Keresés

Részletes keresés

taormina001 Creative Commons License 2016.07.02 0 0 23698

Azért még citrusos kérdést is lehet itt föltenni?

Normális dolog, ha egy Citromfa július elején még nem hajt?

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23697

Igazad lehet. De ez akkor is csalás és nagyértékű károkozás.

Előzmény: beetee (23696)
beetee Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23696

Az Osmocote, és még pár gyártó meg tudja oldani a hosszú hatású oldódást, mindenféle kecmec nélkül.

Gondolom a Tintori táp is ilyen.

Az egész szezonos gyepműtrágyám is ilyen, pedig az 9 hónapig adagol.

És nem kell folyamatosan nedvesen tartani...

Itt azzal lehetett a gond, hogy nem volt tapasztalatuk az ilyen gyantázással. A gyártó honlapján sem találtam a Gramix márkanév alatt hosszú hatástartalmú terméket

http://www.fertilia.hu/gramix-npk-mutragya-csalad

De többek között erre is rákérdeztem.

Egész egyszerűen a 3-6 g/liter olyan tömény volt, hogy egyből vitte a gyökereket.

Megmaradt egy tonna cucc, és nem kártalanítottak senkit, hanem inkább nyomtattak új vignettákat..

Az mondjuk simán elképzelhető, hogy nagyon hígra keverve, és feloldva tökéletesen.. belocsolni még jó, sőt levéltrágyának is jó lehet. Ott ugyanis nem csinál visszafordíthatatlan kárt a perzselés. A levélszövet jóval ellenállóbb a gyökérnél.

De kinek van kedve kísérletezni?

Plusz senki nem adja vissza a növényeinket.

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23695

Én csak önmagamat tudom ismételni. Ez van akkor, ha hozzá nem értők fusiznak. Én még a pénzt sem sajnálom (mármint a növények értékét, mert a műtrágya maga viszonylag olcsó volt), csak a gyönyörű növényeimet...:o(

Előzmény: sjohn (23693)
zoli1122 Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23694

Hat en nem tudok ehhez mit mondani ... en ezekutan mar 3 havonta sem mernem kiprobalni, de ha valaki ugy gondolja,hogy kiprobalja,hat tessek ... jobbik esetben tuleli a fa, rosszabbik esetben kiszarad.

Előzmény: sjohn (23693)
sjohn Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23693

Valószínűleg azért, mert a Tintori 3 havonta adja ezt az adagot, ellentétben a Gramixxal, aminél havonta javasolja ugyan ezt.

Előzmény: zoli1122 (23691)
bombaba Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23692

Idézet  (http://timonil.blogspot.hu/p/blog-page_27.html):

"Az utóbbi években megjelentek a gyantázott granulált műtrágyák, melynek az alkalmazása elegendő évi három alkalommal, április elején, július elején, és szeptember közepén. Az ezeket borító gyanta rétek lelassítja a tápanyag kijutását, és megfelel ő mennyiségben juttatja azt a talajba, megakadályozva a felesleges sók telítődését a talajban. (Osmocote, Yaramilla) Ezekből a termékekből 4 gramm/liter adagolást alkalmazzunk."

Feltehetően lemásolták az összetételt és a gyantázásnak nem szenteltek figyelmet vagy nem sikerült a  Gramix gyantázása és ezzel a tápanyag kijutás lassítása. Ezért kellett módosítani az adagolást.

Előzmény: bombaba (23671)
zoli1122 Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23691

Eppen errol az olasz taprol irtam a napokban,csak nem jutott eszembe a pontos neve.....Igen, ezt a Tintori tapot hasznaltam a gramix elott 1 vagy 2 evig (pontosan nem emlekszem melyik honaptol kezdtem,es mikor fogyott el). A Tintori tapot is az eloiras szerint hasznaltam,es azzal nem volt semmi gond.

Előzmény: sjohn (23690)
sjohn Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23690

Érdekes, mert ez detto, mint a Tintori táp, de akkor ott is elírták?, mert 5-6 gramm/litert ír adagoláshoz.

http://www.ebay.com/itm/Concime-Granulare-per-Agrumi-Chicchi-di-Sole-Oscar-Tintori-Lenta-Cessione-Ferro-/301532419879?var=&hash=item0

Előzmény: beetee (23689)
beetee Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23689

?

Ott van a képen a keretezés feletti sorban.

Előzmény: sjohn (23688)
sjohn Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23688

Az összetevőkről is tudsz képet betenni?

Előzmény: mediterán64 (23684)
beetee Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23687

Jött egy autoreply.

Július 4-e után olvassák a levelet és remélem reagálnak. Addig leállás van ott.

Előzmény: beetee (23686)
beetee Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23686

Írtam a gyártónak, és feltettem nekik pár kérdést.

Ha válaszolnak, akkor beteszem ide.

Ha nem, vagy nem elfogadható a válaszuk, akkor írok egy levelet a Fogyasztóvédelemnek.

Ők hivatalból el kell járjanak.

Előzmény: beetee (23685)
beetee Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23685

Basszus.

Akkor ezzel el is ismerték a hibájukat.

Egy normális helyen legalább az első megszívatott vevőknek vissza kellett volna adni a vásárlás árát.

Az okozott kárról ne is beszéljünk.

USA-ban meg mindenféle (itt éppen jogos) traumára hivatkozva úszott volna minden vagyonuk.

Nekem ugyan csak vásárolt növények pusztultak, de azokat is régóta gondoztam, de akinek nehezen beszerzett oltóvesszőről saját keze által létre hozott, számára pótolhatatlan citrusa ment tropára, az mindenféle lelki okokra hivatkozva olyan kártérítést kapna, hogy a citrusfa.hu már rég megszűnt volna.

De a lényeg, hogy ezek után miért gondoljam azt, hogy ilyen inkorrekt céget vásárlással támogassak, és életben tartsak?

Az csak a hab a tortán, hogy legyártattak x tonnát ebből a szemétből, és a mai napig úgy gondolják eladható.

Legalább ne forgalmaznák, és kérnének bocsánatot, de nem, megy a lapítás.

Előzmény: mediterán64 (23684)
mediterán64 Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23684

Itt az eredeti címke amivel vettem. Lehet látni, hogy akkor még 3-6g/liter dózist javasoltak. Csak mikor kiégett sok növény vették le azóta 1g/literre. Annyit azért írhattak volna akkor, hogy bocs elnéztük.

Az az igazság, hogy szerintem nem volt meg a szer kötelező hatás vizsgálata. A vevők információja alapján (zúgolódás a sok kiégett citrus miatt) állították be utólag az adagolást.

Előzmény: zoli1122 (23683)
zoli1122 Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23683

"Mivel a Gramix nagyon sokféle műtrágyát gyárt nem hiszem, hogy az összetevők arányát rosszul adták meg, hanem mint minden műtrágyájuk ez is azonnal oldódó és nem lassú lebomlású lehet." Lehethogy ebben igazad van,es inkabb neked hiszek,mint Andrasnak, viszont ha igy van ahogy irod,akkor a "szakerto" vagy nen ert hozza,vagy tudatosan felrevezetett-hazudott,mert ok azt allitottak hogy lassu lebomlasu.

Előzmény: mediterán64 (23681)
zoli1122 Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23682

En biztosan tobbe nem probalkozok ezzel....valaki az elozoekben irta, hogy allitolag lehethogy nehezfemet is tartalmaz...ebbol en nem kerek, es nem reszkirozok vele. Velemenyem az,hogyha hirtelen lebomlik es eget, akkor a noveny vagy azonnal leszarad, vagy honapok utan fokozatosan kiheveri.

Előzmény: mediterán64 (23681)
mediterán64 Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23681

Elsők között vettem és használtam anno a Gramixot. Két havi lebomlásúnak ígérték és cserép mérethez kötötték az adagolást (a mostani szerintinek a négy-ötszörös mennyiségét). Három nagy fát vesztettem azon a nyáron. Először nem tudtam eldönteni, hogy a természetes tavaszi hajtásnövekedés vagy a táp az okozó, de rendkívül intenzív hajtás növekedés indult be, de a következő adag után elkezdtek sárgulni a levelek és a gyökérzet is elrohadt.

Észbe kaptak és ősztől már egyhavi lebomlásúnak hirdették és levitték 1/4-ére az adagolást (1g/liter cserép azóta a javaslatuk). Mivel a Gramix nagyon sokféle műtrágyát gyárt nem hiszem, hogy az összetevők arányát rosszul adták meg, hanem mint minden műtrágyájuk ez is azonnal oldódó és nem lassú lebomlású lehet. Emiatt égettek ki vele elég sok citrust. Nem érzékeny gyökerű növényekhez jó ez a műtrágya és most már talán ezzel a lecsökkentett dózissal (inkább a 0,5g/liter javasolnék) citrusok is kibírják ha nyáron adják nekik amikor bátran lehet sok-sok vízzel locsolni.

Előzmény: bombaba (23678)
beetee Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23680

A LIDL-ben van most dobozos trópusinövény akció.

1250 pénz és vannak kommersz citrusok.

Mondjuk nem túl nagyok, de kezdőknek ideális.

Azon meglepődtem, hogy a citromos csomagon viszont az van, hogy meyer...

Hazajött egy. Aztán meglátjuk.

zoli1122 Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23679

Jo a gondolatmeneted, lehethogy a rengeteg veletlenul belekotyvasztott foszfor az okozoja, de azt allitottak,hogy az olasz (mar a nevet nem tudom, de az eretet olasz az jo volt, es olyan osszetetellel,ami a gramix-ra is irva volt) masolatara keszult, ami aztan felresikerult....hogy a sok foszfor az okozoja, lehethogy mas veletlenul belekotyvasztott valami az okozoja, sajnos nem tudjuk

Előzmény: gáborke (23675)
bombaba Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23678

Nem vagyok az fb-n, nem követem a fejleményeket. Most, hogy szóba került a tápjuk, megkerestem, hátha változott a Gramix használata. Persze, a  régi leírást nem ismerem, de akinek van belőle, az talán össze tudja hasonlítani.

A Nápolyi lime-od terem már? Az enyém még mindig csak steril virágokat hoz.

És a Sharbati? 

Előzmény: gáborke (23676)
sjohn Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23677

Ez mennyire jó vagy nem?

Concime NPK (Mg) 13-7-13 (2,5) contenente crotonilidendiurea con boro (B), rame (Cu), Ferro (Fe), manganese (Mn), Molibdeno (Mo) e zinco (Zn) ottenuto per miscelazione a basso tenore di cloro.
13% Azoto (N) totale di cui:

3,5% Azoto (N) nitrico

6,2% Azoto (N) ammoniacale

3,3% Azoto (N) della crotonilidendiurea

7% Anidride fosforica (P205) solubile in citrato ammonico neutro e in acqua di cui:

5,5% Anidride fosforica (P205) solubile in acqua

13% Ossido di potassio (K2O) solubile in acqua

2,5% Ossido di magnesio (MgO) solubile in acqua

0,02% Boro (B) solubile in acqua

0,02% Rame (Cu) solubile in acqua

0,7% Ferro (Fe) solubile in acqua

0,2% Ferro (Fe) chelato con orto-orto EDDHA

0,18% Ferro (Fe) chelato con orto-para EDDHA

0,12% Ferro (Fe) chelato con EDTA

0,1% Manganese (Mn) solubile in acqua

0,015% Molibdeno (Mo) solubile in acqua

0,03% Zinco (Zn) solubile in acqua

Előzmény: gáborke (23675)
gáborke Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23676

Úgy tudom, már mindenkit kirak lassan a FB oldaláról, már a régi házi-nyalistáinak nagy részével is összeveszett:DD

gáborke Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23675

Én úgy hallottam maradt pár kórója a gyereknek, a többit már tacsra tette, aztán az 5 éves egyszer lefotózott növényeket mutogatja folyton.

Véleményem szerint a foszfor lehet esetleg túl sok benne, de csak tipp, más tápnál én is szívtam már a foszforral, jól kötődik a talajrészecskékhez akár évekig is túltápozás tüneteit okozhatja. Megoldása a többszöri vizes átmosása a talajnak, persze ne meszes vízzel, deszt vagy esővíz megfelelő, és persze a megfelelő nyári időszakban hogy ki tudjon száradni az erősen átmosó talaj.

Én már évek óta megoldottam a tápozás problémát, nem granulátumozok stb.  A legjobb a vízoldékony trágyák hordóba oldása, így mindig ugyanolyan koncentrációjú oldatott csinálhatunk, méghozzá olyat amilyet szeretnénk. Azóta semmi gondom nem volt tápozással, szuperül nő minden.

Ja a túl sok karbamid is kerülendő dézsás tartásnál. A rózsa meg sokkal töményebb trágyát is bír masszív a gyökere arra lehet jó a Gramix:)))

A tyúktrágyák általában mind jók, de csak időszakosan érdemes használni őket, mert a sok N-től a terméskötödés után lehullhat a termés.

Előzmény: nyanya84 (23666)
beetee Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23674

Ja, én egy e-oldalas lapot nyitottam meg, úgy látszik az volt az első verzió.

Utána jöhetett a blog, oda lett átmentve az írások nagy része.

Aztán a face.

Valamiért nincs bekedvencelve egyik sem.. :)

Pzsolt64 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23673

Nekem is van

Előzmény: exocortis (23663)
Pzsolt64 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23672

Vettem is, csak az mostanra elfogyott. Másra is használtam.

Akartam venni az idén is de nem volt erre az Agrostore- ban ahonnan vettem elötte a Tyúkanyó nevüt ajánlották helyette. Ezt raktam rá 1 hónapja és ezen irásom robbantotta a tyúktrágya vitát.

Előzmény: bombaba (23635)
bombaba Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23671

Nem látom az összeveszés jeleit.

A blogon (http://timonil.blogspot.hu/p/blog-page_27.html)

ez pont az tápozásról szóló rész, úgyis felmerült itt a topikban.

Előzmény: beetee (23668)
bombaba Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23670

"Ugyancsak ő írta, hogy nem szabad túllocsolni a növényt..:o)" - nem ettől megbízhatatlan az illető.

Nyilván nem mindegy, mikor szabad és mikor nem szabad locsolni. 

Előzmény: Törölt nick (23657)
nyanya84 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23669

Hát, mindenesetre érdekes. De ezt a műtrágyát még mindig árulják. Én mondjuk nem fogom kipróbálni, hogy kijavították-e. :)

Előzmény: beetee (23668)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!