Én is kivágom a rossz részeket és a magházat, kis vízzel puhára főzöm, belenyomom a botmixert, kilónként kb 80 deka cukorral jól felfőzöm a masszát, sütőpapírral bélelt tepsikbe teszem, és beteszem a lakatlan szobába, pár hét alatt kiválóan megszárad. Néha megfordítom a darabokat, és rendszeresen ellenőrzöm, hogy nem penészedik-e. Mivel az idén még nem fűtünk, lehet, hogy keményebbre kell főznöm, mert nem fog elég gyorsan száradni.
A magházban lévő rengeteg pektin miatt én egyben főzöm meg. Így kicsit sötétebb lesz talán, amin, ha zavaró, segít néhány csepp citrolé. Előnye még a pektinen kívül, hogy könnyebb a puhára főzött birset darabolni. Van, hogy olyan szép sima, hogy nem is paszírozom, hanem csak cukorral főzöm sűrűre, és mehet a formákba. Semmivel sem macerásabb, mint egy lekvár.
Kivágom a magházat és a kukacfészkeket, 8-12 darabba vágom, berakom kuktába, aláöntök egy bögre vizet és puhára főzöm.
Villával kiszedem a darabokat, a kuktában maradt levet szörpnek félreteszem, a birsdarabokat átpaszírozom. Lemérem, kilónként 70-80 dkg cukrot adok hozzá. Utána 1,2 kilós adagokban a mikróban besűrítem, kb. fél óra alatt kész egy adag. Időnként megkeverem, először 10-12 perc múlva, aztán egyre gyakrabban. Így egyáltalán nem kínlódás, bár az energiafogyasztás elég sok.
Nincs birsalmafám, de van japánbirs bokrom - már csak egy. Azon is sárgul és potyog a termés, én abból szoktam birsalmasajtot gyártani. Én csak sütibe teszem, így minden évben csak egy tepsivel készítettem, de tavaly a fiúunokáim megkóstolták, és nagy sikere volt. A lányom rámparancsolt, hogy minden fellelhető japánbirsből csináljak sajtot. Valahonnan szerezni kellene még terméseket, ezt úgysem szokta az átlagember felhasználni semmire.
Itt is arulnak mindenfele orlemenyt, mar minden meg van orolve, szaritva, feldicserve hogy mire jo, mindenfele bogyo, kereg, gyoker, a joisten se tudja mi, hogy abban lakik a hosszu, egeszseges elet titka. Szerintem direkt erre vannak kutatok akiket azert foglalkoztatnak hogy szurjek ki a mergezo dolgokat, a tobbit meg dicserjek fel es sozzak az emberek nyakaba lehetoleg jo penzert, minel dragabban, annal jobban hiszik hogy jo.
De az eredmeny azert nem olyan hu de jo szerintem, ezert aztan fennttartasokkal veszem az ilyesmit. A szolomag az biztosan jo de azt ugyis megeszem a szolovel egyutt.
Es most vissza a kerthez, a mai napon fogom megkostolni a dobalos savanyusagomat hogy hogy sikerult. Hat nagyon remelem hogy jol mert ha igen akkor en jovore mindent, de mindent magam fogok eltenni, ami kertbol valo. Most csak fagyasztott cuccaim vannak, de jovore lesz befott, lekvar, kaposzta, minden!
Milyen almak? McIntosh fajta, ez olyan puha leveses alma, ez a kedvencem, aztan a Roma, aztan az amit otthon Starkingnak neveznek, akkor a zold, sutibe valo alma, hirtelenul nem jut eszembe a neve, aztan a sarga, arra sem emlekszem, jo ha megyek egy kavet fozni mert 2 napja nem ittam, meg is latszik a hozzaszolasaimon/ hehehe/, nem igazan sok fajta van, az uzletekbe ide New York allambol hozzak, ok termelik a sok almat meg persze a helyi farmerektol veszem. Vannak kulonleges kis apro almak, szamomra utalatos vizizu keleti fajta almak, ezekkel szoba sem allok. A magyar Jonatan fajtat lattam egyszer a piacon, vettem is, finom volt de mar regota nem latom az arust.
Persze, igazad van, de a gyumolcsoket vegulis az allatoknak es embereknek teremtettek enni, nem sok igazan mergezo akadhat ha az ember nem viszi tulzasba.
A természetben inkább az a cél, hogy a magok minél jobban kicsírázzak. Sok növénynél ezt segíti, ha madarak megeszik, és áthalad rajtuk. A belsejüknek épen kell ehhez maradniuk. Az, hogy nekünk jót tesz, az egy szerencsés, de mellékes dolog.
Nem biztos! Ha a termeszet az elolenyek erositesere teremtette a benne levo jo dolgokat akkor az a gyomorsav vagy mas "savak" hatasara kioldodhat, nem? Legalabbis ugy gondolom. Mondjuk nem utazom nagyon a vitamin dolgokra, ugy ertem hogy semmifele vitamin tablettat nem szedek es soha nem is szedtem, az orvosom szerint ne is szedjek, viszont nagyon egeszsegesen etkezem csak ritkan csabulok el, /akkoris nem edessegre hanem a toportyu-szalonnara/ es eleg egeszseges vagyok. A nem tul regi multban atestem ugyan egy sulyosnak kinezo betegsegen amibol gyorsan sikerult kigyogyulni, sot feltunoen gyorsan, igy a "gondolkodo" orvosom le is beszelt barmifele vitaminszedesrol. Tehat ahogy en elgondolom hogy ha egeszseges eteleket eszem, egeszseges alapanyagokbol akkor az eleg a szervezetemnek. Tehat a szolomagot megeszem a szolovel egyutt, sot keresni fogom de csak annyit es ugy ahogy a szolovel ennem. Nem tanacs ez senkinek, csak en magamnak valahogy igy gondolom hogy jo. Egyebkent az almabol el szoktam ragcsalni az almamagot, mar volt aki ramszolt miatta pedig nem hiszem hogy mereg. Gyerekkorunkban tortuk es ettuk a barackmagot is, az edeset, attol sem volt bajunk........
Koszonom! Eddig is lenyeltem mindig a szolomagot, ezutan kulon ugyelek ra hogy olyat vegyek amiben van is mag. Nahat, aki bort keszit otthon annak tanacsos felretenni preseles utan a magot.....
"A szőlőmag az OPC leggazdagabb forrása a Föld összes növénye közül. Az OPC ez idáig a leghatásosabb szabadgyök-söprögető, ami megszünteti a szabad gyökök által okozott láncreakciókat és megakadályozza az emberi sejtek és szövetek károsodását. A szőlőmag kivonat képes áthaladni a véragy gáton és segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól. Mivel hatásosan semlegesíti a szabad gyököket, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Hasonlóképpen megelőzi a szívbetegséget és a többi olyan bajt, ami a véráramlás javításával gyógyítható. A szőlőmag kivonat segíteni tud azoknak is, akiknek valamilyen allergiájuk, izületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Ezeken túlmenően szerepe van a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében, valamint késlelteti a ráncok kialakulását. "
HA csak fele igaz, már megérte. A visszereim miatt kezdtem el. És talán mintha mostanában kevesebb gondom lenne vele.
A kipréselt szőlőből a magban gazdagabb részekből kimarkolok egy jó adagot. Jól átmosom, megszárítom. Aztán kávédarálóban kis adagokat megdarálok, és a reggeli müzlimbe teszek 1-1 kávéskanállal. Az úgyis leginkább darált lenmagból és zabpehelyből-zabkorpából áll. Két deci saját készítésű kefirbe ez a magkeverék, ízesítésnek egy kis saját lekvár.
eszembe sincs semmi ilyent csinálni a fél életem gyógyszerkutató laborban töltöttem, és gyógyszer gyárban, ezért sajnos sok szomorú égési sérülést láttam, magam csak egyszer égtem meg a kézfejem égett meg, nem mélyen irány az orvosi ott volt készenlétben mindig a hűtőben égésre való szer avval bekenték és nyoma se maradt.
Itthon ha pici égés előfordul aloevera nedvével kenem be és semmi gond nincs vele a "szer " a konyha ablakomban van egy karnyújtásnyira.
Igazabol az alma es korte, / meg mas/ szeletkeket fel is lehet fuzni cernara es kiagasztani egy szogre hogy minden iranyban erje a nap es a szel. Es csinalni valami konnyu vekony lecbol egy magasabb ladafelet amire raszogezni korbe a szunyoghalot vagy csak a tullanyagot es abba logatni. Ha en csinalnam akkor biztosan adnek egy-ket olyan orat is nekik hogy lehuzva a halot oriznem valami vaditoan forro napfenyes napon hogy a napbol is beszivjon valami izt! Lehet hogy jovore en is probalkozom valami keves probamennyiseggel..... Zoldseget mar szaritottam miutan megreszeltem, nagyon finom kis kevereket csinaltam amibol belemertem egy-egy kanallal bizonyos levesekbe, igen jo izesito volt. Iden ultettem lestyant hogy azt is keverek hozza de volt ami ki sem kelt, volt ami elpusztult.