A természettudományokban felettébb járatlan vagyok. Tehát matematikai alapon sajnos nem tudok társalogni:(
Mindenféle, de nem matematikai olvasményélményeim alapján úgy tudom, az aranymetszés szabályai mindenütt érvényesek a világban, vagyis Isten matematikai pontossággal teremtette a világot.
"Én nem tudtam volna egy Msmks-t idevarázsolni magamnak a fórumra, de megtette helyettem más. A véletlen tette, amiben nem hiszek? A Végzet, vagy a Sors tette, amiben hiszek?"
nem. én jöttem :-)
van, hogy kiemelkedően jónak vagy kiemelkedően rossznak éljük meg életünk eseményeit, és ilyenkor szoktunk elgondolkodni, hogy ki rendezte ezt így, mert annyira szokatlan, hogy nem szokványos :) és így biztosan mesterséges :)
de általában (sőt mindig) természetesen alakul így.
a köznyelv nem ilyen értelemben használja a sorsot. "emberi sors" - ez tényleg egy életutat jelent. "az a sorsom, hogy fórumozzak" - ez beletörődést jelent az eleve elrendeltbe.
Ó, nem. A sors megélése mindig dinamikus. Kiosztják a kártyalapokat, vagyis a sorsodat, és te a tőled telhető legnagyobb energiával, beleéléssel, logikával, szenvedéllyel játszhatsz.
Msmks felbukkan a fórumon, ahol én is felbukkanok, és komoly kérdésekről kezd fórumozni velem.
Csupa olyasmiről, ami számomra nagyon fontos kérdés, számomra valóságos létkérdés: Van -e élet a halál után, mit jelent a sors és a végzet? Ezekre a "létkérdésekre" adott válaszaim formálják a szemléletemet, a cselekedeteimet és az életvitelemet is.
Ha nem volna Msmks, nem tudnék ilyen jókat gondolkodni, és nem tudnám ilyen jól megélni a sorsomat:)
Én nem tudtam volna egy Msmks-t idevarázsolni magamnak a fórumra, de megtette helyettem más. A véletlen tette, amiben nem hiszek? A Végzet, vagy a Sors tette, amiben hiszek?
"A szám a legmélyebb bölcsességet rejti a legtömörebb formában. A szám a belső törvény, a legnagyobb rendezettség. Az egész teremtett világ a számra épül…” -valami ilyesmit állít pl. a Püthagorasz-i matematika és a kabbala is. Talán tényleg így is van.
a köznyelv nem ilyen értelemben használja a sorsot. "emberi sors" - ez tényleg egy életutat jelent. "az a sorsom, hogy fórumozzak" - ez beletörődést jelent az eleve elrendeltbe.
te adottságok, genetika, lehetőségeket említesz, ami arra utal, hogy a sors olyan dolog, ami az emberen kívül van, objektív dolog, bizonyos értelemben befolyással lehet a körülményeire, de ettől még nem határozza meg az egyéni döntéseket. akkor a sors szerinted a külső körülmények által befolyásolt belső énkép?
Akinek pedig kedve van még ezekután a topiknyitó második kérdésére is választ keresni, az mostantól még inkább elmélyedhet a témában, hogy megtudjuk: kinek mit jelent?
Találtam sok érdekes cikket a sorsról, de egy egyszerű ismertetést linkelek - sokan nem gondolnák, hogy matematikai elmélete is van. Persze ennek a folytonos idejű és folytonos állapotterű változata az emberi élet, de az alábbi diszkrét formájában jobban kezelhető: http://hu.wikipedia.org/wiki/Markov-lánc
Szerintem Te, kedves Msmks, a végzetet azonosítod a sorssal. Az ananké-t. A görögöknél az ananké az a fajta végzet, ami felett nincs uralma még az isteneknek sem, nemhogy a hozzánk hasonló véges földi lényeknek. De a görögök az ananké mellett beszéltek még Nouszról, meg Logoszról, meg még a többit elolvashatod a korábbi hsz-eimben.
Az ananké az tényleg végzet, de azonkívül van Gondviselés, meg a többi. A Gondviselés pl. a sors kategóriájába tartozik nálam.