Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1855

Hogy állják a sarat a fáid a himlővírussal? Nálad mi a helyzet ezzel kapcsolatban?

A magoncoknak valót honnan szerzed be? Csak úgy találomra, aztán szelektálsz, amikor már terem, vagy ennél tudományosabban műveled?

Előzmény: gergerg (1854)
gergerg Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1854

Szilvából nem tartok olyat amiről tudnám hogy nemes. Egy rakás jó fajta terem csak úgy magról.

Előzmény: Jani71 (1853)
Jani71 Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1853

... Nnna, az Agenit csak elfelejtettem...  Szóval az is érdekelne még...  :-)

Előzmény: Jani71 (1852)
Jani71 Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1852

Sziasztok!

Keresek Katinka és Hanita oltóvesszőt.

Mondanám még a Jojot, de nem biztos, hogy a beoltandó fa vírusmentes, így nem tudom, hogy van-e értelme próbálkozni vele, de azért ha esetleg valaki mégis tudna küldeni, azt megköszönném.

Érdeklődöm, tudnátok-e ebben segíteni.

Nekem is lesz tél végén néhány újabb fajta. Ami már úgy van, abból tudok küldeni cserébe, de a pontos fajtalistát még nem írtam össze.

A válaszokat és az esetleges segítséget előre is köszönöm!

budai2 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 1851

Az én email címem nyílvános.

Kérlek írdd meg a fizetés módját és az átvétel lehetőségeit. Nekem kicsi a kertem, 5db fa fér még el, de átveszem a 10 db-ot is, ha nincs jelentkező a maradék 5-re.

Előzmény: Puporka1 (1850)
Puporka1 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 1850

Már csak 10 db weiva keresi gazdáját. utolsó lehetőség.

Puporka1 Creative Commons License 2013.11.09 0 0 1849

Tisztelt Fórumozók. Szeretnék Csarli kollégánkon keresztül weiva alanyokat vásárolni. Egy tálcában 60 db van, és tálcát nem bontanak. Nekem ez sok, elég lenne csak a fele. Van-e köztetek valaki, akinek kellene a másik fele?

szucsl57 Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1848

A Google Drive-ra raktam fel régi gyümölcsfajták leírásait. (Ezek nagy része awww.barnaesfiai.hu oldalon volt eredetileg.)

Ha valakit érdekel írjon, és elküldöm a linkeket.

Csarli1 Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1847

Email címem publikus, Várom az emailt.

Előzmény: pacsepa (1846)
pacsepa Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1846

Szia!

Ali-bá útmutatása alapján Hozzád fordulok.

Az interneten kinéztem a csemetéket, megveszem. Az alanyokkal kapcsolatban tudsz segíteni? Természetesen nem ingyen gondoltam. Ha igen, akkor privátban folytatom.

Üdv!

Előzmény: Csarli1 (1842)
pacsepa Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1845

Értem és köszönöm!

Előzmény: Ali-bá (1843)
pacsepa Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1844

Ez a talajuntság dolog új dolog, még nam hallottam róla. Ez akkor is igaz, ha relatíve fiatal 7-8 éves fák helyére ültetem az újakat?  Nem elöregedett fákat szedek ki, hanem betegeket. Ráadásul töménytelen komposztom van, nem tudok mit kezdeni vele. Akár a gyökér kiszedése után ezzel is visszatölthetek.

Előzmény: Csarli1 (1842)
Ali-bá Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1843

A szilva helyére almát, az jó! Az őszi helyére faiskolából vett szilvát csak akkor lenne jó, ha megfelelő alanyon van. Hozass Csarlival ujratelepítéshez alkalmas szilva alanyt és azt oltsd be az általad jónak talált szilvafákról. Azokat meg ültesd az eladandó kertedbe. (Ha jól tudom Weiwa esetleg GXN 15 /?/ alanyra lehet szilvát oltani.)

Előzmény: pacsepa (1841)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1842

Ami megfelelne az újratelepítésre, olyan alanyon nem találsz szilvát. Talajuntság miatt kifog pusztulni, vagy jobbik esetbe, csak vegetál a fa. Weiwa, Wavit, GXN-15 Gf-677 Ishtara, ezek felelnek meg újratelepítésre.  

Előzmény: pacsepa (1841)
pacsepa Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1841

Hétvégén vágom ki a régi szilvahimlős szilvafámat és egy szintén beteg őszibarackot (Champion).

Most rögtön teszek is a helyükre másikat. A szilva helyére egy almát, az őszi helyére kerül a szilva. Utóbbira két fajta nyerte el a tetszésemet, legalábbis az elmúlt kb. két hétben igyekeztem alaposan körbejárni a témát, itt is feltettem a tárgyban kérdést.

1.

A győztes két fajta a Topend Plus és a Jojo szilva lett. Mi a véleményetek arról hogy most mind a két gyökeres csemetét beszerzem és a kettő közül csak az egyiket hagyom meg, a másikkal átoltom a megmaradó felét?

2.

Ha életképes az elgondolásom, akkor van-e jelentősége, hogy melyiket hagyom meg, és melyik lesz amivel átoltok? Vagy ez csak a most megvásárolt oltvány fajtájától függene?  Ennek aztért van jelentősége, mert a "kiválasztott" kerül a végleges helyre, a másikat egy másik ingatlanomra teszem, amit valószínűleg eladok. A gyümölcsöt saját használatra termelem, elsősorban frissen fogyasztjuk, a maradékot szétosztjuk, kisebb részben lekvár lesz belőle. Ez a két fajta azért is nyerő, mert ha jól látom éppen jól jön ki, a harmadik ingatlanomon lévő idei telepítésű Casanska Lepoticával, mind a három máskor érik.

3.

A csemetéken feltüntetik az alanyt is. ha van jelentősége a szempontomból, akkor melyek a legjobb alanyok? A talaj homokos, lejjebb kissé márgás, de a helyi adottságok miatt nem száraz (locsolt).

A most kivágásra kerülő Beszterceivel jól ráfaragtam, 5. éve kezdett el rendesen teremni és még egészen jó a hozam, bár rengeteg le is hullik. Ugyanakkor már sikerült megfertőznie másik két fát (őszit). A többi fámat (nektarin, őszik, kajszik) féltem. Sajnos nem számoltam a helyi körülményekkel, nagy a fertőzési nyomás, a környező kertek gondozatlanok.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Csarli1 Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1840

Azért még pár darab elfér, igaz már 1100 db-nál járok. Milyen érdekel?

Előzmény: mjos (1839)
mjos Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1839

Gyorsan elfogyott:) Körtéből nincs felesleged?

mjos

Előzmény: Csarli1 (1838)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1838

Már elfogyott mind.

Előzmény: pacsepa (1835)
emendasajt Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1837

A Google fordító nálam nem ér semmit. Itt-ott fordít le egy két szót elvétve, a többit ugyanúgy írja le.

A Google Chrome böngésző viszont tökéletesen fordít.

Előzmény: alfi13 (1836)
alfi13 Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1836

A Google fordító szépen le tudja foordítani csak másold be a szöveget.

http://translate.google.hu/

Előzmény: pacsepa (1835)
pacsepa Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1835

Szia!

Nem találtam ungarise nyelven semmit róla, lefordítanád, vagy leírnád a jellemzőit?

Köszi!

Előzmény: Csarli1 (1834)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1834

Egy újabb s...fej nem fizette ki az árút, így 20 db megrendelt Bleck Bauet szilva feleslegesé vált, mivel ebből a fajtából én is hozok magamnak ezért már nem tudom elültetni a felesleget, mert nincs több helyem.

http://www.battistinivivai.com/sito/home_page/prodotti/fruttiferi/susino/black_beaut Itt van leírás róla

Virágzás a lepotikával egyidőben.

masterflash Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1833

Szerintem ez nem egyértelmű, nekem az jött le belőle, hogy a fertőzés veszély miatt nem ajánlatos, ugyanoda ültetni a rezisztenset sem.

A fertőzött fából indult az okfejtés, így erre lehetett következtetni belőle.

"Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem feltétlenül jó választás ugyanoda egy másik (akár rezisztens is) szilvafa ültetése, többünk véleménye szerint se. Valami nem csonthélyas helyénvalóbb lenne. 

A döntés a te kezedben van."

Előzmény: emendasajt (1831)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1832

Mivel valószínű, hogy Magyarországon lett vásárolva a Jojo, ezért az alanya 99 %-os biztonsággal kijelenthető, hogy mirabolán, ami alkalmatlan az újratelepítésre.

Előzmény: emendasajt (1831)
emendasajt Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1831

"Azt írta a kolléga, hogy többek véleménye szerint sem szabad a fertőzött fa helyére ültetni az ellenálló fajtákat sem."

Már elnézést, de én nem ezt írtam!

Én úgy fogalmaztam, hogy többünk véleménye szerint sem feltétlen jó választás pl. szilva helyére szilvát, alma helyére almát, stb... ültetni még ha esetleg rezisztens fajta is, de a talajuntság végett, és nem a fertőzöttség miatt!!!

Egyébként lehet ültetni, csak nem tanácsos. Csonthéjas után második faként pl. almatermésű javasolt!

Tessék figyelmesebben olvasni!

Előzmény: masterflash (1829)
pacsepa Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1830

Valószínűleg akkor én fogom tesztelni ezt történetet, mert a jövő héten szedem ki a himlős szilvafát. Hely híján ugyanoda megy a jojo, már ha sikerül a jövő héten szereznem Budapesten, vagy a környékén.

Előzmény: masterflash (1829)
masterflash Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1829

Ezt én is így tudom, de ha elolvasod, amire válaszként írtam, akkor fogod látni, hogy miért bizonytalanodtam el!?

Azt írta a kolléga, hogy többek véleménye szerint sem szabad a fertőzött fa helyére ültetni az ellenálló fajtákat sem.

Nekem a beteg szilvafa körül mindenhol mirabolán jön a földből, és semmi bajuk sincsen, és dögivel teremnek is.

Nem tudom, hogy a jojo mit fog szólni, mindenesetre kiszedtem, és megcseréltem egy almafával, de így se nagyon került távolabb, talán 4 m-re van a kivágottól.

Előzmény: Jbori (1828)
Jbori Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1828
Előzmény: masterflash (1826)
Jbori Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1827

Az egyetlen szilvafajta a Jojo amelyik nem fertőződik, és nem fertőz. Már sokszor volt szó róla, nézz utána!

Előzmény: masterflash (1826)
masterflash Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1826

Ez ellen a vírus ellen nem lesz megoldás védekezés terén?

Vírus ellen nem létezik vegyszeres védelem egyáltalán, vagy csak erre nem találtak még semmit?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!