cingov, Podlesok, Spisské Tomasovce, Hrabusice, Smizany, Hadusovce, kicsit délre Dedinky): http://www.holiday.sk/szallas/ http://www.limba.sk/hu/szlovakia/szallas/vikendhazak-szallodak- csaladi-panziok-gyogyfurdok
Látnivalók és kirándulások képei: http://www.limba.sk/hu/szlovakia/szallas/vikendhazak-szallodak-csaladi-panziok-gyogyfurdok
Nekünk ezt ajánlották, nem a legolcsóbb, de nagyon kedves panzió, viszont nem a Podlesoki oldalon van. (Mi a Podlesoki kempingbe megyünk faházba, személyesen ajánlani mást nem tudok, mert még nem voltam ott.)
szerintem annyira azért nem vészesek azok az emelkedők, 24 éves skodával bármikor el merek még indulni, és párszor meg is járta már mióta nagykorú :) Najó, volt olyan domb, ahol csak 2.-ban max. 40-el bírtam felmenni, de nem olyan hosszúak az emelkedők, hogy felfőne. Főleg nem most, nincs még sajnos 30 fokos nyár :(
2/ Április közepén a parkolásért külön nem kellett fizetni, viszont 40 Sk/fő belépőt szedtek.
3/ Mikor ott jártunk, 30.20 volt a legolcsóbb hely, ahol tankoltunk (Slovnaft kút- Filakovó/Fülek mellett) árfolyam függő, mennyire jön ki Ft-ban...
4/ Olyan útvonalat sajna nem találsz, amiben nincs hosszú/nagy emelkedő, nekünk jópár éve a 12 éves Opel-ünk ott lett hengerfejes, de nem az emelkedőktől. Legyetek türelmesek, ne hajtsátok túl a kocsit :)
8/Ahogy Szöcske is írta, a Hrabusice felé vezető úton még lehet jóval találkozni (a morella.fw.hu oldalon találsz is pár havas képet, azóta biztos olvadt még) de nem vészes, óvatosan szépen át lehet kelni rajta. A hólánc tényleg túlzás ;)
Jó utat és várjuk a beszámolót :)))
U.i: a Hernád magas vízállása esetén sem lesz vizes a cipőtök, a Sucha Belá-n viszont annál inkább :))
Angolul írtam a honlapjukon levő címre, kettőre válaszoltak, a harmadikra, amiben megkérdeztem, hogy rendben volt-e az előleg utalás, na arra már nem. Egyébként a kondíciók megegyeztek a honlapjukon találhatóval. Szerintem zargasd őket nyugodtan.
Egyébként Budapestről érdekelne az útvonal, és téligumi nélkül, mert azt már leszereltük, és Keszthelyen pihen, ami innen ugye picit messze van.
1. A Podlesoki kempingtől a a hernád áttörés felé van egy KOLIBA nevű hatalmas szocreál étterem. A minőség szerintem korrekt, és az árak is. Az adagok nem nagyok, de legfeljebb két adagot eszel :) Árban 2-300 Sk/fő biztosan elég szerintem egy átlagembernek, hogy jól lakjon.
2. Nyáron kell fizetni parkolásért, tavasszal/ősszel nem, szerintem még nincs szezon.
3. Benzin kb 230 Ft, ha kártyával fizetsz. Benzinkúton, tescoban mindenképp kártyával érdemes fizetni, 6,5-6,7 helyett 6,2 körüli árfolyamon vált a bankok többsége.
4-8. Útvonal: attól függ honnan mész :) Rozsnyó - Poprád útvonalról le lehet térni jobbra egy kis útra (azthiszem Hrabusice van kitáblázva), ott még találkozhattok hóval, de akkora emelkedő nincs, hogy lánc kellene.
Ha ezt nem vállaljátok be, akkor be Poprádra, és onnan fejből meg nem mondom mi felé (tán kassa??) kijőve hrabusice-t másik irányból nagyobb utakon is meg lehet közelíteni.
5. A kempingnél (nyáron) van kis boltocska, elég vacak, de éhen halni nem fogtok, ill. bent is van egy kocsma, ahol van péksütemény, kenyér, kolbász. Hogy a tavaszi nyitvatarásuk milyen, azt nem tudom.
6. A kemping recepcióján is lehetett váltani, és ált. a határokon is, SKK kell, de ha az utiköltséget meg esetleges tescot kártyával fizeted, akkor olyan sok pénz nem kell, akár itthon is válthatsz, akkor nincs rá gond. 10-20 fillér ide vagy oda nem sokat számít a kajapénz nagyságú tételnél.
7. konyhára én nem emlékszem, csak tűzrakóhelyre. De a kaliba olcsó és jó, nincs értelme vacakolni.
És ha volt levelük én is kérdeznék: Milyen nyelven sikerült kommunikálni velük, és milyen címen?
Nekem jó lenne előre foglalni faházat június elejére, egy mailt írtam angolul, de nem kaptam választ, már jó ideje.
Aki digitális kompakt géppel fotózik és az LCD -t szokja használni fotózáskor, esetleg megpróbálhatja helyette az átnézeti keresőt, mert olyankor ugye a fejéhez szorítja a gépet a zember, ezért a két tömeg összeadódik, és így a remegés is kisebb.
Amikre sejtem a választ:
1/ olcsóbb, mint itthon. Ha nem a legdrágább kaját eszitek kb. 300SK-ba belefér.A jellegzetes szlovák ételek olcsóbbak, bár kevesebb a hús bennük. Nagyjából egyformák az árak.
3/ kint eddig is olcsóbb volt a nafta, gondolom ez nem változott.
5/ a szlovák lapok szerint pünkösd nem nemzeti ünnep náluk. De Poprádon biztos lesz nyitva bolt.
7/ koronát hétvégén is lehet váltani Poprádon és Kassán az állomáson, a csarnokban. Januárban jobban váltották kint a forintot át, mint itthon. Eurótval szerintem nem érdekes szarakodni.
Ha marad pénz érdemes bevásárolni belöle ezt-azt valami olcsóbb helyen. Pl Poprádon a busz állomás mellett van egy nagy áruház (talán Billa?). Jó áron vannak tartós élelmiszerek, sör, sajt, édességek. 200 SK körül volt a fél literes Becherovka is.
Amikre sejtem a választ:
1/ olcsóbb, mint itthon. Ha nem a legdrágább kaját eszitek kb. 300SK-ba belefér.A jellegzetes szlovák ételek olcsóbbak, bár kevesebb a hús bennük. Nagyjából egyformák az árak.
3/ kint eddig is olcsóbb volt a nafta, gondolom ez nem változott.
5/ a szlovák lapok szerint pünkösd nem nemzeti ünnep náluk. De Poprádon biztos lesz nyitva bolt.
7/ koronát hétvégén is lehet váltani Poprádon és Kassán az állomáson, a csarnokban. Januárban jobban váltották kint a forintot át, mint itthon. Eurótval szerintem nem érdekes szarakodni.
Ha marad pénz érdemes bevásárolni belöle ezt-azt valami olcsóbb helyen. Pl Poprádon a busz állomás mellett van egy nagy áruház (talán Billa?). Jó áron vannak tartós élelmiszerek, sör, sajt, édességek. 200 SK körül volt a fél literes Becherovka is.
Hali, pénteken megyünk mi is. Azért még mindig be vagyok szarva a magasságtól, de remélem jó magas lesz a Hernád, ennek fejében viszont egész nap ázott cipőben leszünk :))))
Lenne pár kérdésem az aktuális viszonyoknak megfelelően:
1/ mennyiért tudunk egy vacsorát elkölteni fejenként és hol érdemes?
2/ mennyit kell fizetni parkolásért a Hernád áttörésnél és mennyit Sucha Belanal (Poslesokbol indulunk) most
3/ mennyi a benzin, itthon érdemes teletankolni, vagy kint?
4/ melyik mostanság, illetve Pünkösdkor a legideálisabb útvonal nagyvonalakban egy 13 éves Froddal, ami azért jól megy, de a nagy és hosszú meredekségekért nem rajong
5/ nyitva vannak-e a boltok most Pünkösd hétvégén, illetve nyitva vannak-e a közellátó egységek, éttermek, hol lehet kenyeret venni.
6/ mennyire van esély most hétvégén kint váltani, és ha van esély, akkor hol lehet, és hol érdemes és milyen valutából
7/ van saját főzöcskézésre alkalmas konyha a kempingben? mert ez nem volt tiszta a levelükből
8/ vigyünk hóláncot vagy azért az már túlzás?
egyéb okosság?
Tudom, hogy ezek közül némely kérdés már előfordult, de aktuális árakat szeretnék tudni, hogy minél kevesebb korona maradjon rajtunk.