Keresés

Részletes keresés

msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 90
a kérdés melyben egymásnak feszül Isten és Egó :)
Előzmény: Törölt nick (87)
msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 89
hát sorsuk? :)
Előzmény: magyarpityu (88)
magyarpityu Creative Commons License 2008.11.19 0 0 88
Van-e a csecsemőknek szabad akaratuk? Nekik van csak igazán :))
Előzmény: msmks (86)
msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 86
nem, én úgy értem, hogy az egynapos csecsemő. :)

annak is van sorsa illetve szabad akarata?
Előzmény: Jávorfácska (85)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 85

Ez testi adottság, vagy egy betegség, nyilván hatással van a pszichére, ha valaki állandóan a vécén ül.

Most mennem kell,  most egy ideig nem leszek netközelben... 

Előzmény: msmks (84)
msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 84
kérdezek valamit...

mennyit befolyásol a sors azon, hogy egy kisgyerek napjában hányszor és mennyit szarik? :)

ehhez van köze az ő szabad akaratának, vagy eleve elrendelt a dolog? :)
Előzmény: Jávorfácska (83)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 83

akkor a sors szerinted a külső körülmények által befolyásolt belső énkép? - is. Igen. És még más is.

msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 82
nem. megfigyeltük a természetben előforduló szabályszerűségeket, és alkottunk rá fogalmakat... :)
Előzmény: Jávorfácska (80)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 81

Én is így gondolom, emberfeletti dolgok történnek a világban.

Előzmény: msmks (79)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 80

A természettudományokban felettébb járatlan vagyok. Tehát matematikai alapon sajnos nem  tudok társalogni:(

Mindenféle, de nem matematikai olvasményélményeim alapján úgy tudom, az aranymetszés szabályai mindenütt érvényesek a világban, vagyis Isten matematikai pontossággal teremtette a világot.

Előzmény: msmks (77)
msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 79
"Én nem tudtam volna egy Msmks-t idevarázsolni magamnak a fórumra, de megtette helyettem más. A véletlen tette, amiben nem hiszek? A Végzet, vagy a Sors tette, amiben hiszek?"

nem. én jöttem :-)

van, hogy kiemelkedően jónak vagy kiemelkedően rossznak éljük meg életünk eseményeit, és ilyenkor szoktunk elgondolkodni, hogy ki rendezte ezt így, mert annyira szokatlan, hogy nem szokványos :) és így biztosan mesterséges :)

de általában (sőt mindig) természetesen alakul így.
Előzmény: Jávorfácska (78)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 78

a köznyelv nem ilyen értelemben használja a sorsot. "emberi sors" - ez tényleg egy életutat jelent. "az a sorsom, hogy fórumozzak" - ez beletörődést jelent az eleve elrendeltbe.

Ó, nem. A sors megélése mindig dinamikus. Kiosztják a kártyalapokat, vagyis a sorsodat, és  te a tőled telhető legnagyobb energiával, beleéléssel,  logikával, szenvedéllyel játszhatsz.

Msmks felbukkan a fórumon, ahol én is felbukkanok,  és komoly kérdésekről kezd fórumozni velem.

Csupa olyasmiről, ami számomra nagyon fontos  kérdés, számomra valóságos létkérdés: Van -e élet a halál után, mit jelent a sors és a végzet? Ezekre a "létkérdésekre" adott válaszaim formálják a szemléletemet, a cselekedeteimet és az életvitelemet is.

Ha nem volna Msmks, nem tudnék ilyen jókat gondolkodni, és nem tudnám ilyen jól megélni a sorsomat:)

Én nem tudtam volna egy Msmks-t idevarázsolni magamnak a fórumra, de megtette helyettem más. A véletlen tette, amiben nem hiszek? A Végzet, vagy a Sors tette, amiben hiszek?

Előzmény: msmks (75)
msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 77
sajnos, nem. a szám egy fogalmi absztrakció. :)
Előzmény: Jávorfácska (76)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 76

"A szám a legmélyebb bölcsességet rejti a legtömörebb formában. A szám a belső törvény, a legnagyobb rendezettség. Az egész teremtett világ a számra épül…” -valami ilyesmit állít pl. a Püthagorasz-i  matematika és a kabbala is. Talán tényleg így is van.

Előzmény: nazuna (73)
msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 75
a köznyelv nem ilyen értelemben használja a sorsot. "emberi sors" - ez tényleg egy életutat jelent. "az a sorsom, hogy fórumozzak" - ez beletörődést jelent az eleve elrendeltbe.

te adottságok, genetika, lehetőségeket említesz, ami arra utal, hogy a sors olyan dolog, ami az emberen kívül van, objektív dolog, bizonyos értelemben befolyással lehet a körülményeire, de ettől még nem határozza meg az egyéni döntéseket. akkor a sors szerinted a külső körülmények által befolyásolt belső énkép?
Előzmény: Jávorfácska (74)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 74

Teljesen oké:)

Akinek pedig kedve van még ezekután a topiknyitó második kérdésére is választ keresni, az mostantól még inkább elmélyedhet a témában, hogy megtudjuk: kinek mit jelent?

Előzmény: msmks (72)
nazuna Creative Commons License 2008.11.19 0 0 73

Találtam sok érdekes cikket a sorsról, de egy egyszerű ismertetést linkelek - sokan nem gondolnák, hogy matematikai elmélete is van. Persze ennek a folytonos idejű és folytonos állapotterű változata az emberi élet, de az alábbi diszkrét formájában jobban kezelhető:   http://hu.wikipedia.org/wiki/Markov-lánc

msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 72
"A sors, hogy mivel jössz a világra: az adottságaid, a képességeid, a génjeid, a körülményeid, a neveltetésed, a benned rejlő lehetőségek."

nos, akkor meg is adtuk a választ a topiknyitó kérdésre. kétségtelen tény, hogy a fentiek: léteznek.

:-)

ez így oké? :)
Előzmény: Jávorfácska (68)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 71

Lehet, hogy a sorsom része, hogy veled fórumozgatok.

Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 70

Ja igen, és még a sorsod a találkozásaid, és némely nem végzetes események az életedben.

Előzmény: Jávorfácska (68)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 69

De még vághatod, ha akarod vágni:)

Előzmény: msmks (67)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 68

A sors, hogy mivel jössz a világra: az adottságaid, a képességeid, a génjeid, a körülményeid, a neveltetésed, a benned rejlő lehetőségek.

A szabad akarat, hogy hogyan élsz ezekkel.

Előzmény: msmks (64)
msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 67
nem vágom ezt :)
Előzmény: Jávorfácska (66)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 66

No de ilyet :)

Szerintem Te, kedves Msmks,  a végzetet azonosítod a sorssal. Az ananké-t. A görögöknél az ananké az a fajta végzet, ami felett nincs uralma még az isteneknek sem, nemhogy a hozzánk hasonló véges földi lényeknek. De a görögök az ananké mellett beszéltek még Nouszról, meg Logoszról, meg még a többit elolvashatod a korábbi hsz-eimben.

Az ananké az tényleg végzet, de azonkívül van Gondviselés, meg a többi. A Gondviselés pl. a sors kategóriájába tartozik nálam.

Előzmény: msmks (65)
msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 65
nem tudom, protestáns-e :)
Előzmény: Jávorfácska (62)
msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 64
akkor mi a sors?
Előzmény: Jávorfácska (62)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 63

Megpróbálom...némi gondolkodási időt kérek...

Előzmény: msmks (61)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 62

A sors szerintem nem "eleve elrendelés." Én ezt a protestáns fogalmat nem ismerem, nem értem.

msmks Creative Commons License 2008.11.19 0 0 61
ezt kifejtenéd bővebben?
Előzmény: Jávorfácska (60)
Jávorfácska Creative Commons License 2008.11.19 0 0 60

A sors könyvét szvsz úgy írták meg, hogy külön fejezeteket szenteltek benne a szabad akaratnak is.

Előzmény: msmks (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!