Keresés

Részletes keresés

tnsnames.ora Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1619
Nagyon-nagyon köszi a kritikát! Nagyon jó volt olvasni, abszolút egy hullámhosszon voltam/vagyok az írójával.

És akkor valszeg én már nem látom őket ebben az árnyékvilágban, és meg van a magyarzat arra is, hogy hogyan térül meg, egy ilyen megmozdulás...

PS: Én nem ismerem, Madai Zsolti a Cryingból biztosan. Sőt meg is tudod kérdezni tőle, amennyiben publikus a kérdésed... (A Crying topikban, ahol elő-előfordul)
Előzmény: Foeniculum V (1613)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1618
Egy aspektusra nem tértél ki. A rendezvényszervezőkére. Ők szerintem mindig is határozottan is tiltják az ilyesmit, a zenekaroktól függetlenül. Nem? '99-es Mike Oldfield koncerten konkrét motozásra és visszafordításra emlékszem.

Az egy rendkívül érdekes aspektusa a témának, hogy a koncert a pillanatnak vagy az örökkévalóságnak szól.
Egyfelöl egy időben amikor jártam koncertekre és aztán leálltam róla, hogy minden idegszálammal a koncertet élvezzem.
Másfelöl egy Mike Oldfield a bécsieknek a Kék-Duna keringőt, a franciáknak a Marseillest, olaszoknak tán O Sole Miot, németeknek Örömódát és így tovább adta ráadásnak, amik fantasztikus kincsek, és felvétel hiányában az enyészeté.
Ugyanígy Vedres Csaba például "Haydn"-szonátája, ami kápárázatos, elképesztően jól sikerült darab és csak koncerten bírt megszólalni, szerintem elég régen.
Előzmény: eref (1610)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1617
Huhh! De jó eref, hogy írtad. ha szépen megkérlek, megírnád a paramétereket? Na arra nagyon elmennék. Addig gyűjtögetném a kérdéseimet is felé.

Nincs kedve valakinek innen is jönni velem? Hogy ne legyen uncsi a hévezés?! ;)

Ha a peak oil topikból valaki idetévedne, tuti teltház lenne ott... ;)
Előzmény: eref (1609)
eref Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1616
Szívesen.
Előzmény: Foeniculum V (1612)
eref Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1615
Nem.
Előzmény: Foeniculum V (1614)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1614
Egy fura kérdés:
Ismeritek Martonosi György dobost/dobművészt?
Foeniculum V Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1613
Találtam egy tök jó kritikát a 2006-os koncertjükről:
http://www.shockmagazin.hu/magyar/koncert/trans_siberian_orchestra_k2006.htm
Foeniculum V Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1612
Wow!
Kimerítő válasz, azt hiszem nem panaszkodhatunk;)))))
Köszi szépen.
Előzmény: eref (1610)
eref Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1611
A Savatage kapcsán említette.
Előzmény: Foeniculum V (1604)
eref Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1610
No, akkor. Tele a pocim, irkálok egy keveset erről is. :)

A bootleg szó szerinti jelentése 'csizmaszár', az amerikai alkoholtilalom idején ebben csempészték az alkoholt. Innen ragadt át később a nemhivatalos, pénzért árult (többnyire tré minőségű) koncertfelvételekre a fogalom. Érdekesség, hogy egyrészt régen (60-as, 70-es évek) szinte szabadon lehetett felvevőcuccokat (orsós magnó!) bevinni a koncertekre, másrészt bizonyos országokban (Olaszo., Luxemburg stb.) joghézagok tették (és teszik) lehetővé a bootlegek legális gyártását és forgalmazását. Később, a szélessávú olcsó net és letöltőhálózatok elterjedésével a felvételek cseréje felgyorsult. Ugyanakkor a jó minőségű felvételeket készítő, kisméretű eszközök megfizethető árúvá váltak, így aki akarta, elkészíthette és megoszthatta saját bootlegét, nem kellett a bootlegcégektől függeni.

Ugyanakkor letisztult, polarizálódott a 'piac' szereplőinek a hozzáállása is: bizonyos előadók (vagy a menedzsmentjük) tiltják, mások bátorítják a felvételkészítést, e két szélsőség között számos árnyalat van.

A közbeszéd tehát a 'bootleg' fogalom alatt a művész, a közvetítők (menedzsment, kiadó stb.) és a közönség különböző hozzáállásával és szándékával készült felvételekek, kiadványokat ért, és többnyire egy pejoratív árnyalat kapcsolódik hozzá.

Összegezve:

Én tehát egyrészt azért nem szeretem a kalózfelvétel szót, mert egyértelműen pejoratív jelentése van, holott ma már a nemhivatalos felvételek készítőit és terjesztőit jórészt a lelkesedés és a zene szeretete motiválja, nem a pénzszerzés. (Sőt, a legtöbb bootleg-letöltő site nagyon szigorú etika alapján működik.)

Másrászt az angolszász terminológiában a 'bootleg' és a 'pirate' jelentése élesen elkülönül, a 'pirate' a már megjelent, hivatalos felvételekből kompilált nemhivatalos kiadványt jelent.

Sőt, tulajdonképpen már a bootleg szóban is van valami pejoratív él, ezért azt se szeretem. :) (A zavart csak fokozzák az olyan homályos, tkp. értelmetlen megfogalmazások, mint "official bootleg" meg "bootleg symphony".)
Előzmény: tnsnames.ora (1592)
eref Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1609
Lasssabban tudok csak olvasni, mint ahogy ti írtok. Csak azért kérdeztem, mert lesz egy előadása Szentendrén februárban.
Előzmény: Foeniculum V (1608)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1608
Nézz vissza az: 1487. és 1495. hozzászólásokra. Ott van róla/tőle informásió/előzmény.
Különben igen.
Előzmény: eref (1607)
eref Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1607
Ez a Hetesi Zsolt fizikus?
Előzmény: tnsnames.ora (1606)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1606
És ide is:

Hetesi Zsolt írása nyomá eszembejutott, van egy - szerintem - nagyon jó kiegészítő írás. Sajnos a neten nem lelhető fel. :o(
700 Ft-nyi kis füzetke, nem is olyan régen jelent meg, bárhol kiolvasható. Elképesztően végiggondolt anyag: se több, se kevesebb, mint ami ideális, szvsz.

Kolundzsija Gábor: A Titanicon nincs pánik. (A nyugati civilizáció bukása)
http://naput.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=844&Itemid=61

Ez ízekre szedhető, szétcincálható, elvethető, kinevethető. Mégis az üzenete megfontolás tárgyát képezheti, akik nyitottak a korábbi tapasztalásokra a jövő mérlegelését illetően.
Foeniculum V Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1605
Tudok néhány apró fülest, "egykor volt főnököd" által, de nem publikus....
Előzmény: tnsnames.ora (1602)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1604
Ahogy így általad megismertem Csabát, szerintem ő sokkal lojálisabb nálad ;))) , úgyhogy biztosan pozitív volt a reakciója (de majd utánajársz! )
:))))
Előzmény: tnsnames.ora (1603)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1603
>Ráadásul most olvasom Eref reakcióját is, miszerint Vedres Csaba is említette már őket.

Na ezt jó, hogy írod! Én azt hittem kutyafuttában, hogy a bootlegre írta. Most már csak azt lenne jó tudni, hogy Csaba pozitív vagy negatív kontextusban említette. ;)
Előzmény: Foeniculum V (1600)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1602
Én tudok még morbidabb lenni: valahogy a 2010-s megnyert gigarendezvény árnyékában nehéz létezni, Pécsen....
Előzmény: Foeniculum V (1601)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1601
(nem szeretnék morbid lenni, úgyhogy elnézést) :
Pécsnek úgy tűnik nincs szerencséje a polgármestereivel:(
Foeniculum V Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1600
Keresgéltem én (vissza), de nem jött le egyértelműen, hogy már régebbről ismerted-e őket, vagy csak most találtál rájuk.
Ráadásul most olvasom Eref reakcióját is, miszerint Vedres Csaba is említette már őket.
Előzmény: tnsnames.ora (1597)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1599
Trans Siberian Orchestra DVD-n, egyébként a Pachelbeles Canon (gyerek)kórus-feldolgozásos verzió az egyik legjobban sikerült tétel, szerintem. A korábban megadott Youtube-linkek egyikén tuti megvan/megleshető.

Közvetlenül a másik szenzációs tétel után: Christmas Eve (Sarajevo 12/24). Na az is nagyon eltalált. A zongorával és zenekarral az havazásos erdőben. Tényleg, ha havazás mennyire tesz jót egy zongorának? ;)
Előzmény: PETYUS (1468)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1598
Ezzel semmi gond nincs, mondjuk én kivártam volna akkor is, ha egybe akkor írod meg, amikor fut rá idődből... ;)
Előzmény: eref (1593)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1597
Már én is belefutottam a honlapjukba, még aznap. De a zenéjük egyelőre jobban izgatott, mint a lexikális infók.

Abszolút nem ismertem őket, és tökéletesen neked köszönhetem, hogy rájuk bukkantam, avval, hogy az ELO-t belinkelted Beethoven Sors szimfóniás "feldolgozásával"l. Kiváncsi voltam ugyanis, hogy találok-e ugyanerre egy olyan feldolgozást, ami nekem is tetszik. (Erősen szkeptikus voltam, de tévedtem)

Hogy ez így volt magad is ellenőrizheted, ha visszalapozol.
Előzmény: Foeniculum V (1594)
eref Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1596
Vedres Csaba említette egy előadásában.
Foeniculum V Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1595
Föl vannak rakva úgy a zenék, hogy meghallgathatók WMplayeren, és realplayeren is!!!
(megtaláltam, és a diszkográfiát, meg a biográfiát is)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1594
http://www.trans-siberian.com/intro.html

Megtaláltam a honlapjukat, bár lehet, hogy ez nem újdonság a számodra:))))
Kerestem róluk információkat, de sehol sem találtam, ezt pedig természetesen nem értem:)
És már arra sem emlékszem, hogyan kerültek szóba, te már régóta ismered őket?
eref Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1593
Neked is mondom: munkaidő van, dolgozom, ezért írtam ilyen röviden. Ki fogom fejteni részletesen.
Előzmény: tnsnames.ora (1592)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1592
Meglepsz. Többszörösen is. ;) Például, hogy egy tagadást ennyire röviden intézel el.

Szerintem a "kalózfelvétel" a köztudatban eléggé elterjedt. Hemzsegni rá a definíciókat nem nagyon látok a neten.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bootlegging
Bootleg recording, an otherwise unavailable audio or video recording distributed without the artist's consent

Az sem világos nekem, hogy a fordítással, a magyar szóhasználattal van-e gondod, vagy, hogy a fogalmat rosszul értem. A kategórikus nemedet sem értem. Mármint, hogy mibe mi nem fér bele.
Előzmény: eref (1587)
eref Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1591
El fogom mondani.
Előzmény: Foeniculum V (1590)
Foeniculum V Creative Commons License 2009.01.28 0 0 1590
Azt, hogy mi a 'bootleg' én kérdeztem meg, mert még nem hallottam a szót, úgy általában. Erre kaptam a számodra nem tetsző választ, lehet, hogy csak a könnyebb érthetőség kedvéért ebben a formában...

(nem megbántani akartalak, poénnak szántam, mert legtöbbször tőmondatokban válaszolsz:), úgyhogy bocsi, ha rosszul sült el a dolog)

Viszont elmondhatnád, hogy szerinted mi a szó valódi jelentése.
Előzmény: eref (1589)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!