Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Mondanám még a Jojot, de nem biztos, hogy a beoltandó fa vírusmentes, így nem tudom, hogy van-e értelme próbálkozni vele, de azért ha esetleg valaki mégis tudna küldeni, azt megköszönném.
Érdeklődöm, tudnátok-e ebben segíteni.
Nekem is lesz tél végén néhány újabb fajta. Ami már úgy van, abból tudok küldeni cserébe, de a pontos fajtalistát még nem írtam össze.
A válaszokat és az esetleges segítséget előre is köszönöm!
Kérlek írdd meg a fizetés módját és az átvétel lehetőségeit. Nekem kicsi a kertem, 5db fa fér még el, de átveszem a 10 db-ot is, ha nincs jelentkező a maradék 5-re.
Tisztelt Fórumozók. Szeretnék Csarli kollégánkon keresztül weiva alanyokat vásárolni. Egy tálcában 60 db van, és tálcát nem bontanak. Nekem ez sok, elég lenne csak a fele. Van-e köztetek valaki, akinek kellene a másik fele?
Az interneten kinéztem a csemetéket, megveszem. Az alanyokkal kapcsolatban tudsz segíteni? Természetesen nem ingyen gondoltam. Ha igen, akkor privátban folytatom.
Ez a talajuntság dolog új dolog, még nam hallottam róla. Ez akkor is igaz, ha relatíve fiatal 7-8 éves fák helyére ültetem az újakat? Nem elöregedett fákat szedek ki, hanem betegeket. Ráadásul töménytelen komposztom van, nem tudok mit kezdeni vele. Akár a gyökér kiszedése után ezzel is visszatölthetek.
A szilva helyére almát, az jó! Az őszi helyére faiskolából vett szilvát csak akkor lenne jó, ha megfelelő alanyon van. Hozass Csarlival ujratelepítéshez alkalmas szilva alanyt és azt oltsd be az általad jónak talált szilvafákról. Azokat meg ültesd az eladandó kertedbe. (Ha jól tudom Weiwa esetleg GXN 15 /?/ alanyra lehet szilvát oltani.)
Ami megfelelne az újratelepítésre, olyan alanyon nem találsz szilvát. Talajuntság miatt kifog pusztulni, vagy jobbik esetbe, csak vegetál a fa. Weiwa, Wavit, GXN-15 Gf-677 Ishtara, ezek felelnek meg újratelepítésre.
Hétvégén vágom ki a régi szilvahimlős szilvafámat és egy szintén beteg őszibarackot (Champion).
Most rögtön teszek is a helyükre másikat. A szilva helyére egy almát, az őszi helyére kerül a szilva. Utóbbira két fajta nyerte el a tetszésemet, legalábbis az elmúlt kb. két hétben igyekeztem alaposan körbejárni a témát, itt is feltettem a tárgyban kérdést.
1.
A győztes két fajta a Topend Plus és a Jojo szilva lett. Mi a véleményetek arról hogy most mind a két gyökeres csemetét beszerzem és a kettő közül csak az egyiket hagyom meg, a másikkal átoltom a megmaradó felét?
2.
Ha életképes az elgondolásom, akkor van-e jelentősége, hogy melyiket hagyom meg, és melyik lesz amivel átoltok? Vagy ez csak a most megvásárolt oltvány fajtájától függene? Ennek aztért van jelentősége, mert a "kiválasztott" kerül a végleges helyre, a másikat egy másik ingatlanomra teszem, amit valószínűleg eladok. A gyümölcsöt saját használatra termelem, elsősorban frissen fogyasztjuk, a maradékot szétosztjuk, kisebb részben lekvár lesz belőle. Ez a két fajta azért is nyerő, mert ha jól látom éppen jól jön ki, a harmadik ingatlanomon lévő idei telepítésű Casanska Lepoticával, mind a három máskor érik.
3.
A csemetéken feltüntetik az alanyt is. ha van jelentősége a szempontomból, akkor melyek a legjobb alanyok? A talaj homokos, lejjebb kissé márgás, de a helyi adottságok miatt nem száraz (locsolt).
A most kivágásra kerülő Beszterceivel jól ráfaragtam, 5. éve kezdett el rendesen teremni és még egészen jó a hozam, bár rengeteg le is hullik. Ugyanakkor már sikerült megfertőznie másik két fát (őszit). A többi fámat (nektarin, őszik, kajszik) féltem. Sajnos nem számoltam a helyi körülményekkel, nagy a fertőzési nyomás, a környező kertek gondozatlanok.
Egy újabb s...fej nem fizette ki az árút, így 20 db megrendelt Bleck Bauet szilva feleslegesé vált, mivel ebből a fajtából én is hozok magamnak ezért már nem tudom elültetni a felesleget, mert nincs több helyem.
Szerintem ez nem egyértelmű, nekem az jött le belőle, hogy a fertőzés veszély miatt nem ajánlatos, ugyanoda ültetni a rezisztenset sem.
A fertőzött fából indult az okfejtés, így erre lehetett következtetni belőle.
"Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem feltétlenül jó választás ugyanoda egy másik (akár rezisztens is) szilvafa ültetése, többünk véleménye szerint se. Valami nem csonthélyas helyénvalóbb lenne.
Mivel valószínű, hogy Magyarországon lett vásárolva a Jojo, ezért az alanya 99 %-os biztonsággal kijelenthető, hogy mirabolán, ami alkalmatlan az újratelepítésre.
"Azt írta a kolléga, hogy többek véleménye szerint sem szabad a fertőzött fa helyére ültetni az ellenálló fajtákat sem."
Már elnézést, de én nem ezt írtam!
Én úgy fogalmaztam, hogy többünk véleménye szerint sem feltétlen jó választás pl. szilva helyére szilvát, alma helyére almát, stb... ültetni még ha esetleg rezisztens fajta is, de a talajuntság végett, és nem a fertőzöttség miatt!!!
Egyébként lehet ültetni, csak nem tanácsos. Csonthéjas után második faként pl. almatermésű javasolt!
Valószínűleg akkor én fogom tesztelni ezt történetet, mert a jövő héten szedem ki a himlős szilvafát. Hely híján ugyanoda megy a jojo, már ha sikerül a jövő héten szereznem Budapesten, vagy a környékén.
Ezt én is így tudom, de ha elolvasod, amire válaszként írtam, akkor fogod látni, hogy miért bizonytalanodtam el!?
Azt írta a kolléga, hogy többek véleménye szerint sem szabad a fertőzött fa helyére ültetni az ellenálló fajtákat sem.
Nekem a beteg szilvafa körül mindenhol mirabolán jön a földből, és semmi bajuk sincsen, és dögivel teremnek is.
Nem tudom, hogy a jojo mit fog szólni, mindenesetre kiszedtem, és megcseréltem egy almafával, de így se nagyon került távolabb, talán 4 m-re van a kivágottól.