Én a venere.com-ot ajánlom. Már többször is foglaltam ott, a jó ratingű hotelek közül, és az ár és a szolgáltatás is nagyon rendben volt. Az állomás környékén válassz hotelt, ha nem akarsz pakkal mászkálni. Ráadásul az a dómhoz is közel van.
van egy oldal www.booking.com es talaltunk ott csomo akcios szobat tok jo hotelekben. pl van egy a Sant'Ambroeus harom csillagos hotelben (Viale Papiniano 14, 20123), harom ejszaka egy ket agyas szobaban 180 EUR a ket embernek osszesen mindenestul. Ami oszinten szolva meglepoen olcso. Tudtok vmit errol a hotelrol, jo helyen van ez? kozel van a nekunk jo vasuthoz (amova nizzabol erkezunk es ahonnan a repterre kell menni)?
Ismeri vki egyebkent ezt a www.booking.com-ot? vmi feedback rola esetleg?
A Hotel Bernába menjetek. Az központi állomásról 2 percre van (onnan indul a reptér transzfer is). Négycsillagos, nagyon barátságos hotel, fantasztikusan bőséges reggelivel.
Hát igen!! Próbáld meggyőzni valahogy, nem fogja megbánni!!! Én pl imádom!!! Azért éltem ott, mert amikor először elmentem, mint turista, megfogadtam, hogy ott ÉLNI FOGOK!!! És így is lett! :DDD
De vissza tom mondani, 15 eurós kezelési költséget levonnak. Meg akkor ott a jegy, összesen buktam 10.000 Ftot kb. De ha át tudnám adni, az lenne a legjobb, mert összességében nem drága még így sem.
Szállást nem tudod visszamondani? Elég sok idő van még márciusig, a hotel simán el tudja még adni! És, ha még le is vonnak valami kezelési költséget vagy foglalót vagy mittoménmit, szerintem még akkor is jobban kijössz! Mert tényleg nem drága, de szerintem az a SZÁZ eurós átíratás az nagggggyon durva!!
Összesen 18 templomot láttam. 4 tartozik a kötelező programba, másik 4-et mindenképpen érdemes megnézni , 6 a " ha úgy is arra jársz, érdemes benézni" kategória, a többi felejthető.
A kötelezők.
A két antik alapítású, déli nagy templom, a San Lorenzo és a San Eustorgio. A térkép alapján messze vannak a belvárostól, valójában a dóm tértől kb 10 perc séta volt.
San Lorenzo, külseje megőrize az eredeti alprajzot, bent a barokk átalakítás jobban látható, főleg az oldalkáponák eredetiek. A legszebb a San Aqulino- 5. századi mozaikokkal- belépőjegyes, reggel csak 9.30-kor nyit.
San Eustorgio. Az előzőtől egy kellemes parkon keresztül 5 perc séta. Jobban megmaradt az antik jelleg. Román és gótikus freskók és szarkofágok. A legszebb kápolna, az oltár mögött található Portinari kápolna- a város legszebb toszkán reneszánsz emléke- szintén fizetős. Bentről nem megközelíthető, a templom bejáratától balra lévő kolostor udvarán keresztül lehet bemenni. 10-kor nyit. A San Eustorgio mögött van a Museo Diocesiano, szekularizált templomkból származó kincsekkel. sajnos kihagytam. A plakátok szerint most , ideiglenesen egy Van Gogh Pietat állítanak ki. Nem tudtam, hogy vallásos képeket is festett.
A nyugati városrész két ngy temploma: Sant' Ambrogio és a Santa Maria delle Grazie
Sant' Ambrogio nekem ez tetszett legjobban. Alapjaiban román stílusú, az antik alapok őrzásável. Az épület egésze, a kápolnák, a főoltár, a szószék stb egyaránt fantasztikus. érdemes az előudvarban megnézni az oszlodfőket, a fakapu faragásait. A jobb oldalahójóból nyílik nyílik a kincstár, érdems bemenni, mert a gyönyörű mozaik kupolájú Szent Viktor kápolna is csak így látható.
Santa Maria delle Grazie . Az utolsó vacsora a kolostor ebédlőjében van, bejárat nem a templomból, hanem onnan balra közvetlenül. Felirat: Cenacolo Vinciano.Nem volt foglalásom, úgy éreztem, hogy ez már csak egy restaurált, elmosódott kép. De odamentem és 15 perc múlva be lehetett menni. Tényleg csak egy erősen restaurált, elmosódott kép, de a kompopzíció így is zseniális. Jó, hogy láttam.Valószínűleg csak novemberben lehet foglalás nélkül bejutni. Mindenképpen érdemes megnézni a templomot is. A hajó gótikus, a szentély és a kupola már reneszánsz, Bramante műve. "A" tökéletesség, nem tudtam betelni vele.
A kisebb templomokkal folytatom. Esetleg megpróbálok feltenni néhány képet.
Most jártam harmincadik alkalommal Olaszországban, elfogadhatóan beszélem a nyelvet is, de Milánó eddig kimaradt. Nem szoktam városokat hasonlítgatni-nem is lehet- de rám Róma, Firenze, Velence, sőt számos kisváros is nagyobb hatással van.
Sky-jal mentem Bergamoba- ott évekkel ezelőtt már voltam, gyönyörű- a reptérről busz ment Bresciaba, ott voltam 3 éjszakát, onnan kirándultam Cremonaba.
Brescia nagyon szép város, vasárnap délután érkeztem, a sétáló utca tele volt emberekkel, hangulatos volt. Elsősorban azért mentem Bresciaba, mert most van egy nagy kiállítás, Turner és az impresszionisták címen, gyakorlatilag a 19. századi angol és francia tájképfestészet, fantasztikus képek, köztük 60 Monet mű. Én már rengeteg kiállítást láttam, impresszionista képeket is, de ilyet még nem. Nagyon sok kép jött magán gyűjteményekből, USA-ból, Kanadából, angol és francia kisvárosok múzeumaiból-olyan helyekről, ahova nem valószínű, hogy valaha eljutok. Fantasztikus.
De van mellette egy Mondrian kiállítás is, aki nem csak színes négyzeteket festett, hanem egyéb képeket is. A magyarázatok szerint a színes négyzetek a művészet történet szempontjából sokkal fontosabbak, de nekem az egyéb képek tetszettek jobban.
A múzeum, ahol a kiállítások vannak- Santa Giulia- egyébként is szuper, egy kora középkori kolostor épületében, román kápolnák freskókkal, szobrok, oszlopok stb. Néhány éve bővíteni akarták az épületet, elkezdtek ásni, és antik ház alapjait találták, jelenleg 500nm a megtekinthető, mozaikpadló, freskó maradványok stb. Még Rómában sincs ilyen. Bresciában egyébként nagyon sok szép régi templom van, román, gótikus, reneszánsz korból, néhány velencei stílusú épület-egy időben Velencéhez tartozott. Bresciát mindenkinek tudom ajánlani, jómódú észak-olasz kis/közép város.
Cremonára elég volt a fél nap. A katedrálisnak gyönyörű román hamlokzata van, de belül sajnos barokk, a keresztelő kápolna kívül-belül román, gyönyörű. A városházán láttam a hegedű gyűjteményt. Nem értek hozzá. Nekem nyitották ki a termet, bejött 4 őr, engem őrizni. A múzeum egyetlen kis szoba. Cremonában érdemes egy jó útikönyvvel menni, sok szép terrakotta díszítésű palotájuk van,de ezeket csak könyv alapján lehet megtalálni.
Brescia és Cremona nyugalma után Milánóba megérkezni szinte sokkszerű volt. Iszonyatosan zajos. Róma és Firenze belvárosában csak a főutcákon van tömegközlekedés, Velencében pedig nincs. Londonban és Párizsban a metró az elsődleges, Milánóban a belvárosban kevés a metrómegálló. A zaj zavart legjobban.
A modern épületek. Olvastam a történelmet, tudom, hogy számtalanszor lerombolták- minden hódítónak útba esett-, tudom, hogy bombázták- nem úgy mint Rómát vagy Firenzét, de így sem tetszenek az 50-es 60-as évek irodaépületei. Ezek a "kapreál" épületek számomra csak egy kicsivel kevésbé rondák, mint a mi szocreál épületeink.
A túl elegáns üzletek.Ismerőseim sem akarják elhinni, de nem mertem bemenni a La Rinascente áruházba. Megíjesztett, hogy minden ajtónál áll egy őr, hogy az eladólányok topmodellnek vannak öltözve. 20 éve már mindenfelé utazgattam idegenvezetőként, nem voltak gátlásaim, sem a Harrodsban sem a tokyoi áruházakban. Ilyen először fordult elő velem.
A "legszörnyűbb" élmény. Olaszországi utazásaimnak van egy alapszabálya: napi egy fagyi. Milánóban ettem először rossz fagyit, kétszer is, mindkettő íztelen volt. Az egyik valahol a Dóm közelében, a másik Sforza Kastélynál. Harmadik napon már kihagytam. Bresciában és Cremonában ugyanolyan finom volt, mint másutt.
Következő folytatás tényleg a templok és a Cenacolo
Most jöttem haza 3 napos milánói városlátogató utamról. Én nagyon/túl alapos/lassú túrista vagyok, de Milánóra a 3 nap több, mint elég.
Néhány konkrét, aktuális információ a legfontosabb látnivalókról. Csak az olvassa el, akit érdekelnek a múzeumok, templomok stb. Akit nem, annak unalmas lesz.
Dóm. A homlokzat alsó része még mindig fel van állványozva. Érdemes körbejárni. teraszra hátul,kívülről lehet felmenni, lifttel 6 E. Szerencsémre jó idő volt, látszódtak a hófödte hegycsúcsok is, de ezzel együtt sem külölges a panoráma. Inkább a fentről jól látható szobrok tetszettek. Kétszer is voltam bent a dómban. Kora délután elég sötét volt, a kriptát és a kincstárt is bezárták sziesztára. Viszont körbe lehett menni a szentélykörüljárón. Délután 5 körül ki volt világítva, nyitva volt a kincstár, viszont a szentély mögötti rész le volt zárva mise miatt.
Scala. Sziesztára bezárnak. A nézőteret és a szinpadot csak egy keskeny üveglapon bekukucskálva lehet megnézni. A múzeum csak az operarajongóknak lehet érdekes, főleg a régebbi korszakokkal foglalkozik.
Múzeumok. Megszállott múzeum látogató vagyok, láttam minden nagy múzeumot. Mint az olasz képtárak mindegyike,a milánói képtárakban is szinte kizárólag olasz képek vannak, erős hangsúllyal a helyi mesterek alkotásain. De másutt ez nem zavaró, mert Rómában a képtárak az egyéb gyűjtemények kiegészítői, Firenzében és Velencében pedig a helyi mesterek a világ legnagyobbjai is, Milánóban ez nem így van. Az észak itáliai festők közül csak Lotto számít az első vonalba tartozónak, a többiek Luini, Lanino, Ferrari már nem, pedig jó képeket festettek. Ezzel együtt minden képtárban van néhány kiemelkedő mű.
A Pinacoteca Ambrosiana a legkisebb, Caravaggio és Leonardo egy-egy műve számít a legfontosabbnak. Az útikönyvek még 2 Leonardo művet említenek, de egy női arcképet már más alkotásának tartanak. A legérdekesebb számomra Raffaello kartonja, amelyet a Vatikánban lévő Athéni iskola freskóhoz készített. A freskó a tanítványok munkája,a karon raffaello saját kezű műve. Az egyik kisebb teremben egy tárlóban látható az a kesztyű, amit Napóleon waterlonál viselt.
A Brera a legfontosabb képtár, a leghíresebb képük Mantegna rövidülős Halott Krisztusa- ez van a belépőjegyen is- januárig Mantovában vendégszerepel. Az sok jó kép közt Raffaello, Caravggio egy-egy képe emelkedik ki. A Brera este 19.15-ig van nyitva. Az környéken sok étterem, kávézó.
A Poldi Pezzoli a legkevésbé ismert képtár, eredetileg magángyűjtemány volt. A falakon lévő fotók szerint az 1943-as bombázások előtt a falakat fborítás fedte a mennyezetet stukkó díszítés borította. ezek nagy része elpusztult, a képek szeerncsére megmaradtak.Nagy mesterek alkotásai közöttük viszonylag sok nem olasz mű. A földszinti részen április a Borromeo család gyűjteményéből állítanak ki 20 olyan művet, amit még sosem láthatott a nagyközönség, estefelé nagy a tömeg. A képek mellett, néhány híres festő levele is látható, Michelangelo 3 saját kezű írása is. Mindhárom valamilyen pénzügyi jellegű üggyel kapcsolatos. A múzeum a kiűllítűs ideje alatt ingyenes.
Castello Sforzesco Az első nagy udvaron építkezések folynak, nem lehet igazán látni semmit. A jobb oldali hátsó részben van a múzeum, a földszinti rész érdekes. Antik, ill középkori oszlopfők , szobrok stb. A Michelangelo Pieta a legutolsó termben van.
Egyelőre nnyi esetleg még folytatom a templomokkal.
Es sem hallottam meg a bergamoi villamosrol...de ha ugy van tervbe veve mint a milanoi mertovonalak meghosszabbitasa, akkor szerintem sose lesz villamos....elobb az autopalyaval kene kezdeniuk valamit, mert az egy tragedia.... :(
Nem tudja valaki, hogy itthon Magyarországon lehet-e valahol a Scala-nak valamelyik előadására jegyet venni? Konkrétan egy februári pillangókisasszony érdekelne..
Nem teljesen Milánó a kérdés, de Lombardia topik nincs....
A bergamoi villamosról évek óta cikkeznek, hogy lesz, meg épül, stb., de pár látványterven kívül nem sokat láttam róla. Tud valaki valamit róla? Hogy állnak az építkezéssel? Mi lesz a nyomvonal?
Én megnéztem Neked, iwiw-en, myvip-en, skype-on nincsen ezen a néven Olaszországból bejelentkezve személy. Persze, ettől függetlenül nézd meg Te is, hátha már más országból van fent.
Azert en benezek abba az etterembe, ugyis a kornyeken leszek..hatha...mondjak a szemembe ugy talan biztosabb. :)) Viszont sajnalom, remelem egyszer megtalalod...vagy inabb o teged. Tenyleg, az iwiw-en nem kerestel ra? Csak akad valaki kozos ismeros akarmi, exsuli, exmelo...olyan nincs, hogy valaki igy eltunjon....vagy lehet, csak nem tudom elkepzelni. Szoval ne add fel!
OFF Örülök, hogy te mondtad ki, nem valaki másnak kellett... Remélem, nem fogsz megutálni ezért, mert te magad is felismerted... Ha ez a férfi még mindig szeretné visszacsinálni, már lépett volna... Sajnálom nagyon, tudom, mit érzel, én pont ilyen szenvedélyesen szeretek. Viszont, én nem mondom hogy add fel, mert nekem az a véleményem, hogy a biztos rossz is sokkal jobb, mint a bizonytalan semmi...
Ne add fel...
Viszont én egyetlen indiai éttermet sem tudok. Vagy lehet, hogy láttam, csak nem tudtam, hogy az. És továbbra is azt mondom, nem nagyon van Milánóban Váci utca-szerű utca. Biztos, hogy Milánóban van a volt /és remélem leendő/ kedves?
És még egy jó tanács. SOHA nem szabad kiadni a telefonszámodat így publikusan, mert nagyon sokan visszaélhetnek vele, és bajba kerülhetsz! Persze, nem erre a topikra értem, itt nagyon kedves emberekkel találkoztam eddig, de azért fő a biztonság!!