Ok, thx, a győrit én is láttam, amennyire én értek hozzá, azt drágálltam, én nem elsősorban eredeti, hanem nagyon jó állapotú autót szeretnék, ahhoz pedig nem ez a megfelelő alany szerintem, mert ebbe könnyedén lehet tolni a százezreket, jó hogy utána más lesz a megítélése mint egy feújítottnak(bár mitől is lenne más, hiszen ez is fel lesz újítva? na akkor most mi is van? a pénzt pedig ez is nyeli). Ha már projekt autó, akkor inkább ezt választanám http://www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=1300338&command=ugras&screenwidth=1024
Köszönöm szépen az eddigi segítséget. Ami a W114/15, W123 dolgot illeti, elméletileg tisztában vagyok a dolgokkal(az hogy most írok másodszor, csak egy dolog, ezt a fórumot az elejétől mostanáig végigolvastam, ami szerintem bizonyos elhivatottságot azért kelll hogy jelentsen és a veterános + az MB cars-ost is folyamatosan figyelemmel kísérem), nekem az állólámpás formavilága jön be igazán, elsősorban ebben gondolkodom, a W108-al szemben nekem is mindig fennteartásaim voltak, hogy hiába a világ leggyönyörűbb autója(legalábbis számomra az), a makulátlan állapot fenntartása a csillagos eget ostromolja. Mondjuk amelyik W123-al kompromisszumot tudtam volna kötni a használtautó.hu-ról, az 2 milla volt(gondolom tudjátok miről van szó, 64? ezer km körül volt benne), viszont ezért a pénzért már megint számításba jöhet régebbi Merci is, és ezzel a kör bezárult. Ami igazán lényeges számomra, az az alábbi kitételeitek, miszerint nagyon nehéz megfelelő szerelőt találni(ebben azért gondolom tudnátok segíteni) valamint, hogy sok a drága, kevés a jó, Na ezt hogyan lehet megállapítani hitelt érdemlően, mert a rosszat én is megismerem auf erste blick, de pl. a kecskeméti drappot én már a megfontolandóak közé vettem volna, erre kiderül paranoid250 kolléga hozzászólásából, hogy az is 0-ról indul(gondolom képletesen), ha ennél a konkrét autónál maradunk a példa kedvéért, itt mit jelentene egy megbízható napi autó előállítása, azt figyelembe véve, hogy nem találkozós autót szeretnék, hanem családtagot? Esetleg konkrét autót tudtok mutatni a jelenlegi kínálatból, ami megfelel ezeknek a paramétereknek? Bocsánat, ha hosszúra nyúlt, előre is köszönet a segítségért!
Ha a 123-as nem is veterán, mindenesetre klasszikus. Legalábbis számomra az az utolsó igazi Mercedes-Benz.
Mivel van állólámpásom és 123-asom is, így van összehasonlítási alap :-). A W114 feelingje a müszerfallal, a régi kürtgyűrüs kormánnyal csúcs, ehhez képest a W123-as valóban egy modern autó belülről.
Amúgy megdöbbentő, hogy a W123-as mennyit örökölt az állólámpásból, főleg a 2. szériából- futómü majdnem teljesen ugyanaz, belső tér (ülések-kárpitok), motorok (az enyémben még a 115.020 motor van), karosszéria forma...
Én azért a 123-ast még nem tekinteném veteránnak , bár lehet, hogy csak az állólámpás kormánya mögül tünik olyan "újnak" . Magyar utakra nincs jobb az állolámpás futómüvénél, A 108-as az tényleg antik, de gyönyörü. Rozsdálni azt mind szokott, de azért ne essünk kétségbe, ilyen a veteránozás. Kompromisszum a vasoxiddal. A legfontosabb, hogy ha van pénzed jót venni, akkor jót is válassz, mert sok a drága, de kevés a jó. Állagmegörzésre meg elég jó szerek léteznek már.
Évi 10ezer km-nél, cégautó mellé, azt vedd, amelyik a legjobban tetszik, nem fogod megbánni.
Valaki megtudja mondani, hogy 280CE-ben a 6os számű biztosíték az minek a biztosítéka? Nincs meg a biztosítéktáblám, és a kézikönyvben sincs leírve, hogy mi mihez megy.
Ja meg ha valaki tudna adni egy jó kis biztosítéktáblát, illetve, hogy melyik helyre hány amperes kell, azt megköszönném :) Félek, hogy az egyik biztosítékba túl gyengét raktak, és én is ezt pótoltam, d megint kiégett. Legalábbis remélem, hogy nem komolyabb elektromos probléma lehet.
véleményem szerint, a régi autóval is lehet napi szinten közlekedni - a feleségem például egy '69-es bogarat használ a gyerekek hurcolgatására, ügyintézésre, vásárlásra, és az tökéletesen megfelel a célnak. Mondjuk neki a maximum távolság amit meg kell vele tennie egy útra kb 5-10 km, de ezt akár naponta többször is megcsinálja minden gond nélkül.
A magam részéről, ha napi használatú régi autóban gondolkodol, és nem akarsz túl sok kompromisszumot kötni megbízhatóság, kényelem, férőhely és menetteljesítményben, csak a 123-as Mercit ajánlanám, és abból is a benzineseket - az általad belinkeltek feléért kapsz egy nagyon jó állapotút, fillérekbe kerül a fentartása, olcsó és nem gond hozzá az alkatrész. Ha pedig szép, senki nem fog vasgyüjtőnek/zöccségesnek nézni. Nekem is van egy back-upnak, ha esetleg a céges autómat visszavonnák :-)
Az állólámpás és különösen a W108 napi használatban, főleg a magyarországi utak és a téli sózás miatt, igencsak hamar leamortizálódhat. Természetesen, megfelelő anyagi háttérrel ezeket is (mint mindent) lehet napi autónak használni - de szembesülni fogsz azzal, hogy a) keresni kell a szerelőt aki akar/tud vele foglalkozni b) vadászni kell az alkatrészekre és azok, mivel kevesebb az utángyártott, nem olcsók c) a legtöbb szerelő pénzes hobby veteránosnak néz, akit nem szégyen megvágni, ha tellik neki hogy egy nem kommersz, szép állapotú régi autót tartson.
Az OT-vel, napi használatban csak nyüg van - persze, vásárláskor jelent valami bizonyos garanciát az autó állapotára, főleg a külsejére/kasztnijára (bár szerintem itt a fórumon mindannyian láttunk már zilált állapotú OT-s autót is). Müszakilag ettől még lehet igencsak messze a 100%-tól, legalábbis abból itélve, amit a legutóbbi Budapet Classic mezőnyéről hallottam. Ami emellett gond - a magyar buta szabályozás az OT-s autót egy múzeumi tárgynak tekinti, amivel bár lehet használni (most még korlátozás nélkül), de ötévenként prezentálnod kell a csili vili OT-s (quasiszalon)állapotot, amit pedig igencsak húzos produkálni, milliós nagyságú felújítású költséggel számolhatsz csak a normál napi használat miatti elhasználódás miatt is.
A kérdésedre, hogy mennyibe kerül egy öreg autó rendbetétele, talán pár kollega itt a fórumon aki már csinált ilyet, okosabbat tud mondani. A belinkeltekről pedig - mind a kettő érv ül, amit írtál!
Tiszteletem az Uraknak! Elnézést, hogy outsiderként belekérdezek, de ezt már nem tudom megállni szó nélkül, muszály volt regisztráljam magam, mivel elepeszt a kíváncsiság ezután a hozzászólás után. Nekem egyenlőre nincsen ''autóm'', de a keveset futott, vagy új off járművekre való folyamatos pénzkidobás(kötelező szerviz, és emellett is alkalmankénti 5-6 számjegyű javítások a kifogástalan működéshez) miatt és abból kiindulva, hogy mire használom az autómat(mivel eddig még mindig volt/van céges autóm, az éves futásteljesítmény 15.000 km körül megáll), szóval ezt 2 nyomós oknok gondoltam, hogy valamilyen gyönyörűséges állólámpásra, esetleg W108-ra cseréljem az autómat. A kérdéseim a következőek lennének: megfelelő odafigyelés mellett alkalmasak ezek az autók erre a használatra? Bár garázsom van, de ott szerelni nem tudok, és hát őszintén szólva nem is vág a szakmámba, ez hatványozottan megemelné a költségeimet? Lehet hogy ez itt szentségtörés, de ha vennék, csak olyanban gondolkodom, amibe beleülök és használhatom, ez hiábavaló ábránd lenne? És itt jutottamel a lényeghez, azaz hogy ilyen autó van jelenleg Mo.-n eladó? Mert pl. ez az említett drapp kívülről szépen nézett ki, de ahogy olvasom ez is O-ról indul, kb. mennyi pénzt tud elvinni még a rendbetétele egy ilyen állapotúautónak? Az OT-s rendszám esetleg garancia lehet valamennyire? http://www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=1087783&command=ugras&screenwidth=1024 http://www.hasznaltauto.hu/kereso1.auto?hirdeteskod=1395596&command=ugras&screenwidth=1024 Esetleg ezekről a konkrét autókról vélemény? Miért van az, hogy ilyen sokáig kell némely szép autót hirdetni, a fizetőképes kereslet hiányzik, vagy ennyire csalóka a laikusként ránézésre jó állapot? Bocsánat a hosszú hozzászólásért,előre is köszönöm a segítségeteket!
Az Ok, de ha igazán szépet akarsz belőle ugyanúgy nulláról indul, én úgy emlékszem a csomagtartóban sem volt minden ok. hátfal-csomagtérlemez találkozásánál. de ha valakinek ilyen az álma... az biztos, hogy nem volt gányolva. jó alap... az a baj: szimpla padlólemez cserével nem megoldott a probléma...De ez szerintem mindenki előtt ismert.
Legutóbbi pozsonyi túrnémból hazafele én is megnéztem, még próbakörön is voltam vele :-)
Motornak szép hangja volt, de melegen is magas az alapjárat; az autómata váltó régi Ikarus városi busz módra vált, jó nagyot rántva; hátsó futómü kopog (a Hyundai-s pasi kommentje - aki megveszi, az úgyis felújítja), a kasztniról már Paranoid kollega elmondta amit tudni kell róla.
Az ajtók ellenben, megdöbbentően finoman csukódnak... nem tudtam megállni, hogy többször ki ne próbáljam.
by the way paranoid: kerestelek, de már nem voltál a bótban :-(
Ja meg mikor jöttem haza Szlovénián keresztül lláttam egy konvojnyi veterán autót. Nagyon szépek voltak. Volt köztük Ferrari, Ponton Merci, Morgan, Porsche stb :)
Megjöttem a nyaralásból. Elég gázos, amit műveltek ezzel a szerencsétlen autóval. :(
Sikerült megcsináltatni a csillagot, apám ékszerész/szobrász ismerősével. :) Elvileg már az autókárpit is készen van. Kb kedden megyek majd érte Zsiga bácsihoz :) Kiváncsi vagyok, hogy milyen lett.
Egy kis tanulság, bár nem hiszem, hogy sokaknak újat mondok: újonnan vett öreg autónál a motorolajon kívül a diffiolajat és váltóolajat mindig(!) érdemes lecserélni. Ezeket még a gondos tulajok sem nagyon szokták, és hát tanulságos. Mint többen tudjátok, van egy Bogaram is, azon is megtettem, nagyon csúnya volt az olaj (barna). Múlt hétvégén a Mercin is megvolt a diffiben: az olaj koszos motorolajhoz hasonlított állagában és színében(!) is. Csodák csodája, elmúlt a kis "Ikaruszos" diffihang, ami eddig volt, és hát a tudat...
Köszi! Sok minden kéne, többek között: csomagtér-tető, ajtók, főleg bal első, csomagtartó zár, vagy zárbetét, gyujtáskapcsoló+zárbetét, középkonzol tartozékok, hamutartó tok, alsó panel, műszerfal alatti burkolatok, és még ki tudja mi, még nem néztem át teljesen.