Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ez tényleg lombszöcske (nagy csápok, rövid potroh, feltűnő tojócsővel), állítólag ragadozó... bár néhol azt írják, hogy egyes fajaik a szöcskéknek növényevők, illetve olyat is olvastam már, hogy a lárva növényevő, a kifejlett szöcske meg ragadozó...
A sáskák kizárólag növényevők, hasonlítanak a szöcskékre, de a csápjuk rövid, a potrohuk hosszú. És tele van velük a kert. Szöcskét én jóval kevesebbet látok.
Tavaly ősszel meg véletlen bevittem egy nagy zöld hernyót egy virággal, és hetekig nézegettem, hogy mi rághatja, mire megláttam, pedig majd kiszúrta a szememet. :)
A zöld lombszöcske 6 hónapig él. A nőstény a petéit erős tojócsöve segítségével a talajba vagy a kéregrepedésekbe rakja. A körülbelül 100 pete 5milliméter hosszú és sötétszürke színű. A petékből csak a következő évben kelnek ki a kis szöcskék. Eleinte a réteken, ott főleg a bokrok közelében élnek, csak július végén alakulnak át kifejlett rovarrá. A lárva és az imágó egyaránt ragadozó életmódú, rovarokkal táplálkoznak.
Vigyázat, harap!
"A zöld lombszöcskék ragadozók ugyan, de ebben a minőségben csak a náluknál kisebb rovarokra, rovarlárvákra veszélyesek.
Nalam tegnap a citromfan 2 level meg volt ragva.....kerestem a hernyot, de nem talaltam....egyszercsak eszrevettem,hogy az egyik levelen egy szep nagy saska tronol.....eddig saskat megcsak kepeken lattam,ugyhogy ha ragast eszleltek,akkor mindekepp meg kell talalni az okozojat,mert 1-2 nap es egy ilyen saska csodakat tud muvelni a faval.
Nekem az áprilisban dugványozott citromvesszőim nem akarnak kihajtani. Legyökeresedtek, élnek, kb 3-4 hete mind virágzott (persze ledobálta), de még mindig csak a kurtított eredeti levelek vannak rajtuk, semmi komolyabb rügy vagy hajtás. Kis "dudorok" vannak a levelek tövénél, de hetek óta semmit nem fejlődnek. Mivel tudnám "beindítani"?
Nálam is viccen kívül; kb. egy évig tart, míg megérik a termés az enyémen nagy zöld citromok vannak, de ezek még összel kötöttek. Nem is ez a baj, hanem az, hogy idén még nem kezdett hajtani; nincsenek új levelei.
Nem nagyon jó; a fölismerhetetlenségig ellepték a télen a pajzstetvek; hetekig takarítottam levélröl levélre újra és újra. Most ebböl a szempontból tünetmentes; napos balkonon van; levelei, termései vannak, az ágai zöldek. De a levelek fakók, fénytelenek.