Keresés

Részletes keresés

Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.03.04 0 0 9781

Szűkösebb és téli napokra gondolva érdemes feldolgozni a

nyári, lehetőleg vegyszermentes termelésből származó gyümölcsök egy részét.

 

Az adalékanyag-mentes és egyszerű, tiszta és praktikus befőzés módja a következő:

 

1. A befőttesüvegeket sima mosogatóvízzel alaposan elmossuk. (semmiféle hypóra és

sósavra stb. szükség nincs. Nem kell csírátlanítani az üvegeket!)

2. A letisztított és megmosott gyümölcsöket belehelyezzük az üvegekbe, óvatosan, de

alaposan megnyomkodva a tetejét, hogy minél több férjen (mivel befőzés közben

össze fog esni). Vízre és semmilyen egyéb adalékanyagra nincs szükség. Az üvegeket

sima gyümölcs- vagy zöldséglével is felönthetjük. Hagyjunk kb. 1-2 cm-t az üveg

tetejétől.

3. Jól, de nem túl erősen rácsavarjuk a szintén megtisztított, rozsda-, és sérülésmentes

fedőket.

4. Egy nagy, lehetőség szerint nem túl mély főzőedényt addig töltünk vízzel, hogy az

abban elhelyezendő üvegek nyaka a fedő alatt még szabadon maradjon. A fazekat

tűzhelyre tesszük és belehelyezzük az üvegeket. (szoktak újságpapírt tenni a fazék

aljára, ezzel megakadályozva az üvegek és a zománc sérülését)

5. A vizet felfőzzük és kb. fél órán át forrni hagyjuk.

6. Kikapcsoljuk a tűzhelyet és néhány óra múlva leellenőrizzük, hogy jól sikerült-e a

befőzés. Ha ellenőrzőkupakkal dolgoztunk (aminek a középső része bontás után

kidomborodik) és azt behúzta a vákuum, akkor az biztosan jó lesz. Ha sima kupakkal

dolgoztunk és a kupak nem túl erős csavarásra stabilan megmarad a helyén, akkor az

is jó lesz. Ha a befőzési idő vagy valamilyen egyéb ok miatt kételyünk van a sikerrel

kapcsolatban, nyugodtan forraljunk a vizen még egyszer (pótoljuk az előző főzés

során elpárolgott vizet.) Ez a dupla forralás dupla biztonságot ad, de idővel a

rutinszerzés során rá fogunk jönni arra, hogy nagyon kevés idő alatt és nagyon kevés

bajlódással könnyedén nagy mennyiségű gyümölcsöt vagy akár zöldséget tehetünk el

ezzel a módszerrel.

 

A módszer előnyei:

 

1. A falra, tűzhelyre soha egyetlen csepp lekvár vagy gyümölcsdarab nem kerül.

2. Nagyon tiszta az eljárás. Mosogatnivaló sincs utána.

3. Gyors.

4. Cukor és semmi egyéb nem kell hozzá. Természetes.

További tippek:

1. Paradicsom elrakásakor először forrázzuk le a paradicsomot és szedjük le a héját, majd

helyezzük üvegekbe egyben vagy szeleteljük igény szereti darabkákra. A

paradicsomot télen sok ételféleséghez, többek között olaszos tésztákhoz használhatjuk.

A kisebb, sárga vagy piros körte alakú és koktél paradicsom héját nem kell

eltávolítani.

2. A lédús gyümölcsökhoz semennyi víz hozzáadása nem szükséges az üvegbe, de

esetleg alma, körte és más, kevésbé lédús termés elrakásakor tehetünk pici vizet a

biztosabb eredmény elérése érdekében (ugyanis ez a víz fogja tudni átadni a hőt az

üvegben lévő termésnek.) Gondos, figyelmes befőzésnél azonban még erre a vízre

sincs szükség.

3. Lekvár készítése ezzel a módszerrel kevésbé lehetséges, de ha érett a gyümölcs, pl.

sárgabarack, magától szétesik és lekvárszerű állagúvá válik majd, tehát pl. kenyérre

feltehető lesz télen.

4. A cseresznye, meggy, őszibarack (ezt hámozni kell), szilva sok levet enged a befőzés

során. Ne adjunk hozzá vizet, hogy a befőtt minél édesebb legyen. Az így nyert lé

meglepően ízletes és édes.

5. Ne felejtsünk el elrakni sárgadinnyét, padlizsánt, borsót, kukoricát sem! ☺

Kísérletezzen bátran és fejlessze tovább módszerünket! Régen celofánnal, szalicillel, olajjal,

nátrium-benzoáttal, hypóval, sósavval bajlódtunk, mire rájöttünk, hogy ezek csak feleslgeges

aggodalmak voltak. A fenti eljárással eltett gyümölcs, gyümölcslé (többek között must!) és

zöldség vagy zöldséglé rendkívül jól eláll.

 

A menny áldását kívánjuk kísérletezéseire!

Meglátja, sok örömben lesz része!

 

További kérdéseit küldje el az info@veganet.hu e-mailcímre...

:-)

Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.02.21 0 0 9780

És mit szísz hozzá...?

Előzmény: NattyDread (9779)
NattyDread Creative Commons License 2011.02.20 0 0 9779

Mindazonáltal én most kirántom a dugót egy Sauska Villányi Rosé nevű oinosból, oszt jól megiszom! ;o)

Előzmény: 0101011 (9778)
0101011 Creative Commons License 2011.02.02 0 0 9778

Ennek a kérdésnek 0 jelentősége van.

Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.30 0 0 9777

Én nem tAgadtam, hogy az oinos jelölhet részegítő italt is...

Előzmény: biblikus (9774)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.30 0 0 9776

9746...

;-)

Előzmény: biblikus (9775)
biblikus Creative Commons License 2011.01.28 0 0 9775

a 9721-re várom a választ

Előzmény: biblikus (9745)
biblikus Creative Commons License 2011.01.28 0 0 9774

a 9636 ban már leírtaírtam, hogy mi a hejzet a bórral a görög íratokban : tehát a Kánai menyegzőnél használt bór szó van használva a Mát24:49 ,Apcs2:15 ,Luk 12:45 ,és az 1Tesz5:7 ezekenn a helyeken a biblia részegitő italról beszél ,

Előzmény: biblikus (9705)
biblikus Creative Commons License 2011.01.28 0 0 9773

CSAK KÁVÉZÓ ADVENTISTÁK

Előzmény: Tafkó Birgut (9768)
biblikus Creative Commons License 2011.01.28 0 0 9772

DE NEM HASHAJTÓ MUSTOT HANEM AZ ÖRM BORÁT

Előzmény: Tafkó Birgut (9771)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.28 0 0 9771

"Jézus ui. új bort, kínál"

 

Vagyis erjedetlen szőlőlét...

Előzmény: Báthory Ödönke (9770)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2011.01.28 0 0 9770

EGW nevű istened  kínálja a szőlőlöttyöt. Hát, ez rendkívül kellemetlen, Jézus ui. új bort, kínál....

 

b

Előzmény: Tafkó Birgut (9769)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.28 0 0 9769

Hasika nevű istened  kívánja az óbort. Hát, ez rendkívül kellemetlen, Jézus ui. új bort, azaz erjedetlen szőlőlét kínál....

Előzmény: Báthory Ödönke (9767)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.28 0 0 9768

Két nagy csalódás fog érni: az egyik, hogy nem lesz ott malaczpecsenye, sem pálinka, a másik, hogy a drogpropagálók sem lesznek ott...

Előzmény: NattyDread (9754)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2011.01.28 0 0 9767

Szőlőlöttyöt az EGW nevű istened kínál. Eküdözni pedig nem szoktam.

 

b

Előzmény: Tafkó Birgut (9766)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.27 0 0 9766

Jézus újbort (erjedetlen szőlőlét) kínált, bár Te az óborra eküdözöl...

:-(

Előzmény: Báthory Ödönke (9765)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2011.01.27 0 0 9765

Jézus nem szőlőlöttyöt kínál, hanem letisztult bort. Újat.

 

b

Előzmény: Tafkó Birgut (9764)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.27 0 0 9764

Te élteted az óbort. Jézus az újat(=erjedetlen szőlőlét) kínálja...

Előzmény: Báthory Ödönke (9763)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2011.01.27 0 0 9763

Aki a letisztult bort nevezi löttynek, az magáról állít ki bizonyítványt mind ízlésbelileg, mind erkölcsileg, pláne hogy emellett még az óbort élteti, persze Jézus figyelmeztetett, hogy az emberek aszongyák, hogy az óbor a jobb, bár Ő az újat kínálja...

 

b

Előzmény: Tafkó Birgut (9759)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.27 0 0 9762

Én épp annyit tánczolok, mint Pál. Egy lépéssel sem többet. Igaz, nem is kevesebbet...

Előzmény: Jéhu74 (9752)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.27 0 0 9761

A násznagy szerint akkor hozták, a jobbik bort, amikor a rosszabbikat szokták. Az penig ittasodás után volt szokásban...

Előzmény: Jéhu74 (9753)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.27 0 0 9760

?

Előzmény: Báthory Ödönke (9758)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.27 0 0 9759

Aki az erjedetlen szőlőlét nevezi löttynek, az magáról állít ki bizonyítványt mind ízlésbelileg, mind erkölcsileg, pláne hogy emellett még az óbort élteti, persze Jézus figyelmeztetett, hogy az emberek aszongyák, hogy az óbor a jobb, bár Ő az újat kínálja...

Előzmény: Báthory Ödönke (9757)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2011.01.27 0 0 9758

Én meg azt, amit neked az EGW nevű istened vizionál Jézus természeteként.

 

b

Előzmény: Tafkó Birgut (9756)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2011.01.27 0 0 9757

AKkor már mérjünk egyenlő mércével. Ha neked az oinos lötyi, akkor a szőlőlé is lötyi. Tehát előtte erjedt bort ittak, majd amikor megittasodtak, akkor Jézus erjedetlen löttyöt adott nekik.

 

b

Előzmény: Tafkó Birgut (9751)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.01.27 0 0 9756

Én csak azt vetem meg, amit has nevű istened vízionál az Úr lakomájaként...

Előzmény: NattyDread (9754)
Jéhu74 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9755

Igazad van nem kell neki sem a Szent Lélek keresztség, sem az Úr lakomája, akkor van-e értelme törni magát az embernek a Mikalért, leverem a port a billentyűzetemről, oszt jónapot!

Előzmény: NattyDread (9754)
NattyDread Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9754

Szerintem hagyd. Ha a csávó megveti azt a lakomát, amit a Seregek Ura készített, akkor kint marad, oszt jónapot! Nem erőszak a lakoma! :oD

Előzmény: Jéhu74 (9753)
Jéhu74 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9753

A közszájon csak az a) verzió forog, azzal különbséggel hogy Jézus nem lötyit adott, hanem jó bort. Nincs valami lötyedtségek, hogy azt sem érted, amit a bibliában olvassol.

A b, és c, verziót az adventisták között terjeng első sorban.

Amúgy a fővély próblémája az volt, hogy elöbb kapták a rossz bort, és utána a jó bort.

Jézus esküvőre jó borrá változtatta a vizet.

 

Ésa. 25,6
És szerez a seregek Ura minden népeknek e hegyen lakodalmat kövér eledelekből, lakodalmat erős borból; velős, kövér eledelekből, megtisztult erős borból;

 

:))

Előzmény: Tafkó Birgut (9751)
Jéhu74 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9752

Táncolhattok a dicséret közben Isten tiszteleten, és felmelhetitek a kezeiteket az Úrnak?

Te vádlod őket, azért mert bort fogyasztottak! És ezért úgy állítod be azokat akik bort fogyasztannak, hogy lakoholisták! Szögletes Mikalka!

Előzmény: Tafkó Birgut (9743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!