Szerintem kisebb és talán sötétebb zöld is a levele, mint a normál Fairynek. Az nálam elképesztően egészséges volt, csak sajnos mikor pár évig nem tudtunk kijárni a gyerekekkel nagyon pici korukban, azt nem bírta ki, a locsolás hiányossága miatt. Tervezem, hogy veszek újra, mert igen szép és hálás. Ugyanígy járt nálunk a Queen Elisabeth, ami szintén gyönyörű és szinte elpusztíthatatlan volt, egész évben zéporozva a virágokat.
Köszönöm! Annyira aprók a levelei, nem? Még talán kisebbek, mint a rózsaszínnek. A The Fairy nálam is mindent bír, nagyon szeretem. Így gondoltam a társai telepítésére is.
Tünet: a levélen, a vesszőn, a hajtáson és a virágon figyelhetőek meg a tünetek, a kis hajtások felületén fehér, finoman hálózatos bevonat <elsődleges primer tünet, a hajtás növekedésével a micéliumból álló fehér bevonat a fejlődő hajtások leveleit is beszövi, a levelek kanalasodnak, görbülnek, a hajtáscsúcs rendszerint elszárad. Másodlagos szekunder tünet: a leveleket a fehér micélium teljesen bevonja, a levél kanalasodik, helyenként megvörösödik,hullámosodik majd elszárad. A virágbimbók micéliummal borított csészelevelei nehezen nyílnak szét, a virágok torzulnak
Kórokozó: Spaerotheca pannosa
A betegség lefolyása: a fertőzött rügyekben micéliummmal telel, ezekből a rügyekből tavasszal beteg hajtások fejlődnek. A fertőzés ezekről a hajtásokról terjed szét a szél, az öntöző és esővíz segítségével
Tünet: a levélen vannak csak tünetek, a levél színén 5-20 mm átmérőjű barnásfekete színű fokozatosan kivilágosodó közepű foltok, szegélyük csipkézett, a foltokat 1-3 mm-es sárga udvar határolja. A foltos levelek megsárgulnak majd lehullanak
Kórokozó: Diplokarpon rosae
A betegség lefolyása: fertőzési forrás a lehullott levél, amelyben a gomba micélium-sztrómával telel át. Tavasszal a rózsa alsó levelei betegszenek meg először, vegetációban kizárólag konídiumokkal terjed
Védekezés: lehullott levelek talajba forgatása, rügypattanástól kezdve rendszeres permetezés cineb, mankoceb, propineb, kaptán, kaptafol, benomil és tiofanát-metil hatóanyagtartalmú szerekkel.
Rózsarozsda
Tünet: a levélen, a hajtáson, a virágszáron és a csészelevélen alakulhatnak ki a tünetek, a levél szinén sárgászöld foltok, később a levél fonákán, a levélnyélen, a hajtáson, a virágszáron és a csészelevélen párnaszerű kiemelkedő képletek.
Kórokozó: Phargmidium mucronatum
A betegség lefolyása: fertőzési források a beteg levelek és vesszők. A levélen az uredo- és a teleutospórák telelhetnek át. Tavasszal először a bazidiospórák, majd később az ecidiospórák és az uredospórák fertőznek, nyáron a szél segítségével szétszóródó uredóspórák terjesztik a betegségek.
Védekezés: levél talajba forgatása, deformálodott vesszők eltávolítása, kémiai: kontakt hatású cineb, mankoceb vagy propineb és szisztemikus hatású oxiokarboxin / Plantvax 20 EC / vagy triforin / Saprol / hatóanyagtartalmú szerekkel.
A Saprol-t legjobb tudomásom szerint már nem forgalmazzák.
Mankoceb a hatóanyaga a Dithane-nak. Benomil pl. a Fundazol. Kaptán pl. az Othocid, a Buvicid, a Merpan.
Vagy, amiről már többször esett szó, az Amistar/Quadris/Discus nagyondrága-mindenrejó szerek valamelyike, kaptánnal keverve.
Persze, hozok. Tulajdonképpen már most is lenne, csak lent felejtettem a fényképező csatlakozóját a telken, így csak azokat a képeket tudtam feltenni, amelyeket már a telken áttöltöttem a laptopba.
Alacsony bokor, kb. félméteresre nő meg, kicsit gyengébb növekedésű, mint a sima (rózsaszínű virágú) Fairy. A virága kevésbé tömött, de mutatós, és mélypiros (vagy talán inkább vörösnek nevezhető). Elég sokat virágzik. Szerintem egyébként a betegségekre fogékonyabb, minta sima Fairy, az nálam elképesztően ellenállónak bizonyult, ez nem annyira. Tavaly nyáron csúnyán elkaptra valami fertőzés, ezért tövig visszavágtam (elégettem a beteg vesszőket), most úgy néz ki (kopp-kopp-kopp!) makkkegészséges.
A Borszék, a Szent Erzsébet, a Tündér Ilona tényleg még csak ekkora, ahogyan a képen látszik, mind tavaly őszi telepítés.
A Kaffka Margit napokon belül dugig lesz virággal, akkor lefényképezem, teljes életnagyságban, azaz -kicsiségben, mert ő nem túl magas. Még van egy pár minikém, ők lassan kezdik, hozom majd a képeket róluk is. A nagyokat mindjárt mutatom:)
Köszi:) Megyek le ma kertészetbe, ahol vettem, és megkérdezem, honnan származik. Sajnos nincs több most nekik, de hátha lesz még...
Van ebből a Fairy sorozatból ott piros és fehér is, a hagyományos rózsaszínen kívül. Azok még a múltkor nem nyíltak, de kiváncsi vagyok rájuk nagyon! Hátha azok is ilyen szépek:))
A Grand Mogul tényleg nagyon nagy! Az állóképességével ebben a sokesős időben egy kis baj van, jól ki kellett kötni egy karó mellé, és így is lassan a földön hevernek a virágok:(