Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Azt gondolom, bár biztos sokan vitatkoznak velem, hogy annak a hallgatónak jó a "tempóérzéke" aki egy megszeretett tempó után lassabbat is meg gyorsabbat is el tud fogadni a későbbiekben, a mű mélyebb felfogása során. Nemkönnyű: én például nagyon sokszor elbukom ezen a vizsgatípuson.
Azt is gondolom, hogy sokszor (semmiképpen nem mindig!) létezik optimum. A gyorsabbat sokszor kívánjuk felpörgetettségünkben, viszont az élvezet is gyorsabb, rövidebb és kevésbé mélyebb lesz (várhatóan, esélyesen). Szerintem.
Én ezt a tempójú Carmina Buranat szeretem, de hallottam már gyorsabb és szintén nem rossz Carmina Buranat.
"A sorozat másik erőssége a - kritikákban sokat emlegetett - popkulturális utaláshalmaz, amit a pörgős dialógusok közepette sokszor nehéz kibogozni."
Hát igen. Én is ezért szerettem bele, noha 99%-ban lövésem sem volt miről beszélnek ilyenkor, ráadásul angolul. Viszont ez volt az a sorozat, amit angolul szinte kép nélkül is lehetett nézni, annyira élvezetes volt nyelvi szempontból. Doktor House is azért jó sorozat számomra, mert a szövegeknek nagyjából a fele megy az éterbe a fülem helyett (az orvosi rizsát kvázi magyarul sem értem, nemhogy angolul... ;) Viszont House doki, annyira szépen beszéli az angolt (nekem), hogy élmény.
Sőt itt a 22. is nagyon, de nagyon kiadja magából, mindazt amit csak lehet, a különböző kórusok, és szólók énekhangjaival, itt valóban különösen jóóóóó!
Elolvastam én is reggel...furcsálltam is, bár én nem ismerem őt, csak mióta említetted a topikot, azóta nézek rá néha... Vagy nagyon megsértődött valamin, vagy csak más érdekei lettek hirtelen, amire valamilyen szinten hivatkozik is....(?!)
Most hallgatom éppen a Carmina Buranát. Valóban fergetegesen jó előadás, tiszta a felvétel, tetszenek az énekhangok (nekem az nagyon fontos szokott lenni). Egyetlen dolog érdekes számomra, kicsit lassúbb az általam megszokottnál, főként az eleve lassú részek. Viszont különösen jók a férfi énekhangok. Néha olyan fülsértő szokott lenni, hogy kibírhatatlan... :)
Peak Oil topikban döbbenetes sorokkal távozik Bor Sörmester. Azóta sincs egy reakció sem, az amúgy félelmetesen pörgő topikban. Én ma hajnalban kettő-három óra magasságában már olvastam, már majdnem rákattintottam a válasz gombra (elsőként?), aztán meggondoltam magam. Lehet, hogy nem voltam egyedül, ezek szerint. Nekem a legnagyobb gondom e hozzászólással, hogy míg korábbi sorait/hozzászólásait érteni vél(t)em, ezt a hozzászólását, alapvető módon és mértékben nem értem. Nem teljes a kép távolról sem, a megadott információkból nem rakható ki a mozaik: noha külön-külön minden mondat meg tud állni a maga lábán.
BTW: _alapvetően_ mond nekem ellent, hogy interneten keresztül közös gondolkodással, ki lehet kristályosítani közösségileg értelmeset... ;) Én szívesen megvitatnám ezt vele, de úgy tűnik erre esélyem sincs "virtuális karakterként".
Az én /egészen biztosan vitatható: pláne, hogy én magam is vitatom :o)/ megközelítésem szerint az egyes embernek avval kell foglalkoznia, ami a hatókörén belül van, és nem szabad magát rongálnia olyan témában, amire nincs hatósugara (hogy mennyire hülye vagy nem hülye mondjuk Demszky). A hatósugarat lehet persze növelni (több mindenbe belefolyni), de semmiképpen nem ész nélküli tempóban és módon.
A másik alapkövetelmény, hogy mindent át kell folyatni magunkon, meg kell erősíteni a tapasztalásunkban, minél jobb memóriával körülbástyázottan (avval kapcsolatban amit magunkba akarunk integrálni). A médiából rengeteg baromság érkezik, ráadásul az ember tapasztalásával sokszor ellentétesen. Elég megnézni csak a pártpolitkai rizsázást. Ugyanígy: ha nem figyel az ember (memória), egy szimpla dialógusban is egyik vélekedéséből át tud csapni egy ellentétes vélekedésbe. Le tudja vezetni az ellenkezőjét is. Erre szokták mondani, hogy van akinek a kérdését sem lehet elhinni. :o)
Ha van rossz érzésem a Hetesis Zárórával, az pont ilyen természetű. A műfaj nem jó: egy fiatal éretlen lányka kérdez, "médiaküzd" egy (szerintem) bölcs, jó beszélőkéjű ám mégsem médiaszemélyiséggel egy nehéz és fájdalmat ígérő témában. A jóskönyvek nem sok jót ígérnek ilyen esetekre...
Ha pozitívan és konstruktívan akarok közelíteni a problémához: már az egy óriási tett, ha kérdések fogalmazódnak meg az emberekben, ha szembesülnek ilyesmivel. Én attól félek, hogy a masszív (+kizárólagos) tévéfogyasztóknál ez is irreális vágyálom.
>>>>Hetesi Zsolt nem a kéynelmet sajnálja az embertől, hanem egy rossz szemléletet kárhoztat éles megfogalmazásban. Nem az fáj neki, hogy az ősember tüzet rakott és ezzel szennyezte a környezetét, hanem az fáj, hogy relatíve olcsón kitermelhető, de a Föld szempontjából roppant drága energiaforrást pikkpakk felélt, és gyakorlatilag értelmetlenül. A tanulmányban szövegesen nagyon szépen leírta, hogy az is egy válasz, hogy még nagyobb erőfeszítéssel, még kifinomultabb technikákkal az okos embereknek sikerül csavarni az energia présen, hogy még több energia csurranjon ki. Csakhogy ez szemléletileg hibás és az igény/felhasználás exponencialitása miatt mindenképpen kell konfrontálódnia a véges világgal.>>>
Ha én részleteiben tudom csak értelmezni mondjuk a fenti (általad megmagyarázott) részt, akkor képzelj el olyan nézőt/hallgatót, aki még ennyi gonolatisággal sem rendelkezik, mint én, ő hogyan fogja mindezt értelmezni, mennyire fogja megérteni?!
Tudod mi az érdekes? Mi itt 'világrengető' témákról eszmecserélünk. Majd beleolvasok egy másik topikba itt az indexen időnként, ami a kerületünk életéről szól. És fórumozótársak olyan kicsinyes nonszenszeken vitáznak, hogy mikor hozzák ki a metrót a kerületünkbe, vagy legalább a HÉV-nek egy leágazását...mert, hogy időnként felrepítenek ilyen hírt. És épp tegnap fogadott el a fővárosi közgyűlés valamit a tömegközlekedés fejlesztéséről.... :)
Mindig könnyebb olyanban gondolkozni, ami utópia, mint amivel megégette már magát korábban az ember. Ráadásul a hálózatosdinak meg internetnek van egy elmondhatatlanul nagy előnye: segítségével, ilyen fenti értelemben még nem égette meg magát: miközben napi tapasztalat, hogy mekkore potenciális lehetőség van benne.
A hálózatosodás is bőven tudhat zátonyra futni. Például a hatalmas zaj, vagy külső támadás révén: lásd a minapi itthoni teljes internetleállást, egyetlen kábelátvágás miatt. A skálafüggetlen hálók sajátja sajnos a sérülékenység (ebből a szempontból sokkal stabilabbak a véletlen hálók). A támadás is rendkívl sokféle lehet, a fizikaitól, a logikain át, a biztonságig/jogosultsági szintig.
Én csak egyben vagyok biztos az egészben, hogy szemléletben az a helyes, ha több ember visel kevesebb felelősséget. Illetve nem úszhatja meg az ember a saját szintjének megfelelő felelősség vállalását.
Abszolút egyetértek: a feladat kettős: az is kezdjen ébredezni aki még nem hallott a témáról, míg helyzet javítása érdekében a valós döntéshozók hozzanak mihamarabb valós döntéseket.
Látod most kezdek belezavarodni a gondolataimba, amit lentebb említettem. Úgyhogy jobb, ha abbahagyom, mert az ilyen témák nem valók egy ilyen nőnek, mint én vagyok :)))))
Nekem a diktatúrával, mint már írtam itt is az a legfőbb rendszerelméleti bajom, hogy túl sok múlik túl kevés emberen. Ha jóra fordul a hatalom, akkor mindneki happy, és szerencse emlegethető. Ha rosszra, akkor ez annál is rosszabb, mint normálisan. Túl nagy a kilengés, túl nagy a szórás (kb.: pont olyan mint Hetesi vizionált "összeomlás"). A valódi képviseleti demokráciában (vö.: hálózatok), ahol mindenkinek létérdeke a tudásának megfelelően valósan résztvenni, sokkal hibatűrőbbek, és idő távlatában, jó szemlélettel, jó pespektívával jó pályára állítható. Az első közös feladat lehetne például ennek kereteinek, játékszabályainak közös kidolgozása (milyen praktikus lenne rá az internet). Igaz, elismerem, ilyen még nem volt a történelemben.
Nekem az jön le leginkább, amit már említettem, ott alul, hogy:
Most van egy nagy gazdasági válság, ami mindig is tudott nagymértékű változásokat létrehozni, ezért valóban most érdemes beszélni erről a témáról. Azért kell ekkora energiával beszélni, hogy valaki olyan is meghallja, aki végül üzletet lát a dologban, és még időben, akár saját haszonnal cselekedni kezdhessen. Ezzel valóban egy pozitív dolgot hoz létre, mindamellett új típusú multivá válhat....tulajdonképpen konkurenciát akar teremteni az eddigi energiaóriásokkal szemben...
Kína és India, a maga eszméletlen majd kétszámjegyű gazdasági növekedésével óriási bázison valóságos fütőmotorja egy összeomlásnak, az én olvasatomban. Nem az egyes kis kínai számít, hanem hogy baromi sokan vannak, nagyon gyorsan szaporodnak, óriási az energiaigényük, és ha a fejlett világ tud jó életszínvonalon élni, akkor ők is vindikálják maguknak a jogot, hogy úgy élhessenek (és ez adott aspektusból még érthető is).
Azaz szerintem pont fordított a helyzet: ütenesen fejlődik és barommi nagy Kína és Indía energia-felhasználása. A fejlett nyugat a maga stagnáló vagy csökkenő születésszámával, élelmiszer-tartalékával, potenciálisan takarékosabb életvitelével tovább húzhatja. Neki csak egy háború tud betenni.
>>>ember genetikailag kódolt mohósága, valamint egy alapjaiban rossz szemlélet és az időhiány borusabb víziót sejtet.
Szerintem is ez a lényeg: az emberek "mohósága" És akkor rátérek a politikára, amit nem akartam. A régi rendszerben volt a központi irányítás, tervgazdálkodás, aholis megmondták, miből mennyit kell termelnie az országnak ahhoz, hogy bizonyos termékből ne legyen felhalmozás, másból meg hiány (ez sem volt tökéletes, tudom). Most mindenkit hagynak, - hiszen 'demokrácia' van, - azt termelni, amit akar, legfeljebb eladhatatlan lesz. És lesz aki jól jön ki a dologból, lesz aki tönkremegy... De mivel a mohóság "genetikai", ezt csakis valamiféle diktatúrával lehet elnyomni... (ennyit a politizálásomról)
És mivel a VILÁG vezetése mind a 'nagytőke', akiknek semmi nem elég, ez lehet, hogy maradni fog... és ma is diktatúra van valamilyen szempontból, csak nem 'létező személy' a diktátor, hanem mondjuk a PÉNZ.
>Különben nagy problémám, amikor tudom valakiről/valamiről, hogy ferdít/és, de nem tudom megindokolni, nem tudok vitábaszállni az ügyben tájékozatlanságom miatt.
Ezzel mindannyian így vagyunk. :o)
Az a kérdés, hogy Hetesi rosszindulatú megmondó ember-e, akinek az a célja, hülyének nézve az embert tudjon-e tündökölni a médiában (hogy megkereshesse a betevő falatját): nagyjából ennyi mögöttes hasznot tudok rosszindulatúan feltételezni.
Nem népszerű dolgokat állít és azt nem csomagolja be szépen mindenkinek tetsző módon (lásd katolikus egyházas kitérő), azt mondja másnak is van hasonló számítása a neten elérhetően, kedvenc témájáról csilagászat leállva teljes életét ennek szenteli, pedig a kreatív kutatói lét kicsit élvezetesebb, mint a TV2-ben egységnyi sugarú riporternővel "tegeződve" bájcsevegni.
Azt gondolom ami ellenőrizhető az általa elmondottakban, az jóindulatú, válallható és megerősíthető a tapasztalatból: az eggyel korábbi kommentjeim próbáltam ezt én is érzékeltetni. Az egyedül vitatható dolog az előrejelzése, és annak időszorítási mértéke. Mivel nem a nyugdíjáig akar a témából megélni, hanem utolsó órát említ, hamarosan kiderül miben mennyire volt pontos. Lesz-e úgy gazdasági növekedés, hogy lesz mögötte elegendő energia. Ember nincs aki ezt pontosan tudná, ahogy a Titanicon is kezdetben - a jégheggyel való ütközés után - lassan és kevesen tudták meg a bajt meg nagyságát, és megvolt a hierarchia ki hogyan tudta meg.
Különben azt hiszem, nem 'túlszaporodás' ami itt a lényeg, ez rossz megfogalmazás. A fejlett társadalmak problémája inkább az egy főre jutó 'túlfogyasztás'
Azaz, míg pl.Indiában, ahol valódi túlszaporodás van, (sajnos én nem tudok adatokat, csak gondolkodom) biztos, hogy az egy főre jutó pl. áramfogyasztás mégis jóval kevesebb, mint Európában akár a legszegényebb rétegnél összehasonlítva is. Tehát a fejlett területek kicsi szaporulattal is többet fogyasztanak.
Ha erre hívná fel a figyelmet Hetesi, lehet, hogy elfogadhatóbb lenne....
Hetesi a szolnokis előadásban szépen levezette, hogy amikor fát tüzelünk el, akkor néhány évtizedes szén-dioxidot küldünk a levegőbe. Amikor kőolajat, akkor az évmilliókkal ezelött indult növényi maradványok szép lassú rothadásával keletkezett trutymót égetjük el gyakorlatilag egy szempillantás (100 év) alatt. Mivel "ingyen" van, nagy energiát ad, sitty-sutty kibányászta az emberiség, és jó nagy százalékban hülyeségre, meg "cucc"-okra elpazarolta. Nincs egyensúly, nincs regenerálódásra/pótlódásra esély ebben a forgatókönyben. A trutymó ról be kell látni, hogy nincs ingyen (nemcsak a kibányászása a költség)
Polczer Miklós számolása szerint a Föld 1 milliárd embert tud úgy eltartani, hogy folyamatosan elvesz az ember a környezetéből ("mindenkinek van biciklije"), a dupláját 2 milliárdot, ha ésszel vesz el (ültet fákat is például). Neki lehet futni a 7 milliárdnak is, pláne ész nélkül, csak esélyesebb egy durvább összeomlás. Nem a szaporodással önmagában van baj, hanem a kezelhetetlen exponencialitásssal.
Csak ismételni tudom magam Polczer Miklós szavaival. Ha egy ember keres napi tiz petákot avval, hogy kézzel kiás egy gödröt és bevet egy gépet a munkát megkönnyítendő, majd úgy keres napi 10 petákot, avval senkinek semmi baja nincs. Ha a géppel 100 petákot keres, akkor a szomszédja is, aki szintén gödörásással keresné meg a kenyerét, ő is akar egy gépet magának és ő is 100 petákot akar majd keresni. És ez azonnal egy exponenciális folyamatot indít be, ami külső erőforrásra van kényszerítve (gépek).
Még egyszerübben lásd a tán ebbe a topikba is belinkelt Hardin cikket: "Közös legelők tragédiája" http://en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_commons Amíg a faluhatárban szépen mindenkinek a tehene legel, semmi gond sincs, évről-évre kinő a fű, él mindenki mint Marci... Ha valaki kitalálja, hogy ő két tehenet legeltet, merthogy akkor neki dupla teje lesz és az milyen jó, még ő is meg tudja ezt tenni. A szomszéd ezt persze észreveszi és elgondolkodik: tényleg a dupla tej az több, mint az egyszeres tej, és ő is két tehenet visz ki a közös legelőre. Viszont a legelő, mint külső erőforrás véges. Ha mindenkinek két tehene van, fű meg nincs, akkor pusztulnak a tehenek, mint a Hetesi példázatban a rénszarvasok.
Hetesi Zsolt nem a kéynelmet sajnálja az embertől, hanem egy rossz szemléletet kárhoztat éles megfogalmazásban. Nem az fáj neki, hogy az ősember tüzet rakott és ezzel szennyezte a környezetét, hanem az fáj, hogy relatíve olcsón kitermelhető, de a Föld szempontjából roppant drága energiaforrást pikkpakk felélt, és gyakorlatilag értelmetlenül. A tanulmányban szövegesen nagyon szépen leírta, hogy az is egy válasz, hogy még nagyobb erőfeszítéssel, még kifinomultabb technikákkal az okos embereknek sikerül csavarni az energia présen, hogy még több energia csurranjon ki. Csakhogy ez szemléletileg hibás és az igény/felhasználás exponencialitása miatt mindenképpen kell konfrontálódnia a véges világgal.
Ha valaki jobban belegondol csak az itthoni létezésbe: egyre többet dolgozik, egyre hatékonyabban, egyre kevesebb reálbérért, egyre nagyobb adóterhek mellett, egyre kevésbé védhető "terméket" előállítva, egyre drágábban (akár városokat átautózva és "argentin körtét" vásárolva). És a nagy hajtás után egyre kevésbé nézi meg mit vásárol munka után a plázákban a "feleslegből". Ez abszolút természetellenes, amit kizárt, hogy a végtelenségig lehet folytatni.
Az egyházak témában nem értettem a problémát...
Az "új alternatívát" illetően legyen neked igazad, és legyen rá elég idő, közös akarat. Nekem a történelmi tapasztalat, az ember genetikailag kódolt mohósága, valamint egy alapjaiban rossz szemlélet és az időhiány borusabb víziót sejtet.
Különben nagy problémám, amikor tudom valakiről/valamiről, hogy ferdít/és, de nem tudom megindokolni, nem tudok vitábaszállni az ügyben tájékozatlanságom miatt. Ez borzasztóan tud bosszantani...(és ilyenkor tudom legkevésbé elviselni, ha hülyének néznek)
>>>- 250 forint: tényleg ki tolná ennyiért? ;) És arról már nem is beszélve, hogy ennek óriási százaléka adó!! Polczer Miklós a linkelt jövőképében azt mondja, hogy gödör ásásához csak annyi gép használható és úgy, hogy kiváltsa az ember teljesítményét, azaz könnyebb legyen a munkavégzés. Ha kihasználja a gép teljesítményét az már a szaporodást segíti elő. Hetesi Zsolt is a szaporodásra való _visszacsatolást_ nevezi a gondnak.
Megértem, amit mondasz, de akkor is ÓRIÁSI csúsztatás! Akkor már a kerékpárt is eldobhatnánk, hiszen egy lépésnyi energiával (az áttételektől függően) akár (hasraütéssel) 10-szeresét tudjuk menni....
Vagy tovább megyek, ha az áru értéke nem a kitermelés költségeit fedezi (itt most nem megyek bele a pontos árkiszámításba), hanem a felhasználhatóságot, akkor nem fog senki paradicsomot termeszteni, mert abból jóval kevesebb energia válik, ha elfogyasztjuk, mint a zsírsertésből...sőt nem lenne az én kézműves edényeimnek konkurenciája a tömegtermék, hiszen nem lehetne olcsóbban adni, mint ha kézzel készült volna...
Vissza is mehetnénk az őskorba, ahol először keletkezett felesleg a termelésben...
Vagy a túlszaporodás: a fejletlen területeken mégis jóval nagyobb, mint a fejlett részeken...Nézd meg Indiát, Kínát (utóbbiban legalább próbálják szabályozni egy gyerekre. Mi az eredménye: kidobják a lánygyereket, mert a fiú 'értékesebb') Sőt nálunk is kik azok, akik 'szaporábbak', nem az értelmiség, nem azok, akik el tudnak tartani megfelelően több gyereket...és mikor végre kezd beállni az országban az a létszám, amit az ország termelése el tudna látni, a politika azt üzeni, hogy fogy a népesség, és hozza be a kínaiakat...
És az imént leírtakhoz nyugodtan kapcsolhatom az ún. "tradicionális" egyházak témát. Ugyanis a keleti vallások is elég tradicionálisak...mégha másról is szólnak, mint az itteniek (itt arra gondolok pl., hogy nem engedik a fogamzásgátlást...)
Persze természetesen azzal egyetértek, hogy az alternatív energiákra kéne több hangsúlyt helyezni, de ezt a politikusok tudják megtenni. Viszont az is igaz, hogy egy ilyen mértékű gazdasági válság nagyon jó táptalaj egy új alternatíva előkészítéséhez, egy másirányú fejlődés irányának megadásához. Hiszen ilyenkor mennek tönkre óriásgazdaságok, és teremtődnek újak...átalakul az "elit". Lehet lobbizni. Nem véletlenül emlegette többször is Obamát HZs.
A többiről: nem a kínaiaknak ;) és, igazad van jövőkép nélkül is ajánlom, pozitív energia fejlesztésre mindenestre jó, és máris lehet kezdeni a spórolást...