Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Azt, hogy mi a 'bootleg' én kérdeztem meg, mert még nem hallottam a szót, úgy általában. Erre kaptam a számodra nem tetsző választ, lehet, hogy csak a könnyebb érthetőség kedvéért ebben a formában...
(nem megbántani akartalak, poénnak szántam, mert legtöbbször tőmondatokban válaszolsz:), úgyhogy bocsi, ha rosszul sült el a dolog)
Viszont elmondhatnád, hogy szerinted mi a szó valódi jelentése.
Írja, csak implicite. A basszusgerenda és a lélek elhelyezésében rejlik az aszimmetria. Amúgy a szöveg egyes részeiről nagyon lerí a fordítás. Sajnos nem mindenütt jó. A nagybőgőt pedig nem helyes a hegedűfélékhez sorolni. Felépítésében és hangolásában is kilóg a családból.
Gondoltam, hogy te fogod tudni. És éreztem, hogy van valami bibi a dologban. Hogy nem szimmetrikus a hegedű? Wikipédián van egy egész jó leírás róla, de ezt a szimmeriadolgot nem írja: http://hu.wikipedia.org/wiki/Heged%C5%B1 "Főbb részei" alcímtől kezdve.
Át lehet, de nem érdemes, nem lesz jó. Ha balkezes hegedű kell, akkor azt már a hangszerkészítőnek eleve balkezesre kell készítenie. A hegedű csak kívülről nézve tűnik szimmetrikusnak, bár onnan sem teljesen az. A belseje viszont kicsit sem.
>>>Azonnal dobtam egy hátast. >no, ezt megnéztem volna;))))
Semmi különleges, pont ellentétes irányú, mint a hasas.... ;)
Bootleg -> kalóz-felvétel. Szakzsargon: foglalmam sincs az etimológiájáról. Mondhatni Non-Official - > nem hivatalos.
Az After Cryingnak van egy Bootleg-Symphonyja, csak hogy teljesen megkeverjelek. Na ez egy hivatalos kiadvány, úgy hogy nem készült hivatalos felvétel az első magyarországi nagy zeneakadémiás szimfónikus koncertjükről. Marha nagyot küzdöttek vele a srácok a - tán - három elkészült felvétellel, míg cd-n kiadható lett. A háromban az enyém is benne volt, csak sajnos hozzánemértésem (és/vagy gyenge mikrofonom) miatti gyengeség okán, egy-az-egyben ki kellett kukázni. A dolog egyetlen haszna volt, hogy akkor találkoztam velük személyesen - kézfogással is megspékelve - először. És persze, kell-e mondanom, Péter révén... ;) BTW: a Crying 1986 óta létezik (a hivatalos forgatókönyv szerint: lásd születésnapi koncertek), míg az első albumuk 1990-es. Ehhez képest After Crying számot 2000 második felében hallottam először. Erre mondják, hogy "későn érő típus". :o))))
De a topikban biztos más is tudna mesélni a bootlegekről... ;)
Láttam a plakátokon, biztos jó lehet. De nagyon nagy a tehetetlenségi nyomaték ilyenkor bennem, pláne ha magamtól kéne rácuppannom. Drága jegy, fene tudja hová, stb. Az is baj, hogy egyre nehezebb már ráhangolódnom az ABBA-ra: olyan mint Vivaldi Négy évszakja. Már sokat hallottam, sokat foglalkoztam velük, és értek azóta újabb impulzusok is... :o) Van négy számuk, amit kezdettől fogva ki nem állhatok: Dancing Queen, Thank You For The Music, Voulez-Vous, meg a The Winner Takes It All. Ezektől alapból feláll a szőr a hátamon. Az idők folyamán aztán sok nagy slágerrel lettem telítve, ezen a musicalen is várhatóan ilyenek lesznek döntő többségben. Ami eseteg engem könnyebben lázba tudna hozni, az a bootlegek, undeleted felvételek, Benny Andersson újabbkori munkássága (aki az igazi koponya volt az ABBÁ-ban). Egyszer egy Cryingos bulin szóbakerült az ABBA is, és számomra is megdöbbentően, elismerően nyilatkoztak róluk, elsősorban, hangszerelési vonatkozásban. De azt is mondták szép-szép, de egy idő után nagyon könnyű velük telítődni.
Tényleg a hegedűt át lehet húrozni balkézhez? Vagy a hegedű nem is így működik?
Erről jut eszembe: Általában egy fazekaskorong úgy működik, hogy az ember szemben ül vele, és úgy dolgozik. Az Őrségben ún. "baloskorongot" használnak, amin csak jobb kézzel, jobb oldalról lehet dolgozni. Ott azt is mondják, hogy egy balkezes nem lehet jó fazekas.... :((((( [persze, hogy nem; próbálna meg egy jobb kezes az ellenkező kezével dolgozni, neki se menne]
Még egy balkezes téma: "diszkrimináció". Azt hiszik a jobbkezesek, hogy ha kapunk egy balkezes ollót, azzal ki vagyunk segítve:), pedig az ember csak azt várná el, hogy olyan eszközök, ahol megoldható a szimmetria, úgy is készüljenek, ne kimondottan jobb kézre.
Na mostanra lecsusszant egy jó minőségű bootleg TSO-koncert. Mivel nyit?
March Of The Kings (penge kis introval). Bizet Farandole-ját dolgozzák fel a L'Arlesienne II-ből. Azonnal dobtam egy hátast. Az hogy a lassú téma megfogta őket, megértem. De a gyors téma gitáron pici szinti támogatással, azért így elsőre némileg lélegzetelakasztó....
A Carmina Burana hatalmasat szól benne (nekem). Az a youtube tud ám nagyon csalóka lenni... Bár a lényeget azért itt is Orff adja, persze...
A borítón van egy érdekes logó: Ne konvertáld MP3-ra, csak szimplán mondj nemet! Nem semmi, ilyet se láttam még...
Az is tetszik bennük, hogy 'korrekt' terjedelmű koncerteket adnak. Két kvázi csurig tele CD, 157 perc.
Most nincs éppen a gépem, de majd fotózok le középiskolai rajzaimat megmutatni. Olyan becsben vannak, hogy bekeretezve ki vannak rakva a dolgozószoba falára!!!!
Azért én ennyire már nem emlékszem ám! De az átmetszéseket én is szerettem. És mi leginkább épületeket terveztünk, rajzoltunk: alaprajzok, metszetek... az egyetemen pedig út nyomvonalat.
Különben érdekes, mert az út tervezés nehezebben ment, azt nem tudtam már olyan jól elképzelni térben, mint egy épületet (sajnos). Azt hiszem jóval összetettebb, mert terepet is látni kell 3 dimenzióban, magát a nyomvonalat, a lejtésirányt, és a műtárgyakat... :(
Je, je!!! Én is!!! Gimiben szabadon választhatóan tanultam ábrázolót, túlzás nélkül mondom: zseniális tanárunk volt, igazi kiscsoportos műhelymunka folyt az óráin. Nagyon élveztem. Micsoda szellemi kaland egy tórusz és egy kúp áthatását megszerkeszteni úgy, hogy az még ki is nézzen! Egyetemen aztán fél évig volt műábrázolás, ahol negyedév alatt leadták a két évnyi gimis anyagot (a másik negyedévben műszaki rajz volt). Mondanom se kell, kisujjamból kiráztam az egészet, és csak azért nem adtam be vizsgán tíz perc után a megoldást, mert a szomszédaimét is megcsináltam. :) Aztán megvolt azért a haszna is: első munkahelyemen egyik első feladatom volt (mint a környéken levő legfiatalabbnak), hogy tervezzek meg egy nem túl bonyolult valamit. Aztán, mikor hátsó felemen a tojáshéj maradványaival, remegő kezemben a gondosan elkészített rajzzal bementem a művezetőhöz, annak a rajz láttán kiesett a szájából a szalonna. :) Óriási tekintélyem lett ezután. :) :)