Semmi szükség a drótkefézésre, azzal csak árthatsz a szölönek, mert sérülhet a törzs, tönkreteheted az esetleges alvórügyeket. Ha normális a növényvédelmed egész évben, akkor nincs annyi és olyan kártevö/kórokozó, ami megbújhat a kéreg alatt.
Ha kiszeded az egész tökét a talpgyökereivel együtt (csákánnyal kell alányúlni, kb. 30 cm mélyen), akkor esca után nyugodtan ültethetsz új tökét, mert nem a talajon át fertöz. A tömény hypo helyett nyugodtan használhatsz hypós vizet.
Az a legnagyobb gond az escával, hogy évekig lappanghat, ezért se tudja senki biztosan, hogy hogyan lehet átvinni egyik tökéröl a másikra.
Sajnos esca lesz múlt évben ilyenek voltak a levelei..
Még egy kérdés..ha drótkefézem a szőlők törzseit az elég vagy drasztikusabb megoldást válasszak..nyilván ezt a fertőzött szőlőt kiásom és elégetem a helyére 1-2 évig nem ültetek szőlőt..a szerszámok tömény hypóba mártva hogy ne vigyem át a fertőzést.
Csakis rozsdamenteset, minden mást felejts el. Garat mindenképp legyen rajta, mert ha nincs, akkor a bogyózó lesz a szük keresztmetszet a feldolgozási folyamatban. legyen hozzá kerék is, anélkül nehéz mozgatni. Nekem valami olasz van, meg nem mondom, milyen márka, az egriektöl (inter-ker?) vettem még 2003-ban, azóta csak egy pár forintos müanyagcsapágyat kellett cserélni rajta, mert egy odaszorult szölömagtól elkopott, de azóta semmi gond vele, leszámítva, hogy idén kell a szimeringet cserélni rajta (szintén egy müanyag bigyula).
Ezt hogy érted hogy én vagyok az aki nem metszette meg? Többször írtam a fórumba, de senki se írta, hogy rosszul csináltam volna..pedig biztos kérdeztem mia teendő vele,több helyen mondtak hogy nem kell sztem ahol rendeltem is..de lehet hogy rosszul emlékszem. Mindegy. Szerintem orvosolható. Nem vagyok szőlősgazda,egy anyuka vagyok aki elültetett pár tőke szőlőt,a családjának, nem fogok hencegni, azt viszont elismerem hogy immel-ámmal tudom csinálni, ebbe most nem megyek bele, hogy miért,de én ezt tudtam amikor elültettem,hogy ez így lesz..de inkább vagyok őszinte, és akkor aszerint tud valaki segítséget nyújtani, mert annak nincs értelme hogy azt írom, hogy tele vagyok idővel és egész nap a szőlőben tudok majd lenni. Viszont nagyon nehéz eligazodni, az ember összezavarodik, mert mindenki mást ír..az egyik kibontja a csirkét, a másik nem..az egyik metszi már, a másik nem..próbálok valakiben megbízni,de elég nehéz. Mindenesetre köszönöm szépen aki hozzá tudott szólni, neked is,érzem a segítő szándékot, biztos lesz amit elrontok,amit nem jól csinálok, a lehetőségeimhez képest utánajárok.
Ja, te vagy az, aki most az összel úgy ültette el, hogy nem vágta vissza? Amint lehet, (eltünik a hó a tökék körül) egyböl vágd vissza összesen 2 db rügyre. A sebeket pedig kend be faseb-kezelövel. Ha van homokod, akkor azzal csirkézd fel.
A thiovit legkorábban 4-6 leveles állapotban jöhet.
A 2-3 permetezés teljességgel fölösleges és értelmetlen pénzkidobás, mert a szölöt megvédeni vele nem tudod, amennyiben jön a fertözés, max azt éred el, hogy a betegségek ellenállóak lesznek azon szerek ellen, amiket használsz. Ha csak ímmel-ámmal csinálod, akkor nem tudsz megbirkózni a feladattal. Én sok szöllösgazdát látok hencegni azzal, hogy "én még nem permetütem", meg "én csak háromszor permetütem", de amikor megkérdezi az ember tölük, hogy mennyit és milyen minöséget szüerteltek, akkor csak hallgatnak, vagy azzal "dicsekednek", hogy ök aztán felcukrozták a 15-ös mustot 21-esre.
De ha tényleg csak háromszor vagy hajlandó permetezni, akkor réz+kén. de nehogy abba a hibába essél, hogy majd jól adsz neki, hogy csurogjon róla, mert azzal ártasz a szölönek (perzselhet), és ártasz a talajnak is, ahova lecsurog.
A biodinamikus növényvédelem (amikor házi kutyulmányokkal "erösíted" a szölö védekezését, meg pontosan annyit ér, mint a homeopátia. Semennyit.
Köszönöm ezt a sok mindent amit leírtatok. Ott kapirgálnak a tyúkok a szőlő körül,igazából nagyon meg se merem permetezni nehogy bajuk legyen tőle, a gyümölcsfákat ezzel a Championnal amit ajánlottak..de akkor a szőlőt nem fújom most be vele..szőlőre nem létezik valami ami sokmindenre jó, és "bio permetlé de hatásos ? :) Igazából még kicsikék, ugye őszi telelpítés, még meg se metszettem két rügyesre, de ha jól értem akkor utána valamikor le kellene fújnom Thiosollal még ebben a hónapban, aztán rügyfakadás után (fogalmam sincs mit fogok látni) Thiovit ha nincs 20 fok, utána legközelebb mit? Igazából nem szeretném olyan sokszor permetezni, láttam az oldalon mennyiszer írják, nekem összesen 22 tő szőlőm van..olyan megoldás kellene, hogy kapjon védelmet,de 2-3 permetezéssel megússzam ..Köszönöm!
Természetesen láttam a felvételeket, ahogy a szőlőkabóca és az általa (és kizárólag az amerikai szőlőkabóca által!) terjesztett vírus is folyamatos beszédtéma nálunk is. Valóban súlyos veszély és valóban komolyan kell venni.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy ész nélkül szórni kell a piretroidokat vagy más még súlyosabban károsító szintetikus rovarölőket. (Gondolom, a zöldkönyves oktatáson a méhkímélő technológia is előkerült, azt mégsem reklámozod ugyanilyen lendülettel, pedig hát a méhek eltűnését az emberiség valószínűleg egyetlen nappal sem élné túl.)
Szóval én csak azt mondom, hogy igenis van alternatíva, és érdemes elgondolkodni, hogy a családom által fogyasztott gyümölcsre emberre is veszélyes (ideg)mérgeket szórok, vagy pedig olyan szert használok, ami kizárólag a károsítót (jelen esetben a kabócaféléket és szőlőmolyokat - spinozad) pusztítja el, emberre teljesen ártalmatlan, MVI-je 0, stb.
Amit meg a lemosózásról írtál, az jórészt igaz: valóban a kétéves cser kérge alatt telelnek át tojás alakban ezek a kabócák. De egy most elültetett oltványon hol van az a két éves cser, amit már ezerrel kéne lemosózni, hogy tova ne terjedjen róla a kabóca? Eleve nem nagyon van kétéves fás része... Az oltványiskolában ezerrel fújták mindennel (hiszen nekik végképp megélhetés, hogy vírusmentes anyagot áruljanak, s őket még ellenőrzik is)...
Szögezzük le: egy most elültetett, oltványiskolából vásárolt, származási igazolással rendelkező tőkén sem kabócatojás, sem flavescence dorée vírus nem lehet.
Szóval alapvetően egyetértek a kabóca megítélését illetően (a filoxéra óta a legveszélyesebb kártevő), csak azt gondolom, hogy az ellene való védekezést is lehet környezettudatosan (kicsit talán több odafigyeléssel) végezni anélkül, hogy a kevésbé környezettudatos módszernél nagyobb kockázatot vállalnánk.
Zsu_1985-nek még ehhez: a fentiek ellenére a van_Persil által javasolt olajos réz-kén készítmények (lemosó permetezéshez, rügyfakadás előtt) egyébként szintén környezettudatos, akár ökológiai művelésben is engedélyezett szerek (többségük), én csak egy friss telepítésben tartom őket fölöslegesnek. A második-harmadik évtől akkor is nyugodtam használhatod, ha egyébként minimális vegyszerben vagy kizárólag "zöld" szerekben gondolkodsz.
Az olajos lemosó a kabócabábok ellen is hat. A zöldkönyves oktatásnál az oktató kifejezetten ezen lovagolt, nekem nincs okom/jogom kételkedni a szavaiban
Ha láttad a felvételeket a szlovén szőlőterületekről, amiket két év alatt elintézett, te se kicsinyelnéd le. Nyilván egy hobbikertnek nem nagy kár, ha kipusztul az a 10-20 tőke, de akinek a megélhetése függ tőle, az picit másképp áll a témához. Mindamellett hiába védekezik, ha a kocaszőlészek vagy nem védekeznek ellene, mert drága, vagy azért nem mert “eddig is megvót a szöllő valahogy, eztán is meglesz valahogy, minek mírgezzem magam”. Csak közben a nemtörődömségével tökreteheti azt, aki ebből él. Mert amikor mar repülőről kell védekezni az egész borvidéken, az már régen rossz.
Ahol bio-t írtam, természetesen "ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett környezetkímélő szerek"-et értettem rajta.
A szőlőkabócáról: Anélkül, hogy lekicsinyelném a veszélyt, a kabóca (és az aranyszínű sárgaság) terjedésének megakadályozására az L3-L5 lárvastádium alatt van értelme permetezni (egyébként szórhatod bármivel, nem igazán hat), illetve a kifejlett rovar ellen.
Természetesen erre is létezik bioban ("tanúsított ökológiai gazdálkodásban") is engedélyezett szer, spinozad hatóanyaggal (Spin-tor és Laser néven lehet ilyent kapni, lehet, hogy jön ki új is).
Azokon a területeken, hol nincs jelen az aranyszínű sárgaság, az ajánlott rovarok elleni permetezés évente egy kör L3 stádiumban.
"Mindenki, aki mást állít, azon dolgozik, hogy pár éven belül ne legyen szőlőtermelés Magyarországon. Mert az aranyszín sárgaság minden szőlőt megtámad a kabócák által terjesztve." -Ezt konkrétan mi alapján állítod?
A championt kizárólag virágzás után használd, ha használod.
22 tőkénél nehéz a megfelelő permetlémennyiséget eltalálni, én kb 3-4 l-re saccolom, ha jól porlaszt a permeteződ, de ezt is csak a már termő növénynél. Tavasszal virágzás előtt (ha nem lemosózol) 1. kezelésnek thiovit, 2.-nak thiovit+dithane, (ha úgy jön ki a lépés, akkor ugyanez mégegyszer virágzás előtt) virágzáskor valami a molyok ellen (de még véletlenül se karathe zeon) az előbbiek mellé, majd a dithane helyett jöhet a champion, de korábban (virágzáskor vagy előtte) ne. A réz ugyanis megkeményíti a levélszövetet, ill a zsenge leveleket perzselheti. Ezen kívül közvetlen virágzás után actara, majd a következő alkalomnál megint, természetesen a kén+réz (thiovit+champion, vagy más rézkészítmény) mellé az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez. Az atkák ellen a leghatékonyabban a zárópermetezésnél lehet védekezni, mert akkor vonulnak telelőre, azaz bújnak bele a jövő évi rügyekbe. Viszont a korai csemegéknél ez nem lehetséges az élelmezésegészségügyi várakozási idő miatt. Ha úgy tapasztalod, hogy kell védekezned az atkák ellen, akkor rügypattanáskor olajos-kénes lemosót használj, az gyéríti őket. Ill. a guyot is gyéríti őket, persze nem a kétfelé húzott, hanem az egy szálvesszős változat. + az utolsó csonkázást (tetejezést) ki kell tolni augusztus közepére.
Ez a védekezés ugyan nem bio, de a használati utasításokat betartva, megfelelő dózisban es megfelelő mennyiséget (nem túladagolva!!!) senkit nem fogsz megmérgezni, de a szőlődet megvéded mindentől. És mindent meg tudsz venni belőle kis kiszerelésben (de neked nem fog kelleni 10 l permetlé, max a harmada).
Eszter, Vénusz, Lidi, Néró,Bolgár Rezi, Jupiter,Viktória, Pölöskei muskotály, Hamburgi muskotály, Moldova, Itália ilyen szőlőim vannak, mindegyikből 2 tő. Hát ha nem muszáj nem permetezném őket,bár azt nem tudom,hogy így mire számíthatok.. kérdés,hogy ha amúgy is végigmegyek Championnal a gyümölcsfáimon, akkor érdemes-e a töveket befújni..(ha igen ezt hányszor ismételjem meg). Vagy egy másik alternatíva,hogy ajánlotok egy bio permetszert,ami tuti jó ezek ellen. Nem vagyok hozzáértő,de az Itália gondolom igényelne némi növényvédelmet..Persze jó lenne, ha "bio" maradna, kérdés ki mit ért az alatt, mondjuk én a paradicsomjaimnak is adtam tavaly egy kis tápoldatot mikor növekedtek,akkor muszáj volt.. párszor kint is, de nem permeteztem őket külön..ha csak "félig bio" maradna az is szuper lenne..de nem voltak agyon kezelve..de azt sem akarom,hogy veszek mondjuk 6-7 féle sygentás cuccot,és végigfújkodom, két gyerek mellett nincs ennyi időm..tehát próbáljatok meg úgy tanácsot adni,hogy ezt figyelmbe veszitek, mint a kettős Guyotnál, hogy azzal több munka lesz. De majd arra később visszatérek,hogy mit válasszak :)
Az olajos lemosó nem csak az atkák miatt keel(het), hanem pl. az amerikai szőlőkabóca és a tripsz miatt is. A rezes lemosó kellhet az ESCA elleni védekezéshez is.
Bio: bio az, aminek papírja van róla, hogy bio. Ezen kívűl a bio nem azt jelenti hogy nem permetezuk, mett azt úgy hívják, hogy vegyszermentes. Viszont az új kártevők és a klímaváltozás miatt a szőlőben ezt el lehet felejteni. Ugyanis nincs alternatíva az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésben az olajos lemosó+célzott rovarirtó szer használatára. Mindenki, aki mást állít, azon dolgozik, hogy pár éven belül ne legyen szőlőtermelés Magyarországon. Mert az aranyszín sárgaság minden szőlőt megtámad a kabócák által terjesztve. Az igaz, hogy némély fajtákon jobban/gyorsabban jelentkezik.
A vénuszhoz: lehet, hogy nem szükséges permetezni, de ki se kell hagyni, amennyiben normális szerrel normális dózisban kezeljük az állományt (nyilván, az érési és várakozási időket figyelembe véve).
Régi, hagyományos orsós présem rossz állapotban lévő fa kosarát szeretném felújítani/cserélni saválló lemezesre. Valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban? Milyen lemezvastagság, illetve furatátmérő -perforáláshoz- lenne a megfelelő?
Azt mondod, rezisztens fajtáid vannak. Ezek pont azért rezisztensek, mert nem (nagyon) kell permetezni őket.
Ez persze fajtafüggő is - nálam Vénusz van rezisztensben, nem látott még permetszert az évek során, és szépen terem. Mondjuk ez nem megélhetési kérdés (mint a borszőlőim), csak csipegetni van, ezért nem aggódom miatta.
Van persze olyan rezisztens is, aminek kell néhány permetezési kör - nézz utána, hogy a konkrét fajták mit igényelnek.
Lemosó permetezésre csak akkor van szükség, ha az előző évben nagyon komoly lisztharmat-nyomás vagy felszaporodott atka-kártétel volt, ellenkező esetben (még nem rezisztens fajtáknál is) ráérsz májusban (3-5 kisleveles állapot) elkezdeni permetezni.
Mivel rezisztensek, gyakorlatilag használhatsz csak bio-szereket is (pont ez a rezisztensek előnye, hogy bio módon művelhetők) - annak viszont ilyenkor utána kell nézni, hogy a fajtáid nem érzékenyek-e a kénre (mint az Othello például), mert akkor ként nem tudsz használni rajtuk.
Mivel magatoknak szánod a termést, gondolom, nem cél, hogy a bolti vegyszerezettnek a sokszorosát tartalmazza hatóanyagban, szóval érdemes utánaolvasni, hogy mit és hogyan.
Szerintem Rambo sokat idézett blogja nagyon jól leírja a permetezés alapelveit (és minden más műveletet is).
Olajos réz-kén szereket lemosásra rügypattanásig, olajos ként leomsásra rügypattanáskor is lehet. A champion ilyen korán nem a legjobb, mert az egyrészt szölöben drága, másrészt a peronoszpóra ilyen korán még nem támad, azaz fölöslegesen juttatod ki a szert.
A most bemész a helyi gazdaboltba, ott biztos tudnak segíteni.
A guyotot el tudod húzni akár 1,2 m-re egyoldalra is. Semmi elönye nincs a kétoldali elhúzásnak, söt...már amennyiben a töke normálisan fejlett, egészséges és nincs gond a tápanyagellátással. A munkaigényröl/növényvédelemröl meg már írtam.
többféle karó van: fa, acél, müanyag/üvegszálas. Csak a pénztárca és az egyéni igény szab határokat, bármelyik megteszi, mindnek van elönye-hátránya.
A fa természetes, de nehéz szállítani/cipelni, minden évben ütni kell rajta, hogy ne döljön ki, egy idö után kikorhadhat, viszont ha véget ért az "életciklusa", meleget ad a kályhában.
Az acél (a horganyzott) tartósabb, mint a fa, könnyebb szállítani, de feszes vezérdrótot igényel, amihez speciális bigyulával kell rögzíteni, hogy tartson, viszont nem kell hozzá szekerce, mert csak le kell dugni. Viszont könnyen újrahasznosulhat, akár a tulajdonos akarata ellenére is önkéntesek által.
A müanyag elönyei hasonlóak az acéléhoz, de a müanyag nem annyira tartós a napfény miatt, de nem vonzza az önkénteseket.
Ha nem tévedek a fa mind közül a legdrágább (a tüzifa ár elszabadulása ide is lecsapódott), de ez erösen árusítóhely és mennyiségfüggö. Fakarót súlyra venni tilos!
Köszönöm a részletes leírást. Egyenlőre még nem döntöttem el a művelésmódot, csak ez tetszik hogy két irányba húzom el, ez volt a terv a telepítéskor is,úgy ültettem el, hogy majd kétfele húzom el egyet az egyik oldalra a másikat a másikra, de gondolom nem csak Guyottal lehet kétfelé húzni. Ha jól rémlik, 1,2 m van a tövek között. Az hogy mit kell visszavágnom két rügyre, még a hó alatt van nem látom pontosan, de az a legtisztább hogy majd lefotózom hogy most milyen :) A karót majd következő hónapban fogalmam sincs milyet szoktak,meg hogy fogom ezt gondolom csak simán leütök egy karót mint a paradicsomnál. (?)Ha megmetszettem a szőlőt a sárban :) akkor utána mennyi idővel fújhatom le? Championt használok a gyümiknél,?
Igazából metszeni az egyik legjobb idöpont az, ha kint -5 és -1 °C között van a hömérséklet és a hó mindent belep, mert akkor nincs sár, a hideg se akkora, hogy az ember megfagyjon, és a szölönek se árt vele.
De. Mivel te az új telepítést akarod metszeni, az, amennyiben hó van nálad, jó eséllyel a hó alatt van, így felejtös. Másként szólva: -5 °C feletti (é. melegebb) hömérsékletnél lehet metszeni, csak az a kérdés, hogy az ember hajlandó-e sarat dagasztani. (Nekem muszáj volt, mert nem végeztem volna idöben.)
Ha egy éves az ültetvényed, é.: 2017 öszén, vagy 2018 tavaszán ültetted (esetleg konténeresként 2018 nyarán), akkor még nem kell okvetlen támrendszer, csak karó. Ha 2017 öszénél korábban ültetted, akkor mindenképp ajánlott az oszlopokat és a vezérdrótot legalább leraknod, tekintettel arra, hogy a két éves szölöt metszéssel vagy zöldmunkával két hajtás nevelésére kell kényszerítened (a három azért nem jó, mert pont az a hajtás nem lesz kellöen erös és hosszú, amelyiket meg szeretnéd tartani), és ez a két hajtás meg fog nöni olyan hosszúra, amit már el kell húzni drótra, de nem véglegesítve. Ha megteheted, két éves telepítésnél csináld meg az egész támberendezést a segéddrótpárokkal együtt.
A mindkét felét alatt mit értesz? Két törzset akarsz nevelni? Amúgy ha jól értem, te mindkét irányba akarsz egy-egy szálvesszöt elhúzni. Én nem ajánlom, azért, mert ahol a két szemben lévö szálvesszö összeér, ott besürüsödik a lomb, megnehezítve a növényvédelmet. Én egy, de hosszabb szálvesszöt ajánlanék, teremni így is fog böven, de könnyebb a növényvédelem, és kevesebb a zöldmunka, ill. a metszés/lekötözés is egyszerübb. De te tudod, hogy mire érsz rá és mennyi élömunkát akarsz ráfordítani. én egy szölötermelö szempontjából mondtam, akinek az az érdeke, hogy minél gyorsabban és egyszerübben végezzen a munkával úgy, hogy utána ne nehezítse meg a saját dolgát a következö munkafázisoknál, viszont a termés jól kalkulálhatóan egyenletes legyen minden évben.
Lassan visszametszhetem,kibonthatom a szőlőtőt amit ősszel elültettem? (ha a hó eltűnik). 2 rügyre mindkét felét? Visszametszés után mennyivel kell permeteznem (zöme rezisztens), na és mivel? Nagyon kezdő vagyok.
Moldova,Eszter,Teréz,Japán iZabella,Palatina,Vosztorg,Árkádia,Fanny,Millenium,Vénusz,Turán,,Lilla,Karmakod,Kismis Moldavszkij,stb más fajták is érdekelnek, üres a kertem.