Az alkotmánytervezet négy részből áll. Az első fejezet címe még kérdéses: vagy a Nemzeti hitvallás, vagy a Nemzeti nyilatkozat címet viseli majd. Ezt követi az Alapvetés című rész, amely egyebek mellett rögzíti, hogy hazánk neve Magyarország; majd a Szabadság és felelősség címet viselő fejezet következik az alapjogok és kötelezettségek felsorolásával; a negyedik rész Az állam, amely az államszervezetről szól.
Utolsó hszt kivéve , látom sikerült leamortizálni ezt a topikot is. De legalább nem rajtad múlt :)
Epilógus: Én első körben arra appelláltam volna hogy 2/3-al módosítsa a fidesz ami az elszámoltatás, és egyéb intézkedések stb útjában van, aztán ha a ciklus alatt is BIZONYÍTOTTAK a választóknak akkor Alkotmányozzanak is. Nem mondom hogy ne. De az első tervezet kicsit olyan lett mintha beakartak volna próbálkozni - abból vontam le bizonyos következtetéseket. Aztán lehet hogy ennek ez a módja és a sietség is a történelmi lehetőségnek szól. Ettől függetlenül még nem szabadna hogy a minőség rovására menjen. A Zágrábi példával meg akartam egy szélsőséges példát hozni , hogy mimindent hozhat még az élet - a világpolitika viharai elől nem tudunk teljességgel bezárkózni - ezért azt a "gyerekes" kitételt sem igazán értem hogy ez meg az megmásíthatalan. Arról nem is beszélve hogy mi van ha az új "Tervezet" időközben nem állja ki az idő próbáját és mégis korrekcióra (javításra) szorulna.... akkor azt hogy?
Ún. 2. tervezetet egyáltalán nem olvastam , kiváncsi leszek ebbe mi van benne ami az elsőbe nincs ? (földvagyon? , más fórumokon elég hosszú lista összejött, persze nyilván van amit nem feltétlen ezen a szinten szabályoznának)
igen, rájuk mindenkire vonatkozik az "Isten áldd meg a magyart". akkor hol a kirekesztés?"
Szólj az örökös minisztrelnöködnek, hogy rossz fotókópiát akarnak bemásolni az új alaphitvallásba. Azt hiszik, hogy ez a címe: Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból
Pedig az csak a munkverzió, mert a költő később erre véglegesítette:
Hymnus, a' Magyar népállampolgárok zivataros századaiból
miért te a himnusz első során azt szoktad érteni, hogy isten áldd meg a magyar állampolgárokat, és nem azt hogy isten áldd meg a magyar anyanyelvűeket (nemzetiséget!) ? :D :D :D beletörik ebbe a bicskád.
"akkor azok a bizonyos gyilkosok pl. mégse magyarok? vagy akkor azok, egyébként meg valamely kisebbség részei?"
Fel van neked adva a lecke! Megpróbálok segíteni. Elsőre bonyolultnak fogod találni, de hosszú az éjszaka, van időd töprengeni.
A magyar állampolgárok halmaza több nemzetiség részhalmazából áll, amelyek akár átfedésben is lehetnek egymással. A köznyelvben a "magyar" szót két jelentéssel is használjuk: jelent magyar állampolgárt, de magyar nemzetiségű embert is, a szövegkörnyezettől függően. Téged nyilván ez a kettős használat zavar meg, innen adódnak értelmezési problémáid.
Mivel a szorgalmaddal nincs baj, csak egyebekkel, látom érelmét egy leegyszerűsített rávezető táblázatnak.
1/ magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségű
2/ magyar állampolgár, aki nem magyar nemzetiségű
3/ nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségű
4/ nem magyar állampolgár, aki nem magyar nemzetiségű
Ezek alapján már el fogod tudni dönteni, hogy előfizett napilapod tízcentis, vörös és fekete nagybetűvel nyomott szalagcímében kiről kérdezik, hogy gyilkos-e.
nem mindenki magyar nemzetiségű aki magyar állampolgár. vágod pubi ? és nem attól magyar vagy nem magyar valaki hogy más minek tartja. elemi problémák vannak a gondolatmeneteiddel.
te csak így fajokban tudsz gondolkodni? cigány gyilkosok
miért, a cigány az egy faj? :o)
kezdesz belezavarodni....
ha ők meg a többiek magyarok, akkor ugye szó sincs kirekesztésről....
ha meg szerinted kireksztő rájuk nézve az "Isten áldd meg a magyart", akkor te gondolod úgy, hogy ők nem magyarok... tehát te rekeszted ki őket. amellett meg beszélj a másik topikokban az elvbarátaiddal, hogy ne magyarozzák a cigányokat.
1. nem egészen, azt mondtam, most végigolvastam az egészet. eddig csak blokkokat olvastam belőle... és kizárólag azzalkapcsolatban mondtam bármit is, amit el is olvastam.
"Valóban helye volna egy bővítésnek. ISTEN, A MAGYAROK MELLETT AZ ÁLLAMALKOTÓ NEMZETISÉGEKET ÉS NÉPCSOPORTOKAT IS ÁLDD MEG,
valóban?
valóban kirekeszted a nemzetiségeket és a népcsoportokat a magyarságból?
most lett csahossnak leírva, de úgy látszik, olvasni, az büdös..... :o)"
A Magyar Kir... Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint sok olyan állampolgár is él, aki nem vallja magát egyszerre magyar nemzetiségűnek is és más nemzetiségűnek is. Egyszerűbben is mondom: sok magyar állampolgár kizárólag magyar nemzetiségűnek tartja magát. Mivel országunkban az új, hitvallásos alaptörvény XXVII. cikke szerint minden nemzetiség államalkotó, így természetesen a magyar is az. Maga a hitvallásos alaptörvény hangsúlyozza a több nemzetiség meglétét, ezért helyes lenne, ha ugyanebben a törvényben istennek nemcsak a magyarok megáldását, de a többi államalkotó nemzetiség megáldását is előírnák. Tehát nem az összes nemzetiség megáldatása a kirekesztés, hanem az, ha a megáldási előírás kizárólag a magyarok megáldását írja elő.
"XXVII. Cikk
(1) A Magyarországon élő nemzetiségek és népcsoportok államalkotó tényezők. Minden valamely nemzetiséghez vagy népcsoporthoz tartozó magyar állampolgárnak joga van önazonossága szabad megvallásához. A nemzetiségeknek és népcsoportoknak joguk van az anyanyelvhasználathoz, a saját nyelven való egyéni névhasználathoz, saját kultúrájuk ápolásához és az anyanyelvű oktatáshoz.
(2) A hazai nemzetiségek és népcsoportok helyi és országos önkormányzatokat hozhatnak létre."
Kis János szerint átalakítják a közjogi struktúrát, leszállítják az alapvető jogok védelmi szintjét, és roppant hatalmat adnak a hatalom gyakorlóinak. Tovább »
Az államforma maradhatna akkor is köztársaság. Hiszen a címerben is ott van a királyi korona, lehetne az ország neve is királyság, attől még maradhatnánk köztársaság.
A köztársasági elnököt meg nevezhetnénk egyszerűen királynak, pusztán szimbolikus alapon, történelmi hagyományként.
Ha már a történelmi neveket és címeket akarjuk viszontlátni...
Németországban volt rá hasonló példa. Nemcsak a császárság és a náci diktatúra időszakában, hanem a kettő közötti "weimari" köztársaság alatt is Német Birodalom volt a hivatalos név. Ezért is volt a felgyújtott törvényhozási épület neve Reichstag, Hindenburg pedig Reichspräsident (birodalmi elnök) volt.
arra már fel se hívod a figyelmet, hogy a cigányokra/zsidókra ez nem vonatkozik, ergo kirekesztő az új alkotmány?
Valóban helye volna egy bővítésnek. ISTEN, A MAGYAROK MELLETT AZ ÁLLAMALKOTÓ NEMZETISÉGEKET ÉS NÉPCSOPORTOKAT IS ÁLDD MEG, MERT A MI 2/3-UNKKAL LESHETIK A PARLAMENTI KÉPVISELETÜKET.
Lehetne egy külön fejezet isten kötelezettségeiről.