A megrendeléskor nem voltak fotók? Vagy azokon nem az volt, amit foglaltatok? Visszafelé mennyi idő alatt értetek haza? Merre jöttetek? Tovarnik felé? Mi pénz volt a szerb pályadíj errefelé?
Nyugi, van még "igazi" hely Görögország északi részén, akár a Chalkidiki félszigeten is, vagy Thassos szigetén, persze Sarti sajna már nem az. Ha délebbre mész, akkor Kréta déli partjai is érintetlenek, Hydra szigete, meg még van egypár rész. Sarti sajnos Paralia sorsáta jutott, ez van :-(
Sziasztok! Mi is hazaértünk 2 hetes nyaralásunkból és íme egy rövid beszámoló: mivel tartottunk a MAC határon való várakozástól , így BG-n keresztül mentünk és 13 óra alatt értünk Thessalonikibe. Az út és a határátkelések teljesen eseménytelenek voltak, 2x büntettek meg gyorshajtásért, de a férjem esetében ez teljesen belefér, mindkétszer 180-al mentünk szerbiában 20 eurót, BG-ben 40-et fizettünk, de ott 50-es táblába futottunk bele. A fizetést mindkét eseten egy barátságos alku előzte meg és 100-as címleből is vissza tudtak adni. Viszont mivel hétvége volt a Thessaloniki utáni 100 valahány km-es szakaszt kb 2-3 óra alat tettük meg akkora forgalom volt, ezt még tetézte két koccanás okozta dugó az autópályán, szóval rémes volt ez a lépésben araszolgatás pár km-el a cél előtt.
Mi Vourvourouba mentünk de nem sokat időztünk ott. Az apartmanunkról kiderült, hogy egy 3x4m es szoba ahol már volt 3 ágy, ide terveztek volna berakni egy negyediket, de akkor nem tudom mi hol fértünk volna el az ágyak között. A "nappali -konyha" 2x3 m-es volt, ide szerettünk volna eredetileg száműzni 1-2 pótágyat, de 2 ember sem fért el egymás mellett ha kinyitottuk a hűtőt. A homokos part egy 1 m széles homoksávot takart, beljebb a víz köves - kavicsos volt, maga a part ronda. A vendéglátó ürge aki nekem németnek tűnt az akcentusa alapján pedig aszolut barátságtalanul fogadott, és folyamatosan utasítgatott hogy a gazebó alatt kötelező várnunk amíg kitakarítják a szobánkat. Hát nem vártunk, hanem szóltam a férjemnek, hogy van innen 30 km-re egy Sarti nevű település menjünk nézzünk körül. A part menti utcán metünk és minden ház előtt kint ültek a tulajdonosok, válogani lehetett az apartmanok között, így kivettünk 50 euróért egy földszinti 4 személyest követlenül a parton a falu vége felé eső részen, ja és szombat volt. Mondjuk Vourvourouban elbuktuk a befizetett előleget, de Sartiban annyival olcsóbban kaptuk a szállást, így nullszaldósan jöttünk ki ebből a kaladból. Hazafelé MAC felé mentünk, teljesen eseménytelen volt az út és a határátkelőknél sem kellett várakozni. Az autópálya díjjal kapcsolatban annyi, hogy nyújtani kell az 1 Eurót és kész (ezt én is itt tanultam a fórumon és bevált), a férjem nagy naívan még rákérdezett hogy mennyi? erre egyből mondta a pasi, hogy "dva Evro" én meg ráförmedtem, hogy nem mert 60 valami az 1 Euró úgyhogy tovább intett és beletörődött. Nem kell 2-t adni csak 1-et, mondjuk én beszélek oroszul úgyhogy tudok vitatkozni ezekkel az emberekkel ha kell.
Összegzésül pedig annyit hogy Satriban a magyarok népsűrűsége már meghaladja az én toleranciaküszöbömet, nem éreztem magam Görögországban, inkább olyan délre letolt Siófok kínai tucatbóvli sorral és turistakajákkal. És itt most senkit sem hibáztatok csakis a globalizációt mert így utólag elgondolkoztunk azon, hogy hova tudnánk elmenni közelre autóval kényelmesen két kisgyerekkel, és Európában nem tudok olyan helyet ami autentikus lenne, mert máshol meg az osztrákok és németek vagy a részegeskedő brittek vannak elviselhetetlen túlsúlyban a helyi lakossához viszonyítva. Mindent összevetve jól nyaraltunk a part, a tenger szép, tiszta és nagyon meleg (30-31 fokos víz), de legközelebb valam "igazi" országba mennék.
Tegnap érkeztünk haza Sartiról, ha valakinek van kérdése szívesen válaszolok. Kirándulni voltunk: Kalamitzi, Toroni, Porto Coufo, Neos Marmaras, Vourvouru, Goa beach, Narancspart. Autóval mentünk.
Még valami.Szeretnénk Thassosra átmenni,csak 1 napra, kirándulni. Volt már így valaki ott????Megéri a hosszú út vagy sem?Ha igen-- bõvebben mesélne?Elõre is KöSZI!
Ha már készítettél sok-sok digitális képet az utazásod során, és elő akarod hívatni őket, akkor a Media Markt-ban 100 kép (10x13 cm) nagyítása 21 Ft/kép.
Mi szept.14-tõl megyünk a Bellával a Sart Beach-be ! :))) Segítségeteket kérem,autókölcsönzés ügyben.Hol és kinél érdemes bérelni? 2003-ban voltunk Polycronon, 2004-ben pedig Korfun és sehol nem volt probléma,de a Sarti oldalakon sehol sem találok erre utalást,csak a motorra.Ami van az a drága nagy cége ajánlata.Elõre is köszi.
Tegnap jöttem Toroniból (ugyanolyan távolság, mint Sarti, csak Sithonia másik felén). Egyelőre csak röviden:
Lefelé: Indulás 07.12, csütörtök, 21.30 Érkezés 07.13, péntek, 11.30 Teljes idő 14 óra
Hazafelé: Indulás 07.25, szerda, 10.00 Érkezés 07.26, szerda, 24.00 Teljes idő 14 óra
Szerencsém volt, és az időtervezés is jó volt, hogy majdnem tiszta időt futottam.
Határkon maximum 10 perc várakozás (mind a 6x)
Általában betartottam a sebességi korlátokat, csak az autópályákon mentem átlagosan 140-nel. Megvártam, míg utólér egy nem helyi lakos, és 200-300 méterrel lemaradva (még látótávolság) követtem, hogy ő fusson bele a rendőrökbe.
Szerbia autópályadíj: 5+5+13+3=26 euro (így még olcsóbb, mint dínárban) Kiszámoltam itthon, szereztem fém 1 és 2 eurósokat.
Macedónia autópályadíj: 50+60 dénár, középső szakaszon nem kell, mert csak a visszafelé oldal működik. 4 eurót határon (bal oldalt) átváltani 240 dénárra.
Belgrádban nem láttam ablakmosókat (igaz, hogy kb. hajnali 4 órakor és este 6 óra volt).
Macedóniában, a határ után volt néhány koldus, ezért nem a pénzváltó postánál áltam meg, hanem kb. 200 méterrel később, ahol egy kamionparkoló volt és visszasétáltam. odáig nem jöttek el.
MioMap gyönyörűen navigált, csak nem tud áttervezni a Szerb-Macedón határon, ezért két részletben kellett tervezni.
Neos Marmarasban csütörtökönként nagy piac van, Nikitiben kicsit kisebb péntekenként. Érdemes megnézni, ruhák, gyümölcsök, zöldségek stb. vannak néhány száz méter hosszban.
Úgy tudom, az IGO és a Mio ugyanolyan térkép fájlokkal dolgozik.
Nekem feltört MioMap 3.2-m van (akit érdekel az írjon!), ami minden térképet elfogad.
Én is lelopkodtam a netről az .fbl fájlokat, de csak 2006.10-i, de ez is elvitt a Chalkidiki végébe is ( én Toronibl jöttem tegnap vissza), sőt sok földút is rajta van.
mivel kocsink nincs, buszt meg nem bírnánk ki ezért repcsivel megyünk. Még repülőteret se láttunk... ha valki tud okosságot mondani az tök yoo lenne! továbbá olyan kérdésem lenne h. a nem kézi pottyászba mik lehetnek?
pl.: fűszerek? , visszafele kagylóhéjak lehetnek? vagy elveszik
köfi!
egyik ismerősöm már mrgnyugtatott: gép még nem maradt odafenn... le fogtok jutni..
Maga a félsziget neve az Athos, kb, 1/3-áig, Ouranapoliig lehet a túristáknak bemenni. Utána kezdődnek a Kolostor Köztársaságok, ahová tényleg csak férfiak léphetnek be, sőt ha a férfi ember nem pap, akkor a görög Külügyminisztériumtól kell belépési engedélyt kérnie, amit kutatási céllal, általában 1 hétre adnak ki. Én azt hallottam, hogy még nőnemű állat sem tartózkodhat azon a vidéken. Mi elmentünk addig a pontig, ameddig lehetett: sok évvel ezelőtt már jártam itt, és akkor jóval közelebb Ouranapolishoz találtunk egy piros-fehér csíkos sorompót, onnan nem lehetett tovább menni. Most viszont nem volt sorompó és földúton lehetett közlekedni egy ideig. Már új kolostorok ásatásai folytak, ahol is volt egy behajtani tilos tábla és egy helyi rendőrautó. Ennyi volt a "határ". Itt fényképezni sem lehetett (mi azért készítettünk 2-3 fotót, mert későn vettük észre a táblát, amely tiltja). Amúgy a városkában mindenütt kint van a megállni tilos tábla, nem lehet parkolni. De van egy óriási parkoló, amely teljesen ingyenes, így teljesen korrekt. Ott leraktuk az autót és megnézhettük, amit szerettünk volna. Ajánlom figyelmébe annak, aki ott jár: a kikötőben vannak kisebb hajók, amelyek 4€/fő/retúr árért átvisznek egy gyönyörű szigetre, ahol egésznap lehet fürdőzni, jókat kajálni, sziklákon mászni stb. Érdemes egy napot rászánni, mert maga a sziget is gyönyörű, na meg persze Ouranapoli is.
Megjelenés dátuma: 2007. június 27. 08:30.00 Szerző: Győrffy Árpád
A magyar autós turisták kedvelt nyári úti céljai között továbbra is Horvátország áll az élen. Sokan szinte úgy indulnak el, mintha csak Balatonfüredre vagy Keszthelyre ugranának le egy hétvégére.
Az Athos-félsziget kolostorait a nők csak messzeről csodálhatják
Forrás: A szerző Ha azonban az Adria fizikai közelsége mellett mérlegre tesszük a barátinak éppen nem mondható étel- és italárakat, vagy a kis távolság ellenére is horribilis - 7 ezertől több mint 13 ezer forintig terjedő - autópályadíjat, könnyen arra jutunk, hogy lehet más választásunk is. Hisz akár messzebb lévő tenger mellett is találunk kellemes helyet majdnem ugyanennyiért.
Az egyik ilyen lehetőség Görögország északi része, azon belül is a Thesszalonikitől délre, délkeletre elterülő változatos domborzatú, tagoltságú Halkidiki-félsziget. A viszonylagos közelségen túl mellette szólhat az is, hogy kis távolságokon belül egymástól nagyon különböző vidékeket, lehetőségeket találunk.
Kezdjük talán a legfontosabb kérdéssel, a megközelítéssel. A Szerbián, Macedónián át vezető 1100 kilométeres út nem olcsó, hisz oda-vissza összesen mintegy 16 ezer forintba kerül az autópályadíj, ehhez jön a 40 ezer forintos üzemanyagköltség - 260 forintos átlagos benzinárral számolva - és a hazai matrica ára, így összesen közel 60 ezer forint az út. Mielőtt autóba ülnénk, gondolni kell arra is, hogy az 1100 kilométeres úton legalább néhány órát aludni is kell, ha nincsenek megfelelő váltott sofőrök.
Arról se feledkezzünk meg, hogy a júliusi hétvégéken lassíthatja a lejutást a Németországból szabadságra menő török vendégmunkások inváziója. Ezt persze kivédhetjük azzal, hogy hét közben utazunk. Hiszen eltérően Horvátországtól, a görög szállásadók nem ragaszkodnak annyira a heti fix váltáshoz, s akár héttel nem osztható számú napra is örömmel fogadnak vendéget, ha éppen van hely náluk.
A Halkidiki régió déli részét alkotó három földnyelv - Kassandra, Sithonia, Athos - mindegyike mélyen benyúlik az Égei-tengerbe. A három közül Kassandra az, ami inkább hasonlít a hangos, bulizós tengerparti üdülésről alkotott képünkhöz. Főleg a földnyelv északi részében több olyan település található, ahol a nyári szezonban mindennap hajnalig tart az élet. A strandjainak többsége homokos medrű, ahogy a középső földnyelvet alkotó Sithonián is. Bár itt is találunk élettel teli helyeket, ez a vidék inkább való a csendes pihenésre, ahogy a keleti földnyelv, Athos északi részére is ez jellemző.
Ha valaki igazán arra vágyik, hogy a világ zajától teljesen elvonuljon, annak az Athos déli részén álló kolostorbirodalmat kell választani. Az Ouranopolistól délre fekvő vidék lassan egy évezred óta gyakorlatilag önálló egyházi államként működik, amelynek függetlenségét még a török hódítók is tiszteletben tartották. Ma is csak afféle vízummal lehet egy néhány napos túra erejéig a területére lépni. Az engedélyt a férfiaknak Thesszalonikiben kell igényelni hetekkel korábban. Nőnemű lények erre a területre nem léphetnek. Arra persze mindenkinek lehetősége van, hogy sétahajóval legalább a tengerről megcsodálja a középkori kolostorokat, s ha máshol nem, a határváros kikötői tavernáiban találkozzon az átutazó szerzetesekkel.
A kellemes strandok, hangulatos szórakozóhelyek mellett Halkidikin sok érdekes kirándulási lehetőség kínálkozik. A régió központja, Thesszaloniki magyar viszonylat- ban is nyüzsgő nagyvárosnak számít, ahol a hatalmas autós és gyalogos forgalom a nyári éjszakákon ugyanúgy árad, mint napközben. Aki szereti az ókori emlékeket, itt kedvére válogathat. Olyntos, Akanthos, Afytos, Potidea vagy Arisztotelész városa, Stagira, ahol a nagy gondolkodó felfedezéseit, felismeréseit egy gyönyörű környezetben kialakított parkkal mutatják be. A félsziget egyik különlegessége a petralonai cseppkőbarlang, ahol egy 750 ezer évvel ezelőtti előember maradványait találták meg. Persze, a mai látogatót inkább a gyönyörű cseppkőcsipkék és -oszlopok látványa nyűgözi le.
Végül ne hagyjuk ki a nyaralás másik fontos kellékét, a gasztronómiát se. Halkidiki éttermeiben, kocsmáiban, büféiben különösen gazdag választékát találjuk a vidék ételeinek, mert jó földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően különböző népek étkezési szokásai ötvöződtek egybe.